≫ 

Može li iko da dostigne legendarnog Džordana: NBA izabrao 15 najvećih talenata, tu su Jokić i Dončić

Nova sezona u NBA ligi počinje u noći između utorka i srede po našem vremenu

  • 0
Nuggets Mavericks Basketball Foto: Tanjug/AP

Ako ste ljubitelj NBA lige, odavno znate da je starost tamo samo broj. Dovoljno je da sa jedne strane pogledate Lebrona Džejmsa koji će uskoro krenuti u 18. sezonu u najjačoj ligi na svetu, a igra kao da mu je prva. Sa druge, sve je više mladih talenata koji upadaju u oko i koji će vrlo brzo preuzeti potpunu kontrolu.

NBA liga se tako na svom zvaničnom sajtu odlučila da pred početak nove sezone, koja startuje u noći između utorka i srede, izdvoji 15 najtalentovanijih igrača koji imaju 25 godina ili su mlađi od toga. A tamo su se našla za našu javnost prilično interesantna imena.

Listu je otvorio, ni manje ni više, nego Nikola Jokić. Srpski centar se fantastično pokazao u „bablu“ u Orlandu i samo još jednom pokazao da je ispred njega sjajna karijera. Dalje se navodi da je Jokić jedan od najefektnijih igrača na svojoj poziciji u ligi i da sve što mu nedostaje kada je reč o atleticizmu nadoknađuje na drugim pozicijama na terenu.

Pre svega, Jokić ima sjajan šut i može da pogodi gde god da stane, a uz to smo se nagledali njegovih odličnih asistencija i skokova u ključnim momentima duela. Zbog toga i ne čudi što su se u Denveru odlučili da čitav  roster izgrade baš oko njega, a pomalo tiho se govori da bi Jokić mogao da se uključi i u borbu za titulu MVP-ja ove sezone. Ostaje da se vidi da li ostali mladi košarkaši poput Bol Bola i Majkl Porter Džuniora mogu da „kliknu“ sa srpskim košarkašem i povedu Denver ka šampionskom prstenu.

Pored Nikole Jokića, na listi se, ništa manje neočekivano, našao i Luka Dončić. Na sajtu NBA lige se čak pitaju da li je slovenački košarkaš najbolji u nadolazećoj generaciji, pošto je jedini koji je uzeo mesto među pet najboljih prethodne sezone u izboru za MVP-ja lige. Predvodio je najefikasniju ekipu u čitavoj ligi, a da se apsolutno ne šali pokazao je u Orlandu, gde je naterao Los Anđeles Kliperse da se pošteno oznoje kako bi izbacili Maverikse iz dalje konkurencije. Kavaj Lenard i Pol Džordž, koji su uzgred ponajbolji defanzivci u ligi, izgledali su kao „male mace“ za razgoropađenog Dončića. A nagrada za to bilo je mesto u Ol-Star timu „babla“.

I sada je sve na slovenačkom košarkašu, koji treba da pokaže da li je spreman da ode do samog kraja. Svaki delić njegove ofanzivne igre već se nalazi na elitnom nivou, tako da sada preostaje da se vidi koliko može tu da se zadrži i eventualno dodatno napreduje. Već u prve dve godine boravka „preko bare“ dospeo je među pet najboljih, tako da sa nestrpljenjem čekamo da vidimo šta nas čeka u deceniji koja predstoji.

Luka Dončić Foto: Tanjug/AP

Pored dvojice košarkaša sa naših prostora, među najboljih 15 igrača mesto je naravno našao i Zajon Vilijamson. Iako je prethodne sezone imao ogromnih problema sa povredama, čini se da će ove konačno pokazati svoj pun potencijal, bar ako sudimo po predsezoni. Tu je i stameni Dža Morant iz Memfis Grizlisa, koji je prošlogodišnji osvajač nagrade za rukija godine, a biće zanimljivo videti kako će se Dearon Foks snaći u Sakramento Kingsima. O njemu se nije pričalo mnogo, ali je očigledno da u bivšem timu Bogdana Bogdanovića znaju šta rade, pošto su Foksu ponudili produžetak ugovora na pet godina za vrtoglavih 163.000.000 dolara.

Među čitavom gomilom je i Džejson Tejtum iz Bostona, koji je dospeo u Ol-Star tim minule sezone. I Seltiksi su svesni kakvog bisera imaju u svojim redovima, pošto ovaj košarkaš iza sebe već ima 45 odigranih utakmica u plej-ofu i dva učešća u finalu Istočne konferencije. Sa druge strane, tu je Tre Jang čiji Atalnta Hoksi nisu baš blistali za vreme njegovog boravka u timu sa samo 49 pobeda iz 149 utakmica, ali koji je takođe uspeo da se domogne mesta u Ol-Star timu.

I dok je Vilijamson imao problema sa povredama minule sezone, nekako je ulogu vođe za to vreme preuzeo Brendon Ingram, koji je potpuno zasluženo pokupio nagradu za igrača koji je najviše napredovao tokom minule takmičarske godine. A među 15 najboljih mladih talenata u NBA ligi, mesta je bilo i za Džamala Mareja, koji je u „bablu“ u Orlandu pokazao sav svoj potencijal i u Denveru će se nadati da će takve igre preneti i na početak nove sezone. Sasvim logično, na listi se našao i Bem Adebajo, koji je predvodio Majami Hit do mesta u finalu NBA lige.

Denver Nagets vs Juta Džez Foto:Ap/Tanjug

U Bostonu su sigurno zadovoljni što pored Tejtuma u sastavu imaju i Džejlena Brauna, koji se pokazao kao sjajan kako u napadu, tako i u odbrani. Njemu nije problem da jedne večeri istovremeno postigne preko 20 poena, a da paralelno „zaključa“ neke od najboljih napadača u ligi. Sa druge strane, mnogim ljubiteljima NBA lige je sigurno bilo žao što u „bablu“ u Orlandu nije bilo više vremena za Devina Bukera da pokaže svoje umeće, pošto je njegov Finiks uprkos tome što je ostao neporažen, ostao kratak za mesto u plej-ofu.

Ni u Juti ne moraju da brinu za budućnost, ukoliko Donovan Mičel zadrži bar delić one igre iz prethodne sezone u „bablu“. Sa prosekom od 36,3 poena po utakmici i 52% na šutu sa tri poena, retko ko je mogao da mu stane na crtu. A preko puta njega je Ben Simons iz Filadelfije, koji baš ima problem na šutu sa distance, ali koji je izuzetno okretan i vrlo koristan na defanzivnom delu terena.

NBA liga je listu zaključila Karl-Entoni Taunsom iz Minesota Timbervulvsa, koji će tokom predstojeće sezone imati dodatan motiv zbog smrti majke minulog aprila, koja je preminula od posledica zarazom virusom korona. On je bez ikakve sumnje jedan od najboljih igrača na centarskim pozicijama i pravi pandan onoga što je Nikola Jokić u Denver Nagetsima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA