≫ 

Učinak trenera Zvezde u eri Čovića: Tomić bolji od Radonjića, iznenadiće vas ko ima perfektan skor

Da li će crnogorski stručnjak uspeti da vrati Zvezdu na pravi put?

  • 7
KK Crvena zvezda treneri Dejan Radonjić, Saša Obradović, Milan Tomić, Svetislav Pešić, Milenko Topić Foto-montaža: MNPress, Marko Jovanović

Sa velikim oduševljenjem su navijači Crvene zvezde dočekali povratak Dejana Radonjića na klupu. Sa njim na čelu, crveno-beli su napravili neke od najboljih rezultata u poslednjoj deceniji, plasirali se u četvrtfinale Evrolige i tri puta osvojili titulu šampiona ABA lige.

Interesantno je da je od početka 2011. godine, odnosno od trenutka kada je Nebojša Čović postao predsednik, kroz Crvenu zvezdu prodefilovalo ukupno deset trenera. Neki su ljubiteljima ovog kluba ostali u dobrom, neki u lošem sećanju, a u jeku dolaska Radonjića na klupu kluba sa Malog Kalemegdana, rešili smo da istražimo ko je imao najbolji odnos pobeda i poraza.

Krenimo redom. Pre nešto više od devet godina, tačnije u avgustu 2011. godine, u Crvenu zvezdu je došao legendarni Svetislav Pešić. Čuveni Kari sa Beograđanima nije uspeo da dođe do titule šampiona ni u jednom takmičenju, a crveno-bele vodio je ukupno 50 puta, zanimljivo, sa polovičnim učinkom. Ostvario je po 25 pobeda i 25 poraza, zauzeo tek 10. mesto na Jadranu, a u KLS-u i Kupu Radivoja Koraća završio je na drugom mestu.

Rukovodstvo kluba je odlučilo da u narednu sezonu uđe sa novim trenerom. Međutim, verovatno ni sam Milivoje Lazić nije očekivao da će Crvenu zvezdu voditi na samo dve utakmice. No, dva poraza bila su dovoljna da umesto njega u zamenu dođe Vlada Vukoičić, koji je klub vodio tokom većeg dela sezone 2012/13. Sa Beograđanima je osvojio Kup Radivoja Koraća, a smenjen je 15. aprila 2013. godine kada na klupu dolazi Dejan Radonjić. Vukoičić je, zapravo, imao sasvim dobar odnos pobeda i poraza. Imao je uspešnost od 70,5% (31 pobeda i 13 poraza na 44 utakmice).

Potom sledi duga era Dejana Radonjića, koja je trajala od pomenute 2013. godine, pa sve do 2017. godine, kada je crnogorski stručnjak napustio klub. Ukupno 326 utakmica je na klupi Zvezde proveo Radonjić u svom prvom mandatu, tri puta postao šampion Srbije, a isto toliko puta je osvojio prsten na Jadranu i osvojio trofej nacionalnog Kupa. Zabeležio je 239 pobeda uz 87 poraza (73,3% uspešnosti), a baš kao što smo rekli, za vreme njegovog mandata je Zvezda u sezoni 2015/16. uspela da se domogne četvrtfinala Evrolige.

Dejan Radonjić, Nebojša Ilić Foto: Marko Jovanović

Naredna godina je donela novi trofej ABA lige, ali i manji „pad“ u Evroligi, gde je Zvezda zauzela devetu poziciju i propustila je priliku da uđe u četvrtfinale. To je dovelo do toga da na početku sezone 2017/18. Zvezda krene u potragu za osobom koja bi mogla da nasledi Dejana Radonjića na klupi sa bar identičnim rezultatima.

Prst je pao na Dušana Alimpijevića, oko kojeg se još vodi debata da li je mogao duže da ostane na klupi. Stoji da je Crvena zvezda sa njim poražena u plej-ofu ABA lige od Budućnosti, ali je pre toga pružala relativno solidne rezultate. Ruku na srce, ostaće upisano da Alimpijević Zvezdi nije doneo nijedan trofej, pa je na 69 utakmica zabeležio 40 pobeda i 29 poraza, što će reći da je njegov procenat uspešnosti bio 58%.

Nakon njega na klupu dolazi jedini „neporaženi“ trener u poslednjoj deceniji kada je Zvezda u pitanju. Ruku na srce, Milenko Topić je doveden kako bi izgurao takmičenje u domaćem šampionatu, gde je upisao 10 pobeda iz isto toliko utakmica, a nakon toga je odlučeno da sa njim neće biti produžetka saradnje. Umesto toga, rukovodstvo je na čelo postavilo Milana Tomića, sa kojim se činilo da Zvezda ponovo ima onaj „stari šmek“.

I zaista, Tomić je imao bolji procenat uspešnosti nego sam Radonjić za tri godine na klupi. Sa 56 pobeda iz 75 utakmica, srpski stručnjak je završio na 74,7% uspešnosti, osvojio je ABA ligu, ABA Superkup i postao šampion Srbije, a uz to je Crvena zvezda ušla u Top 16 fazu Evrokupa. Međutim, loš početak naredne sezone i nekoliko vezanih poraza na početku Evrolige koštali su Tomića mesta na klupi. Umesto njega je došlo još jedno poznato lice, njegov pomoćnik, Andrija Gavrilović.

Dosta dugo se vodila debata da li bi Andriji Gavriloviću mogla da se pruži šansa da nastavi sa vođenjem ekipe. Ovo mu je bilo prvo „ozbiljnije“ iskustvo kada je trenerski posao u pitanju, pošto je prethodno bio saradnik Rimasu Kurtinaitisu u ekipi Himkija iz Moskve, gde je i „pokupio“ najviše znanja i umeća. Ipak, samo pet pobeda iz 11 utakmica (45,5% uspešnosti) nisu bili dovoljno ubedljivi, pa je Zvezdu do kraja prethodne sezone predvodio Dragan Šakota.

Dragan Šakota Foto: MN Press

Iskusni stručnjak je uspeo da izvuče Zvezdu iz problema, mada je i sam s vremena na vreme imao šokantne poraze. Forma crveno-belih je najviše "lelujala" u regionalnom takmičenju, a verovatno najbolniji je bio onaj poraz od Zadra. Beograđani su se do samog kraja borili da zadrže mesto u plej-ofu ABA lige, koji na kraju nije ni odigran, pošto je pandemija koronavirusa zaustavila košarku u čitavom svetu.

Što se Šakotinog učinka tiče, ostaće zabeleženo da se plasirao u finale nacionalnog Kupa i da je na ABA Superkupu eliminisan još u četvrtfinalu od ekipe Primorske. Zvezda je sa njim imala tek nešto više od 50% uspešnosti, tačnije 57,1%. Prošlogodišnji Zvezdin trener je upisao 20 pobeda i 15 poraza.

I dolazimo do Saše Obradovića. Mnogo se očekivalo od nekadašnje Zvezdine legende, ali na kraju nije sve prošlo onako kako su navijači priželjkivali. Ruku na srce, osetilo se i njihovo odsustvo na utakmicama, klub sa Malog Kalemegdana je često gubio u neizvesnim završnicama i sigurno je da bi upravo podrška „šestog igrača“ dobro došla ekipi. Ovako, Obradović je za 26 utakmica imao 14 pobeda i 12 poraza, te je sa 53,8% uspešnosti smenjen juče sa klupe Crvene zvezde.

Saša Obradović Foto: MN Presss

I sada je došlo vreme za novi mandat Dejana Radonjića, inače trenera koji je proveo najviše utakmica na klupi Crvene zvezde u njenoj dugoj istoriji. Kao što smo već napomenuli, crnogorski stručnjak je Zvezdu vodio na 326 utakmica, što je više od Ranka Žeravice koji se nalazi na drugom mestu sa 275 mečeva, te Milana Bjegojevića koji je crveno-bele vodio ukupno 242 puta.

Da li će novi mandat biti uspešan, ostaje da vidimo...

USPEŠNOST ZVEZDINIH TRENERA U OVOJ DECENIJI

Svetislav Pešić – 50% uspešnosti (50 utakmica – 25 pobeda, 25 poraza)

Milivoje Lazić – 0% uspešnosti (2 utakmice – 0 pobeda, 2 poraza)

Vlada Vukoičić – 70,5% uspešnosti (44 utakmica – 31 pobeda, 13 poraza)

Dejan Radonjić – 73,3% uspešnosti (326 utakmica – 239 pobeda, 87 poraza)

Dušan Alimpijević – 58% uspešnosti (69 utakmica – 40 pobeda, 29 poraza)

Milenko Topić – 100% uspešnosti (10 utakmica – 10 pobeda, 0 poraza)

Milan Tomić – 74,7% uspešnosti (75 utakmica – 56 pobeda, 19 poraza)

Andrija Gavrilović – 45,5% uspešnosti (11 utakmica – 5 pobeda, 6 poraza)

Dragan Šakota – 57,1% uspešnosti (35 utakmica – 20 pobeda, 15 poraza)

Saša Obradović – 53,8% uspešnosti (26 utakmica – 14 pobeda, 12 poraza)

Denver je u prvom meču nove NBA sezone nesrećno poražen od Sakramenta, a u noći između petka i subote (04.30) u goste mu dolaze veliki rivali Los Anđeles Klipersi. Sjajna košarka nas čeka, kvota na keca je 2,30, a na dvojku 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Denver - La Klipers.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srle

    25. decembar 2020 | 12:00

    Umesto da su ove godine i Zvezda i Partizan žrtvovali sezonu, doveli srpske mlade igrače iste afirmisali, ostavili trenere da rade svoj posao, oba kluba menjaju trenere kao na vrtešci, dovode neproverene islužene Amerikance koje debelo plaćaju. Zato i nemamo rezultate

  • Kodiaq

    25. decembar 2020 | 13:39

    Licno smatram da je smena ishitrena. Sale je trebalo biti dugoročno rešenje za trenera. Radonjic mi se nikada nije svidjao kao trener ni kao osoba. Smatram da je imao dosta srece kao trener Zvezde. Sve utakmice su bile bez publike u Saletovo vreme, a zna se koliko ona znaci Zvezdi. Zna se kako je Radonjic prosao u Bajernu.

  • Lepi

    25. decembar 2020 | 15:00

    Ah,ljubav prema voljenoj Zvezdi,evrima I gosp.Covicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA