≫ 

Top 10 iz NBA: Jokićev zalet na titulu MVP-ja, Atlanti "svanulo" sa Bogdanom, prvi poeni Pokuševskog

Pokuševski upisao prve poene, a i Dončić pokazuje da može da se bori za titulu najkorisnijeg igrača

  • 0
Nikola Jokić, Kavaj Lenard Foto: AP/Tanjug

Nedelju dana košarke u najboljoj ligi na svetu je iza nas. Bilo je zaista svačega, nismo se nadali da će Denver startovati sa tri poraza iz četiri utakmice, konačno smo dočekali prve poene Alekseja Pokuševskog, a neki timovi su učinili da sam početak sezone bude zanimljiviji nego što je to ranije bio slučaj.

Potrudili smo se da izdvojimo deset „hajlajtsa“ sa početka nove takmičarske godine u NBA ligi uz poseban osvrt na učinak naših košarkaša.

10. Finiks nastavlja sa odličnim igrama iz „babla“

Velikoj većini neutralnih navijača bilo je žao što Finiks letos nije uspeo da se izbori za mesto u plej-ofu NBA lige. Klub iz Arizone bio je jedini neporažen u „bablu“ na Floridi, ali je zbog loših igara iz prvog dela sezone platio ceh i završio ispod crte. Međutim, Devin Buker i družina su rešeni da ove godine pokažu da mogu među prvih osam, pa su tako krenuli sa tri pobede iz prve četiri odigrane utakmice. Noćašnje demoliranje Nju Orleansa, kada je ujednom trenutku bilo i 40 poena razlike (108:68) dovoljno govori da Sanse ne smemo otpisati iz borbe za dobar plasman.

9. Neporaženi Orlando

Malo ko je mislio da će se nakon prve nedelje na samom vrhu naći Orlando. Tim koji su maltene svi otpisali pred početak nove takmičarske godine zabeležio je četiri pobede, pa je uz Atlantu jedini neporažen. Ruku na srce, treba naglasiti da ekipa sa Floride nije imala težak raspored, pošto je dva puta savladala Vašington i po jednom Oklahomu i Majami. No, i neke druge ekipe su imali prilično lak raspored, pa su završile sa više poraza nego pobeda, tako da se rezultat Medžika mora uzeti za ozbiljno.

aleksej pokusevski Foto: Tanjug/Ap

8. Prvi poeni i debi Alekseja Pokuševskog u NBA ligi

Čekali smo, čekali i dočekali prve poene Alekseja Pokuševskog u NBA ligi. Nije mu se dalo prve večeri, kada je odložen susret Oklahome i Hjustona zbog korone, nije mogao da postigne poene ni na debiju, na svoj rođendan protiv Šarlota, a potom je propustio priliku da to učini protiv Jute. Ali je led konačno probio noćas u okršaju sa Orlandom. Deluje da su Tanderi pravo mesto za dalji razvoj Pokuševskog, koji od samog starta dobija zapaženu minutažu i koji jako dobro obavlja defanzivne zadatke.

7. Bruklin izgleda moćno sa Durantom i Irvingom na terenu

Postojao je mali znak pitanja ispred partija Bruklina na početku nove sezone. Mnogi su se pitali kako će Netsi izgledati sa Durantom i Irvingom, a oni su već u prve dve utakmice dali odgovor na to pitanje – tim sa Istoka će biti kandidat za vrh. Razbila su njih dvojica u tandemu Golden Stejt i Boston, Stef Kari je priznao da je „užasno“ igrati protiv Duranta, a koliko fale ekipi pokazalo se u poslednjem meču kada su odsustvovali. Bruklin je tada poražen nakon produžetka od Memfisa, ali to ne bi trebalo mnogo da utiče na njihov dalji kurs ka sasvim izvesnom plej-ofu.

6. Posrtanje Denvera i dva poraza od Sakramenta

Izgleda da je Sakramento „kriptonit“ za ekipu Denvera. Već dva puta je tim Nikole Jokića poražen od Kingsa u dosadašnjem delu sezone, a trener Majkl Meloun je nakon obe te utakmice prstom uperio ka našem košarkašu. Na otvaranju je Jokić u produžetku „poklonio“ loptu Badiju Hildu za poene u poslednjoj sekundi, dok je noćas imao deset izgubljenih lopti. U Koloradu će morati brzo da stave prst na čelo, jer je previše uspona i padova u igri i to će morati da se stabilizuje, ukoliko Denver planira da ponovo zaigra u samoj završnici NBA lige.

Lebron Džejms Foto: AP/Tanjug

5. Lejkersi nisu ubedljivi kao prethodne sezone

Osvojili su prsten, dodatno se pojačali, ali su već upisali dva poraza. Izgleda da Los Anđeles Lejkersi još nisu upalili motore za novu sezonu, pošto su u nju ušli prilično mlako. Poraz od Klipersa, a potom i od Trejl Blejzersa i to oba na domaćem parketu ukazuju da možda neće biti tako lako odbraniti titulu prvaka. Lebron Džejms igra sasvim dobro, ali ako njega stavimo po strani, svi ostali su prilično nekonstantni. Videćemo kakva će biti reakcija u narednih nekoliko dana.

4. Dončić bi stvarno mogao da bude MVP lige, ali ima nekoliko takmaca

Kladionice su proglasile Luku Dončića za favorita za osvajanje titule najkorisnijeg igrača pre starta nove sezone, a Slovenac se svojski trudi da tu ulogu opravda. Njegov Dalas je pobedio samo jednom (i to na kakav način protiv Klipersa), ali je Dončić ponovo na vrtoglavih 27,7 poena po utakmici. Imaće slovenački košarkaš jakog takmaca u dvostrukom uzastopnom MVP-ju, Janisu Adetokunbu, ali moramo priznati da je ipak veliko uživanje pratiti Lukine partije. Toliko lepih poteza, onaj „burek“ protiv Klipersa, svakako svrstavaju Slovenca u sam vrh, gde i treba da se nalazi. A možda mu planove pokvari i naš Nikola Jokić, koji nije imao tripl-dabl samo na jednoj utakmici...

3. Sakramentu „svanulo“ bez Bogdana, Atlanti „svanulo“ sa Bogdanom

Potpuni paradoks u prethodnom i sadašnjem timu Bogdana Bogdanovića. I dok je Sakramento početo da pruža sjajne partije bez njega, sa druge strane, Atlanta blista sa njim na čelu. Kingsi su trenutno na 3-1, dok je Atlanta i dalje neporažena sa 3-0. Naš košarkaš igra prilično konstantno, trenutno stoji na proseku od 13 poena, sedam skokova i tri asistencije po utakmici, pa zajedno uz Trea Janga čini fantastičan tandem. Pred početak sezone, mnogi su svrstali Atlantu u grupu timova koji će se boriti za plej-of, pa se čini da nisu pogrešili u toj proceni. Bar ne za sada.

Bogdan Bogdanovic Foto: AP/Tanjug

2. Jokić je i dalje ona tripl-dabl mašina iz prethodne sezone

Iako Denver ne prikazuje toliko dobre rezultate na početku nove sezone, Nikola Jokić i dalje „melje“ kada je individualni učinak u pitanju. Tripl-dabl je postao gotovo kao „dobar dan“ za srpskog košarkaša, koji nastavlja da ruši rekorde u NBA ligi. Protiv Sakramenta na otvaranju je imao 29 poena uz 15 skokova i 14 asistencija, potom mu je protiv Klipersa falio jedan skok za novi tripl-dabl (24 poena, devet skokova, 10 asistencija), a na pravu stazu vratio se protiv Hjustona gde je oborio rekord po broju asistencija (čak 18) za jednog centra u NBA ligi, što se nije desilo još od Vilta Čembrlena 1968. godine. Uz to, imao je 19 poena i 12 skokova. Za kraj, nova utakmica protiv Sakramenta donela je 26 njegovih poena uz 11 skokova i 12 asistencija. Da li ga to kandiduje za titulu najkorisnijeg igrača lige?

1. Razgoropađeni Dončić i najveća razlika na poluvremenu neke utakmice u istoriji NBA lige

Nije bilo baš sasvim jasno prosečnom gledaocu kada je u nedelju upalio televizor i video da je rezultat na poluvremenu utakmice između Los Anđeles Klipersa i Dalas Maveriksa bio 27:77 za ekipu u kojoj igra Luka Dončić. Ali to nije bila greška, već istorija. Nikada se ranije nije desilo da jedan tim sa ovolikom prednošću ode na veliki odmor, pa su Slovenac i tim iz Dalasa ispisali novu stranicu istorije. I dok 27 poena za Kliperse deluju prilično skandalozno za jedan NBA tim, dosta toga je zavisilo od Dalasa i Luke Dončića, koji je igrao fantastično, da bi potom u drugom poluvremenu jednostavno odmorio svoju dušu na klupi. Klipersi su na kraju drugo poluvreme izgubili sa „samo“ jednim poenom razlike, mada su realno taj deo igre morali da dobiju i bar malo poprave skandalozan utisak kakav su ostavili. A tek da pomenemo, Klipersima je to jedini poraz do sada, pošto uz to imaju i tri pobede.

Video: Jokić se prošetao pored Hauarda: Solidno izdanje srpskog košarkaša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA