≫ 

"Branićemo bronzu sa EP i Olimpijskih igara": Marina Maljković o usponu ženske košarke u Srbiji

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije najzaslužnija je što je ženska košarka sa dna došla do velikih visina

  • 1
Marina Maljković, košarkaška akademija u Šangaju Foto: Milena Đorđević

Disciplina koja vlada u Japanu često me frapira i ne sumnjam da će u julu sve biti spremno i da će Olimpijske igre u organizacionom smislu proteći besprekorno, kaže selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković.

Pandemijsku 2020. godinu Maljković može da pamtim po lepim stavrima. U februaru je sa reprezentacijom ostvarila plasman na Olimpijske igre, a u novembru i na Evropsko prvenstvo.

Osnovala je i Institut za ženski sport, a specifičnu i tešku godinu za ceo svet zaokružila je novim angažmanom u japanskom klubu Denso Iris.

- Iz ove perspektive čini se kao da je taj kvalifikacioni turnir bio pre pet godina, a ne u februaru u Beogradu. Da su bile normalne okolnosti, mi bismo pričali sada o našem učinku u Tokiju. Ovako, 2020. godinu možemo da karakterišemo po tim pobedama i utakmici protiv Amerikanki u Beogradu, ali i pobedama u Istanbulu koje su nam donele plasman na EP - rekla je Maljković Tanjugu iz Japana.

Košarkašice su nastavile kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Peti put uzastopno učestovavaće na EP, pošto od 2013. godine nisu propustile nijedan evropski šampionat, a na Igrama u Tokiju biće u prilici da brane bronzu osvojenu u Rio de Žaneiru 2016. godine.

- Sistem je nešto što se uspostavlja da funkcioniše u svim uslovima. I tu su stvari kristalno jasne kad je ženska reprezentacija u pitanju, rezultati govore. Rad, rad i samo rad, bezrezervna posvećenost... - navodi Maljković.

Zenska kosarkaska reprezentacija, Srbija - Belgija Foto: fiba.basketball

Borbenost, poštovanje prema nacionalnom dresu na svakom takmičenju i na svakoj utakmci nešto je po čemu su košarkašice prepoznatljive, a Maljković navodi sa kult reprezentacije gradio godinama.

- Ova reprezentacija se gradila u poslednjih devet godina, svakom utakmicom, svakim treningom, svakim zajedničkim ručkom, sastankom, putovanjem, međusobnim respektom i postavljanjem stvari na svoje mesto. Moja trenerska filozofija je poznata. Igračice i članovi stručnog štaba veoma dobro znaju koja su moja očekivanja. U svakom trenutku od svih njih, kao i od sebe, očekujem ništa manje od maksimuma i malo preko.

Ništa manje od toga javnost neće očekivati ni ovog leta, kada izabranice Marine Maljković u mesec dana očekuju i EP i OI.

- Dva veoma bitna takmičenja, svako na svoj način. EP gde branimo bronzu i koje je kvalifikaciono za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre koje su najveći san svakog sportiste, gde takođe branimo bronzu. Javnost od nas može da očekuje samo ono što možemo da obećamo, a to je hrabra, agresivna igra, borba za svaku loptu i svaki posed, da ćemo biti maksimalno pripremljene za sva iskušenja, da posle takmičenja uspravnog čela možemo da kažemo da smo dale sve od sebe", ističe selektorka.

Maljković se trenutno nalazi u Japanu, gde se, vodeći Denso Iris, upoznaje sa japanskom košarkom.

Zenska kosarkaska reprezentacija, Srbija - Belgija Foto: fiba.basketball

- Kultura Japana kao države i Japanaca kao društva me je uvek fascinirala. Ogromna pažnja se pridaje ženskom sportu i sa te strane sam izuzetno zadovoljna uslovima u kojima radimo, okruženjem, kao i predanošću svih u našem klubu. Košarka u Japanu je dostigla zavidni nivo, ženska kosarka posebno, a to ćemo najbolje videti na predstojećim Olimpijskim igrama".

Kada je izabrala klub u Japanu, jedan od ciljeva je bio da vreme provedeno u Zemlji izlazećeg sunca iskoristiti i da pomognete Olimpijskom timu Srbije pred predstojeće OI u Tokiju.

- Japan je veoma uređena sredina i što se države i naroda tiče. Disciplina koja ovde vlada često frapira. Ne sumnjam da će u julu sve biti spremno i da će Olimpijske igre u organizacionom smislu proteći besprekorno. Svakako da mnogo znači što sam već obišla olimpijsko selo, što sarađujem sa njima i upoznajem njihove navike. Luka Pavićević je bio u pravu kad mi je rekao da će me Tokio oduševiti, a ja se ne oduševljavam baš tako lako".

U novembru je krenuo sa radom Institut za ženski sport, sa besplatim školama sporta za devojčice.

- To je još jedan bitan projekat pored Pokreta za žensku košarku. Proširili smo priču i na druge sportove, jer želim zajedno sa drugim sportiskinjama da utičem na nove generacije da se bave sportom i da se zdravo razvijaju. Što više devojčica se bavi sportom, to će naše društvo biti zdravije", kaže Marina i dodaje da je izuzetno zadovoljna kako se razvija priča.

- Moramo biti svesni da u ovom segmentu, kao i u drugim segmentima se borite sa Kovidom 19. masovnost, koja je neophodna za ovakve projekte, u ovim uslovima nije dobro došla. Ali tražimo modele kako da, poštujući sve mere zaštite koje preporučuje krizni štab, stignemo do što većeg broja devojčica i aktiviramo ih da treniraju. Nadam se da će rezultati u 2021. godini biti zadovoljavajući - rekla je Maljković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA