≫ 

Neverovatna priča iz SAD: Košarkašice pomogle da vlasnica njihovog kluba izgubi na izborima

Razlog zbog kojeg su bile protiv Leflerove, koja ima 49 procenata udela u vlasništvu kluba, su njena politička gledišta, a koja su u suprotnosti sa vrednostima za koje se zalažu igračice Atlante.

  • 1
Kelly Loeffler, WNBA Atlanta Dream Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Youtube/TYT Sports

Džordžija, država u SAD sa pretežno afroameričkim življem, ovih dana je u žiži javnosti zbog ženskog košarkaškog kluba "Atlanta Dream" čije su igračice, pretežno Afroamerikanke, bile toliko smele i istrajne u svojim stavovima, da su aktivno radile kampanju protiv vlasnice svog kluba?!

U pitanju je senatorka republikanske partije, inače Trampov adut, Keli Lefler, koja je na kraju poražena od protivkandidata, Afroamerikanca Rafaela Vornoka, koga su podržavale pomenute košarkašice.

Razlog zbog kojeg su bile protiv Leflerove, koja ima 49 procenata udela u vlasništvu kluba, su njena politička gledišta, a koja su u suprotnosti sa vrednostima za koje se zalažu igračice Atlante.

Mnogi tvrde da su upravo njihove parole pre utakmica, kada su izlazile sa majicama podrške za Vornoka i u majicama pokreta "Black Lives Matter", dovele do toga da Leflerova izgubi solidan broj glasača, na kraju i da doživi poraz u trci za senatorskim mestom.

Leflerova je još od 2010. godine u upravi, vremenom je uvećavala svoj uticaj u klubu koji se takmiči u WNBA ligi, ali su je njeni tvrdokorni politički stavovi konstantno udaljavali od igračica, toliko da su joj ove oponirale u političkoj kampanji.

Nedugo pošto su proglašeni rezultati izbora većina igračica Atlante je likovala preko svojih profila na društenim mrežama i čestitala Rafaelu Vornoku, čiji su trijumf nazvale "slatka, slatka pobeda za narod".

I mnoge druge igračice, ali i ostali akteri WNBA lige, su čestitali novom senatoru Džordžije u koga većina polaže nadu da će uticati da se sprovedu određene reforme u društvu, posebno kada je reč o socijalnoj pravdi i statusu Afromaeričkog naroda.

Sada, ostaje pitanje kako će dalje teći "saradnja" košarkašica i Leflerove koja možda više nema moć odlučivanja na nivou drave, ali i dalje ima u klubu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA