≫ 

Pred meč Zvezde u Evroligi preminuo čuveni srpski trener, čovek koji je stvorio modernu Valensiju

Mihajlo Miki Vuković preminuo je u 77. godini

  • 6
Mihajlo Miki Vuković

Printskrin: Youtube/Krug

Legendarni košarkaši stručnjak Mihajlo Miki Vuković, koji je vodio košarkašice Jedinstva Aida iz Tuzle kada su 1989. godine osvojile titulu prvaka Evrope, preminuo je danas u 77. godini.

Ovu vest potvrdila je španska Valencija putem društvenih mreža u kojoj je Vuković takođe ostavio neizbrisiv trag i proglašen je najboljim trenerom u istoriji kluba.

S tadašnjom Pamesom osvojiio je španski Kup Kralja 1998. godine, a pod njegovim vodstvom Pamesa Valensija je došla i do prvog evropskog finala. Borila se za trofej Saporta Kupa 1999. godine, ali je poražena od Benetona.

Vuković je sa ženskim timom Valensije osvojio triplu krunu 1992.godine i postavio rekord za sva vremena (u sva tri takmičenja - Kup šampiona, domaće prvenstvo i kup - bez poraza), a košarkaši su sa njim podigli svoj prvi trofej - Kup Španije 1998.

Po njemu je nazvana jedana od 13 sala sa terenima u velelepnom košarkaškom centru u Valensiji.

Nakon okončanja trenerske karijere ostao je u košarci, pa je tako bio sportski direktor Ros Kasaresa u periodu do 2002. godine, a onda je od 2005. do 2009. godine radio kao sportski direktor i tehnički sekretar Valencije.

 

Ipak, na ovim prostorima ostao je najviše upamćen kao trener košarkašica Jedinstva Aida iz Tuzle koje su 1989. godine osvojile titulu prvaka Evrope. U nezaboravnom finalu odigranom 20. marta 1989. godine, Tuzlanke su u Firenci porazile slavni Primigi rezultatom 74:70.

Osim toga sa selekcijom reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Maleziji 1990.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    15. januar 2021 | 23:24

    Neka vam je večna slava cika Miki.Bili ste dobar trener a pre svega otac i deda !!!Vole vas vasi Kraljevčani Miško i Bobi!!!!Saucesce porodici!!!

  • Nikola

    15. januar 2021 | 23:12

    Iskreno saučešće porodici Vukovic!!!Najbolji trener ,otac i covek!!!Vole te tvoji Kraljevčani Bobi iMisko!!!

  • Sasa

    16. januar 2021 | 05:03

    Saucesce porodice! A sta ce covek kad je video ko predstavlja nasu kosarku, ko svlaci I oblaci....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA