≫ 

Partizan sve dalje od plej-ofa, furiozni Nikola Ivanović postigao 17 poena u poslednjoj deonici!

Crno-beli se dugo držali, ali nisu uspeli da dođu do pobede protiv sjajnih Podgoričana

Nikola Ivanović Foto: ABA liga / Budućnost Voli

Brutalni Nikola Ivanović! Nije ga išlo dobar deo utakmice protiv Partizana, ali je motore upalio baš kada treba – u poslednjoj deonici. Postigao je čak 17 poena Uz njegovu pomoć Podgoričanima je bilo dosta lakše da slome danas izuzetno žilavu ekipu Partizana, koja će imati za čim da žali, s obzirom na to da je bila u egalu tokom većeg dela utakmice - 80:72.

Može se reći da je Partizan na ovom meču sjajno šutirao sa distance, a da je možda i najbolju partiju od dolaska u klub pružio Erik Mika. Kombinacijom ova dva faktora, crno-beli su pružili jako dobru partiju u „Morači“ i tokom čitavog meča su bili konkurentni Podgoričanima. Međutim, imali su tu nesreću da su se na drugoj strani nalazili izuzetno raspoloženi Amadeo Dela Vale i naročito Nikola Ivanović, koji je uz nekoliko sjajnih poteza doveo Podgoričane u ključnu prednost tokom poslednje deonice. Već do sedmog minuta na svom kontu je imao 14 poena u tom periodu igre, kada je tim iz Podgorice po prvi put došao i do dvocifrene prednosti. Do kraja je postigao još tri, baš u ključnom napadu, pošto su crno-beli bili u naletu i mogli su da dođu do potpunog izjednačenja.

U ekipi Partizana najbolji je bio Rade Zagorac sa 14 poena uz 75% iz igre, a dvocifreni su bili Erik Mika sa 11 poena i Džoš Perkins koji je upisao tačno deset. Na drugoj strani, već pomenuti Nikola Ivanović završio je sa 25 poena na svom kontu, dok je Amadeo Dela Vale meč završio sa 17 postignutih poena.

Nakon nešto sporijeg početka utakmice, koji je pripao ekipi Budućnosti, crno-beli su uspeli da se uzdignu u nastavku pre svega uz pomoć dobre role Uroša Trifunovića. Čak sedam poena je u kratkom periodu tada postigao mladi srpski košarkaš i doveo Partizan u vođstvo, koje je ostalo na snazi i na prvoj maloj pauzi. Druga četvrtina je bila gotovo preslikana, tim Saše Filipovskog je opet sporo krenuo, a onda se probudio u drugom delu. Ipak, uz izuzetno raspoloženog Dela Valea, Podgoričani su uspeli da preokrenu i da na poluvreme odu sa pet poena zalihe.

Na početku drugog poluvremena u ekipi Partizana se probudio Markus Pejdž. Krenuo je Amerikanac da rešeta za tri poena i crno-beli su momentalno istopili razliku. Ušlo se u pravu rezultatsku klackalicu, tokom koje nijedna ekipa nije uspevala da se rezultatski odlepi i napravi kakvu-takvu prednost pred poslednjih deset minuta košarke. Na kraju, nerešenim rezultatom se otišlo na poslednju malu pauzu.

Markus Pejdž Foto: ABA liga / Budućnost Voli

Krenulo se nervozno u poslednjih deset minuta, dve tehničke greške su dobili u timu Budućnosti. Prvo je ona dosuđena Ivanoviću, a potom i Mijoviću. To kao da je probudilo Podgoričane, a naročito Ivanovića, koji je vezao nekoliko sjajnih napada i odveo svoju ekipu na plus osam na polovini ovog perioda. Nije hteo šut ekipu crno-belih, pa je Sašo Filipovski morao da reaguje.

Ipak, ni tajmaut nije probudio crno-bele. Nastavila je ekipa Budućnosti da odoleva i da u jednom trenutku dođe i do deset poena prednosti. Međutim, novi tajmaut sa klupe Partizana kao da je probudio Beograđane, pogotovo Radeta Zagorca, koji je sa pet poena za samo 30 sekundi vratio crno-bele u život pred samu završnicu.

Do još dva poena je zatim došao i Kodi Miler-Mekintajer i Partizanu je bila neophodna odbrana kako bi došao do napada za produžetak. Međutim, do nje nije došlo. Nikola Ivanović je postigao trojku iz teške pozicije i stavio tačku na ovaj meč. Do kraja, došlo je i do manjeg koškanja među igračima, Zagorac je napravio nesportski faul, a konačan rezultat postavio je Amadeo Dela Vale sa linije za slobodna bacanja.

Partizan je sada na skoru od sedam pobeda i osam poraza, pa je sve dalje od plej-ofa, što se ne može reći za Budućnost koja je došla do desetog trijumfa.

Statistika:

Budućnost: Kobs 9, Ivanović 25, Edžim, Šehović, Nikolić D. 6, Apić 8, Mitrović 7, Dela Vale 17, Nikolić Z, Popović 2, Rid 6, Žugić

Partizan: Mika 11, Miler-Mekintajer 7, Zagorac 14, Pejdž 9, Dangubić 3, Jaramaz, Veličković, Perkins 10, Janković 2, Tomas 4, Trifunović 9, Mozli 3

Tok utakmice:

4/4

10. minut (80:72) - Ponovo Budućnost igra dug napad. Ne pogađa Mitrović, a loptu hvata Mozli. Pogađa Miler-Mekintajer i to je samo tri razlike za ekipu iz Podgorice. I kakva trojka Nikole Ivanovića... Izgleda da je sve rešeno. Zagorac ne pogađa i sada nesportski faul Radeta Zagorca. Došlo je i do koškanja na terenu, a oba bacanja je postigao Dela Vale i to je kraj.

9. minut (75:70) - Zagorac pogađa iz tajmauta uz faul, ali nije pogodio dodatno bacanje. Sada ne žuri Budućnost, a Šehović ne pogađa za tri. I onda trojka Zagorca! Imaćemo dramu! Očekivano, tajmaut traži Petar Mijović.

8. minut (75:65) - Podogio je Popović sada uz zvuk sirene, ali će sudije morati da gledaju snimak. Neće oni biti priznati pošto je lopta bila na ruci. Ali ne vredi ništa to crno-belima, jer Zagorac sada prave korake. Apić će na liniju za slobodna bacanja i moći će Podgoričanima da donese dvocifrenu razliku pred završna dva minuta. To i čini. Ponovo tajmaut Filipovskog.

7. minut (73:65) - Zagorac ubacuje trojku, a onda ponovo uzvraća Nikola Ivanović, koji već ima 14 poena na svom kontu u poslednjoj četvrtini. Mozli ne pogađa i situacija je sve teža kada su crno-beli u pitanju.

6. minut (71:62) - Četvrti faul Šehovića nakon tajmauta Partizana. Crno-beli uspevaju preko Zagorca da smanje na osam razlike, ali je Mitrović u narednom napadu kompletirao "dva plus jedan" i odveo Budućnost nadomak dvocifrene razlike.

5. minut (68:60) - Sada Perkins pravi prekršaj, što je njegov četvrti. Nikola Ivanović se potom potrudio da se probudi i postigne nove poene. Gubi loptu Partizan. Er-bol Ivanovića u narednom napadu, a Filipovski traži tajmaut.

4. minut (66:60) - Poene su brzo na obe strane razmenili Tomas i Apić, a Šehović je poslao Milera-Mekintajera na liniju za slobodna bacanja. Šest poena prednosti ima Budućnost na šest minuta do kraja.

3. minut (64:57) - Sada ne pogađa ni Tomas, a loptu hvata Luka Mitrović. Prekins zatim pravi ličnu grešku i šalje Ivanovića na liniju za slobodna bacanja. Sva tri je pogodio košarkaš za crnogorski tim i odveo Budućnost na velikih plus sedam, najveću prednost još od prvog poluvremena za neku od ekipa.

2. minut (61:57) - Apić pogađa uz faul, ali ne uspeva da pogodi dodatno bacanje. Partizan je potom "izmislio" poene, pošto je uz zvuk sirene pogodio Perkins na prodoru. Održava prednost Budućnost, pošto se probudio Apić i ponovo pogodio.

1. minut (57:55) - Početak poslednje četvrtine donosi nam dve tehničke greške. Prvu je zaslužio Ivanović, a drugu je zaslužio Mijović. Na liniju za slobodna bacanja stao je Trifunović i pogodio je samo jedno, a posed ostaje za ekipu Budućnosti. I šta pogađa Nikola Ivanović na isteku napada, sjajna trojka. Promašuje za tri Perkins na drugoj strani, a Mozli nije uspeo da se izbori na skoku.

3/4

10. minut (54:54) - Trifunović iz tajmauta ne pogađa za tri, a onda su se po loptu bacili Mika i Mitrović i to je mrtva lopta. Sada se Mika žali na povredu i izašao je napolje, pa će Mozli skakati za novi posed. Naravno, centar Partizana je uspeo da uhvati loptu. Onda serija promašaja Partizana, nekoliko ofanzivnih skokova, ali će lopta na kraju pripasti ekipi Budućnosti. Ne koriste Podgoričani poslednji napad, pošto je Mitrović zakasnio. Potpuno je nerešeno pred poslednjih deset minuta!

9. minut (54:54) - Ivanović ne pogađa za tri poena, a lopta izlazi van terena. Trifunović šuta iz teške pozicije, a Apić hvata loptu. Dugo je trajao ovaj napad Partizana, pa je čitav minut prošao bez poena na obe strane. Dela Vale, ipak, na isteku ovog minuta uspeva da izbori faul i da da jedno bacanje. Filipovski traži tajmaut.

8. minut (53:54) - Nastavlja se rezultatska klackalica u "Morači", pošto prednost na stranu Podgoričana vraća Luka Mitrović. Za bacanja se zatim izborio i Erik Mika, pošto je faul napravio Vili Rid i pogodio je oba. Budućnost opet neuspešna, ali gubi loptu i ekipa crno-belih.

7. minut (51:52) - Brani se Partizan i nakon tajmauta! Ali onda Perkins pravi prekršaj u napadu, pa će lopta ponovo biti za tim Budućnosti. Onda prekršaj pravi Nemanja Dangubić, tako da će bacanja imati Ivanović. Ovaj je realizovao oba. Nema poena Partizana na drugoj strani.

6. minut (49:52) - Promašuje Dela Vale, uhvatio je loptu Vili Rid i izborio se za dva slobodna bacanja. Pogodio je samo jedno od dva, pa je rezultat nerešen. Onda još jedna trojka Erika Mike! Odlično šuta Partizan za tri poena i Petar Mijović traži minut odmora.

5. minut (48:49) - Sada ponovo dobra akcija ekipe Partizana, koja se završava poenima Kodija Miler-Mekintajera, pa Partizan još jednom dolazi do prednosti. No, opet greška, faul je napravljen nad Dela Valeom na šutu za tri i ovaj će imati bacanja. I pogodio je sva tri! Ima 14 poena na svom kontu. U narednom napadu četvrti faul Melvina Edžima, što će svakako predstavljati problem za Budućnost. Probudio se Markus Pejdž i postigao je treću trojku u pet minuta!

4. minut (45:44) - Markus Pejdž! I Partizan ponovo vodi nakon njegove trojke, međutim odmah zatim je Dela Vale uspeo da pogodi sa poludistance i vrati minimalnu prednost na stranu Podgoričana.

3. minut (43:41) - Pomalo smušen početak drugog poluvremena, Dela Vale ne pogađa za tri i ponovo smo duže vreme bez poena.

2. minut (43:41) - Crno-beli koriste tu priliku i preko Tomasa dolaze do izjednačenja. Nedugo zatim je Kobs poslat na liniju za slobodna bacanja i uspeo je da pogodi oba. Tomas, ipak, nije ponovo poravnao rezultat.

1. minut (41:39) - Na početku drugog poluvremena po promašaj na obe strane, a potom i trojka Markusa Pejdža koji smanjuje na dva poena razlike. Melvin Edžim zatim pravi faul u napadu i Partizan ima šansu dodatno da priđe Podgoričanima.

2/4

10. minut (41:36) - Mika promašuje prvo slobodno bacanje, a drugo pogađa. Posle tajmauta sjajno prolazi Kobs, a uz to je i fauliran, pa će imati bacanje. I njega pogađa. Sjajna akcija Partizana, Trifunović je bacio alej-up Mozliju koji je prikucao. A onda Kobs u poslednjoj sekundi vraća Budućnost na pet poena prednosti. I to je to za ovo poluvreme.

9. minut (36:33) - Faul pravi Dela Vale, ali je to bio poslednji "mali" faul, pa je Budućnost izašla iz bonusa. Ipak, Mozli gubi loptu i ona odlazi u aut. Epilog je pogodak Danila Nikolića na drugoj strani igrališta sa poludistance. Ne uzvraća Dangubić za crno-bele, ali ne kažnjava to Nikolić. Tajmaut traži Petar Mijović.

8. minut (34:33) - Lep potez Erika Mike! Uspeo je da smanji razliku na samo jedan poen u korist Podgoričana, a Ivanović je "ispalio" er-bol sa gotovo deset metara nakon odlične odbrane crno-belih. Tajmaut traži Sašo Filipovski pred poslednja dva minuta druge deonice. Ponovo se malo trgao Partizan.

7. minut (34:31) - Ne može ni Miler-Mekintajer za tri, hvata Mozli loptu, a onda plejmejker Partizana ispravlja svoju grešku i postiže poene. Pokušao je iz mesta Nikolić za tri, ali je ovoga puta promašio.

6. minut (34:29) - Mozliju lopta izlazi iz obruča, a onda nova trojka Nikole Ivanovića. Problemi za Partizan se nastavljaju, pošto ne pogađa ni Perkins... Ipak, Rid gubi loptu i Budućnost pravi faul da prekine kontru crno-belih.

5. minut (31:29) - Popović ispušta loptu u aut, mada na klupi Budućnosti ne misle tako i protestuju. Sada im se lopta vraća, pošto je Vil Mozli napravio faul u napadu. Nešto manje poena u poslednjih nekoliko minuta na obe strane. Sjajan potom potez Vilija Rida iz horoga.

4. minut (29:29) - Zagorac ne pogađa preko Šehovića u napadu Partizana i napad će sada biti za domaće. Apić je iznudio faul Nikole Jankovića, ali neće biti bacanja, pošto crno-beli nisu iskoristili bonus. Šehović zatim ponovo promašuje za tri poena, a Mika poravnava novim pogotkom sa distance.

3. minut (29:26) - Ivanović pogađa sa distance za novu osetniju prednost Budućnosti. Ali Džoš Perkins je prepolovio zaostatak novom trojkom. Nastavlja se serija šuteva za tri poena, s tim da ovoga puta promašuje Šehović.

2. minut (26:23) - Dobar napad Partizana i zicer koji pogađa Zagorac. Istom merom uzvraća Apić na drugoj strani, pošto se dobro zagradio. Malo su se spetljali u napadu crno-beli, a Mika na kraju ne uspeva da zakuca, pa će napad biti za Budućnost.

1. minut (24:21) - Mitrović je pogodio za Budućnost u njihovom prvom napadu u drugoj deonici i vratio prednost na stranu Podgoričana. Potom Šehović pravi prekršaj na drugoj strani, Apić krade loptu i dodaje Popoviću. Perkins je ovde napravio grešku, pa tajmaut sada traži Sašo Filipovski.

1/4

10. minut (20:21) - Dobro na drugoj strani reaguje Popović i postiže dvojku za Budućnost. Potom se Veličković spteljao i napravio korake u ekipi Partizana. Ipak, Janković je napravio faul na drugoj strani i bacanja će imati Džastin Kobs, koji realizuje oba bez ikakvih problema. On je na oko 95% realizacije ove sezone. Janković ispušta loptu u poslednjem napadu i to je kraj prve četvrtine.

9. minut (16:21) - Beži lopta Melvinu Edžamu u narednom napadu Budućnosti, a potom i njegov faul u napadu. Na drugoj strani, raste prednost Partizana, pošto lake poene postiže Janković.

8. minut (16:19) - Uzvraća Uroš Trifunović! Nova trojka srpskog košarkaša, koji vezuje nekoliko uspešnih napada. Vili Rid je uspeo da vrati Budućnost u prednost na drugoj strani, ali samo na kratko, pošto je Prekins za 20 sekundi vezao pet poena i naterao Petra Mijovića da zatraži prvi tajmaut.

7. minut (14:11) - Iz teške pozicije pogađa za tri Uroš Trifunović. A Budućnost na drugoj strani gubi loptu. Sada Trifunović pogađa i sa polu-distance. Međutim, fantastični Dela Vale nastavlja da rešeta koš crno-belih i pogađa novu trojku.

6. minut (11:6) - Danilo Nikolić postigao je nove poene pod prekršajem, ali nije uspeo da da dodatno bacanje. Na drugoj strani Rade Zagorac lepo poentira i vraća crno-bele na posed zaostatka. Međutim, Dela Vale igra odlično i pogađa preko Trifunovića.

5.  minut (7:4) - Jedno bacanje pogodio je Vil Mozli nakon faula Vilija Rida. Budućnost nije iskoristila svoj napad, a Dangubić je propustio priliku da donese izjednačenje crno-belima.

4. minut (7:3) - Promašaj Dangubića sa poludistance, Veličković je pokupio ofanzivni skok, a faul je potom napravio Dela Vale. Mozli nije uspeo da ispravi promašaj Mekintajera iz odbojke, a potom je neuspešan i Veličković. No, ni Budućnost ne pogađa na drugoj strani. Nekoliko napada bez poena na obe strane terena.

3. minut (7:3) - Partizan lako loše brani reket. Dela Vale je promašio sa distance, a Vili Rid je uhvatio skok i ići će na liniju za slobodna bacanja. Na radost Partizanovih igrača, pogodio je samo jedno. Međutim, korake pravi Tomas u narednom napadu i agonija crno-belih se produžava. Ispada lotpa Ridu na zakucavanju, a Nikolić gubi loptu.

2. minut (6:3) - Pejdž je napravio drugi faul već u drugom minutu. Dela Vale pogađa oba slobodna bacanja, a na drugoj strani Nikolić krade loptu. Tomas je napravio faul nad Danilom Nikolićem na šutu, a ovaj je pogodio oba bacanja. Budućnost je ušla u seriju, koju ne prekida Tomas koji promašuje za tri.

1. minut (2:3) - Pogodio je Dangubić u prvom napadu za Partizan za tri poena, ali je Amadeo Dela Vale vratio dvojku na drugoj strani igrališta. Pejdž je protom promašio sa distance u narednom napadu crno-belih, ne pogađa ni Miler-Mekintajer.

Startne postave

Budućnost: Džastin Kobs, Melvin Edžim, Danilo Nikolić, Antonio Dela Vale, Vili Rid

Partizan: Kodi Miler-Mekintajer, Markus Pejdž, Nemanja Dangubić, Rašon Tomas, Vil Mozli

Pre meča:

Crno-beli večeras u Podgorici igraju izuzetno važan meč protiv Budućnosti. Nakon ubedljive pobede protiv Trenta u Beogradu, Partizan ima imperativ pobede i u ABA ligi u kojoj se trenutno nalazi na skoru od sedam pobeda i sedam poraza. Podgoričani, sa druge strane, imaju devet trijumfa uz dva neuspeha.

Biće ovo debi za najnovije pojačanje crno-belih, Džoša Perkinsa, u regionalnom takmičenju. On se protiv italijanske ekipe odlično pokazao upisavši 11 poena uz pet skokova i šest asistencija, pa će biti zanimljivo videti kako će se snaći protiv crnogorske ekipe, koja je takođe sredinom nedelje slavila u Evrokupu na domaćem terenu protiv francuskog Burga.

- Radi se o odličnoj ekipi, koja je dobro vođena i selektovana. Imaju jezgro ekipe koje je godinama zajedno. Ivanović i Kobs su kreatori koji mogu da prodiru, da šutnu. Imaju četvrorke sa šutom, igraju brzo, znaju da povuku kontranapade. Čeka nas veliki izazov i teška utakmica – rekao je Filipovski pred početak ovog meča.

Utakmicu će suditi trojka koju će činiti: Sašo Petek, Mario Majkić i Denis Hadžić. Naravno, igraće se bez prisustva publike zbog aktuelne situacije sa koronavirusom.

Video: Zakucavanje Mozlija, a potom i dvojka Kobsa uz zvuk sirene za kraj prvog poluvremena u Morači

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA