≫ 

Duda dobio nagradu za životno delo: Vučić igrao šah sa njim, pa održao emotivan govor o Radničkom

Predsednik Srbije uveličao je svojim prisustvom ceremoniju obeležavanja jubileja Radničkog sa Crvenog krsta

  • 90

Legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković dobio je u Muzeju Jugoslavije priznanje za životno delo na svečanosti kojom je upriličena i stogodišnjica postojanja Radničkog sa Crvenog krsta.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je sa Dudom odigrao partiju šaha, a ishod je bio remi.

Dušan Ivković se zahvalio svima na prisustvu, kao i Radničkom na nagradi, uz napomenu da je ovo bila nagrada za vernost.

- Ovom prilikom želeo bih da se zahvalim ovom velikom odlikovanju SD Radnički za životno delo i sigurno u ovih 100 godina koje obeležavamo, bilo je mnogo sportista, funkcionera, navijača, koji su zaslužili makar slično odlikovanje. Ja sam napomenuo to mojim saradnicima, da sam vrhunske rezultate ostvario sa nacionalnim selekcijama, ne sa Radničkom, tako da je ovo nagrada za vernost. Možda nije fraza da se kaže veran kao pas, ali ja sam to ostao Radničkom.

- Kada sam pre 10 godina pozvan u Radnički sa molbom, molim te dođi, uzeće nam Krst, lokaciju, mi treba da napomenemo da se adresa nalazi na opštini Zvezdara. Krenuli smo napred, u poslednje dve godine smo rekli da ćemo da obeležimo 100 godina Radničkog, ali nećemo da se zadovoljimo plaketama, već moramo da učinimo da Radnički uspešno funkcioniše narednih 100 godina. Da nije bilo našeg predsednika Aleksandra Vučića, ne bismo imali ovo velelepno zdanje - rekao je Duda Ivković, kao najavu izgradnje nove hale Radničkog sa Crvenog krsta.

100 godina sportskog društva Radnički

Aleksandar Vučič i Duda Ivković; Foto: Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričao je o popularnosti Radničkog kao sportskog društva i istakao da će država pomoći ovom sportskom društvu i da će biti uloženo više od 15 miliona evra.

- Kada sam prvi put razgovarao sa Dušanom i Radetom, šta treba da se uradi za Radnički, lako smo se dogovorili, popularniji su Zvezda i Partizan, imaju više navijača, ali i svi navijači Zvezde i Partizana su voleli Radnički. Mali broj njih poput gospodina Ivkovića je hteo da se bori za Radnički. Gubitak čika Bore Cenića govori koliko je veliki Radnički, bila mi je čast da slušam od naših domaćina sve o Radničkom, mnogo toga sam video, mnogo toga smo zaboravili. Radnički je jedan od najstarijih klubova koji je uspeo da sačuva svoje ime i tradiciju, čak i kada je to zahtevano u nekom periodu, kada to nije bilo lako.

Izgradnja nove hale za Radnički vredne preko 15 miliona evra u počinje u septembru ili oktobru

 

100 godina sportskog društva Radnički

Aleksandar Vučić; Foto: Nikola Tomić

Vučić je napomenuo i da očekuje da izgradnja hale počne u septembru ili oktobru.

- Naš cilj je da izgradimo ovu projektnu halu, vrši se prenos određenih parcela sa vlasnika na državu, verujem da već u septembru i oktobru možemo da postavimo kamen temeljac, za 18 do 24 meseci posle toga imaćemo velelepno izdanje, koje će biti podsticaj za svu našu decu, za stvaranje novih šampiona u odbojci, košarci, boksu... Ovde su mnogi velikani košarke, Duda Ivković svakako, ali i Boža Maljković, Piva Ivković, velikani koji su prošli kroz sportove i ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog sporta.

- Zahvaljujem vam se na svemu što ste učinili za Srbiju. Vi ste nosioci Sretenjskog ordena, dobili ste odlikovanja od Josipa Broza Tita, to je moralo da prođe ozbiljne komisije. Mi ćemo kao država da izgradimo sve. Dušan je hteo da Radnički što manje košta državu, došli smo do 15 miliona, mislim da će biti i malo više, imamo novac, uradićemo ovo u kratkom roku. Želim vam da ubuduće uradimo priblićno onome što ste uradili u prošlosti. Živeo Radnički - zaključio je Aleksandar Vučić, koji je istakao svim novinarima da na politička pitanja neće odgovarati, kako ne bi narušio ovu svečanost.

Zvezda će večeras (19.00) odigrati odloženi meč protiv Reala u Madridu, a s obzirom na poraz i pre svega igru protiv Valensije, teško da crveno-beli imaju čemu da se nadaju. Kvota na Real je 1,10, a na dvojku čak 7,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Real Madrid – Zvezda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tale

    19. januar 2021 | 08:40

    zaista veoma lep jubilej, čestitamo

  • Vanja Stojanovic

    18. januar 2021 | 22:11

    Ivković je legenda Srpskog sporta i veliki borac i lider. Patriota koji zaslužuje da bude odlikovan i nagradjen. Svaka čast na svemu što ste uradili za Radnički i generalno za razvoj košarke u Srbiji

  • Zeljko

    18. januar 2021 | 18:44

    Duda Ivković je za mene najbolji trener svih vremena i zaslužio je sve vrste nagrade. A što se tiče Radničkog drago mi je što će oni dobiti halu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA