≫ 

Srpski derbi u ABA 2 ligi bez ijednog stranca: Užička Sloboda i Zlatibor pokazali da se može i tako!

Dva kluba će se po prvi put sastati u regionalnom takmičenju, nakon bitki vođenih u Košarkaškoj ligi Srbije, Kupu Srbije i Drugoj muškoj ligi Srbije

  • 3
Stefan Simić Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

Uvek je živa situacija na sportskoj sceni u Zlatiborskom okrugu. Kada pričamo o fudbalu, situacija se nekako „obrnula“ u poslednjih nekoliko sezona, pre svega zbog loše finansijske situacije u klubu iz grada sa Đetinje, koji se trenutno takmiči u trećem rangu. Sa druge strane, sa visine ih trenutno gleda ekipa Zlatibora iz Čajetine, koja inače koristi stadion u Užicu za svoje utakmice u Superligi.

A kada je košarka u pitanju, može se reći da su dve ekipe trenutno na svom apsolutnom vrhu u tekućem veku. I Sloboda i Zlatibor trenutno sjajno reprezentuju domaću košarku u regionalnoj ABA 2 ligi. I jedni i drugi trenutno imaju tri pobede i samo jedan poraz, pa se polako ističu i kao ozbiljni konkurenti za plasman u najjači rang.

I ono što posebno treba da raduje sve ljubitelje košarke sa ovih prostora, a to zaista treba podvući – ni užička Sloboda, pa ni Zlatibor nema nijednog stranog igrača u svom sastavu. Odnosno, nema nikoga ko igra van područja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Odlučili su se u Zlatiborskom okrugu da pruže šansu našim igračima i to im se za sada isplatilo.

KK Sloboda Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

Sloboda je za razliku od komšija iz Čajetine odlučila da ove godine forsira mlađe snage. Najstariji igrač u rosteru užičkog kluba je Stefan Simić, koji je tek pre 16 dana napunio 25 godina. Pored njega od istaknutijih treba pomenuti Aleksandra Ilkića, koji je dugo branio boje Tamiša iz svog rodnog Pančeva, a iz kojeg je prošle godine prešao u Napredak iz Aleksinca, odakle je i došao u Slobodu. Potom je tu Aleksa Stepanović, najkorisniji igrač Košarkaške lige Srbije za prethodnu sezonu. Tu je i Tadija Tadić, nekadašnji igrač Partizana, što se može reći i za Đorđa Pažina koji je nastupao za njihove mlađe kategorije. Bez premca u reketu ove sezone u domaćem šampionatu je Dimitrije Nikolić, ali on nije otputovao u Banjaluku zbog pozitivnog testa na koronavirus. U Užicu se dosta oslanjanju i na Jovana Vojinovića.

Postoji i dobar razlog zbog kojeg se Užičani toliko oslanjaju na mlade snage. Jednostavno, trenutno im fantastično ide u Roda Juniorskoj ligi Srbije, gde se nalaze na prvom mestu na tabeli sa skorom 11-0, a savladali su Partizan i Crvenu zvezdu u Beogradu, te Dinamik na svom terenu. Još veća je radost u gradu na Đetinji ta što svi momci dolaze upravo iz Užica.

Sloboda je pred drugi „babl“ u Banjaluci dovela pojačanje u vidu Igora Čvorovića, mladog reprezentativca Crne Gore, koji je prethodne sezone izuzetno uspešno branio boje Sutjeske iz Nikšića. Kada se podvuče crta, Sloboda u svom registrovanom rosteru ima 14 košarkaša iz Srbije i dva iz Crne Gore.

KK Zlatibor Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

Na Zlatiboru su se, ipak, opredelili da idu sa „iskustvom“. Strajin Nedović je uspeo da sačuva glavu tima od prethodne sezone, a na to je na početku tekuće je dodao nekoliko novih košarkaša, reklo bi se veoma kvalitetnih. Pre svega je tu Dušan Kutlešić, inače prošlogodišnji igrač užičke Slobode, a došao je i Aleksa Čabrilo, koji je bio dominantan u pančevačkom Tamišu.

Već duži niz godina u klubu su Nikola Pavlović, nekadašnji košarkaš Mege iz vremena kada je ovaj klub zaigrao u finalu ABA lige, potom je tu krilni centar Dragoslav Papić, kojem nije strano da uzme šut sa distance kada god mu se za to ukaže prilika. Odani timu iz Čajetine ostali su i Bogdan Riznić i Petar Vorkapić.

Uporedimo li to sa ekipom Slobode, u Čajetini trenutno igra 13 košarkaša iz Srbije, odnosno po jedan iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Jedini „stranci“ su Darko Ostojić i Dejan Jeftić.

KK Sloboda Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

I zaista treba istaći da je prava šteta što se ABA 2 liga ove sezone igra u balonima, jer ćemo ostati uskraćeni za onaj pravi „navijački“ naboj koji prati duele ove dve ekipe. Naravno, nikada to ne eskalira u nasilje, već je reč o onim standardnim „komšijskim“ prepucavanjima koja su neminovna kada igraju dva kluba iz mesta udaljenih svega nekih 20 kilometara.

Neretko se dešava da jednostavno nema dovoljno mesta za sve zainteresovane koji žele da isprate utakmicu. U Užicu se tako par puta desilo da se probije kapacitet hale, koji iznosi oko 2.500 mesta, pa često i po nekoliko stotina gledalaca ostane bez karte. Ista situacija je i u Čajetini, a dva kluba se uvek potrude da ostave bar jedan deo tribine za goste, kako bi atmosfera bila prava „košarkaška“.

Zlatibor se nikada ranije u svojoj istoriji nije takmičio u regionalnim takmičenjima, pa im je ova sezona „ulazna“ kada je reč o ABA ligi. Kako stvari stoje, tamo bi mogli da se nađu i sledeće, pošto drže visoko drugo mesto na tabeli Košarkaške lige Srbije, koje inače garantuje plasman na Jadran. Sa druge strane, Sloboda ne može da se pohvali istim rezultatima u domaćem nadmetanju.

Na polusezoni, Užičani su upisali tek osam pobeda uz osam poraza i sede na osmom mestu na tabeli. Jedina nada tako za nova iskustva u regionalnoj ligi, Sloboda može da traži kroz plasman u prvi rang ili kroz eventualnu specijalnu pozivnicu koja bi mogla da im bude upućena u slučaju dobrih rezultata na Jadranu ove sezone. A za razliku od Zlatibora, Rosoneri iz grada na Đetinji su i ranije igrali nekadašnju ligu Jugoslavije, pa su se tako u konkurenciji Partizana, Crvene zvezde, Cibone i Jugoplastike 1992. godine našli na sjajnom sedmom mestu.

KK Zlatibor Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

U Slobodi se, naravno, mnogo toga promenilo od dolaska legendarnog Raše Radovanovića u klub gde je i dalje na mestu sportskog direktora, pošto su se Užičani dugo „motali“ po Drugoj muškoj ligi Srbije od eliminacije iz KLS-a 2014. godine. Tek kada je na klupu došao Vladimir Lučić, rezultati su počeli da izlaze na videlo. Ere su se prvo domogle prvog ranga sa tek dva poraza u sezoni, potom su u narednoj igrali Superligu Srbije, da bi u trećoj, odnosno prethodnoj zauzeli drugo mesto i tako obezbedili plasman u ABA 2 ligu.

Istu stvar je činio i Zlatibor, samo je išao jednu godinu ranije u odnosu na Slobodu. I dugo je tim iz Čajetine imao prednost u međusobnim duelima sa gostima iz Užica. Sve do prethodne sezone, kada su Ere prekinule dugu seriju trijumfa ekipe Strajina Nedovića u gradu na Đetinji.

Naravno, euforija je velika u ekipi Slobode. Znaju šta ih očekuje u narednih sedam dana i sa velikom motivacijom očekuju duel protiv Zlatibora, kao i svaki naredni.

- U skladu sa učinkom na prvom turniru, od nas se očekuje da tako započnemo i drugi u Banjaluci. Krećemo sa istom motivacijom i principima. Nadam se da ćemo sa većom uspešnošću završiti ovaj drugi deo. Sve je na nama i nadamo se najboljem – ističe Aleksandar Ilkić, plejmejker Slobode.

Upozorava i trener Slobode, Oliver Popović, koji je zamenio Vladimira Lučića na klupi pred prvi „babl“ da je u Banajluci sve moguće.

- Pokazalo se na Zlatiboru da svako svakog može da dobije. Neke ekipe su gubile sa po 15 ili 20 poena razlike od autsajdera, a potom su pobeđivali favorite istom tom razlikom. Očekujem da će i na drugom „bablu“ biti iznenađenja, igraće se tri utakmice. Mi se trudimo da odvojimo igrače, pravi se razmak između treninga – zaključuje nekadašnji strateg Novog Pazara i mlade reprezentacije Srbije.

Bilo kako bilo, sutra nas u Banjaluci sa početkom od 13:00 časova očekuje pravo košarkaško uživanje. Neka bolji pobedi, ali kako god okrenemo, jedna stvar će definitivno odneti pobedu, a to je srpska košarka, jer ćemo na terenu imati priliku da vidimo brojne talente iz naše zemlje.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Video: Jokić sjajno veče začinio zakucavanjem iz kontre: Denver ipak tesno izgubio protiv Jute

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA