≫ 

Katastrofa Partizana u Parizu: Filipovski umalo polomio tablu na tajmautu, crno-beli ostali na -17

Apsolutno ništa nije išlo u igri Beograđana na današnjem meču, počev od skoka, pa sve do šuta

KK Partizan KK Trento

Foto: MN Press

Katastrofa i potpuno rasulo Partizana u Francuskoj. Nikada besniji nije bio Sašo Filipovski na svoje igrače, pa je na tajmautu u jednom trenutku bio veoma blizu i da polomi tablu za crtanje akcija. Možda to najbolje oslikava nemoć koju su crno-beli pokazali u predgrađu Pariza. Što je najgore, ovako ubedljiv poraz samo pravi dodatni problem Beograđanima, jer će se u slučaju eventualnog kruga gledati upravo koš razlika. A ona je večeras iznosila +17 za Bulonj - 79:62.

Može se reći da je ovaj meč prelomljen u trećoj deonici i da je za to najzaslužnija bila katastrofalna igra Partizana u odbrani. Hvatali su Parižani gotovo svaki skok, kako defanzivni, tako i ofanzivni. Besan je bio Sašo Filipovski, pokušavao je da nađe pravu petorku, ali Beograđane danas nikako nije išlo. Sve je podsećalo na onaj duel sa Krkom u Novom Mestu.

Procenti šuta valjda dovoljno govore koliko je Partizan danas slabo igrao u Francuskoj. Samo 21,1% su šutali crno-beli sa distance, a iz reketa su bili na 39,5% (15/38). Sveukupan timski indeks crno-belih na ovom susretu iznosio je 47, a poređenja radi samo Maksim Ros i Miralem Halilović su kombinovano imali 42 indeksna poena u Metropolitanu.

Najefikasniji kod crno-belih su na kraju bili Kodi Miler-Mekintajer i Rade Zagorac koji su ubacili po 14 poena. Dvocifren je bio još samo Vil Mozli koji je dodao jedan poen manje. Na drugoj strani igrališta bilo je dosta raspoloženih, pa je David Mišino postigao 16 poena, Miralem Halilović je dao samo jedan manje, dok je Maksim Ros završio sa 13 poena.

Partizan je katastrofalno napadački otvorio utakmicu. Imali su crno-beli 0/5 nakon uvodnih pet minuta na šutu za dva poena, pa su košarkaši Metropolitana u tim momentima uspeli rezultatski ozbiljnije da se odlepe. Malo se trgnuo tim Saša Filipovskog u poslednjih nekoliko minuta, ali to nije bilo dovoljno da se nadomesti loš start.

Tek u drugoj četvrtini bio je vidljiv blaži pomak u igri Partizana. Počeli su crno-beli značajno organizovanije da igraju u odbrani, što im je omogućilo da na drugoj strani polako tope razliku. Međutim, Pejdž je na oko tri minuta do kraja promašio trojku koja je mogla da primakne crno-bele na samo posed zaostatka, nakon čega je Metropolitan preuzeo konce i doveo Francuze na osam poena prednosti na velikom odmoru.

Iako je delovalo na početku drugog dela igre da će Partizan možda moći da ugrozi Metropolitan, to se nije desilo. Naprotiv, ponovo je Pejdž mogao da crno-bele dovede na minus tri, ali je posle nove promašene trojke tim iz Pariza zaigrao znatno bolje i angažovanije, dok su crno-beli izgledali potpuno izgubljeno u napadu. Već do osmog minuta ove deonice su primili čak 21 poen, pa je Metropolitan brojao do +18 u jednom trenutku. Ipak, trojkom Perkinsa, crno-beli su u poslednjih deset minuta ušli sa 15 poena zaostatka.

Katastrofalno je Partizan otvorio i poslednju deonicu. Osam poena vezali su Parižani, otišli na 23 poena prednosti i to je bila jama bez dna za crno-bele. Apsolutno ništa nije funkcionisalo u timu Saša Filipovskog, pa je ostatak meča predstavljao samo puku formalnost.

Statistika:

Metropolitan - Stol 5, Konate 5, Mišino 16, Ros 13, Sako 2, Pino 4, Gudvin 9, Braun 6, Šikoko 4, Halilović 15

Partizan - Mika, Miler-Mekintajer 14, Zagorac 14, Pejdž 7, Dangubić, Jaramaz 2, Veličković, Perkins 5, Janković, Tomas 7, Trifunović, Mozli 13

Tok utakmice:

4/4

 

10. minut (79:62) - Mišino pravi grešku u koracima. Izblokiran je Jaramaz na drugoj strani, a na kraju je napravljen i faul u napadu. Vil Mozli je iščeprkao loptu, a onda je promašio za tri poena. Uhvatio je Partizan skok, za kraj trojka Milera-Mekintajera. Ubedljiv poraz crno-belih.

9. minut (79:59) - Sada pogađa Zagorac uz prekršaj. Pogodio je i dodatno slobodno bacanje. Mišino je umalo izgubio loptu, a Braun je promašio i uhvatio skok. To Mišino ne propušta da kazni. Crno-beli ponovo demonstriraju sve boljke. Zakucava Vil Mozli na isteku pretposlednjeg minuta.

8. minut (77:54) - Tajmaut je tražio Metropolitan. Napao je sada prodorom Jaramaz i imaće slobodna bacanja. Ponovo je pogodio samo jedno. Mnogo se sporije igra sada. Parižani ponovo igraju sve do samog kraja i još jednom su se spetljali.

7. minut (77:53) - Jaramaz uzvraća jednim pogođenim bacanjem, nakon čega Mišino pogađa novu trojku. Jaramaz potom promašuje za tri poena.

6. minut (74:52) - Manji problemi sa semaforom, nakon kojih Zagorac dolazi do svojih poena, a onda i do četvrtog faula. Konate postiže tri poena i Metropolitan je ponovo iznad 20 poena prednosti.

5. minut (71:50) - Evo sada poena i za Kodija Milera-Mekintajera. Nema faula u napadu na drugoj strani, pa Halilović pogađa van balansa.

4. minut (69:48) - Dangubić je sada izblokiran na šutu za tri poena. Srećom ne pogađa ni Metropolitan sa distance. No, evo počeće peti minut kako Partizan nije dao poene u ovom kvartalu. Tek sada Zagorac daje prvi koš.

3. minut (69:46) - Novi neiskorišćeni napad Partizana. Dobar blok za Rosa, koji dolazi do novih poena za Metropolitan, koji sjajno otvara poslednju deonicu. Partizan neprepoznatljiv u napadu, ne koristi nekoliko vezanih poseda.

2. minut (67:46) - Težak šut Gudvina, ali promašio je i Nemanja Dangubić na drugoj strani igrališta. Halilović ostaje sam na ziceru i Parižani su na +21.

1. minut (65:46) - Odmah izgubljena lopta Partizana, poeni Arčija Gudvina i tajmaut Saša Filipovskog. Novi promašaj, ofanzivni skok Mike, onda izgubljena lopta i faul nad Gudvinom za dva bacanja. Pogodio je oba, nova rekordna prednost Metropolitana.

3/4

 

1o. minut (61:46) - Ne pogađa ni Arči Gudvin nakon ko zna kojeg ofanzivnog skoka Parižana. Potom na liniju za slobodna bacanja ide Mozli, koji je prvi put uspešan, a pogodio je i drugi put. Odmah prekršaj pravi Džoš Perkins, pa će Pol Stol sada šutirati penale. Oba su prošla kao kap kroz mrežicu. Perkins daje kakvu-takvu nadu Partizanu posle trojke, bar da se rezultatski približi Metropolitanu. Podsetimo, u ovoj fazi vrlo važna će biti i koš razlika. Pino ne postiže trojku i to je kraj treće deonice.

9. minut (59:41) - Perkins umalo da izgubi loptu u napadu Partizana, a Trifunović ne pogađa na isteku 24 sekunde. Braun ne pogađa za Parižane, a Trifunović promašuje sa distance. Nema pogotka Brauna i koša već ceo minut.

8. minut (59:41) - Treći faul za Radeta Zagorca. Prvo bacanje pogađa Konate, a uspešan je i drugi put. Prekins daje lob pas za Mozlija, koji pogađa pod košem. Sada Mišino pogađa uz faul, pa će imati i dodatno bacanje. Izuzetno lošu odbranu igra Partizan u ovom kvartalu, već su crno-beli primili 21 poen. Srećom Mišino promašuje penal.

7. minut (55:39) - Gubi loptu Partizan. Maksim Ros hvata ofanzivni skok posle promašene trojke Konatea, a Mišino dolazi do novih poena. Sada faul Entonija Brauna u ekipi Metropolitana. Dva bacanja će ponovo imati Vil Mozli, a ovoga puta je precizan samo pri prvom pokušaju.

6. minut (53:38) - Dva bacanja će biti za Rosa nakon bezbroj ofanzivnih skokova Metropolitana. Crno-beli trenutno ne liče na pravu ekipu, pa Parižani to koriste i grade sve veću prednost. Ros je pogodio oba bacanja i to je već 17 poena prednosti za Francuze. Pogađa Vil Mozli oba bacanja koja su mu dodeljena nakon faula. Sada dobra reakcija Mozlija i u odbrani.

5. minut (51:36) - Nema pogotka za Partizan ni u narednom napadu. Velika kriza crno-belih u napadu. Onda kakav alej-up Brauna. Gubi loptu Zagorac.

4. minut (49:36) - Ljut je bio Sašo Filipovski na ovom tajmautu. Izgleda da je slomio tablu na kojoj crta akcije. Ros pogađa za tri na isteku napada i evo dvocifrene razlike za Parižane. Blokada Mozlija, a Mišino u nastavku pogađa sa poludistance. Najveća razlika za Metropolitan na ovom meču.

3. minut (44:36) - Četvrti prekršaj sada pravi Šikoko, što može da bude dobra vest za Partizan. Vil Mozli je oba puta uspešan, ali je Mišino poništio ta bacanja na drugoj strani igrališta. Tomas pravi grešku u koracima, pa će Parižani ponovo moći na dvocifrenu prednost. Tajmaut crno-belih.

2. minut (42:34) - Ponovo ne pogađa Pejdž za tri, šuta samo 1/5. Mišino postiže poene u tranziciji na drugoj strani, a Rašon Tomas pravi faul u napadu. Ponovo Partizan ne koristi priliku da priđe bliže Metropolitanu.

1. minut (40:34) - Drugo poluvreme počinje poenima Rosa, pa Metropolitan ponovo odlazi na dvocifrenu prednost. Ali uzvraća Markus Pejdž iz prodora. Spetljao se Ros, a Mekintajer upisuje poene u tranziciji.

2/4

 

10. minut (38:30) - Pogađa sada Pol Stol za tri poena i vraća Metropolitanu solidnu prednost. Sada Mika pravi prekršaj u napadu, a sudije su ovaj prekršaj dosudile sa dobre tri sekunde zakašnjenja. Poslednji napad ima Metropolitan, Gudvin ne pogađa, a Miler-Mekintajer pogađa uz zvuk sirene, pa ćemo morati da sačekamo da li će poeni biti priznati. Ipak neće biti priznati, šteta. Idemo na odmor.

9. minut (35:30) - Fantastična reakcija Rašona Tomasa, a Partizan je počeo značajno bolje da igra u odbrani. Tomas sada pod kontaktom, pa će imati dva slobodna bacanja. Pogodio je oba bez problema, a Kodi Miler-Mekintajer je napravio faul pre nego što je lopta i izvedena u nastavku. Minut odmora zatražio je trener Metropolitana. Trojku promašuje Ros, a Mekintajer ne pogađa za tri poena na drugoj strani.

8. minut (35:28) - Rašon Tomas je pogodio oba slobodna bacanja, pošto je fauliran. Šikoko ne pogađa, a onda je faulirao Rašona Tomasa na skoku. Pejdž je imao otvoren šut za tri i propustio je šansu da približi Partizan na samo četiri poena zaostatka. Zato Šikoko pogađa i sada je devet poena razlike. No, Vil Mozli stavlja Šikoka na poster, kakvo zakucavanje! Imaće i dodatno bacanje. Nije ga pogodio, šteta.

7. minut (33:24) - Nema pogotka Gudvina za tri, a Mekintajer vraća crno-bele na jednocifren zaostatak posle dužeg vremena, pa Jure Zdovc traži minut odmora. Ne pogađa Mišino posle tajmauta.

6. minut (33:22) - Ponovo dugačak načpad crno-belih, ali ovoga puta ga sa uspehom rešava Miler-Mekintajer pogotkom sa poludistance. Partizan ima velike probleme na ofanzivnom skoku, pa Parižani dolaze do novih poena. Srećom, Rašon Tomas dolazi do lakih poena.

5. minut (31:18) - Sada su se u napadu spetljali i Parižani, a evidentan je pad i u njihovoj igri. No, to Partizan nikako ne uspeva da iskoristi. Šikoko je sam, promašuje zicer, a Perkins je izblokiran na drugoj strani. Arči Gudvin postiže poene iz kontre i biće to tajmaut Saša Filipovskog.

4. minut (29:18) - Rade Zagorac postiže poene, a nije jasno šta su sudije nakon toga svirale. Uglavnom, nema prekršaja, pa napad ima Metropolitan.

3. minut (29:16) - Ponovo košarkaši Metropolitana neprecizni, ali ništa bolji nije Markus Pejdž. Odličnu reakciju je na drugoj strani pokazao Erik Mika i izbio je loptu u aut. Potom Pino pravi očiglednu grešku u koracima, što je peta izgubljena lopta za francuski tim. Tomas i Perkins ne postižu poene za Partizan u narednom napadu. To kažnjava Pino trojkom.

2. minut (26:16) - Evo sada trojke Rašona Tomasa, ali već koji sekund kasnije do novih poena dolazi tim iz Francuske. Maksim Ros je strelac. Međutim, Rade Zagorac je fauliran na šutu u narednom napadu, a pogodio je oba rezultujuća bacanja.

1. minut (24:11) - Gube loptu košarkaši Metropolitana, a Džoš Perkins promašuje za tri. Prilično sporo se igra na početku drugog kvartala, a Halilović dolazi do novih poena u reketu i uvećava prednost Pariažana.

1/4

 

10. minut (22:11) - Mika gubi loptu, a na drugoj strani se odbranio Rade Zagorac. I pogađa košarkaš crno-belih potom za tri i konačno prekida letargiju crno-belih. Međutim, odmah uzvraća Halilović uz koš-faul, pa će imati i dodatno slobodno bacanje. Pogodio je i njega. Za preostalih pet sekundi Partizan nije uradio ništa i sa dvocifrenim zaostatkom ide na prvu pauzu.

9. minut (19:8) - Sada i koraci Jaramaza. Veoma loše igra Partizan za sada i moraće što pre da se razbudi. Potom je usledila serija promašaja na obe strane igrališta, pa je rezultat ostao nepromenjen.

8. minut (19:8) - Halilović ponovo pogađa iz iste pozicije. Strpljivo igraju Parižani, a na drugoj strani Rade Zagorac staje na liniju za slobodna bacanja. Promašio je prvo, a potom i drugo bacanje. Onda prekršaj pravi Erik Mika, pa će penale šutirati Entoni Braun. Prošla su oba kroz mrežicu i Metropolitan već ima dvocifrenu prednost. Jaramaz je izblokiran, a onda je napravio faul, pa će sada bacanja šutirati Bastijan Pino. Prvo je poništeno zbog prestupa, a drugo je priznato.

7. minut (14:8) - Nije pomogao ni minut odmora. Faul u napadu pravi Vil Mozli, koji će na klupu. U nastavku pogađa Halilović za Metropolitan. Ipak, sa dosta osećaja uzvraća i Džoš Perkins za crno-bele.

6. minut (12:6) - Mišino ne pogađa za tri poena. I konačno Pejdž prekida post crno-belih, pošto pogađa sa poludistance. Međutim, uzvraća Pariz gotovo nakon nekoliko sekundi, pošto Mišino daje zicer, a Sašo Filipovski mora da reaguje minutom odmora.

5. minut (10:4) - Prekršaj je sada sviran Vilu Mozliju, pa će Arči Gudvin na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je sva tri bez ikakvih problema, pa Metropolitan stiže do plus šest nakon četiri minuta igre. Ponovo se "izgubio" Partizan u napadu, nova prodata lopta i Parižani mogu do još veće prednosti. Srećom, i oni su se spetljali, ali na drugoj strani promašuje Dangubić. Partizan je na 0/5 posle pet minuta za dva poena.

4. minut (7:4) - Dugo je trajao ovaj napad Partizana, ali je Nemanja Dangubić na kraju bio neprecizan. Na drugoj strani Maksim Ros pravi faul u napadu, pa crno-beli ponovo mogu da organizuju duži napad. To i čine, ali je sada faul u napadu sviran Rašonu Tomasu u postavljanju bloka. Promašuje Metropolitans novu trojku, ali Rašon Tomas nije uspeo da sačuva loptu u terenu za crno-bele.

3. minut (7:4) - Greška u koracima Markusa Pejdža u narednom napadu crno-belih. Odbranio se Partizan, ipak, a Rašon Tomas je fauliran i ide na liniju za slobodna bacanja. Ovaj je promašio prvo, a pogodio drugo bacanje. Entoni Braun na isteku trećeg minuta pogađa za Metropolitan.

2. minut (5:3) - Laki poeni za Čikoka iz polu-horoga. Pokušao je Mekintajer za tri na drugoj strani i bio je uspešan, pa Partizan prelazi u vođstvo. Gudvin ne uzvraća sa distance, ali iz ofanzivnog skoka Pariz dolazi do poena, tačnije do trojke.

1. minut (0:0) - Nije uspeo u prvom napadu Rašon Tomas da postigne poene. Potom faul pravi Markus Pejdž, a Ros šutira bez balansa i promašuje. Na drugoj strani je Arči Gudvin napravio prvi prekršaj francuske ekipe. Bez poena u prvom minutu, pošto Tomas promašuje za tri.

Startne postave:

Metropolitans Pariz: David Mišino, Maksim Ros, Arči Gudvin, Entoni Braun, Vitalis Čikoko

Partizan: Kodi Miler-Mekintajer, Markus Pejdž, Nemanja Dangubić, Rašon Tomas, Vil Mozli

 

Pre meča:

Košarkaši Partizana večeras u Francuskoj igraju jedan od najvažnijih mečeva u dosadašnjem delu sezone. Posle pobede protiv Trenta u prvoj rundi Evrokupa, crno-beli će pokušati da nadovežu još jedan uspeh protiv Metropolitansa u Francuskoj. I ovaj tim je trijumfalno startovao drugu fazu, pošto je savladao Lokomotivu Kubanj u uvodnoj rundi.

Neće to biti nimalo lak zadatak, ali su u Partizanu uvereni u trijumf, pogotovo nakon ohrabrujuće dobre partije prethodnog vikenda u ABA ligi protiv podgoričke Budućnosti, koji je Partizan izgubio nakon drame u samoj završnici i trojke Nikole Ivanovića.

Okrećemo se novim izazovima i očekivanja od ove utakmice su da pre svega damo svoj maksimum. Metropolitans je ekipa koja je u prvom kolu iznenadila Lokomotivu iz Krasnodara, u utakmici koju su odigrali zrelo i jako. Imaju dobru ekipu i pokazali su visok kvalitet. Ako odigramo borbeno i mudro, imamo šansu i možemo ih iznenaditi. Čeka nas izazov, u Top 16 fazi takmičenja nema loše ekipe i daćemo sve od sebe da odigramo na visokom nivou. Francuska ekipa se pojačala sa plejmejkerom Stolom, koji ima brz šut za tri poena, stoga moramo da na njemu odigramo dobru odbranu. Sa druge strane, imaju brze i jake igrače ispod koša, brzi su u tranziciji i napadaju jedan na jedan. Igraju košarku koja je mešavina francuske košarke i sistema igre koji je uspostavio trener Zdovc. Naša šansa je u dobroj odbrani, skoku u napadu, da igramo maksimalno timski i da sve igrače uključimo u igru - rekao je Sašo Filipovski pred meč sa Parižanima.

Utakmicu će suditi Elijas Koromilas, Đordi Alijaga i Sebastijen Klivaz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A, pazi ovo

    19. januar 2021 | 22:33

    Prvi sledeći poraz Zvezde, partizani će se nasladjivati kao niakd, a pogledajte ovu bruku i sramotu od igre. Sram vas bilo jednom po jednom sa prozivanjem Crvene Zvezde, a ne možete da se povežete u igri. Očajni ste.

  • Zica

    19. januar 2021 | 22:36

    Zasto niko nije rekao ovim Francuzima da je ovo institucija i da ne mogu s njima tako da se sprdaju .

  • Pantovcak

    19. januar 2021 | 22:37

    Na trgu Bana Jelacica muk , neverica I opce hrvatsko partizansko razocarenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA