≫ 

Kovid ih satire, oni odbijaju vakcinu: NBA "tera" igrače da svojim primerom utiču na Afroamerikance

Prema poslednjim istraživanjima čak 60% crne populacije u SAD ne želi vakcinu, pa se NBA liga ozbiljno angažovala da to promeni

  • 0
NBA Denver - Filadelfija Foto: Tanjug/AP

Komesar NBA lige Adam Silver u utorak je održao sastanak sa saradnicima na kojem je izašao sa idejom da košarkaši iz najjače lige na svetu svojim primerom, misli na to da se vakcinišu, utiču na Afroamerički živalj u SAD koji je većinski protiv ovakvog načina zaštite od korona virusa.

Legendarni Karim Abdul Džabar je to već uradio, on je svakako ugrožena grupa stanovništva zbog godina, ali je iksoristio priliku i da pošalje poruku skeptičnoj afroameričkoj zajedinici o važnosti vakcinacije kao jedine prave zaštite od kovida.

U SAD je od početka pandemije zabeležen veliki broj smrtnih slučajeva crnaca, daleko veći broj nego pripadnika drugih rasa stanovništva, međutim Afroamerikanci, iz svojih istorijskih ubeđenja, i dalje imaju otpor prema vakcinisanju. Prema poslednjim istraživanjima, čak 60 posto populacije Afroamerikanaca ne želi da primi vakcinu, što je po vlasti u SAD zabrinjavajući podatak.

- Kovid je na zajednicu Afroamerikanaca imao izuzetno jak efekat, ali sada, pomalo perverzno, postoji ogroman otpor vakcinaciji u zajednici Afroamerikanaca iz razumljivih istorijskih razloga. Ako se taj otpor nastavi, bio bi to dvostruki udar za Crnu zajednicu, jer je jedini izlaz iz ove pandemije vakcinisanje - izjavio je Silver.

Vrh NBA veruje da bi se situacija preokrenula ukoliko bi se igrači vakcinisali, većina su kao što je poznato Afroamerikanci, stoga bi verovatno uticali na to da crna zajednica promeni stav i masovnije se zaštiti od kovida.

David Stern, Dejvid Adam Silver u društvu svog prethodnika Dejvida Šterna Foto: Tanjug/AP

Silver i saradnici su ovu ideju, koja im je sada primarna da se realizuje, izneli samo nekoliko dana pošto je više medicinskih autoriteta, među kojima i Entoni Fauči, izjavilo da bi upravo poznata imena iz sveta sporta trebalo svojim primerom da utiču na dobar deo populacije.

Međutim, ni kod crnih sportista to neće ići tako lako. I kod njih postoji otpor, skepsa i nepoverenje u zdravstveni sistem povodom vakcinacije.

To je potvrdila izvršna direktorka Nacionalne Unije košarkaša Mišel Roberts, koja je u razgovoru sa brojnim kolegama košarkašima zaključila da veliki broj njih nije siguran da li želi da primi vakcinu.

I ona sama ima takav stav.

- Čula sam da oni (košarkaši) žele da crni influenseri istupe, ubede afroameričku zajednicu da se vakciniše - izjavila je Robertsova još prošlog meseca za Jahu sports.

- Verujte mi da samo čekam taj trenutak, da me neko potapše po ramenu i kaže "Mišel, da li će igrači to uraditi?". Znam da će se to desiti kad-tad. Ali ni ja se nisam odlučila. Želim da me neko ubedi da su vakcine bezbedne. Nadam se da ću biti ubeđena u to. Ali ja nisam čirlidersica - dodala je Robertsova.

Sportisti u SAD nisu na listi prioriteta za vakcinaciju, Silver je ranije rekao da košarkaši neće ići "preko reda", međutim sada bi upravo košarkaši, i generalno sportisti, mogli da zauzmu vodeća mesta u redosledu vakcinisanja, baš zbog toga što bi tako, kako se veruje, Afroamerikanci konačno shvatili da je u redu vakcinisati se.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA