≫ 

Košarci je pretila "smrt", a onda su Srbi ispali "krivci" za pravilo koji je promenilo istoriju!

To pravilo bi verovatno bilo doneseno i bez njih, ali je košarkaška selekcija Jugoslavije samo ubrzala proces i učinila da košarka postane neverovatno popularna

  • 3

Evropsko prvenstvo u košarci 1953. je osmo regionalno košarkaško takmičenje organizovan pod pokroviteljstvom FIBE. Takmičenje održano u Moskvi u Sovjetskom Savezu od 24. maja do 4. juna.

Učestvovale su reprezentacije Belgije, Bugarske, Čehoslovačke, Danske, Egipta, Zapadne Nemačke, Finske, Francuske, Mađarske, Izraela, Italije, Libana, Rumunije, Sovjetskog Saveza, Švedske, Švajcarske i reprezentacija Jugoslavije.

Košarka je počela da okuplja sve više gledalaca, ali imala je jedan problem. I dalje nije bila toliko savršena i atraktivna za gledanje. Međutim, jedan duel je to zauvek promenio.

Ekipe su bile podeljene u 4 grupe. Grupe A, B i C brojale su po 4 ekipe, dok je grupa D brojala 5 ekipa a u toj grupi je bila Jugoslavija.

Ključni meč po košarku desio se 26. maja u 4. kolu između Izraela i Jugoslavije. u grupi D. Meč je zavšršen nerešeno 55:55 i ušlo se u produžetak, koji je završen nerešeno 55:55: Odigrana su još dva i rezultat je bio isti 55:55. Na kraju u poslednjem produžetku košarkaši Jugoslavije su uspeli da daju koš u poslednjim sekundama i da pobede sa 57:55.

Šta se zapravo desilo?

Košarkaši Jugoslavije su imali taktiku, za koju se odlučio selektor Nebojša Popović, da drže loptu i da se dodaju sve vreme produžetka i da šutiraju na kraju isteka vremena. Kako su svaki put promašivali, a na podbacivanju su uvek osvajali loptu, desilo se da Izraelci četiri produžetka što je 20 minuta nisu pipnuli loptu.

To je iznerviralo predsednika FIBA Vilijama Džonsa, koji je već na sledećem Kongresu zatražio da se menjaju pravila i uveo ograničenje napada na 30 sekundi.

- Naš tim se odlučio za taktiku koju su dozvoljavala pravila. Selektor Nebojša Popović je računao da će centar Mirko Marjanović svaki put da osvoji loptu na pobacivanju pa da onda čekamo poslednje sekunde da bismo rešili meč šutom ili penalima. Međutim, naš najbolji strelac Vilmoš Loci je promašio i to se ponovilo još dva puta.

- Na početku četvrtog pdoruđetzka Marjanović je opet bio viši od Izraelca i opet smo počeli da se dodajemo do besvesti. Posle 289 sekundi  držanja lopte u produžecima, tražili smo prvi tajmaut. Ostalo je još 11 sekundi za igru.

Borislav Bora Stanković Bora Stanković iz vremena kad je bio prvi čovek FIBA Foto: MNPress

- Umesto Locija ušao je Aleksandat Gec koji je prodro u izraelski reket i šutirao, lopta se odbila od table, a Marjanović je u skoku gurnuo u koš. Konačno smo mogli da slavmo posle 60 minuta igre - opisao  je Bora Stanković u svojoj knjizi "Igra mog života"

On je dodao:

- Tada nije bilo pravila 30 ili 24 sekunde i mogli ste da držite loptu koliko hoćete. Košarci je pretila smrt, jer se publika razilazila. Nikoga nije zanimalo da gleda nešto gde se ništa ne dešava. Pravilo 30 sekundi je uvedeno na Kongresu FIBA na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956.  Zahvaljujući tome košarka je promenila svoj lik i postala zanimljivija.

Tada su za Jugoslaviju igrali izmešu ostalih Aca Nikolić, Bora Stanković, Radomir Šaper, selektor je bio Nebojša Popović, a ta četvorica velika su kasniej bitno uticala na košarku u Jugoslaviji. U timu su bili još Vilmoš Loci, Ladislav Demšar, Aleksandar Gec, Srđan Кalember, Lajoš Engler, Mirko Marjanović, Miodrag Sokolović, Novaković, Blašković, Amon i Radojčić.

Jugoslavija je na kraju završila na 6. mestu što je bio najveći uspeh do tada.

Video: Dušan Duda Ivković primio je priznanje za životno delo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zec

    24. januar 2021 | 07:14

    zbog Zvezde i osvajanja lige šampiona promenjen je sistem takmičenja u istoj.

  • Trajko

    23. januar 2021 | 23:32

    Srbi menjaju pravila u svim sportovima. Tako je i UEFA posle Barija ukinula tika taka sa golmanom jer su i ovi čekali penale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA