≫ 

Filijale Budućnosti i Partizana gaze ka ABA ligi, imaju li pravo tamo da se nađu?

Problem bi mogao da nastane i ukoliko neka srpska ekipa obezbedi plasman u viši rang, što je takođe prilično realan scenario

  • 49
KK Studentski centar Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

Valjda ne moramo ni da podsećamo kako je započela tekuća sezona u ABA ligi. Takmičenje je nekoliko puta pomerano zbog pandemije koronavirusa, a onda se pojavio problem sa finansijskom konstrukcijom, jer je Rajfajzen banka odbila da održava račun zbog neregulisanih pravnih osnova takmičenja. Naime, problem je bio prenos vlasničkog udela sa Metalca iz Valjeva na FMP iz Železnika.

Partizan se bunio, jer je smatrao da dolazi do sukoba interesa, jer se ista vlasnička struktura nalazi i u Crvenoj zvezdi i u FMP-u. Problem za crno-bele je tada predstavljala činjenica da je tast Filipa Čovića, Zoran Tošković, bio planiran da preuzme vođenje ligom. Nakon višenedeljne polemike, nekoliko skupština i bezbroj prepirki problem je rešen i crno-beli su popustili.

Međutim, kako se kraju primiče nova sezona, čini se da bi mogla da se podigne nova bura na Jadranu. Ako ste minule sedmice ispratili drugi „babl“ ABA 2 lige u Banjaluci, onda vam je sasvim jasno i zbog čega. Studentski centar, inače filijala Budućnosti, nalazi se na prvom mestu drugog ranga bez ijednog poraza i najozbiljniji je kandidat za plasman u viši rang takmičenja.

Nenad Trajković Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

I tamo bi zaista mogao i da se nađe, što se svakako ne bi svidelo drugim klubovima, ako ćemo biti realni. Prema propozicijama takmičenja ABA 2 lige naglašeno je da klub član takmičenja mora direktno da izjavi da nema vlasništvo u nekom drugom klubu ABA lige, da nije uključen u bilo kakvom svojstvu u upravljanje i administraciju drugog kluba, te da nema nikakvu snagu u upravljačkim ili sportskim aktivnostima drugog kluba. Takođe, klub prihvata i izjavljuje da nijedna osoba uključena u menadžmentu u isto vreme ne obavlja iste aktivnosti u klubu koji se takmiči u ABA ili ABA 2 ligi. Kako je Studentski centar potpisao dati dokument, a liga ga „aminovala“ nema nikakvih prepreka da se klub nađe u prvom rangu.

No, reči aktuelnog trenera Studentskog centra, Nenada Trajkovića nisu baš u skladu sa onim što stoji na papiru koji je potpisan pred početak takmičenja.

- Nakon jednogodišnjeg iskustva u Studentskom centru, u potpunosti sam shvatio viziju predsednika Budućnost Volija, Dragana Bokana. Uz podršku kompanije Voli i Budućnosti, koja je žila kucavica Studentskog centra, ta vizija je dostižna i ostvariva. Studentski centar može da bude jedan od vodećih klubova po pitanju razvoja talenata i igrača, ne samo u Crnoj Gori, nego i u Evropi – izjavio je Trajković po potpisivanju trogodišnjeg ugovora za Studentski centar, što će reći da se Budućnost i te kako pita za situaciju u ovoj ekipi.

Studentski centar, inače, ove sezone nosi gotovo identične dresove kao Budućnost, a ujedno koristi halu "Morača" za odigravanje svojih utakmica u nacionalnom šampionatu Crne Gore.

KK Mladost Zemun Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

A ozbiljan kandidat za plasman u viši rang je i Mladost iz Zemuna, koja se nalazi pri samom vrhu tabele i konkuriše za mesto u plej-ofu, naročito nakon dobrih igara u Banjaluci. Ovaj tim je često bio vezivan za Partizan, nekada je zvanično i bio njegova filijala, a u njemu igra nekoliko košarkaša koji imaju ugovore sa crno-belima. Međutim, oni trenutno nisu zvanično ni u kakvoj vezi sa crno-belima. No, jasno je da bi i njihov plasman eventualno podigao prašinu i zagrejao temperaturu u ABA ligi.

Trenutno najbolji košarkaš Zemunaca je Trej Dreksel, koji bi od sledeće sezone mogao da se nađe u redovima crno-belih, jer sa njima ima potpisan ugovor. Amerikanac je na minulom turniru u Banjaluci bio jedan od najboljih igrača.

Tu nije kraj problemima sa kojima bi mogla da se suoči ABA liga na kraju tekuće sezone. Kako se u najvišem rangu već nalazi pet klubova iz Srbije, a to je ujedno i maksimum, postavlja se pitanje šta će biti ukoliko eventualno drugoplasirana Sloboda iz Užica ili trećeplasirani Zlatibor iz Čajetine, te na kraju krajeva i Mladost iz Zemuna izbore plasman u viši rang, bilo direktno ili kroz baraž.

Pravila tada nalažu da se najslabije rangirani tim iz Srbije u tekućoj sezoni ABA lige bori sa ekipom iz ABA 2 lige koja je stekla pravo za nadmetanje u narednoj sezoni u svojevrsnom baražu, koji bi se igrao na tri dobijene utakmice. U tom slučaju pravo da se takmiči u višem rangu dobija i tim koji se nalazi ispod njih u regularnom delu takmičenja, a ukoliko i on bude iz Srbije, što je sasvim realna mogućnost, onda će se pred čelnicima takmičenja naći zaista prilično komplikovana situacija.

KK Sloboda Užice Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

Jasno je da se ova ideja pre svega ne bi svidela čelnicima kluba koji bi izborio plasman u viši rang i u tom slučaju je prilično moguće da bi moglo da dođe i do proširavanja takmičenja. Ove sezone je iz lige već eliminisana Primorska, koja je istupila zbog finansijskih problema, pa ne bi bilo čudno da se nađe neko „solomonsko“ rešenje, koje bi zadovoljilo sve.

Sve u svemu, pred nama je veoma burno proleće na Jadranu. Nadamo se da će sve proći bez nekih većih problema, ali poznajući aktuelnu situaciju tako nešto je teško za očekivati.

Video: Proključala crnogorska krv u derbiju ABA

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naravno da imaju

    25. januar 2021 | 11:47

    Po istom osnovu po kom se takmiči i filijala Fmp a koja se sada zove CZ.

  • Miloš

    25. januar 2021 | 11:53

    Ako mogu svih ovih godina da igraju i fmp1 i fmp2czv zašto onda ne bi mogle i filijale drugih klubova da igraju u aba ligi, il to samo imaju pravo čovićevi klubovi drugima je zabranjeno!!

  • Nenad

    25. januar 2021 | 11:56

    Zasto ne bi imali kad limenke igraju zasto oni ne bi mogli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA