≫ 

Vasa i Larkin ugasili Zvezdu, Efes lako nadigrao crveno-bele u Istanbulu

Crveno-beli bez šansi u Turskoj

Šejn Larkin, Kori Volden

Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde loše su se proveli u 22. kolu Evrolige na gostovanju Efesu pošto je turski tim bez ikakvih poteškoća slavio sa 86:72 najviše zahvaljujući fenomenalnom Šejnu Larkinu i srpskom reprezentativcu Vasiliju Miciću koji su držali čas lepe i efikasne košarke.

Osim prilično lakog poraza na Bosforu, trenera Dejana Radonjića može zabrinuti i povreda Džordana Lojda koji se u prvom poluvremenu požalio na koleno nakon što je centar protivničke ekipe Šanli pao u doskoku na njega. Amerikanac nakon toga nije više ulazio u igru. Interesantno je da ni Obrajanta nismo videli na terenu nakon prvog dela igre, ali će sve biti jasnije u satima i danima pred nama.

Da budemo iskreni, već u prvih tri minuta susreta je bilo jasno u kojem smeru će ići utakmica u Istanbulu. Domaćin je neprestano vršio paljbu iz svih mogućih oružja, a kada sve perjanice Turaka znaju šta rade, onda protivnik nema šta da traži na terenu.

Sa druge strane, imala je Zvezda nekih pokušaja, retke kratke trzaje, ali sve je to odmah u startu gušeno i uzvraćano istom snagom, a posle nastavljano u velikim serijama.

Larkin je briljirao, pogotovo u prvom poluvremenu, a na svom kontu posle 40 minuta igre imao je 23 poena uz dva skoka i jednu asistenciju. Ispratio ga je Vasilije Micić sa 13 poena, četiri skoka i tri asistencije.

U taboru našeg predstavnika Dobrić i Davidovac su sakupili po 12 poena, a dvocifren je bio još i Rit sa 10 sakupljenih poena.

Igrači domaćeg tima su izgledali kao jedan roj veoma agresivnih stršljenova koji koristi svaku moguću situaciju da naštete protivniku. Mnogo brzo je Efes došao do dvocifrene razlike protiv crveno-belih koji nisu mogli da se nose sa ritmom domaćina.

Kako Zvezde i pokuša da se trgne, na svaku trojku gostiju stizao je odgovor u apsolutno istom vidu, te je to na psihičkom planu dosta uticalo na igrače Zvezde. Razlika je već bila +16 nakon prve četvrtine, sav napadački potencijal Efesa je bio prikazan u 10 minuta.

Izabranici Dejana Radonjića su uspeli da prezentuju jedno malo buđenje početkom druge deonice, povezali su osam poena uz dve trojke i to je bio momenat koji je mogao da utakmicu učini znantno zanimljivijom, ali je to Larkin prekinuo svojom serijom i ponovo vratio Efes u ritam sa starta meča.

Onda je usledila povreda Lojda koji je morao u 17. minutu da sedne na klupu. Pri jednom naletu ka obruču i pokušaju polaganja, Šanli je izašao na Amerikanca da blokira šut, te su se u narednom trenutku obojica našli na zemlji. Turčin je pao na koleno Lojdu koji je šepajući izašao sa terena.

Razlika je samo rasla, tada na pogon Vase Micića koji je pokazao raskošan asortiman oružja, od šuta za tri poena, do ulaza i driblinga, tako da je već na poluvremenu bilo jasno ko će izvući deblji kraj.

Nastavili su igrači Efesa lagano da održavaju prednost, na tihoj vatri, bez mnogo oscilacija u igri, te tako došli do više nego zaslužene pobede u Istanbulu.

Tim sa Malog Kalemegdana naredni duel u Evroligi igra u petak od 20.45 protiv Liona u Beogradu.

Efes - Crvena zvezda 86:72 (29:13, 27:22, 19:17, 11:10)

Efes: Larkin 23, Bobua 11, Singlton 2, Balbaj 2, Musa, Šanli 12, Moerman 7, Tundžer, Micić 13, Anderson, Danston 6, Simon 10.

Crvena zvezda: Obrajant, Hol 9, Volden 5, Lojd 7, Davidovac 12, Lazić 6, Rit 10, Radanov, Dobrić 12, Jagodić-Kuridža 7, Noko 4, Kolom.

 

Tok meča:

4/4

10. minut (86:72) - Na kraju i rezultatski nešto lakši poraz Zvezde nego što je to bilo većim delom utakmice.

9. minut (84:70) - Koristi Zvezda opuštanje Efesa.

8. minut (84:66) - Izlazi trojka iz koša Davidovcu, ali ga odbrana nagrađuje jednim lakim poenima na polaganju.

7. minut (84:64) - Lagani poeni na oba kraja terena - prvo Hol istrčava kontru i lepo polaže, dok Daston sa druge strane zakucava. Centar Efesa u narednom napadu uspeva da izvuče i faul Noka, ali i da promaši oba penala.

6. minut (82:62) - Nastavljaju se neuspešni napadi na obe strane, rezultat miruje.

5. minut (82:62) - Vraća Efes preko slobodnih bacanja simboličnih +20, ali utakmica je ušla u nešto neefikasniji ritam. Tajm-aut.

4. minut (80:62) - Promašaji za tri na obe strane, domaćin kvari procente.

3. minut (80:62)  - Dobrić pogađa za tri, a onda se totalno nemoguće dešava - Larkin promašuje sa druge strane i prvi put ne uzvraća. Mini serija Zvezde.

2. minut (80:57) - Razlika nikako da ode ispod 20 razlike.

1. minut (77:55) - Lagan ritam i neobavezna košarka, sada je već jasno da nema načina da se rezultat promeni.

3/4

10. minut (75:52) - I kada se odigra dobro odbrana, pogreši se u napadu. Zvezda ulazi u poslednju četvrtinu prilično indisponirana i daleko od bilo kakvog načina da zapreti domaćinu. Za kraj deonice, Larkin baca alej-ap Danstonu.

9. minut (73:52) - Micić izlazi iz igre u Efesu posle jednog udarca u bradu od strane Lazića, a nakon toga Rit pogađa jednim finim floterom, a onda Larkin ponovo za tri - četvrta trojka za njega.

8. minut (70:50) - Lojda još uvek nema u igri posle povrede, izgleda da Radonjić neće rizikovati sa njim u ovoj utakmici, iako je možda i spreman da odigra do kraja. 

7. minut (70:50) - Šanli daju svoj doprinos, iako nije baš prepoznat kao neki poenter, ali je već sada stigao do 12 datih poena.

6. minut (66:47) - Evo trojke Rita! Faul Voldena nad Micićem posle čega se otišlo na televizijski tajm-aut.

5. minut (66:44) - Nema prekidanja igre, nema faulova, što više ide na ruku domaćoj ekipi. U drugom poluvremenu, Davidovac pokušava da povuče, ali nema potrebnog impulsa. Ponovo Bobua pogađa za tri.

4. minut (63:42) - Moralo je da dođe do blagog pada ritma u igri Efesa, ali nisu to crveno-beli koristili na najbolji mogući način.  Trojka Bobue sa 9 metara.

3. minut (60:40) - A, zatim nastavak scenarija iz druge četvrtine - Efes uzvraća preko Šanlija koji vezuje četiri poena.

2. minut (56:40) - Hol pogađa sa distance, a onda i Rit za tri! Kao i u drugoj deonici, dobar početak Zvezde.

1. minut (56:35) - Bez poena u prvih 60 sekundi drugo poluvremena.

 

2/4

10. minut (56:35) - Grizu igrači Efesa, jednostavno ginu za svaku loptu. Nije moguće ispratiti ovakav ritam - za kraj poluvremena trojka Larkina. Čak 56 poena i 10 trojki na kontu Turaka.

9. minut (51:35) - Dobrić za tri! Dobra odbrana, ali loša igra na drugoj strani dala je Efesu još jedan pokušaj koji Micić ne prašta jednom neverovatnom prednjom promenom za elegantnu završnicu.

8. minut (49:32) - Konačno nešto lepo od crveno-belih i nastavk jedne fine serije, ali treća trojka Micića prekida radost i nešto veću nadu.

7. minut (46:30) - Nema kraja lošim vestima. Lojd je u jednom prodoru pokušao da položi preko Šanlija, ali je turski igrač na kraju pao na koleno Amerikanca koji je morao da izađe iz igre. Na sreću, sam je izašao sa parketa, pa ćemo videti u minutima pred nama koliko povreda ozbiljna. Nakon toga, serija 5:0 Zvezde i trojka Lazića!

6. minut (46:25) - Biće teško... Trojka Micića, pa izgubljena lopta za poklon Larkinu. Sada je +21 za Efes. Tajm-aut Radonjića.

 

5. minut (41:25) - Od onog blica početkom četvrtine nije bilo ničeg svetlog do trojke Davidovca. Razlika je još uvek velika.

4. minut (39:22) - Sada gosti iz Beograda ponovo tonu. Šanli pogađa u poslednjoj sekundi napada, a onda Volden pravi nesportsku ličnu što je Larkinu donelo dva slobodna (2/2) uz loptu sa strane.

3. minut (35:21) - Turcima kad je teško, tu je Larkin. On je prekinuo seriju 8:0 Zvezde jednom lakom trojkom, a onda i još jednom... Sve što je rađeno je brzo prosuto.

 

2. minut (29:21) - Faul u napadu Danstona naterao je Atamana da zatraži tajm-aut - Zvezda ima priliku da za kratko vreme dođe ponovo do jednocifrene razlike. Ni pauza ne pomaže turskom timu da zaustave ovaj niz gostiju, Noko pogađa.

1. minut (29:19) - Lengston Hol jednim prodorom i pogotkom uz dodatno bacanje obećava neki bolji nastavak Zvezde, a onda i Dobrić za tri!

1/4

10. minut (29:13) - Sve što bace igrači Efesa ka košu, to su ujedno poeni. Nema realizacije na drugoj strani. Loše se piše Zvezdi ukoliko se nešto ne promeni.

9. minut (27:11) - Ubrzo je Lojd stigao i do sedam poena jednim laganim polaganjem, ali crveno-beli u defanzivi nikako da nađu način da zaustave dotok poena protivničkoj ekipi. Micić promašuje oba, ali Singlton uz ofanzivni skok iz odbojke vraća loptu u obruč.

8. minut (25:11) - Lojd za tri poena! Ohrabrujuće za Zvezdu je što je Amerikanac ušao dobro u susret, ali Micić ponovo... Još jednom trojka.

 

7. minut (22:8) - Ušla je Zvezda u ritam Efesa koji trči i pogađa. Razlika samo raste, a sada se i faulovi našeg predstavnika ređaju.

6. minut (20:8) - Prvi poeni za Lojda koji je ušao u igru, a onda konfuzija u odbrani i otvorena trojka za Bobuu koji ne odbija poklon.

5. minut (17:6) - Trojka Jagodić-Kuridže sa zvukom sirene! Ali, ponovo uzvraća Efes istom merom, a sada je Simon bio precizan iz daleka.

4. minut (14:3) -  Domaćin je krenuo agresivno, rešava sve u ranoj fazi napada i tako stiče prvi put i dvocifrenu prednost. Šanli ubacuje nove poene.

3. minut (10:3) - Ne bi bilo dobro da uđe Efes u seriju sa linije za tri poena. Upravo su tako očitali lekciju Zenitu koji nije mogao da isprati tursku ekipu. Posle prvog tajm-auta, Šanli je dva puta bio precizan sa linije za slobodna bacanja.

2. minut (5:3) - Volden za tri! Uzvraća Moemrman iz drugog pokušaja.

1. minut (2:0) - Prva petorka Zvezde je: Dobrić, Noko, Jagodić-Kuridža, Radanov i Volden. Za druge strane, za domaćina startuju: Micić, Buboa, Moerman, Šanli i Simon. Upravo Simon prvi poentira na susretu iz flotera i to je bio koš u prvih 60 sekundi.

 

Pre meča:

Turski tim je prošle sezone bio ubedljivo najbolji u Evroligi pre prekida sezone zbog korona virusa, ali je ove u promenljivoj formi i trenutno se grčevito bori za mesto koje vodi u TOP 8.

Zvezdi ovo može biti i jedan od "poslednjih vozova" da i teoretski ostane u igri za Top 8, a za to će im jedan od ključnih zadataka biti zaustavljanje Šejna Larkina i Vasilija Micića, što je u izjavi pre meča naglasio i Dejan Radonjić.

- Spremićemo se najbolje što možemo u datim okolnostima za zahtevan meč, u kome će nam biti potrebna velika energija i dobra koncentracija. Moramo da odigramo dobro ne samo na bekovima Larkinu i Miciću koji predvode taj tim, već i protiv Simona, Boboe, Andersona, Danstona, Plajsa, Singltona… što Vam takođe pokazuje kakav kvalitet imaju. Znamo da nas čeka izuzetno težak meč u Istanbulu - rekao je trener crveno-belih.

Ovo će biti 10. meč Zvezde i Efesa u Evroligi, a turski tim vodi u pobedama sa 7:2. Crveno-beli još čekaju na prvu pobedu na gostovanju ovom timu, koji je slavio u sva četiri prethodna meča odigrana u Istanbulu.

Efes je u ovaj meč ušao na deobi 8. mesta sa skorom 11:10, koliko imaju i Valensija, Olimpijakos i Fenerbahče, koji su ispod njih. Zvezda trenutno zauzima 16. poziciju sa skorom od 7:14.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

 

Video: Proključala crnogorska krv u derbiju ABA: Radonjić u sukobu sa Pavićevićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    26. januar 2021 | 19:26

    Uvesti odgovornost za ljude koji su izdali licencu za sramocenje srbije.Lazni prvak nas sramoti gdje stigne..sudije ih spasavju u srbiji al kad izdaju preko granice trpimo radi ovih laznjaka nejveca ponizenja...sramota ste srpskoga roda...bruka ste i treba vas ugasiti da nam mladost ne trujete...

  • Ja sam

    26. januar 2021 | 22:08

    Zvezdu je ugasio Partizan, Larkin i Vasa gase fmp2

  • 🖤🤍

    26. januar 2021 | 22:31

    Угасили? Па она је угашена још од 2011

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA