Godina koju je pojela korona: Da li Zvezda i Partizan igraju najgoru košarku u poslednjoj deceniji?

Kako je opaki virus uticao na to da Večiti rivali od kandidata za visok plasman u evropskim takmičenjima dođu u ogromne probleme

  • 29
KK Crvena zvezda - KK Partizan

Foto-montaža: aba-liga.com/‚Partizan NIS

Sa jedne strane borba za titulu prvaka u Evrokupu i ulaznicu koja garantuje učešće u Evroligi. Sa druge strane bitka da se izbori mesto među osam najboljih u najkvalitetnijem evropskom takmičenju. A onda – korona. Da li je opaki virus, ako ćemo da sudimo po naslovu knjige čuvenog Borislava Pekića, pojeo godinu Partizanu i Crvenoj zvezdi?

Rezultati nedvosmisleno govore da je tako. Uporedimo li učinak crno-belih prošle godine u Top 16 fazi Evrokupa sa ovim sada, već je jasno da on neće biti izjednačen, jer Partizan je tada imao svega jedan poraz u grupi u kojoj se između ostalih nalazio i moćni Virtus iz Bolonje, a sada u okršajima sa Metropolitanom, Trentom i Lokomotivom Kuban ima slabašnih 1-2 na polovini takmičenja u ovoj fazi.

Sa druge strane, Crvena zvezda ima samo teorijske šanse da se nađe među najboljih osam ekipa Evrolige. Sastav sa Malog Kalemegdana trenutno je na pretposlednjem mestu i samo Himki iz Moskve ima gori učinak od njih. A pre nešto manje od 365 dana, crveno-beli su bili u aktivnoj borbi za plasman u Top 8 i vrlo je moguće da bi se tamo i našli da se odigralo preostalih nekoliko rundi.

KK Crvena Zvezda

Foto: MN Press

A onda se, kao što rekosmo, desila pandemija koronavirusa. Publici više nije bilo mesto u tribinama, već u kućama gde su svi pokušali da se sačuvaju od opasne pošasti. Ta bitka traje i dan-danas, pa sa nestrpljenjem čekamo kada ćemo moći da se vratimo u dvorane, kako bismo pratili svoje omiljene ekipe. Naravno, Partizan i Crvena zvezda naročito to priželjkuju, jer je svima jasno koliko Večitim rivalima znači šesti igrač u dvobojima sa evropskim ekipama, koje su pomalo nenaviknute na takav ambijent.

Vredi istaći da Crvena zvezda ove sezone ima svega četiri pobede iz 11 odigranih utakmica kod kuće u Evroligi, što je ponajgori učinak kluba od kako se takmiči među najboljim timovima Evrope. Prošle sezone crveno-beli „stali“ su na 7-8, dok navijači pamte i pozitivne učinke od dve sezone pre (8-7), te one poslednje godine kada je Dejan Radonjić još bio na klupi u svom prvom mandatu (10-5). U sezoni kada su se domogli četvrtfinala, košarkaši kluba sa Malog Kalemegdana imali su magičnih 9-3 pred svojom publikom.

U ekipi Partizana se odsustvo navijača ne vidi toliko rezultatski u Evrokupu, koliko je to slučaj u ABA ligi. Crno-beli su na svom terenu u ovom evropskom takmičenju poraženi samo od Burga, ali su problem bile veoma loše igre na strani. Što se regionalne lige tiče, valjda je dovoljno naglasiti da klub Saša Filipovskog trenutno u Hali sportova ima samo 3-3 i da sa tim učinkom zauzima 11. mesto na tabeli. Ispod su samo sastavi Krke, Zadra i otpisane Primorske koja sve utakmice do kraja gubi službenim rezultatom.

kk partizan

Foto: MN Press

Naravno, u crno-belom taboru su sa pravom izrazili ljutnju što nisu priznati rezultati iz prethodne sezone Evrokupa, kada su faktički obezbedili pravo prednosti igranja na domaćem parketu sve do samog finala. Ostaje otvoreno pitanje šta bi se desilo da se korona nije upetljala u naše živote.

Ovako, crno-beli su zajedno sa crveno-belima prošli kroz veliki trenerski rolerkoster i promene u igračkom kadru. Možda su se najveće promene odigrale upravo na samoj klupi, gde smo videli ukupno četiri lica na obe strane u dosadašnjem toku sezone. I dok je Crvenu zvezdu prvo vodio Saša Obradović, nakon čega je kormilo preuzeo Dejan Radonjić, u Partizanu su se prvo odlučili da odgovornost poklone Vladu Šćepanoviću, koji je bio rame uz rame Andrei Trinkijeriju u izuzetno uspešnoj prethodnoj sezoni, ali su nakon što su videli da jednostavno ne ide, odgovornost dali Sašu FilipovskomNaravno, italijanski stručnjak je i pre početka nove sezone spakovao kofere i uputio se put Bavarske gde sada uspešno predvodi Bajern iz Minhena.

Jasno, po dolasku dvojice stručnjaka osetila se određena šok terapija u oba tima, ali čini se nedovoljna kako bi sezona mogla da se usmeri u pravom smeru. Crno-beli gotovo da su izgubili svaku mogućnost da se bore za plej-of u ABA ligi gde Mornar, Budućnost, Igokea, Crvena zvezda, Mega Soccerbet i Cedevita Olimpija beže miljama daleko, dok Radonjićev tim nema nikakve šanse da se domogne četvrtfinala Evrolige, baš kao što smo to ranije i naglasili. Stoga su ciljevi dva kluba do kraja sezone potpuno različiti – Partizanu će u fokusu biti isključivo nadmetanje u Evrokupu, dok će se Crvena zvezda baciti na odbranu titule u ABA ligi.

KK Partizan - KK Crvena zvezda

Foto: MN Press

Neko će konstatovati i da Večiti rivali odavno nisu igrali slabiju košarku, možda još od one sezone kada je Cibona uspela gotovo nestvarno da se domogne titule na Jadranu, a Zvezda i Partizan eliminsani u polufinalu Fajnal fora odigranog u Beogradu. Bilo je tu u međuvremenu uspona i padova, ali ova sezona bar za sada ostavlja neki gorak ukus u ustima navijača dva tabora.

Stoji i to da su obe ekipe pretrpele određene promene u igračkom kadru, pre svega uslovljene krizom zbog pandemije koronavirusa. Međutim, i pored svega toga Zvezda je uspela da dovede neke kvalitetne košarkaše poput Džordana Lojda i Džonija O'Brajanta, a posebno šokantan za sve je bio prelazak Korija Voldena iz crno-belih u crveno-bele boje. Sa druge strane, ekipa Saša Filipovskog je dosta dobila dovođenjem Džoša Perkinsa, dok se Kodi Miler-Mekintajer, recimo, nije ponajbolje uklopio u sistem Partizana.

Podvučemo li konačnu crtu, možemo reći da Crvena zvezda i Partizan ove godine igraju značajno slabije nego nekih prethodnih godina. Koronavirus se nikako ne može uzeti kao opravdanje, kao ni sve što je on sa sobom doneo, počev od smanjenih finansija, pa do odsustva publike, ali je i te kako jasno da je uticao na dešavanja u crveno-belom i crno-belom taboru. Ostaje da se vidimo koliko će trajati „oporavak“ dva kluba i da li će već naredne godine biti načinjen adekvatan iskorak.

Video: Partizan sve dalje od plej-ofa ABA lige: Budućnost trijumfovala u Morači

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moj Partizan

    28. januar 2021 | 12:21

    Igra najgoru košarku u istoriji.A Zvezda a da oni nemaju istoriju :)

  • GP

    28. januar 2021 | 12:31

    Za ovo sto vi nazivate zvezda, ne znam, a za Partizan ste 100% u pravu.

  • Neki lik

    28. januar 2021 | 13:23

    Navijam za partizan, partizan igra najgoru kosarku u zadnjih 30 godina sigurni ako ne i vise, zvezda ne, bice prvi u aba ligi i bar su pobedili cska i real u evroligi. Sportski pozdrav!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA