"Košarkaši su moderni robovi, menadžeri su pravo zlo": Novosel oštro ukazao na sve probleme u sportu

"Klubovi nemaju nikakav uticaj", dodaje nekadašnja legenda jugoslovenske košarke

  • 0
Mirko Novosel Foto: MN Press

Izlišno je govoriti koliko je Mirko Novosel doprineo jugoslovenskoj košarci. Zajedno sa tadašnjoj reprezentacijom ima dve titule prvaka Evrope, kao i po jedno srebro na Evropskom prvenstvu, Svetskom šampionatu i Olimpijskim igrama. Stoga se sada Novosel, koji je ušao u pozne godine svog života smatra pozvanim da priča o stanju u današnjoj košarci.

On ističe da mu se nimalo ne sviđa što menadžeri imaju sve veći uticaj i da smatra da će situacija u budućnosti biti samo još gora.

- Gledano u načelu dosta stvari u košarci nije dobro. Danas su igrači takoreći postali moderni robovi gde su menadžeri postali pravo zlo i za sve se pitaju. Klubovi nemaju nikakav uticaj. To ranije nije bio slučaj. Znalo se ko je brinuo o igračima i kako je to sve funkcionisalo. Stvarno nisam optimista što se tiče budućnosti ovog sporta – počeo je priču Novosel za portal 24sedam.

On dodaje da mu nije jasna svađa između ULEB-a i FIBE zbog koje će, recimo, Srbija biti bez selektora u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Podsetimo, Igor Kokoškov moraće da ostane sa ekipom Fenerbahčea, koji gostuje Albi istog dana kada naša selekcija gostuje Gruziji.

- Evropska košarka se totalno izgubila. Dolazi dosta Amerikanaca sumnjivog kvaliteta. Sve je postalo kvantitet, a ne kvalitet. Svuda se to vidi. Pritom Evroliga, diktira neka pravila, koji su samo vezana za marketing, a ne razmišlja se o budućnosti. FIBA je izgubila kredibilitet, te dve organizacije su u sukobu. I ko ispašta? Pa, igrači i reprezentacije. Pogledajte, selekcije ne mogu da igraju u kompletnom sastavu i to se onda reflektuje na rezultate. Čini mi se da se totalno pogrešni ljudi vode košarku i da nisu svesni šta će se desiti. Sve je konfuzno, prepušteno tržištu, a nije regulisano kao što je slučaj u fudbalu kao što to rade FIFA i UEFA – dodaje nekadašnji jugoslovenski trener.

Ne sviđa mu se ni činjenica da je u domaćim prvenstvima sve više stranih košarkaša, koji smanjuju prostor domaćim snagama da se istaknu i razviju.

- Sve je manje kvaliteta, a onda počinju da igraju strani igrači. Ja sam izrazito protiv takvih trendova. Naravno, Slovenija i Srbija su uspeli na poslednjim takmičenjima da naprave dobre rezultate, ali to nije sistem. Bljesnu, poklope se kockice, pre svega mislim na slovenačku reprezentaciju, koji su osvojili EP, a onda ih nema nigde – zaključuje Novosel razgovor za 24sedam.

Video: Jaka Blažič bez milosti protiv Partizana: Ubedljiv poraz crno-belih u Stožicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA