"Samo u Srbiji je stranac Bog, više ga poštuju od domaćeg igrača": Gagićeve reči pogađaju u metu

Bivši centar Partizana je na svojoj koži osetio baš ovo o čemu priča

  • 10
Đorđe Gagić, Nikola Janković

Foto: Marko Jovanović

Srpski košarkaš Đorđe Gagić pronašao je sebe u Litvaniji, u ekipi Lietkabelisa, gde je svoje bogato iskustvo stavio na raspolaganje ovom timu, u jakoj ligi, u zemlji košarke.

Gagić je u razgovoru za Sport klub, između ostalog, pričao i o nekim krucijalnim razlikama između srpskih i litvanskih klubova, potencirajući tretman domaćih igrača u Litvaniji, poredeći ga sa onim koji srpski igrači imaju u našim klubovima.

Zaključak koji je doneo na osnovu svog iskustva: stranci su u Srbiji daleko više cenjeni od domaćih košarkaša, što nije slučaj u zemlji u kojoj trenutno zarađuje "za hleb".

- Kada su srpski klubovi ostvarivali najveće rezultate, tu je bilo toliko domaćih igrača i uvek su domaći igrači sve to vodili i bili nosioci. Ovde su posvećeniji njihovim igračima i imaju poštovanje. Kod nas kad dođe stranac on je kao Bog. To je tako samo kod nas, stranac je vau. Favorizuju se, a toliko boljih domaćih igrača imamo - priča Gagić za Sport klub.

Na tako nešto nije naišao u Litvaniji.

- Toga ovde nema. Domaći igrač je domaći igrač, kao što je generalno svuda u Evropi. Pogledajte Španiju, Italiju ili Tursku, domaći igrač je zakon, a kod nas se to najmanje poštuje. Klubovi uvek gledaju da se provuku i oko novca i oko svega kada je domaći igrač u pitanju, uzdaju se na emociju, kasne sa plaćanjem i na kraju kad treba da se prodaju bilo bi super i da se oproste neka dugovanja.

Očito je da Gagić sve ovog govori i na osnovu ličnog primera.

- Prošao sam kroz sve to i prolazim i dalje, ali toga u Litvaniji nema. Gledaju da se prvo ispoštuju domaći košarkaši i to mi se sviđa. U inostrastvu ako kasni novac domaćim kasni i stranim igračima, a kao stranac u svakom segmentu moraš da bude bolji i da se nametneš da bi dobio poštovanje.

Ne dopada mu se ni u kom pravcu idu "večiti rivali".

- Partizan i Zvezda imaju dovoljno kvalitetnih igrača da mogu da sastave bolji tim i da ostvaruju bolje rezultate, ali… Gledam mlade momke, sve se totalno promenilo, opterećeni su statistikom, promenile su se i glave tih igrača. Kao klinac jedva sam čekao da obučem dres i zaigram, sada se više priča ko ima koliku platu, izgubile su se neke vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    5. februar 2021 | 17:36

    Pa druze ko da nam bude bog,kad vi svi sto vredite odlazite van sa 15 godina i onda kad niste ni za k....,opizdi vas satro nostalgija i dodjete ovde da kao na groblju slonova sportski skoncate,a mi treba da vam klicemo jer kao niste zaboravili stari klub Odjebi brate

  • Naj

    5. februar 2021 | 17:59

    Pa smekeru kazi zasto tako pricas!!!Kazi sta ti je Duloooo radio i kako te je ucenjivao!!!Ne smes...cutao si tada a sada se pravis pametan!Svasta ti je govorio kad si tuzio partizan a kasnije je i on sam tuzio!!!

  • Nscz

    5. februar 2021 | 17:48

    Ovaj ode u penziju sa 28 godina jer nema gde da igra i sad on nekom drzi moralna predavanja. E zemljooo Dembelijo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA