≫ 

Američka himna se više ne pušta pre mečeva Dalasa, gazda Kjuban naljutio nacionaliste

Prvi čovek kluba za koji nastupaju Marjanović i Dončić doneo prilično hrabru odluku

  • 0
Mark Cuban Mark Kjuban / Foto: Wikimedia/Flickr/Gage Skidmore

Utakmice Dalas Maveriksa u NBA ligi do daljeg neće imati uobičajenu uvertiru u vidu intoniranja američke hime, što je inače praksa i tradicija svih klubova najjače lige na svetu, i generalno svih profesionalnih mečeva u svim sportovima, kao i u univerzitetskim i onim nižerangiranim.

Odluku da se američka himna ne sluša pre mečeva koje Dalas igra na svom terenu doneo je lično gazda kluba iz Teksasa Mark Kjuban, pišu američki mediji.

Pravi razlozi za ovakav njegov potez, krajnje diskutabilan iz perspektive običnog Amerikanca, zasad nije poznat, mada ako se malo vratimo i vidimo neke Kjubanove izjave u jeku borbe za prava Afromaerikanaca, možda i dođemo do pravog odgovora zbog čega mu trenutno smeta intoniranje himne u njegovoj hali.

Podsetimo, Kjuban je bio jedan od najglasnijih aktera lige u vreme kada je većina igrača i trenera klečala na intoniranje himne tokom minule sezone u znak protesta zbog policijske brutalnosti i ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Gazda Dalasa je podržao njihovu borbu i istovremeno se trudio da utiša sve glasnije tonove kritičara koji su na klčenja gledali kao na nepoštovanje himne.

- Policija za intoniranje himne se otela kontroli - poručio je Kjuban negde baš u to vreme kada su mu stizale kritike na račun podrške koju pruža igračima.

Za kritičare je tada imao jasnu poruku, da su licemeri:

- Ako želite da se žalite, žalite se onda svom gazdi i pitajte njega što ne pušta himnu pre nego što krenete sa poslom u njegovoj firmi - poentirao je Kjuban.

Pojedini mediji su pozdravili ovakav stav gazde Mevsa, jer, kako zaključuju, američka himna se ne izvodi pre koncerata, u bioskopskim halama, niti po školama, niti na brojnim drugim mestima.

- Ako se himna ne pušta na tim mestima, ne mora onda ni da se pušta pre mečeva univerzitetskih liga i u profesionalnom sportu - piše autor teksta na sajtu "USA Today".

Naravno, mnogo je onih koji negledaju blagonaklono na Kjubanov potez, nacionalisti pre svih, pa će biti interesantno videti kako će Dalas kao klub trpeti određene posledice ovakvog "antimaeričkog" stava gazde kluba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA