≫ 

Zvezdina napadačka „rupa“ šest minuta duga i 18 poena u drugom poluvremenu, Žalgiris lako preokrenuo

Loših drugih 20 minuta za crveno-bele...

KK Crvena zvezda - KK Žalgiris Foto: MN Press

Prava šuterska rapsodija u prvom poluvremenu, a onda prilično loša i neobjašnjiva igra u drugom. Crveno-beli su olako propustili šansu da naprave iznenađenje u Litvaniji, pošto su sredinom uvodnih 20 minuta imali +13, a onda u nastavku u trećoj deonici napravili napadačku „rupu“ od pet minuta, i šest i po minuta u četvrtoj četvrtini, što je ekipa poput Žalgirisa umela da kazni i reši meč u svoju korist. Zvezda je dala samo 18 poena u drugom poluvremenu, a tokom poslednje četvrtine svega četiri – 75:62.

Vredi napomenuti da je Kori Volden otputovao u Litvaniju za meč sa Žalgirisom, ali da njega na kraju nije bilo na klupi. Dejan Radonjić se nije odlučio da popuni roster juniorskim košarkašima, pa su Beograđani igrali sa 11 momaka u rotaciji. No, ni to nije bilo opravdanje za lošu igru u drugih 20 minuta.

Zvezda je u prvom poluvremenu „živela“ od šuta za tri poena. Dovoljno je reći da su crveno-beli u jednom momentu imali 6/9 na šutu sa distance, da bi taj procenat do odlaska na odmor ipak pao na 7/15. Po postignutim trojkama prednjačio je Marko Simonović, koji je sveukupno ubacio 16 poena za uvodnih 20 minuta.

Međutim, drugih 20 minuta donelo nam je nešto drugačiju priču. Pogodaka sa distance gotovo da nije bilo i bili su svedeni na statističku grešku. Žalgiris je zaigrao značajno bolje u odbrani, zaustavio je crveno-bele na šutu sa distance, a generalno Zvezda nije postigla poene dugih pet minuta tokom trećeg kvartala. Sličan krizni period viđen je i na startu četvrte četvrtine, kada tim Dejana Radonjića nije poentirao punih šest i po minuta.

Kada se na kraju podvuče crta, najefikasniji u timu iz Litvanije bio je Marijuš Grigonis sa 17 poena, a ispratili su ga Najdžel Hejs sa jednim poenom manje i Ogustin Rubi sa 15 poena iz osam skokova. U timu Crvene zvezde su Džordan Lojd i Marko Simonović sa po 16 poena bili najefikasniji.

KK Crvena zvezda - KK Žalgiris Foto: MN Press

Prva četvrtina uglavnom nam je donela egal igru dve ekipe. Rezultatska klackalica bila je na snazi negde do pred kraj ovog perioda kada je Marko Simonović vezao nekoliko pogođenih šuteva sa perimetra i doneo prvu ozbiljniju prednost Crvenoj zvezdi.

Nisu pali košarkaši Zvezde ni na početku druge deonice. Baš naprotiv. Odbrana je bila sjajna, Žalgiris nije dao poene puna četiri minuta, a tokom tog perioda su crveno-beli došli do ogromnih +13. Međutim, Litvanci su se potom probudili, Grigonis je pogodio nekoliko trojki i već do poluvremena je razlika svedena na neki razuman nivo iz vizure Žalgirisa.

Treća deonica donela nam je pozicionu igru uz veoma dugačke napade na obe strane. Nije bilo prevelikih problema na šutu ni za jedne, pa ni za druge u tih uvodnih nekoliko minuta. Ipak, delovalo je da je Žalgiris u boljem momentumu, što se potvrdilo i Grigonis je trojkom polovinom deonice ponovo doveo Litvance u prednost, a sa linije penala je potom povratio prednost svojem timu.

Jako loše je delovao napad Zvezde u nastavku treće četvrtine, toliko da tim Dejana Radonjića nije postigao koš punih pet minuta. Ipak, dobrom odbranom ekipa sa Malog Kalemegdana nije dala Žalgirisu da se u potpunosti odlepi i crveno-beli su imali kakvu-takvu šansu pred poslednjih deset minuta, naročito posle postignute trojke Lojda u poslednjem trenutku ovog perioda igre.

KK Crvena zvezda - KK Žalgiris Foto: MN Press

Ali, šta onda reći za poslednju četvrtinu. Zvezda je igrala potpuno katastrofalno u napadu. Nije Žalgiris igrao neku Bog zna kakvu odbranu, pa samim tim deluje neverovatno podatak da crveno-beli punih šest i po minuta nisu postigli apsolutno nijedan poen, niti iz igre, niti sa penala. Post je prekinuo Džordan Lojd nakon ukradene lopte, ali je tada bilo isuviše kasno za bilo šta, pošto je litvanska ekipa otišla na dvocifrenu prednost i prelomila meč. Dovoljno je reći da je Zvezda dala samo četiri poena u ovom kvartalu.

Statistika utakmice:

Žalgiris: Vokap 6, Lekavičijus 6, Hejs 16, Jankunas 4, Lukosiunas, Milaknis, Geben 2, Rubit 15, Jokubaitis, Vasturija, Grigonis 17, Lovernj 9

Crvena zvezda: Volden, Lojd 16, Uskoković 9, Davidovac 5, Lazić 2, Radanov, Dobrić 8, Simonović 16, Jagodić-Kuridža 4, Simanić, Kuzmić 2

Tok meča:

4/4

10. minut (75:62) - Samo 18 poena Zvezde u drugom poluvremenu. Grigonis pogađa, najefikasniji je igrač na ovoj utakmici. I to će biti konačan rezultat.

9. minut (73:62) - Poeni za Dejana Davidovca. Gubi loptu Žalgiris, ali ne vredi. Faul u napadu. Sada je i litvanska ekipa napravila prekršaj u napadu.

8. minut (73:60) - Besan je Dejan Radonjić na svoje košarkaše. Kuzmić je faulirao Vokapa koji je poentirao i imaće bacanje posle tajmauta Zvezdinog trenera. I penal je prošao kroz obruč. Izblokiran je Kuzmić, a Rubit se prošetao do koša.

7. minut (68:60) - Sam je Vokap, nije pogodio, Jankunas dolazi do lopte i fauliran je. Konačno pogađa Lojd nakon ukradene lopte. Još jedna ukradena lopta Zvezde, sada je Davidovac uzeo loptu iz ruku, ali Jokubaitis uzvraća istom merom i smiruje igru.

6. minut (68:58) - Dobra reakcija Uskokovića, ali posed ostaje u rukama Žalgirisa. Promašaj Grigonisa za tri poena, a onda Jankunas dolazi do novih poena pod košem. I evo dvocifrene razlike za Litvance. Izgubljena lopta Crvene zvezde. Šesti minut kako nema poena crveno-belih, apsolutno nedopustivo.

5. minut (66:58) - Promašaj Simonovića za tri. Ništa apsolutno ne ide Crvenoj zvezdi od ruke u ovom kvartalu. Ali nema poena ni za Litvance. Sada je Lojd fauliran, ali to je tek drugi faul za Žalgiris u ovom kvartalu. A Zvezda nema nijedan! Ogroman promašaj Simonovića pod košem.

4. minut (66:58) - Novi promašaj Crvene zvezde. I onda Rubit dovodi Litvance blizu dvocifrene prednosti, čini se da Žalgiris polako lomi ovu utakmicu. Težak šut Uskokovića, promašaj, ali uhvaćena lopta Dobrića.

3. minut (64:58) - I posle svih promašenih šuteva evo poena koje postiže Rubit. Kuzmić se spetljao pod košem i promašio, da bi na drugoj strani Rubit poentirao nakon promašaja Jankunasa. Očekivano, Radonjić traži tajmaut, pošto njegovi košarkaši nisu postigli ni poen za tri minuta četvrte četvrtine.

2. minut (60:58) - Jako težak šut za Džordana Lojda, koji ne pogađa. Otvorio se Rubit sa poludistance, ali se nastavlja serija promašaja na obe strane. Mladi Aleksa Uskoković je fauliran. Gazi aut liniju Dobrić.

1. minut (60:58) - Ukradena lopta Dobrića, ali Davidovac ne postiže trojku iz otvorene pozicije. Hejs pokušava preko ruke i ne pogađa ni on na šutu sa distance. Dva jako duga napada na obe strane, kao na početku treće četvrtine.

3/4

10. minut (60:58) - Većale su sudije sada da li je košarkaš Zvezde napravio nesportski faul, gledali su snimak i Emilio Perez kaže da je to običan prekršaj. Lovernj 1/2 sa penala ovaj put. Onda koraci koje pravi Džordan Lojd, neverovatno... Lukas Lekavičijus pogađa iz ne tako lake pozicije. Žalgiris ima dva faula da da do bonusa, što koriste da iseckaju ovaj jako kratak napad Beograđana. Vasturija je ušao samo da bi napravio faul, još 4,8 sekundi do kraja. Lojd se otvorio i pogodio važnu trojku! Kraj treće četvrtine.

9. minut (57:55) - Lepo se nudi Lojd i postiže poene, posle duže vremena dolazi do koša. Sada Jagodić-Kuridža pravi prekršaj nad Lovernjom, ali francuski košarkaš je prvi put neprecizan. Ni drugi put ne pogađa, bili su to ogromni promašaji. Ne može Radanov ništa da pogodi večeras. Prvo je promašio iz teške pozicije, a onda je imao zicer, no ni to ne ulazi u koš. Sada preslikana situacija od pre par trenutaka, Jagodić-Kuridža faulira Lovernja.

8. minut (57:53) - Jokubaitis nije precizan, Davidovac ne pogađa za tri, ali se Dobrić snalazi i posed će ostati na strani crveno-belih. Zvezda je gotovo pet minuta bez poena. I evo ih konačno, i to baš Ognjen Dobrić pogađa trojku. Jako važna trojka i potez srpskog košarkaša. Lovernj vrlo brzo uzvraća.

7. minut (55:50) - Prekršaj nad Davidovcem, a tajmaut traži Dejan Radonjić. Jagodić-Kuridža ne poentira iz prodora ni posle minuta odmora. Srećom, sudije sude nošenu loptu Lovernju. Zvezdi su pod hitno neophodni poeni, ali Radanov promašuje dva šuta na veoma čudan način.

6. minut (55:50) - Ni ovaj minut odmora nije doneo poboljšanje u igri Zvezde. Dobrić gubi loptu, pa onda pravi i prekršaj. Oba penala pogađa Grigonis i Žalgiris vodi. Sada prvi faul domaćih u ovoj četvrtini posle čitavih pet i po minuta, što je jako zanimljivo napomenuti. Promašuje Radanov, ali je Jagodić-Kuridža fauliran pod košem. Gubi loptu Zvezda, a Hejs je sam kao duh u ćošku i to je nova trojka.

5. minut (50:50) - Faul u napadu pravi Davidovac nad Vokapom. I baš kada ne treba došla je trojka Marijuša Grigonisa posle novog dugog napada. Dobrić ne pogađa, pa Žalgiris ide po vođstvo. Srećom nema nove trojke Grigonisa. TV tajmaut.

4. minut (47:50) - Kuzmić se dobro pozicionirao, a onda je promašio lak šut. Sada Aleksa Uskoković pravi prekršaj, što je njegov drugi. Sam je Hejs za tri poena, promašio je, dok Džordan Lojd pravi novi prekršaj, što je njegov treći, pa će na klupu. Rubit posle finte smanjuje na posed zaostatka.

3. minut (45:50) - Neverovatan pogodak Vokapa uz zvuk sirene za tri, uprkos dobroj Zvezdinoj odbrani. A onda ponovo Aleksa Uskoković sa linije penala. Opet dugačak napad Litvanaca, ali sada nema poena Vokapa.

2. minut (42:48) - Grigonis se lepo okrenuo, prošao Kuzmića i došao do novih svojih poena. Lazić se otvorio, pogodio sa ogromne distance, ali je to ipak samo dvojka. Uskoković igra odličnu odbranu.

1. minut (40:46) - Aleksa Uskoković hrabro i pametno! Evo novih njegovih poena iz reketa. Vokap ne uzvraća trojkom, a Simonović je još jednom neprecizan na šutu sa distance. Uskoković pravi faul.

2/4

10. minut (40:44) - Dobar pas za Simonovića, ali nema nove trojke. Sada Milaknis ne pogađa ni iz dotrčavanja, ali nedostaje skok Zvezde. Lekavičijus ubacuje jako težak šut sa poludistance. Faul pravi Rubit, imaju crveno-beli još 5,3 sekunde do kraja poluvremena da poentiraju. Lojd je ušao baš zbog toga i promašio je. Kraj prvog poluvremena.

9. minut (38:44) - Lojd ne poentira ni između dvojice, da bi nakon toga napravio potpuno bespotreban faul, jer je bio iznerviran. Nezadovoljan je Radonjić njegovim potezom, pa će američki košarkaš na klupu da bi malo "ohladio" glavu. Rubit je postigao samo jedan penal. Aleksa Uskoković ponovo kada je važno! Mladi igrač postiže trojku. Milaknis ne pogađa trojku.

8. minut (37:41) - Posle tajmauta prekršaj je napravio Marijuš Grigonis. Lojd lepo do Simonovića i to su laki poeni za Crvenu zvezdu koja prekida rezultatski post. Međutim, odmah potom i bacanja za Grigonisa, što nisu dobre vesti, jer ima 95% obe sezone u Evroligi (69/72). Naravno, pogodio je oba. Nema trojke Lojda, ali srećom Grigonisu lopta beži u aut.

7. minut (32:39) - Prekršaj u napadu pravi Džordan Lojd, koji je pokušao da se oslobodi svog čuvara, ali na nedozvoljen način. Rubit to kažnjava, pa se Litvanci polako rezultatski vraćaju u ovaj susret. Važan šut za tri Lojda nije prošao kroz obruč. Prelako je ostavljen Grigonis za tri, što ne sme da se dešava i pogodio je. Nezadovoljni Radonjić uzima još jedan minut odmora.

6. minut (30:39) - Jagodić-Kuridža promašuje sa poludistance, hvata Lazić, ali Lojd ne realizuje naknadni posed. Opet dobra odbrana Zvezde, promašio je Vokap za tri.

5. minut (30:39) - Čeka Hejs tu u korneru za tri poena i pogađa ovaj košarkaš, koji je jedini raspoložen u timu Žalgirisa. Dobrić je fauliran od strane Jokubaitisa. Vrlo lepo poentira i Džordan Lojd! Sjajno su raspoloženi košarkaši Zvezde. Nažalost pogađa i Grigonis za tri poena, pa traži tajmaut Dejan Radonjić.

4. minut (24:37) - Gubi loptu Marko Jagodić-Kuridža, dok Dejan Davidovac pravi pametan prekršaj kako bi sprečio kontru. Stiže vest da Voldena nećemo gledati večeras, jer ga nema na klupi sa igračima. Očigledno se nije dovoljno oporavio. U međuvremenu, prvi poeni Litvanaca u ovom kvartalu preko Lovernja. Onda promašaj Simonovića i "korekcija" Jagodić-Kuridže.

3. minut (22:35) - Žalgiris u potpunom kontraritmu od početka druge četvrtine, pošto Najdžel Hejs pravi korake. I onda Ognjen Dobrić postiže trojku! Kakav start Crvene zvezde i mora da reaguje Šiler minutom odmora. Lovernj je izblokiran, onda i promašuje.

2. minut (22:32) - Lovernj ponovo ne može da dođe do poena pod košem. Malo se spetljao tu Aleksa Radanov, ali gazi loptu Najdžel Hejs na drugoj strani i vraća poklon crveno-belima. Igraju sada košarkaši Žalgirisa zonu, a Davidovac je promašio.

1. minut (22:32) - Marko Simonović nastavlja sa dobrom igrom i na početku drugog kvartala. Izborio je prekršaj na šutu za tri poena, a pogodio je sva tri bacanja, pa Zvezda ima +7. Lovernj nije uspešan iz reketa, Zvezda je odigrala dobru odbranu. Davidovac za tri poena! Ima tim Dejana Radonjića dvocifrenu prednost u Litvaniji.

1/4

10. minut (22:26) - Nastavlja se "raspucan" start utakmice, pošto Rubit vraća. Ipak je to šut za dva poena, a onda ponovo Marko Simonović! Nova trojka srpskog košarkaša. Žalgiris gubi loptu, Zvezda ima 3,6 sekunde za napad, a Dobrić promašuje i to je kraj prve četvrtine.

9. minut (20:23) - Dobrić odlično prodire i dolazi do svojih prvih poena. Međutim, vrlo brzo je na drugoj strani Aleksa Radanov morao da faulira Lukasa Lekavičijusa, koji to kažnjava sa oba pogođena penala. Simonović dva puta pokušava za tri i drugi put lopta prolazi kroz koš!

8. minut (18:18) - Geben poentira nakon zakasnele rotacije Crvene zvezde. Marko Simonović uzvraća pogotkom sa distance. Jako važni njegovi poeni. Sada je Dobrić napravio faul, čime je tim Dejana Radonjića ispunio bonus u prvom kvartalu. Neverovatni Hejs nastavlja seriju, pa nas uvodi u novi egal.

7. minut (14:15) - Rubit je lako prevario Jagodić-Kuridžu i prošao do koša. Lojd koristi činjenicu da je Žalgiris ušao u bonus, pa je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Lojd je pogodio oba penala, dok Lekavičijus gubi loptu i Simonović iz kontre dovodi Zvezdu u novu prednost.

6. minut (12:11) - Dva puta je Zvezda pokušala nakon minuta odmora da poentira, ali nije bila precizna. Nakon promašaja Davidovca za tri, faul je napravio Marko Jagodić-Kuridža. Ipak, sada crveno-beli igraju dobru odbranu, pošto Grigonis isplaljuje er-bol na šutu za tri poena. A sada se dobro snalazi Jagodić-Kuridža.

5. minut (12:9) - Kuzmić se ovoga puta lepo otvorio i poentirao, prva asistencija za mladog Aleksu Uskokovića. Kuzmić pravi potom i prekršaj nad Žoom Lovernjom, pa će nekadašnji igrač Partizana imati dva slobodna bacanja. Oba penala je Francuz realizovao. Umalo sada Žalgiris da otme loptu Zvezdi na izvođenju, ali je na svu sreću sve prošlo bez posledica. Jankunas je faulirao Lojda, potom ga je isti košarkaš još jednom faulirao i ide na klupu. Nema bacanja, nisu Litvanci u bonusu. Rubit pravi novi prekršaj, nakon čega ćemo gledati TV tajmaut.

4. minut (10:7) - Mladi Aleksa Uskoković bez respekta ide ka košu i pogađa iz polaganja. Međutim, Žofri Lovernj je energično zakucao na drugoj strani i prednost je opet na strani litvanskog tima. Lepo je Lojd dodao do Kuzmića, ali nema poena Zvezdinog centra. To kažnjava Hejs sa nova dva poena.

3. minut (6:5) - Težak šut je sada pokušao Džordan Lojd pod samim košem. Nema poena ni za Žalgiris, jer je neprecizan Vokap sa distance. Uskoković je izgubio loptu, da bi u nastavku na drugoj strani Lovernj promašio sa polu-distance.

2. minut (6:5) - Nije lopta došla do Kuzmića, da bi Hejs pogodio i svoj drugi šut, koji je ovoga puta došao sa distance. Uz malo sreće i Džordan Lojd je postigao trojku, pa je rezultat nerešen. Na drugoj strani je proklizao Vokap, koji je iskrenuo zglob, pa će na klupu kako bi se proverio stepen povrede. Neverovatni Hejs sada je uspeo da izbori prekršaj Marka Simonovića, pa će imati dva slobodna bacanja. Na svu sreću, prvo je promašio, dok je drugo ipak prošlo kroz obruč. Vokap se ipak vraća u igru, deluje da sa njim nije ništa.

1. minut (2:2) - Žalgiris je imao prvi napad na ovom meču, koji nije iskorišćen, da bi Džordan Lojd u kontri bio fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Amerikanac je pogodio oba penala. Dobra odbrana Zvezde, ali je Hejs iz polu-horoga pogodio za izjednačenje.

Startne postave:

Žalgiris: Vokap, Hejns, Milaknis, Grigonis, Lovernj

Crvena zvezda: Lojd, Uskoković, Lazić, Simonović, Kuzmić

Pre meča:

Košarkaši Crvene zvezde neće imati odmora ni tokom ove nedelje, pošto ih čeka "dupli" program u Evroligi zbog odloženog meča sa Žalgirisom u Litvaniji. Crveno-beli su odavno izgubili šansu da se plasiraju među najboljih osam, pa će Dejan Radonjić i njegov tim protiv Zelenih igrati nešto rasterećenije i tražiti pozitivan rezultat.

U Beogradu je u oktobru viđen jedan jako tvrd meč, koji je nakon dosta uspona i padova na obe strane, na kraju pripao ekipi Žalgirisa. Samim tim, klub sa Malog Kalemegdana će imati dodatni motiv da se osvete večerašnjem domaćinu za taj neuspeh.

Zvezda je u Litvaniju otputovala sa Korijem Voldenom, koji se konačno oporavio, ali su se u rosteru našli i brojni juniori. Videćemo da li će Radonjić dati šansu i njima.

Utakmicu će voditi sudijska trojka u sastavu - Mehdi Difala, Emilio Perez i Rain Perandi. Sva trojica imaju velikog iskustva u Evroligi, ali i Evrokupu.

Video: Radonjić uoči Žalgirisa: Da popravljamo situaciju u Evroligi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    23. februar 2021 | 20:48

    Ko želi da gleda cirkus na kosarkaskoj utakmici neka obavezno gleda zvezdu u evroligi jer takva ponizenja nije doživio niti ijedan klub sa prostora bivše Jugoslavije.

  • baja do jaja

    23. februar 2021 | 21:15

    Ljudi , dal neko normalan zvezdu dozivljava kao neki ozbiljan klub.kad cete shvatiti da ono sto pobjedjuju je plod sudijeke organizacije ..isto kao i u fudbalu.nema tu hljeba dok su god neposetni i neposteno igraju..kazna je neizbjezna

  • Grobar Han

    23. februar 2021 | 20:52

    Ne vadi samo sipaj unutra... 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA