≫ 

Zvezda nemoćna pred titanima iz reketa Baskonije, crveno-beli povezali i šesti poraz u Evroligi

Izabranici Dejana Radonjića su tek u drugom poluvremenu uspeli da pariraju španskom domaćinu

džordan lojd Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde povezali su još jedan poraz u Evroligi pošto je Baskonija na svom terenu, u 26. kolu, iskoristila deficit crveno-belih na mnogim pozicijama i trijumfovala sa 87:67.

Pre svega, tim Dejana Radonjića nije bio u stanju da brani svoj reket, što je bila posledica dve (ili tri) stvari - Ognjen Kuzmić je već u prvih 45 sekundi susreta zaradio dve lične greške, a bio je jedini koji je mogao da parira visokom Folu koji je nakon njegovog izlaska nastavio da dominira.

Strateg španskog tima je jasno uvideo da Zvezda ne može da se nosi sa njegovim teškašima, poslao na teren i Džekirija, tako da je razlika, zasnovana upravo na centrima, samo rasla do rekordnih +24 krajem prvog poluvremena.

Crveno-beli su doputovali bez kvarteta stranaca - Lengstona Hola, Lendrija Noka, Duopa Rita i Kina Koloma, te bi verovatno ishod bio nešto drugačiji da su oni bili prisutni, jer je njihov izostanak bio prilično uočljiv i iskorišćen od strane protivnika.

Tim sa Malog Kalemegdana je odigrao nešto bolje treću četvrtinu, za razliku od prvog poluvremena, ali sve je to bilo uslovljeno pominjanom igrom u reketu gde je Zvezda mogla da se nosi sada kada nije bilo ofanzivnog skoka za Baskoniju.

Nisu samo Džikiri i Fol bili problem u uskom reonu oko obruča, već je Zvezda dopuštala i drugim, spoljnim igračima da "dolete" i uguraju loptu u koš iz drugog pokušaja, a tako veliko polje igre, nije moglo da se ne odrazi totalno na konačni rezultat.

Uočljivo je bilo da je Zvezda življa u drugom delu igre, da defanziva španskog kolektiva takođe nije briljantna, ali je ono iz prvog poluvremena bilo nešto što je Baskonija ljubomorno čuvala.

Beogradski tim je spustio razliku, koja se većinom vremena kretala od 17 do 24 razlike, te je na pet minuta do kraja bilo "samo" -13 velikim naporima Korija Voldena.

Ipak, na kraju je završeno onako kako je i mirisalo, a Fol je bio najefikasniji igrač susreta sa 20 poena, dok su Vildoza i Giedraitis dodali po 14 poena.

Kod našeg predstavnika, Džordan Lojd je upisao 14, a uz njega sa dvocifrenim učinkom bio je Kori Volden sa 10 poena.

Baskonija - Crvena zvezda 87:67 (21:16, 27:11, 18:21, 21:19)

Baskonija: Rieste 5, Vildoza 14, Džekiri 8, Henri 3, Sedekerskis 2, Diop, Fol 20, Peters 9, Dragić, Giedraitis 14, Polonara 12, Kuruč.

Crvena zvezda: Volden 10, Lojd 14, Uskoković 8, Vujičić, Davidovac 8, Lazić, Radanovi, Dobrić 9, Simonović 3, Jagodić-Kuridža 6, Simanić, Kuzmić 9.

Video: Zvezdinih 14 trojki i debakl Borac u Beogradu

Tok meča:

4/4

10. minut (87:67) - Kraj meča. Par momenata Zvezde gde je mogla da uhvati priključak, ali zaslužena pobeda Baskonije.

9. minut (87:64) - Brzo se trči i dosta je igra nepovezana, a iz toga Baskonija izlazi kao pobednik pošto Rieste pogađa za tri.

8. minut (84:64) - Polonara polaže na drugi obruč i ponovo smo oko te cifre od 20 poena razlike.

7. minut (82:64) - Ritam meča je totalno pao, kao da je stranama jasno da ishod ne može mnogo da se promeni u nastavku.

6. minut (81:61) - Ponovo je razlika +20 za domaćina. Vildoza pogađa trojku. Sada je već jasno da iz puta ka porazu nema povratka.

5. minut (78:60) - Održava Baskonija stečeno, ide na duge napade i jasno je zbog čega, vreme radi za nju.

4. minut (76:58) - Pristigli su crveno-beli na "samo" -13, ali imajući u obzir tok meča, to je bilo prilično dobro, ali serija Baskonija, uvidu trojke Pitersa i zakucavanja Polonare, je umirila apetite gostiju. Tajm-aut Radonjić.

3. minut (69:55)  - Lepo Fol, ali lep horog i Kuzmića.

2. minut (67:53) - Radanov dobar sa nadskokom. Ulazi i Lojd u igru.

1. minut (67:51) - Volden je pogodio, samo bi odbrana crveno-belih morala mngo bolje da reaguje.

3/4

10. minut (66:48) - Volden i Henri su na dva različita kraja terena imali istu situaciju - koš i faul, samo što Zvezdin Amerikanac nije pogodio dodatno slobodno bacanje. Zvezda je dobila ovu četvrtinu, ali je razlika ubedljiva pred poslednjih 10 minuta.

9. minut (63:46) - Dobrić u akciji "retka svetla tačka". Ognjen je pogodio trojku i dodatno posle faula.

8. minut (63:42) - Zaustavljeni su u ovom minutu igrači Baskonije i uz poena Uskokovića, vraćamo se na -21.

7. minut (63:40) - Evo trojke Jagodić-Kuridže, ali sada Polonara završava napad iz reketa i skoka.

6. minut (61:37) - Fol je već na 17 poena. Senegalac je u narednom napadu napravio treći faul i samo tako može Zvezda da živi što se tiče reketa.

5. minut (59:37) - Povezao je još dva poena Uskoković, ali je odbrana odradila loše preuzimanja u dva navrata. Prvo je ostao sam Piters za tri poena, a onda je Fol dobio loptu na visokom postu i naterao Radonjića da traži tajm-aut.

4. minut (54:35) - Uskoković je lepo prošao i položio, prvi poeni obe ekipe, a da nisu iza linije za tri poena.

3. minut (54:33) - Onaj blic Davidovca je bio anuliran nakon pogotka Vildoze. Zaista šteta, moglo je zaista da se dođe do nekog drugog momentuma.

2. minut (51:33) - Bio je momenat za nešto više, ali Giedraitis vraća sa linije za tri poena.

1. minut (48:33) - Dve vezane trojke Davidovca! Odličan start četvrtine.

2/4

10. minut (48:27) - U poslednjim napadima nije bilo mnogo organizovanosti, ali je Baskonija uspela jednom dalekometnom dvojkom da dodatno uveća prednost. Živi domaćin od onoga što je Fol radio tokom svojih minuta na terenu. Zvezda mora mnogo bolje ako misli bilo kako da se primakne protivniku. 

9. minut (46:27) - Ništa u ovom minutu, ali dobra odbrana Zvezde. Još jedan tajm-aut.

8. minut (46:27) - Došla je retko povezana realizacija, i to od strane Lojda koji je zabeležio 2/2 sa penala, a onda i pogodio trojku. Tajm-aut Baskonija.

7. minut (44:22) - Evo konačno poena crveno-belih preko Davidovca. Ipak, odbrana još uvek enigma.

6. minut (39:20) - Prednost samo raste, ništa nismo videli spektakularno od Lojda, ali jesmo od protivničkog centra Fola koji je uz faul prilično lako dominirao. Ovo je sada već prilično velika razlika.

5. minut (34:20) - Trojka Gedraitisa. Probudio se Litvanac za najveći minus Zvezde u meču.

4. minut (31:20) - Gubi se često lopta i to omogućava protivniku da održava prednost, iako ni Baskonija nije napadački polivalentna od starta.

3. minut (29:18) - Bez Kuzmića, ni Džikiri nema problema da igra u reketu srpskog predstavnika. Nigerijac je posle faula ubacio oba penala, a onda je Gedraitis iz ukradene lopte postavio rekordnih +11.

2. minut (25:18) - Poeni na obe strane, Jagodić-Kuridža lepo sa poludistance.

1. minut (23:16) - Zvezda je imala prvi posed lopte koji je trajao 45 sekundi, ništa iz toga nije proisteklo osim koraka Uskokovića. Kažnjava to protivnik zakucavanjem.

1/4

10. minut (21:16) - Evo trojke Lojda! Pre toga je imao 1/2 sa slobodnih bacanja, tako da je Zvezda ponovo na samo -5.

9. minut (21:12) - Već iz novog pokušaja Volden nije bio uspešan, pa je pokrenut napad gde je Baskonija imala tri pokušaja, od kojih je onaj Riestea bio uspešan.

8. minut (19:12) - Stiže trojka za domaći tim, a odgovora Volden sa distance.

7. minut (16:10) - Poeni Kuzmića, a onda i Lojda - Zvezda je u seriji i ponovo kompetentna.

6. minut (14:6) - Trojka Simonovića! Vraća se Kuzmić na teren iako je opterećen faulovima.

5. minut (14:3) - Tajm-aut. Nemaju rešenja izabranici Dejana Radonjića za visokog Fola koji traži konstantno loptu i dobija je za lake poene.

4. minut (10:3) - Strašne dve blokade imali su igrači Baskonije uz promašeni zicer Simonovića. Crveno-beli ne pokušavaju iz daleka.

3. minut (8:3) - Sve što smo videli u ovom minutu jeste poen Jagodić-Kuridže sa slobodnom bacanja, a Lojd je zaradio faul u napadu.

2. minut (8:2) - Tu je i prvi koš Zvezde, ali imaće crveno-beli velikih problema zbog ranog izlaska Kuzmića, jer Fol ima zaista veliku prednost u visini u odnosu na svakog člana crveno-belih.

1. minut (4:0) - Polonara lakim poenima, njih četiri, iz reketa otvara susret za domaćina, a u prvom minutu je Ognjen Kuzmić napravio već dva faula.

0:0 - Startna petorka Zvezde je - Lojd, Uskoković, Lazić, Simonović i Kuzmić. Sa druge strane, suprotstaviće im se -  Vildoza, Giedraitis, Fol, Piters i Polonara.

Pre meča:

Crveno-beli su doputovali bez kvarteta stranaca - Lengstona Hola, Lendrija Noka, Duopa Rita i Kina Koloma, ali igraće Kori Volden u kojeg se trener tima sa Malog Kalemegdana, Dejan Radonjić, uzda.

- Još jedno teško gostovanje, još jedan težak meč u okolnostima u kojima se i dalje nalazimo. Volden je tu sa nama i pomoći će nam makar da provede malo vremena na terenu. Videćemo koliko će doprineti, ali to u ovom trenutku nije prioritet, važno je da je sa nama, sačekamo će neko vreme da dođe do nivoa koji nam je potreban - rekao je Radonjić pre meča sa Baskonijom.

Zvezda je povezala dva poraza u prošle dve utakmice, obe u Evroligi, a bolji od beogradskog kluba bili su Zenit (76:75) i Žalgiris (75:62), ali su crveno-beli slavili u prošlom međusobnom duelu sa današnjim protivnikom (90:73) u Beogradu.

Baskonija je, sa druge strane, u prilično dobrom ritmu, jednom je poražena u sedam proteklih okršaja u svim takmičenjima i ulazi kao favorit u meč sa Zvezdom.

Španski predstavnik je još uvek u igri za prolaz u Top 8 Evrolige pošto je na 12-13 i dve pobede od Efesa koji ima utakmicu manje i drži tu osmu poziciju.

Zvezdi su ostale samo krajnje matematičke računice za taj epilog, zauzima pretposlednju poziciju sa 7-18 i sada joj je stalo da odigra što je najbolje moguće svaki duel do kraja ove faze takmičenja.

Video: Radonjić emotivan posle Kupa: Mnogi nisu ovo očekivali od nas, ali na Zvezdu uvek morate da računate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa ostali

    26. februar 2021 | 20:15

    Kad ce taj derbi sa Himkijem pa da se vidi cije je to 18 mesto? Zna li neko gde je Coki? Nema ga da se sepuri kod onoga Carape.

  • Srećko

    26. februar 2021 | 20:04

    Ima li vece bruke za Spsku klubsku kosarku u Evropi od ovih nesrecnika ? Strasno

  • bruka ste

    26. februar 2021 | 19:58

    Postoji li kakav sud , zakon da ovim laznim prvacima oduzme pravo da nas sramote sirom evrope,Ko vam daje mandat da skrnavite najbolju kosarkasku naciju u svijetu..dosta vas je vise..ako ne moze zakon moze narod da vas rastjera..bruka te nas gdje god da s epojavite..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA