≫ 

Jaramaz trojkom odveo Partizan u produžetak protiv Zadra, Mavra i Palokaj doneli domaćima trijumf

Nisu uspeli crno-beli da kompletiraju veliki preokret u Dalmaciji

Nikola Janković - KK Zadar- KK Partizan

Foto: ABA liga / KK Zadar, Zvonko Kučelin

Partizan se vratio na teren prvi put posle pauze nakon Kupa Radivoja Koraća i to je učinio na neslavan način – porazom od pretposlednje ekipe na tabeli ABA lige, Zadra. Crno-beli su večeras imali ogromnih problema u reketu, gotovo ništa nisu mogli da pogode, ali su ipak uz pomoć Rašona Tomasa i pre svega Ognjena Jaramaza, koji je pogodio trojku za produžetak uspeli da se vrate u meč. Na kraju, Zadar je prelomio susret u dodatku pred sam kraj i doneo sebi vrednu pobedu u borbi za opstanak preko Mavre i Palokaja - 96:94.

U poslednji minut regularnog dela utakmice ušli smo veoma dramatično. Partizan je prišao na samo poen zaostatka, da bi Vuković uspeo da pogodi u svom stilu i odvede Zadar na korak do pobede. Tako bi i bilo da se nije desio fantastičan pogodak Jaramaza na šutu za tri poena.

Međutim, crno-beli u dodatnih pet minuta nisu uspeli da sve okončaju u velikom stilu – pobedom. Zadar je uspeo da se trgne negde pred sam kraj produžetka, odigrao je dve vezane dobre odbrane, a na drugoj strani su do poena dolazili Mavra i Palokaj, što im je omogućilo da u završnici diktiraju ritam. Radovanović je na samo devet sekundi pred kraj pogodio trojku za crno-bele, Vuković je promašio oba bacanja, ali crno-beli nisu mogli do novog produžetka.

Odmah treba napomenuti da Partizan danas nije mogao da računa na kapitena Novicu Veličovića, kao ni dva važna igrača u reketu – Vila Mozlija i Erika Miku. Stoga je Sašo Filipovski često stavljao Rašona Tomasa na poziciju pet, što je Zadar uspevao obilato da koristi, mada je i sam imao problema zbog brzih prekršaja Onakua na samom startu utakmice.

Zato ne treba ni da čudi što je Partizan imao vrlo loše procente šuta za dva poena tokom čitavog toka utakmice. Jednostavno, crno-beli su rešili da svoju sreću večeras potraže na šutu sa distance, koji je naročito dobro služio Džoša Perkinsa, pošto je plejmejker beogradskog kluba u jednom momentu imao 4/4 u ovom segmentu. Na kraju je jedna takva trojka i donela produžetak crno-belima.

Ipak, Zadrani su uspeli da nametnu ritam koji im je više odgovarao, pa su tokom najvećeg dela prvog poluvremena imali rezultatsku prednost, koja nije bila preterano velika, ali je u određenoj meri stvarala pritisak na momke koje vodi Sašo Filipovski. Pored toga, problem je bio i na skoku, što je donekle bilo i logično zbog svih odsutnih u timu Partizana.

Baš kao što smo naglasili, prva četvrtina protekla je u velikoj borbi. Uglavnom se igralo koš za koš, pri čemu je Zadar bio taj koji je imao prednost kroz najveći deo perioda. Velikih problema u napadu imao je Partizan, naročito u reketu i tek se pred sam kraj kroz pogotke Perkinsa sa distance donekle vratio u utakmicu.

Međutim, druga četvrtina donela je istu priču. Crno-beli živeli su isključivo od šuta za tri poena, pošto su iz reketa imali „siromašnih“ 4/14 u prvom poluvremenu. Nije se moglo preko visokih košarkaša Zadra u reketu, što su domaći zaista obilato koristili i na poluvreme otišli sa dva poseda prednosti u svojim rukama.

KK Zadar- KK Partizan, ABA liga

Foto: ABA liga / KK Zadar, Zvonko Kučelin

Šta reći za igru Partizana u reketu u trećoj deonici. Crno-beli su u uvodnih osam minuta ovog kvartala imali užasnih 1/6 iz reketa, nije ih služio ni šut za tri poena, pa je Zadar počeo da gradi sve veću prednost, koja je u jednom momentu bila i dvocifrena. Međutim, domaći su na samom kraju četvrtine ušli u određenu napadačku krizu, što je Partizan uglavnom koristio i sa linije za slobodna bacanja je serijom ponovo uveo meč u nešto neizvesnije tokove.

Četvrta četvrtina protekla je u velikom povratku ekipe Partizana. Sjajni Rašon Tomas je igrao sa ogromnom željom i energijom i faktički je omogućio crno-belima da se u samoj završnici bore za pobedu protiv Zadra. Međutim, dve trojke Mavre i Kartera pred sam kraj zadale su novi udarac crno-belima, koji su uzvratili preko Jaramaza i Trifunovića, pa se sve rešavalo u poslednjem minutu utakmice.

Video: Zadar u finišu produžetka slomio otpor Partizana, Mavra najzaslužniji za trijumf

Prvo je Domagoj Vuković sve iskreirao za sebe i odveo Zadrane na +3, pa su u Partizanu morali da traže trojku za produžetak. Iz prvog pokušaja nije bio uspešan Trifunović, ali je posle ofanzivnog skoka sa distance pogodio Jaramaz i odveo nas je u produžetak.

Usledio je već pomenuti scenario sa početka izveštaja. Zadar je zaigrao bolje u odbrani pred sam kraj, ograničio Partizan i pogocima Vukovića i Mavre došao do velike pobede u borbi za opstanak u ABA ligi.

Statistika utakmice:

Zadar: Karter 17, Jordano 12, Džastis 11, Palokaj 4, Brala, Vuković 11, Junaković 2, Buljan, Mavra 20, Onaku 11, Planinić 2, Kraljević 6

Partizan: Zagorac 8, Pejdž, Dangubić 4, Stefanović, Jaramaz 19, Perkins 18, Jovanović, Janković, Radovanović 3, Tomas 24, Trifunović 18

Tok meča:

PRODUŽETAK

5. minut (96:93) - Tomas ne pogađa za tri poena, a Mavra je fauliran. Oba penala je pogodio. Nema poena Trifunovića. Odlična situacija za Zadar. Nema poena ni za Zadar, a Radovanović pogađa trojku na 8,5 sekundi do kraja. Faul nad Vukovićem, koji je promašio oba bacanja. Još 1,2 sekunde do kraja posle faula nad Dangubićem, koji pogađa prvo bacanje, a drugo namerno promašuje, ali ništa od poena crno-belih. To je to.

4. minut (94:90) - Ponovo je nerešeno u Zadru, trojka Trifunovića, ali Mavra vraća poene. Partizan gubi loptu preko Trifunovića, sada Palokaj poentira i tajmaut traži Filipovski.

3. minut (90:87) - Novi veliki promašaj Jaramaza. Nema poena ni za Mavru iz reketa. Tomas sa poludistance veoma uspešan. Karter iz teške pozicije vraća poene.

2. minut (88:85) - Faul Džastisa nad Tomasom, koji ne koristi prvo slobodno bacanje, pa ni drugo. Lopta je za Zadar. Faul nad Džastisom, koji pogađa oba penala, a potom Jaramaz pravi grešku u koracima. Faul u napadu za Planinića.

1. minut (86:85) - Jaramaz ovoga puta bez trojke na početku produžetka. Nema poena ni za Zadar, pa Tomas dovodi Partizan u prednost po prvi put od prve četvrtine. Sada Perkins pravi glupost i prekršaj na šutu za tri poena. Pogodio je sva tri Karter.

4/4

10. minut (83:83) - Palokaj promašuje, Partizan ima napad za vođstvo. Perkins pravi korake, kakva glupost plejmejkera crno-belih. Vuković je sve pripremio i pogodio! Tajmaut Filipovskog. Jaramaz pogađa za tri! Još jedan sekund do kraja utakmice! Ništa posle tajmauta! Produžetak!

9. minut (81:80) - Karter pogađa za tri iz ogromne udaljenosti. Da li ovo lomi crno-bele? Jaramaz odgovara! Neverovatno, nova trojka Partizana! Tomas igra sjajnu odbranu, a Perkins dodaje za Trifunovića pod košem. Imamo pravu dramu pored poslednji minut.

8. minut (78:75) - Trojka od tablu Mavre uz zvuk sirene i tajmaut Filipovskog. Tvrd izbačaj Tomasa, hvata Vuković. Loše dodavanje sada i domaćih, pa će to biti napad za Partizan. Međutim, gledaće Koljenšić i Majkić sada ovo. Ipak je napad za Zadar.

7. minut (75:75) - Kakav promašaj Palokaja na šutu za tri poena, užasno. Uzvraća Nemanja Dangubić apsolutno istom merom - er bol. Ne može ni Džastis da postigne poene. Trifunović sa osam metara promašuje za tri.

6. minut (75:75) - Jordano pravi grešku u koracima, pa ga Veljko Mršić šalje na klupu. Perkins postiže trojku preko ruke i evo izjednačenja. Sjajan šut plejmejkera Partizana i tajmaut Zadra.

5. minut (75:72) - Nekako uspeva Partizan da uzme loptu iz ruku Zadrana, a onda ponovo Rašon Tomas... Veliki problem za Zadar, pošto Onaku pravi petu ličnu grešku i više ga neće biti na terenu. Još će biti i penali za Tomasa. Promašio je prvo košarkaš crno-belih, drugi put je bolji.

4. minut (75:69) - Kao da za Partizan trenutno igra samo Rašon Tomas, koji je izborio i slobodna bacanja. Oba je pogodio košarkaš crno-belih. Ali kao da Onaku prkosi Tomasu, jer deli asistenciju za Kartera, koji poentira. Trifunović pravi faul u napadu nad Onakuom...

3. minut (73:67) - Onaku sa mnogo osećaja, pa onda i Tomas sa mnogo osećaja. Nastavlja se tesna borba u Dalmaciji! A onda opet Onaku...

2. minut (69:65) - Šta bi Partizan večeras da nema Rašona Tomasa... Opet ovaj momak postiže poene pod faulom, pa će i na liniju penala. Pogodio je slobodno bacanje. Dva slobodna bacanja su za Džastisa posle faula Radovanovića, ovaj realizuje oba bez ikakvih problema. Onda trojka Trifunovića, ponovo dokaz da crno-beli žive od šuta za tri. Tomas krade loptu! Nema trojke Trifunovića, ali opet Radovanović hvata ofanzivni skok. Tomas pogađa sa poludistance.

1. minut (67:57) - Zaspala je odbrana Partizana i Junaković to kažnjava lakim poenima. Sa druge strane, Trifunović je na liniji za penale i realizuje oba slobodna bacanja. Međutim, šta se onda desilo na drugoj strani - Antonio Jordano pogađa za tri poena i na sve to je fauliran, pa će imati bacanje za novu dvocifrenu prednost Zadra! Da, pogađa on ovo i evo opet +10.

3/4

 

10. minut (61:55) - Zagorac sa deset metara ne pogađa za tri poena. Ali u nastavku Jaramaz dodaje do Zagorca pod košem i laki poeni. Junaković ne pogađa za tri, ali Jaramaz gubi loptu. Onda faul Radovanovića, to je poslednji mali i Zadar ima nešto više od osam sekundi do kraja napada. Karter na kraju poentira, ali je problem što je Zagorac ostao na zemlji posle pada Vukovića, koji mu je pravo na glavu. Ostalo je tu 0,9 sekundi, čekamo da vidimo šta je sa Zagorcem. Kuka Zagorac od bolova i mora van igre...

9. minut (59:53) - Opet Džastis ne pogađa, a Rašon Tomas konačno prekida ovu seriju promašaja i Veljko Mršić traži tajmaut. Ni ovaj minut odmora ne pomaže domaćima da prekinu krizu, pošto Kraljević pravi faul u napadu.

8. minut (59:51) - Jordano nema mesta za šut. Perkins ne pogađa za tri, Zagorac je uhvatio loptu, ali je Partizan nakonadno prepustio posed domaćoj ekipi. Nema trojke Džastisa sa velike udaljenosti, pa nema poena ni pod košem. Perkins promašuje pod košem.

7. minut (59:51) - Džastis sada pravi malo i nepotreban faul, a onda je fauliran Jaramaz od strane Jordana. Sada su definitivno slobodna bacanja za košarkaša Partizana. Nema koša iz prvog pokušaja, dok drugo nekako ulazi. Džastis nije mogao jednom rukom, dok Jaramaz opet uspeva da iznudi faul. Ovoga puta oba bacanja su realizovana.

6. minut (59:48) - Pogađa Perkins dva slobodna bacanja nakon prekršaja. Mavra je sam na šutu za tri i to je novi pogodak. Samo raste prednost domaćih... Još je neko sada dobio tehničku grešku i to u Zadru, pa Perkins to kažnjava pogođenim bacanjem. Promašaj Jaramaza, faul Vukovića posle skoka.

5. minut (56:45) - Jaramaz na čisto iskustvo dolazi do poena pod košem. Međutim, ne vredi, Onaku igra sjajno i ponovo poentira za Zadrane. Blokada Vukovića nad Zagorcem, koji promašuje i naknadni šut. Sjajna akcija za Kartera i domaći imaju dvocifrenu prednost.

4. minut (52:43) - Onaku kreira lepu poziciju za Mavru, koji poentira na šutu za tri poena, to je +7 za Zadrane. Isteklo je vreme za napad Partizana. Opet Mavra poentira, ovoga puta iz polaganja i to je već osetna prednost za domaće. Filipovski traži tajmaut.

3. minut (47:43) - Partizan bukvalno živi od šuta za tri poena, pošto je ovo njihova deseta trojka. Ali ne vredi, vraća poene Zadar preko Domagoja Vukovića. Crno-beli svoj posed ne koriste.

2. minut (45:40) - Rade Zagorac, za razliku od nekih prethodnih mečeva, večeras sjajan sa distance, pošto pogađa svoju drugu trojku. Lep pas za Kartera u reketu, pa košarkaš Zadra lako poentira nakon finte šuta.

1. minut (43:37) - Nema poena Zagorca negde sa linije penala, pa Onaku hvata defanzivni skok. Potom Zadar umalo gubi loptu, da bi nakon toga prekršaj napravio Uroš Trifunović. Promašaj crno-belih, pa kontra domaćih i poeni Onakua.

2/4

 

10. minut (41:37) - Jordano sa poludistance ne pogađa, ali je Trifunović napravio glupost i faulirao ga, pa će ovaj imati dva slobodna bacanja. Još će se gledati i snimak... Ostaje prvobitna odluka, pošto su sudije smatrale da je tu možda i imalo elemenata i za nesportsku ličnu grešku. Elem, Antonio Jordano je pogodio oba bacanja. Sada faul nad Trifunovićem. Prvo promašuje, drugo postiže. Zadar se spetljao, pa je Mavra napravio faul u napadu. Sasvim dovoljno vremena za crno-bele, još 13,6 sekundi... Jovanović je izblokiran, a Dangubić ne pogađa za tri. Kraj prvog poluvremena.

9. minut (39:36) - Izblokiran je i Dangubić, da bi potom Planinić napravio grešku u koracima pod košem Zadrana. Tek na isteku napada crno-belih se Jaramaz odlučuje na šut i uspeva da pogodi, što provocira Veljka Mršića da zatraži tajmaut.

8. minut (39:33) - Brz prvi korak Ognjena Jaramaza, koji postiže svoje prve poene večeras. Antonio Jordano je sam na šutu za tri poena, što on kažnjava i Filipovski traži minut odmora.

7. minut (36:31) - Ni Trifunović ne poentira, ali je fauliran. Oba je pogodio košarkaš Partizana. Planinić je promašio polu-horog, ali je Vuković ispravio njegovu grešku pod košem. Janković je izblokiran od strane Planinića. Mavrini poeni iz dobre kretnje.

6. minut (32:29) - Pogađa flouter Dominik Mavra. Onda Perkins za tri poena, ali ovoga puta nije bio uspešan. Potom mrtva lopta i skakaće se za loptu. Lopta će biti za Zadrane, koji ne poentiraju preko Mavre.

5. minut (30:29) - Opet se Kraljević snašao pod košem i poentirao. Nema trojke Trifunovića, lopta je za Zadrane, koji ne poentiraju preko Kraljevića ovoga puta. Sada je Trifunović izborio dva slobodna bacanja za svoju ekipu. Oba penala su prošla kroz obruč.

4. minut (28:27) - Jaramaz ne pogađa za tri poena. Sjajan pas za Kraljevića u reket, gde je bio na ziceru i to su naravno poeni za domaće. Perkins umalo da izgubi loptu, ali je Junaković napravio prekršaj. Perkins opet za tri i ponovo je uspešan, neverovatno - 4/4!

 

3. minut (26:24) - Mladi igrač Partizana, Jovanović, gubi loptu. Zato ide na klupu, a vraća se Jaramaz. Vuković poentira, Jaramaz je loše ovo branio. Kraljević pametno prekida napad crno-belih. Sjajno zakucavanje Rašona Tomasa u narednom napadu Partizana, koji je jedini strelac crno-belih na šutu za dva.

2. minut (24:22) - Nema poena Kraljevića sa poludistance. A Perkins pogađa trojku - 3/3 u ovom segmentu! Sa druge strane, ponovo nema poena za Zadrane preko Kraljevića, ali je neprecizan i Tomas. Džastis potom poentira uz faul plejmejkera Partizana, Džoša Perkinsa. Pogađa penal Džastis.

1. minut (21:19) - Trifunović je izblokiran, ali Tomas poentira pošto mu je lopta došla u ruke. Lako do poena dolazi i Kraljević, da bi Jovanović u nastavku napravio korake i prepustio posed Zadranima.

1/4

 

10. minut (19:17) - Vraća Perkins trojku, ali Džastis postiže nove poene za Zadrane. Faul Palokaja u reketu, ali mogao je Zadar ovo sebi da priušti, pošto je do sada upisao tri prekršaja u ovoj uvodnoj deonici. Jovanović preko ruke ne pogađa za tri poena. Faul u napadu Planinića. Perkins za tri poena u poslednjoj sekundi i Partizan ima koliko-toliko dobar rezultat posle ove prve četvrtine.

9. minut (17:11) - Nema trojke Dangubića. Faul Tomasa, Partizan je još davno ispunio bonus, pa Mavra ide da šutira penale. Promašio je prvo slobodno bacanje, ali je drugi put malo precizniji. Zagorac pravi korake. Jordano pogađa za tri poena i opet domaći odlaze na osetniju prednost.

8. minut (13:11) - Zagorac ne pogađa iz driblinga. Međutim, Vuković neuspešan na drugoj strani. Ostao je sam Zagorac na šutu za tri i konačno je pogodio. Lep protok lopte Zadrana, da bi na kraju tri sekunde u reketu bilo dosuđeno Planiniću.

7. minut (13:8) - Sjajna tranzicija Zadrana preko Vukovića. Trifunović katastrofalan na šutu za tri poena, a Jaramaz gubi loptu za crno-bele. Rampa Dangubića, ali je lopta završila kod Planinića i Filipovski traži minut odmora.

6. minut (9:8) - Zagorac ne pogađa, hvata Onaku. Potom Janković mora da napravi faul nad istim igračem pod košem. Onaku pravi grešku u koracima nakon dobre odbrane Jaramaza, da bi Karter ukrao loptu Trifunoviću. Međutim, Onaku pravi faul u napadu. Janković ne postiže poene.

5. minut (9:8) - Nema poena Zadrana, a u poslednjem trenutku na drugoj strani loptu u aut izbija Onaku. Mavra je izblokirao Jaramaza, a isti košarkaš domaćih ne postiže poene iz teške pozicije pod košem u narednom posedu.

4. minut (9:8) - Faul nad Karterom na šutu za tri poena, ali na svu sreću za crno-bele, pogodio je samo jedno. Veliki promašaj Rašona Tomasa, što nije kaznio Onaku, ali je potom i fauliran, pa će ići na liniju za slobodna bacanja. Vrlo mekano pogađa prvo slobodno bacanje, drugo je međutim promašio. Ni Dangubić ne pogaađa za tri poena.

3. minut (7:8) - Trojku pogađa Uroš Trifunović, ali je vrlo brzo uzvratio Vuković, pa gotovo da smo na nuli. Sada i lep potez Rašona Tomasa koji je poentirao za crno-bele.

2. minut (4:3) - Ne koristi Partizan svoj posed, ali ni Vuković ne pogađa za tri. Jaramaz je izgubio loptu, Karter umalo gubi balans, a onda smo videli prvi prekršaj, koji je načinio Dangubić. Nema pogotka ni Palokaja sa distance.

1. minut (4:3) - Već u prvom napadu, Onuaku dolazi do poena za Zadar, ali u nastavku Partizan pogađa prvu trojku preko Nemanje Dangubića. Odmah potom poeni i za Kartera.

Startne postave:

Zadar: Karter, Palokaj, Vuković, Mavra, Onuaku

Partizan: Dangubić, Jaramaz, Janković, Tomas, Trifunović

Pre meča:

Problem za Saša Filipovskog predstavlja činjenica da na ovom meču zbog povreda neće moći da računa na kapitena Novicu Veličkovića i centra Vila Mozlija. Pod velikim znakom pitanja nalaze se Markus Pejdž i Erik Mika, koji su, doduše otputovali u Dalmaciju, pa ćemo videti da li će strateg crno-belih rizikovati sa njima.

Crno-beli u nastavak sezone ulaze posle teškog poraza u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, kada su protiv Crvene zvezde poraženi gotovo u poslednjim sekundama. Zbog svega toga, biće neophodno dosta snage i motivacije da se večeras u Hrvatskoj dođe do trijumfa.

Utakmicu će suditi trojka koju čine Miloš Koljenšić, Mario Majkić i Milan Nedović, a za delegata je postavljen Vedran Frakin.

Video: Pazarski blickrig od kog bride obrazi Šapčana: Mačva pregažena kraj Jošanice za 45 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika Živac

    27. februar 2021 | 20:10

    Aj dabogda se ugasili 🏁🇭🇷

  • SRBIN

    27. februar 2021 | 19:37

    Jedini koji vredi u ovoj raspaloj instituciji je ovaj Jaramaz. Decko bezi u zvezdu dok jos mozes da se spasis.

  • Blok 70a

    27. februar 2021 | 22:09

    Ništa to njima nije, oni ionako žive u paralelnoj stvarnosti. U tom njihovom izmišljenom svetu Zvezda ne postoji, Partizan je najveći košarkaški klub na svetu a fudbalski klub je bio šampion Evrope 15ak minuta i pobedili su Real sa 0 : 0 i Mančester sa 0 : 1.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA