≫ 

ABA liga menja pravila zbog srpskih klubova: Ukida se ograničenje za broj timova iz iste zemlje?

Druga opcija koja je na stolu jeste da se obezbedi nadmetanje za prvih osam timova iz ABA 2 lige i u narednoj sezoni

  • 3
Dvorana Borik, ABA 2 liga

Foto: Instagram / Borac Banjaluka, Printscreen

Svedoci smo da ove sezone u ABA 2 ligi naši timovi postižu veoma zapažene rezultate. Vrlo verovatno će se Mladost iz Zemuna, Sloboda iz Užica i Zlatibor iz Čajetine naći među prvih osam, što znači da će se kroz plej-of boriti za plasman u najviši rang. Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima, Studentski centar je gotovo siguran za plasman u prvu ABA ligu, dok će srpski klubovi vrebati mesto kroz baraž.

Ali tu dolazimo do ogromnog paradoksa, koji je uslovljen čudnim pravilima regionalnog takmičenja. Naime, prema sadašnjim propozicijama samo pet klubova iz Srbije može da se takmiči u najvišem rangu, tako da bi, čak i u slučaju da to pravo ostvare, klubovima iz ABA 2 lige iz Srbije bilo ugroženo nadmetanje u najvišem rangu.

Šta to u praksi znači? Recimo, ako bi Sloboda, Zlatibor ili Mladost uspeli da se domognu direktnog plasmana, odnosno ako bi osvojili ABA 2 ligu, a da pritom nijedan srpski klub ne ispadne iz prvog ranga, onda bi morali sa najslabije rangiranim timom da igraju baraž (u ovom trenutku to je Borac iz Čačka). A ako bi se kroz baraž domogli nadmetanja, a pritom ne bi igrali sa nekim srpskim timom, onda bi opet morali da igraju sa najslabijim na kraju sezone prve ABA lige iz Srbije.

Čitava konfuzija, polako, ali sigurno tera čelnike ABA lige da stave prst na čelo i nagoveste novu promenu pravila. Sve ozbiljnije se govori o tome da će biti ukinuto ograničenje po broju klubova iz određenih zemalja već od naredne sezone. Ali, ukoliko do toga ne dođe, regionalni mediji ističu da će prvih osam klubovima iz ABA 2 lige imati garantovano učešće i u narednoj sezoni, a da će to pravilo važiti i za naredne takmičarske godine, kako bi se obezbedio kvalitet takmičenja.

To bi mogle da budu dobre vesti naročito za ekipe Slobode i Zlatibora, koje se trenutno nalaze daleko od vize za ABA 2 ligu za narednu sezonu u domaćem prvenstvu, kroz koje samo dve prvoplasirane ekipe mogu da se nadaju učešću u drugom rangu takmičenja. Trentuno su to Mladost i Vojvodina, koji će sasvim izvesno igrati regionalnu košarku i naredne godine, ali bi dva kluba iz Zlatiborskog okruga mogla da profitiraju zbog promene pravila.

Sve u svemu, to bi doprinelo kvalitetu regionalne košarke, o čemu smo mogli da svedočimo ranije tokom dana kada su Mladost i Zlatibor u svesrpskom okršaju odigrali jedan od najboljih i najkvalitetnijih duela ABA 2 lige od kako ona postoji. Dve ekipe zajedno su postigle neverovatnih 208 poena, a Čajetinci su odneli pobedu rezultatom 101:107. Sloboda će svoju šestu pobedu tražiti malo kasnije protiv Borca iz Banjaluke.

Video: FMP deklasirao Krku u Novom Mestu i tako došao do bitnih bodova u borbi za opstanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. D

    4. mart 2021 | 16:53

    To znaci da partizan igra baraz za opstanak u aba ligi? To bi bilo super za partizan onda bi i on igrao neki play off...

  • Mirjana

    4. mart 2021 | 16:04

    Pa zna se gde se igra najbolje

  • gemathegreat

    9. mart 2021 | 13:12

    Znači namešta se groblju ostanak u ABA ligi, a oni se tako radovali nadmoćnoj sezoni u ABA 2. U ovoj zemlji izgleda stvarno aparhejd 'nate protiv grobljana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA