Luda košarkaška priča: Vlasnica kluba izgubila izbore i udeo zbog igračica koje su radile protiv nje

Reč je o ekipi Atlanta Dream, koja se takmiči u WNBA ligi

  • 1
Keli Lefler Foto: Youtube / Printscreen

Džordžija je država u SAD u kojoj su pretežno naseljeni afroamerikanci, a pred same američke izbore i tokom njihovog održavanja bila je u centru pažnje zbog košarkaškog kluba Atlanta Dream, čije su igračice bile toliko smele i istrajne u svojim stavovima, da su aktivno radile i na kampanji protiv vlasnice svog kluba.

Tek da stvar bude jasnija, reč je o senatorki republikanske partije, na čijem čelu je Donald Tramp, pod imenom Keli Lefler, koja je na kraju bila poražena od strane protivkandidata, Rafaela Vornoka, kojeg su podržavale pomenute igračice. A jedan od razloga zbog kojeg su bile protiv Leflerove, koja ima 49 procenta udela u vlasništvu kluba, bila su njena gledišta koja su bila u suprotnosti sa njihovim.

Kada se crta podvukla, brojni mediji iz ove zemlje smatraju da je upravo njihov aktivizam i izlazak na teren sa majicama podrške Vornoku uticao na to da Keli Lefler izgubi izbore u ovoj američkoj državi, te da na kraju doživi ogroman krah. A tek da dodamo, ona je od 2010. godine u upravi, a kako su godine odmicale, ona je sve više uvećavala svoj uticaj u timu koji se takmiči u WNBA ligi.

Većina igračica Atlante je tada posle izbora likovala zbog pobede Rafaela Vornoka, nazvavši to „slatkom pobedom za narod“. I brojne druge košarkašice, kao i ostali akteri WNBA lige su čestitali novom senatoru Džordžije, za kojeg se nadaju da će sprovesti reforme u društvu.

A onda, samo nekoliko meseci kasnije, potpuni haos. Nakon gubitka izbora, jedna od igračica, koja je uzela jednogodišnju pauzu kako bi se odmorila od svega i borila se za socijalnu pravdu, tražila je još pre izbora da se sastane sa Leflerovom, kako bi uspela da sve stavi na pravo mesto. Nakon što je odbijena, a ova doživela debakl na izborima, navijači, liga i ostali napravili su pritisak na Leflerovu da proda svoj udeo u klubu.

I to se na kraju i desilo. Pomenuta košarkašica priključila se grupi ljudi koja je želela da otkupi udeo i sve je rešeno u veoma kratkom roku. Priča kao sa bioskopskog platna, ali o njoj se trenutno ne govori toliko čak ni u američkim medijima, jer se desila „samo“ u WNBA ligi. Ali, seksizam je nešto o čemu jednostavno mora da se govori, ne bi li se tome konačno stalo na put. A igračica koja je napravila ovo čudo zove se Reni Montgomeri, koja je već dva puta osvajala prsten u WNBA ligi.

- Vrlo mi je drago što ću nastaviti svoju karijeru kao prva bivša košarkašica, koja je uspela da postane vlasnica i članica Odbora u Atlant Drimu. Moji momenti u Atlanti nastavljaju da utiču pozitivno na celo društvo i zaista se radujem saradnji između grada i kluba u budućnosti – rekla je Montgomeri posle ovog neverovatnog preuzimanja.

Još se ne zna koliki udeo vlasnišva je Montgomeri na kraju dobila u Atlanta Drimu, ali je poznato da je većinski vlasnik Lari Gotesdajner iz Njutona u Masačusetsu i bavi se prodajom nekretnina. No, on se tu neće previše pitati, pošto će Montgomeri odlučivati o svemu, jer  je postavljena za potpredsednika zajedno sa Suzanom Aber, koja je izvršna direktorka u kompaniji koju drži Gotesdajner.

Ova košarkašica dodaje da je inspiraciju pronašla u Lebronu Džejmsu lično, koji je tvitovao o tome da bi voleo da bude u timu koji će se suprotstaviti Leflerovoj. To, kao i njegova kampanja na Tviteru, pomogli su Montgomerijevoj da krene u pravom smeru. A nakon uspešne kupoprodaje, oglasio se i sam košarkaš Lejkersa.

- Tako sam ponosan na ovu Kraljicu. O ovome se radi! – rekao je ukratko Džejms, ali ovaj momenat nije toliko vezan za njega, koliko za samu Montgomeri.

Samim tim, ispunjena je i želja svih u WNBA ligi da se Lefler udalji iz košarke. Konstantno se protivila afroameričkom pokretu „Black Lives Matter“, što je naišlo na veliki gnev širom zemlje. Tek da bude još zanimljivije, pre čitave zbrke, Vornok je imao samo devet procenata podrške, a na kraju je uspeo da pobedi na izborima.

I to bi otprilike bilo to – Rene Montgomeri završila je na suprotnoj strani stola, a pošto ima iskustva u aktivizmu i liderstvu, biće zanimljivo na koji način će voditi Atlanta Drim. Sve u svemu, prvi korak u pravom smeru je napravljen.

Video: Jokić upisao svoj 50. tripl-dabl i ušao u istoriju NBA lige

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    4. mart 2021 | 19:00

    O tome se ne prica ne zato sto su to zene vec zato sto zenska kosarka nikoga ne interest interesuje. A cime se bave osim sporta jos manje ce biti gledane. Mada I muskarci odkad se mesaju u politiku su spustili svoju gledanost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA