≫ 

Moćni Volden odmenio uspavanog Lojda, Zvezda pobedom u tvrdom meču u Splitu prekinula negativan niz

Hrvatski tim imao je ogroman broj izgubljenih lopti, što je doprinelo trijumfu kluba sa Malog Kalemegdana

  • 27
KK Crvena zvezda - KK Split

Foto: ABA liga / Split, Ivica Cavka

Mučila se Crvena zvezda u Splitu, nije blistala na šutu, ali je na kraju uspela da prekine veoma tešku seriju poraza u svim takmičenjima. Pre svega zahvaljujući odličnom Koriju Voldenu i nešto boljem šutu sa distance, te ogromnom broju izgubljenih lopti domaće ekipe, crveno-beli nastavili su da gaze ka plej-ofu ABA lige - 60:71.

Nije ovo bila utakmica na kojoj smo gledali lepršavu košarku sa velikim brojem poena. Baš naprotiv, oba tima rešila su da forsiraju tvrdu igru sa dosta čvrstim odbranama, pa neki igrači jednostavno nisu mogli da dođu do izražaja. To se posebno može reći za Lojda, koji nije imao pogodak iz igre u prvih 20 minuta (0/7), a njegova suša nastavljena je i u drugom poluvremenu.

Generalno gledano, ogroman broj izgubljenih lopti imali su košarkaši Dejana Radonjića, ali ih to nije toliko koštalo, pošto igrači Splita nisu uspevali da pronađu način da dođu do velikog broja iz tih situacija, već su i sami grešili i prepuštali posed rivalu. Može se reći da je na kraju pobednika presudila nešto bolja koncentracija u ključnim momentima meča.

Jedan od glavnih protagnosita pobede Crvene zvezde večeras u Splitu bio je Kori Volden, koji je dugo vreme bio nepogrešiv za razliku od Džordana Lojda, koji je imao jedno od najslabijih večeri u dresu kluba sa Malog Kalemegdana od kako je došao u sastav.

Mogao je da ispostavi kao veoma važan detalj i isključenje Branka Lazića sredinom poslednje četvrtine, kada su crveno-beli bili u velikom naletu. Imali su tada +8, ali je Roko Leni Ukić pogodio trojku uz nesportski potez Zvezdinog kapitena pod košem. Delovalo je na ponovljenom snimku da je to učinio sasvim nehotično i trzajem ruke nokautirao srpskog košarkaša, ali je Damir Javor presudio da je to isključujuća greška. Ipak, Luković nije pogodio nijedno bacanje, a potom Split nije realizovao ni napad, pa je tim Dejana Radonjića mogao spokojno napred.

Video: Lazić posle nesmotrenog udarca u lice Lukovića isključen u Splitu

Na kraju, najefikasniji u timu Zvezde bio je upravo Kori Volden sa čak 24 poena uz 5/8 na šutu za tri poena. Dvocifren je bio samo još Ognjen Dobrić sa 12 poena. U ekipi Splita bolji od ostalih bili su Mateo Kedžo i Marko Luković sa 12 poena, odnosno Roko Leni Ukić sa 11 poena.

Prva četvrtina donela nam je pravu, takmičarsku košarku. Videlo se da je Split na teren istrčao sa željom da namuči Crvenu zvezdu, pa smo kroz najveći deo ovog perioda gledali rezultatsku klackalicu. Bilo je primetno da Džordan Lojd nije dobro ušao u meč, ispostaviće se da na kraju nije dao nijedan poen u celom poluvremenu, ali je na sreću Dejana Radonjića razigran bio Kori Volden, koji dugo nije imao promašaj iz igre, pa ni sa linije za slobodna bacanja. Na kraju, Zvezda je imala samo poen prednosti posle uvodnih deset minuta.

Slična priča viđena je i u drugoj četvrtini. Ponovo se igralo tvrdo, veoma čvrsto u odbrani, pa je to prouzrokovalo i veliki broj izgbuljenih lopti na obe strane terena. Uspela je Crvena zvezda samo u jednom trenutku da se odlepi na nešto veću rezultatsku razliku (+6), međutim, tim iz Dalmacije je pre svega dobrim šutem sa distance uzvratio i otišao na veliki odmor sa samo jednim poenom zaostatka.

Treća četvrtina bila je gotovo identična kao uvodne dve, mada je generalno bila „berićetnija“ po pitanju poena, naročito kada je reč o Crvenoj zvezdi. Uspeli su košarkaši iz Beograda da pogode nekoliko otvorenih šuteva sa distance preko Ognjena Dobrića i Korija Voldena, pa su u jednom momentu ponovo došli do svojih maksimalnih +6. Ipak, Split se opet trgao pred sam kraj, pa je bio u životu i iznad vode pred poslednjih deset minuta košarke.

Držala je Crvena zvezda svoju prednost kroz čitav tok poslednje četvrtine. Split je nastavio da „prodaje“ lopte na sve strane, negde na dva minuta pred kraj upisao je i jubilarnu dvadesetu, pa će u tome moći da traži uzroke poraza na „Gripama“ večeras. Kao što smo pomenuli, sredinom ovog kvartala je isključen Branko Lazić, ali taj detalj na kraju, ispostaviće se, nije presudio konačnog pobednika. Jednostavno, tim Splita dugo nije mogao do poena na kraju meča, Zvezda je zategla odbranu i zasluženo pobedila, čak i prilično ubedljivo.

Statistika utakmice:

Split: Đoković 2, Perković, Gizdavčić, Perasović 2, Kedžo 12, Ukić 11, Marčinković 5, Šarić, Čampara 9, Babić 5, Luković 12, Marić 2

Crvena zvezda: Hol, Volden 24, Lojd 4, Uskoković, Davidovac 7, Lazić 8, Rit, Dobrić 12, Simonović 5, Jagodić-Kuridža 8, Kuzmić 2, Noko 1

Tok utakmice:

4/4

 

10. minut (60:71) - Marčinković pravi grešku u koracima. Tajmaut Radonjića. Volden nije pogodio pod košem, a Marčinković ne pogađa ni sa distance. Luković pravi faul, može Zvezda i do dvocifrene prednosti. Jagodić-Kuridža pogađa prvo, pa i drugo bacanje. Split ne realizuje napad i to je kraj.

9. minut (60:69) - Volden je promašio za dva, a Luković je uhvatio loptu. Ukić ne pogađa za tri, a onda aut za Crvenu zvezdu. Sada su bacanja za Lojda, a Amerikanac je pogodio oba penala. Tajmaut traži trener Splita.

8. minut (60:67) - Prodati posed za Split, ovo je ukupno 19. izgubljena lopta domaćih, što je nedopustivo mnogo. Promašaj, pa skok Davidovca. Nema trojke Perasovića, a onda faul za dva bacanja koja će imati Davidovac. Jedno je pogodio, a Split je izgubio 20. loptu.

7. minut (60:66) - Nema trojke Davidovca, nova šansa za Split. Greška u koracima domaćih, ponovo... Tajmaut. Dobrić je fauliran za dva slobodna bacanja. Pogodio je samo jedno od dva. Onda faul Voldena.

6. minut (60:65) - Kori Volden organizuje napad Zvezde, koji je potom pogodio i za tri poena i odbio nalet Splićana. Roko Leni Ukić će imati čak tri slobodna bacanja nakon pregledanog snimka. Pogodio je sva tri.

5. minut (57:62) - Roko Leni Ukić pogađa za tri poena, a potom nesportski faul nad Lukovićem koji je na zemlji nokautiran od strane Lazića i ostao je na zemlji. Mnogo može da profitira sada Split iz ovoga. Gledaju arbitri ovo na snimku. Isključenje za Branka Lazića! Tako kaže Damir Javor! Luković promašuje prvo bacanje, pa i drugo... Nema poena ni iz dodatnog napada za Split. Nema trojke ni za Davidovca...

4. minut (54:62) - Faul pravi Babić nad Nokom. Samo jedno je pogodio, dok je Luka Babić promašio šut za tri poena, a Noko uhvatio novi defanzivni skok. Volden je fauliran na šutu za dva poena, što je zicer za ekipu Crvene zvezde. Oba su prošla kroz obruč.

3. minut (54:59) - Promašaj Lojda, ništa čudno večeras, a Noko hvata dva uzastopna skoka i poentira, pa Zvezda ima +8. Onda je napravio i prekršaj pod košem. Poeni za Split sa distance sada preko Marčinkovića.

2. minut (51:57) - Babićev težak šut, onda izgubljena lopta Splita posle uhvaćenog skoka. Potom je Dobrić fauliran. Zbunio se onda Dobrić i izgubio loptu, ali opet gubi loptu domaća ekipa. Malo nekontrolisane košarke u poslednjih 60 sekundi.

1. minut (51:57) - Loše dodavanje Marčinkovića, opet izgubljena lopta za Split. Rampa Luke Babića na drugoj strani za Splićane, pa laki poeni za Marčinkovića iz ovog poseda domaćih. I onda kakva trojka Voldena.

3/4

 

10. minut (49:54) - Čampara opet pogađa trojku, vrlo važnu iz vizure domaćeg sastava. Promašaj Jagodića-Kuridže, a onda Volden promašuje za tri poena nakon skoka. Opet Volden, sada će na liniju za bacanja. Naravno, nema promašaja. Kraj treće četvrtine.

9. minut (46:52) - Marčinković pravi poslednji "mali" faul za Split u ovoj deonici. Lojd tek sada postiže prve poene, pre toga je imao devet promašaja! Luković je još jednom izblokiran pod košem. Težak šut Perkovića nije rezultirao pogotkom. I onda faul u napadu pravi Marko Jagodić-Kuridža.

8. minut (46:50) - Za tri poena Dobrić! I konačno... Važan pogodak. Nova izgubljena lopta Splićana. Volden je sam na šutu za tri poena, pogodio je i evo minuta odmora za domaće. Faul od lopte, Davidovcu je sviran prekršaj, pa će Luković imati dva slobodna bacanja. Oba je pogodio.

7. minut (44:44) - Kuridža je bio bolji na podbacivanju, iako je Luković 2cm viši. Lojd ne može još do poena na ovom meču. Luković je na teškom šutu, nije pogodio, a onda je Lojd opet promašio, ima 0/9! Luković ima dva bacanja, jedno je samo pogodio srpski košarkaš. Nerešeno je!

6. minut (43:44) - Lična greška Branka Lazića. Rampa Jagodića-Kuridže, ali onda loše dodavanje Korija Voldena i još jedna izgubljena lopta. Opet smo ušli u nešto tvrđi deo utakmice. Mrtva lopta Kuridže i Lukovića.

5. minut (43:44) - Dobrić je podigao Babića, nije pogodio, ali je uhvatio skok. Kuridža konačno postiže lake poene za Zvezdu. Rampa Lendrija Noka, a na drugoj strani je Noko promašio iz reketa. Biće dva slobodna bacanja za njega. Nije pogodio nijedno, a Dobrić iz skoka ne daje trojku.

4. minut (43:42) - Ne može sada Simonović sa distance, dok Roko Leni Ukić sada gazi aut-liniju kraj klupe Crvene zvezde. Nema pogotka Hola za dva, a Marić opet gazi aut-liniju i poklanja loptu crveno-belima.

3. minut (43:42) - Kedžo uzima težak šut i opet pogađa - ukupno 10 poena za njega. Sam je Simonović za tri, naravno da on to pogađa, pa opet Zvezda ima onaj jedan poen prednosti sa poluvremena. Sada Kedžo na drugi obruč, opet uspešno!

2. minut (39:39) - Kedžo pogađa težak šut iza table. Opet dobar Split na uvodu deonice. Hol sa distance promašuje, ali Kedžo je napravio prekršaj nad Lendrijem Nokom. Onda akcija za Lazića iz auta, koji pogađa. Luković je umalo pogodio za tri, no fauliran je u svakom slučaju, pa će imati bacanja. Sva tri je pogodio. I onda kakav potez Dobrića iz zakucavanja!

1. minut (34:35) - Prošao je lako Ognjen Dobrić do kraja i poentirao u svom karakterističnom prodoru. Kedžo je podigao Noka, nije pogodio, ali će na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je oba, pa je Split opet na samo -1. Dobrić ne pogađa, Đoković je na skoku.

2/4

 

10. minut (32:33) - Sada opet faul u napadu Perasovića, odgurnuo je Korija Voldena. Sam je Lojd na trojci i opet promašaj, gubi loptu Luković, pa krade loptu Ukić... I poslednji napad je definitivno za Split. Prekršaj Simonovića, poslednji "mali" faul. Tražiće tajmaut Mile Karakaš, a zanimljivo je da Dejan Radonjić nije iskoristio svoj drugi tajmaut u ovom poluvremenu. Pas za Lukovića, biće silazna putanja i sada evo tog minuta odmora crnogorskog stručnjaka. Težak šut Voldena i to je kraj prvog dela igre.

9. minut (30:33) - Brzo uzvraća Jagodić-Kuridža pod košem, a onda je sviran faul u napadu Perasovića nad Dobrićem. Reč je o sinu Velimira Perasovića, legendarnog igrača Splita. Prečudno dodavanje Voldena, koje se završava autom.

8. minut (30:31) - Ukić je promašio za tri poena preko Dobrića. Lojd je pokušao za tri, promašio je, ima 0/3. Čampara pogađa sa distance iz ugla nakon neobećavajućeg napada Splita.

7. minut (27:31) - Đoković pogađa neverovatan šut za dva poena, prvi njegovi poeni u ABA ligi posle povrede. Dobrić je ušao u reket, prevario domaće, te poentirao. Luković ne pogađa polu-horog, a onda grešku u koracima pravi Kori Volden.

6. minut (25:29) - Ilija Đoković sada pravi i prekršaj. Dobar pas Voldena, ali lopta ispada iz ruku Marka Jagodića-Kuridže. Sjajan pas Lukovića za Babića i to su laki poeni za Splićane. Volden za tri poena, ne može da promaši večeras.

5. minut (23:26) - Čampara promašuje težak šut za tri poena, ali Lojd pravi grešku u koracima. Čampara je sada ostao sam na šutu za tri poena i bez problema je pogodio Sani. Mora Dejan Radonjić da traži minut odmora. Lojd gubi loptu, a Luković ne pogađa u tranziciji za tri.

4. minut (20:26) - Posle tajmauta promašuje Luković iz okreta. Lep protok lopte Zvezde, ali nema koša Dobrića sa distance. Ipak, hvata gostujući tim ofanzivni skok. Davidovac je pogodio daleku dvojku, možda i najdužu koju možete da pogodite. Dobrić onda pravi faul.

3. minut (20:24) - Nije prošao alej-up sa Marčinkovićem za Split, a na kraju posle zbrke do poena dolazi Ognjen Davidovac. Marić ne pogađa za dva sa polu-distance. Volden probija odbranu, dolazi do poena i minut odmora traži trener domaće ekipe.

2. minut (20:20) - Lengston Hol pravi prekšaj u ranoj fazi napada Splita, a onda je nogom igrao Ognjen Kuzmić, pa se produžava ovaj posed domaćih. I onda Roko Leni Ukić pogađa trojku sa nekih osam-devet metara. Lojd ne uzvraća, njegov drugi promašaj sa distance.

1. minut (17:20) - Kuzmić odmah do poena iz prvog napada Zvezde, a Split nakon dugog poseda gubi loptu i daje šansu Zvezdi da uveća prednost. Od toga neće biti ništa, pošto i crveno-beli gube loptu.

1/4

 

10. minut (17:18) - Lazić je sam na 45 stepeni i opet nema koša. Marić nije pogodio, ali od Davidovca je lopta otišla u aut, pa će se nastaviti posed domaćih. Marčinković promašuje za tri, Marić konačno dolazi do poena za neku od ekipa. Lazić u poslednjoj sekundi pogađa za tri i to je kraj ove deonice.

9. minut (15:15) - Noko ne može do poena pod košem, a onda Davidovac pravi poslednji "mali" faul. Onda rampa Noka nad Perasovićem, vrlo lepa. Perković iz fejd-aveja ne može do koša, već dugo nema poena za domaće. Davidovac ne pogađa za tri iz ugla. Perković za tri - izlazi lopta iz koša.

8. minut (15:15) - Hol je promašio, a Split je opet izgubio posed. Sada logično Zvezda to kažnjava, pošto je načinjen prekršaj nad Ognjenom Dobrićem. Ovaj je prvo slobodno bacanje pogodio, što je učinio i sa drugim. Split ne zna kako do koša u poslednjih nekoliko poseda, umalo je opet izgubio posed, ali je nekako uspeo da ga zadrži. Na kraju Luković promašuje.

7. minut (15:13) - Đoković nije u nekom ritmu, promašio je za tri, a uhvatio je skok Luković i poentirao iz reketa. Lojd želi trojku, ali nema pogotka. Kakva greška Marića, odnosno kakav promašaj, ali ostaje posed za Splićane. Izgubio je loptu domaći tim još jednom.

6. minut (13:13) - Loše dodavanje Đokovića za Lukovića, pa je to izgubljena lopta Splićana. Lendri Noko ne pogađa pod košem, a Marko Luković lako polu-horogom "rešava" Marka Simonovića. Lojdov flouter je kratak.

5. minut (11:13) - Marko Jagodić-Kuridža je postigao poene uz faul Marka Lukovića, pa će imati dodatno slobodno bacanje. U tim Splita je konačno ušao i Ilija Đoković, a sa penala igrač Zvezde nije precizan. Babić je uzvratio trojkom i evo Splita u novom vođstvu. Dobrić je fauliran, čime je ispunjen bonus! Lojd je fauliran na šutu za tri poena od strane Đokovića, pa ćemo imati nove penale. On to ne promašuje (ima 98% ove sezone u ABA ligi, samo jednom je bio neuspešan), pa i sada nastavlja u istom ritmu - 3/3.

4. minut (8:8) - Damir Javor svira faul Marku Simonoviću. Međutim, Mateo Kedžo odmah pravi faul u napadu. Simonović je pokušao za tri iz ugla, nije pogodio i lopta je za tim Splita. Ukić na alej-up za Perasovića, koji to rešava poenima.

3. minut (6:8) - Luković šutira iz nemoguće pozicije i ne pogađa, a onda izgubljena lopta za Lojda na drugoj strani u timu Crvene zvezde. Uspeo je Mateo Kedžo da izmisli poene u narednom napadu. Volden fintira za tri i pogađa.

2. minut (4:5) - Simonović krade loptu Lukoviću i poentira, a veliku grešku pravi i Roko Leni Ukić u vođenju lopte. Simonović na isteku napada ne uspeva da postigne trojku, pa uzvraća Kedžo iz mrtvog ugla sa poludistance. Faul u napadu prave košarkaši Zvezde.

1. minut (2:3) - Prvi napad je za Split, a na samom početku sa poludistance pogađa Roko Leni Ukić. Na drugoj strani je fauliran Marko Jagodić-Kuridža. Sjajna rampa Perasovića na kratko je zaustavila košarkaše Zvezde, koji su preko Branka Lazića sa distance došli do prve prednosti na ovom meču.

Startne postave:

Split: Perasović, Kedžo, Ukić, Babić, Luković

Crvena zvezda: Volden, Lojd, Lazić, Simonović, Jagodić-Kuridža

Pre utakmice:

Ekipa Dejana Radonjića je bez sumnje ogroman favorit u Dalmaciji, gde gostuje po prvi put nakon dugo vremena, pošto je ovo povratnička sezona Splićana u ABA ligi. Dobro se drže, vrlo verovatno će izboriti opstanak, a pamtimo da su u Beogradu protiv istog rivala naneli dosta problema.

Utakmicu će suditi veoma iskusna sudijska trojka u kojoj će se, zanimljivo, naći braća Javor - Damir i Edo, a društvo će im praviti Mario Majkić, takođe iz Slovenije, baš kao i prethodni dvojac.

Video: Katai iz penala overio 13. vezanu pobedu Zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajki

    8. mart 2021 | 22:57

    Sad glidari placu za bracom .

  • pero

    8. mart 2021 | 22:53

    Tudjmanovi bunkerasi na spavanje nista od pobede vasih su narodnika.Zvezda — Srbija nikad yu

  • 5

    8. mart 2021 | 23:19

    PA 🇭🇷TUĐMANOVI🇭🇷 🚽unučići🚽 ,KAJ KAŽETE , JEL IDEMO 🇷🇸MI🇷🇸 U PLEJ-OF A 🇭🇷🚽vi🚽🇭🇷 U ABA 2 ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA