Uspeh srpske košarke: Sva tri kluba iz naše zemlje u plej-ofu ABA 2 lige, u baražu bi mogli na Borac

Nakon Mladosti iz Zemuna i Zlatibora iz Čajetine, užička Sloboda kasno sinoć i matematički je prošla među najboljih osam

  • 5
KK Zlatibor Čajetina Foto: ABA 2 liga - Dragana Stjepanović

Tri od tri! Na završnom turniru ABA 2 lige, koji će se održati polovinom aprila gledaćemo sva tri kluba iz Srbije, pošto su nakon Mladosti iz Zemuna i Zlatibora iz Čajetine, košarkaši užičke Slobode uspeli da se domognu mesta među najboljima. U poslednjem kolu, koje je počelo sinoć, pokušaće da se izbore za što bolju startnu poziciju pred nastupajuće plej-of borbe.

Tek treba da bude određen domaćin završnog turnira, nakon što su tokom regularnog dela sezone domaćini bili Zlatibor (dva puta), Banjaluka i Sarajevo. U nekim ranijim nagađanjima pominjali su se Podgorica i Skoplje, pa preostaje da se vidi kakva će biti odluka čelnika takmičenja.

Mladost je prva koja je obezbedila mesto među najboljih osam, pošto je trenutno na skoru od sedam pobeda i pet poraza. Trijumf protiv Širokog Brijega posle velikog preokreta u poslednjoj četvrtini bio je dovoljan za Zemunce da obezbede svoje mesto u plej-ofu, a večeras protiv Borca iz Banjaluke pokušaće da prokrče svoje mesto čak do četvrte pozicije na tabeli.

Tokom jučerašnjeg dana prolazak dalje obezbedio je i Zlatibor, uprkos porazu protiv Podgorice u poslednjem napadu pogotkom nekadašnjeg plejmejkera Mege i OKK Beograda, Novaka Musića. I jedan i drugi tim su prošli dalje, a sastav Strajina Nedovića pokušaće sutra protiv MZT-a iz Skoplja da dođe do trijumfa i izbegne osmo mesto, koje bi ih odmah na startu odvelo na Studentski centar.

Za kraj, radovali su se i ljubitelji košarke u Užicu, pošto je Sloboda zvanično postala deo plej-ofa nakon poraza Širokog od Sparsa iz Sarajeva. Rosoneri su prethodno izgubili u derbiju od Studentskog centra nakon dobrog otpora, ali na kraju dana nisu mogli da budu nezadovoljni. Pobedom protiv Rabotničkog u poslednjem kolu mogli bi da skoče na šestu ili sedmu poziciju i tako, baš kao Zlatibor, izbegnu Studentski centar, čak i do samog finala.

Inače, propozicije su takve da će se u plej-ofu igrati po dva meča, te da će dalje proći onaj tim koji ukupno postigne više poena u dva okršaja. Ako nakon prvog meča bude nerešeno, neće se igrati produžetak, što će biti slučaj, ako na kraju drugog obe ekipe budu imale identičan skor.

Pobednik ABA 2 lige obezbediće direktan plasman u ABA ligu naredne sezone, dok će se poraženi u finalu sastati sa pretposlednjim iz tekuće sezone prvog ranga. Sva je šansa da će to biti čačanski Borac, pa bismo mogli da gledamo veliki svesrpski okršaj, ukoliko neka od naših ekipa bude neuspešna u finalnom dvoboju.

Pominjali smo ranije da bi moglo da dođe do određenih promena propozicija zbog srpskih timova, pošto je trenutno maksimalan broj ekipa iz jedne zemlje u najvišem rangu pet. Srbija ih ima upravo toliko, pa su čelnici kao rešenje ponudili da učesnici plej-ofa u tekućoj sezoni učestvuju u ABA 2 ligi i naredne godine. Bile bi to lepe vesti za Mladost, Zlatibor, a naročito za Slobodu, koja nema nikakve izglede da se domogne ovog takmičenja kroz Košarkašku ligu Srbije, već će tu pozivnicu zajedno sa ekipom Mladosti, dobiti Vojvodina.

Inače, plasman u plej-ofu su pored srpskih ekipa obezbedili još Studentski centar iz Podgorice, Sparsi iz Sarajeva, Borac iz Banjaluke, MZT iz Skoplja i Podgorica.

Video: Pešić: Zainteresovan sam da radim u srpskoj košarci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 011 PS

    27. mart 2021 | 11:32

    Uspeh - play off ABA 2 ??? Da li vi znate da je nekada naša prva liga godinama bila najjača u Evropi ? A sad se zadovoljavate drugom ABA ligom. Uništeni košarkaški centri po celoj Srbiji, igraju trećerazredni stranci, naši timovi u Evropi na margini... Hoćete da vam nabrajam igrače, ozbiljne, koji su došli iz tog Borca, iz Mladosti , sa Zlatibora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA