≫ 

Svetislav Pešić: Kao trener moraš znati da se prilagodiš igračima

Srpski trener primljen je u Fibinu kućnu slavnih

  • 0
Svetislav Pešić Foto: Marko Jovanović

Svetislav Kari Pešić izabran je u Fibinu kuću slavnih kao deo klase 2020. Kolika je trenerska i igračka veličina bio popularni "Kari" znaju skoro svi sa ovih prostora, da li oni pratili košarku ili ne.

Znaju koliko je dao Jugoslaviji i domaćoj košarci, Svetislav Pešić je osvajao i Evropska i Svetska prvenstva, što sa seniorima, tako i sa juniorima naše zemlje.

Takođe se može pohvaliti i Evroligom u igračkoj a i trenerskoj karijeri.

- Srećan sam i ponosan da sam dobio jedno takvo priznanje. Eto došao sam i ja na red da se pridružim svim ljudima koji su puno doprinosili i još doprinose razvoju našeg sporta - izjavio je Kari Pešić povodom prijema u Kuću slavnih.

Svoje prve košarkaške korake napravio je u njegovom rodnom Pirotu.

Ja sam se uvek trudio kroz celu svoju karijeru, od Pirota pa sve nadalje, da sve ono što znam a i svoje iskustvo i ono što sam godinama naučio da to prenosim dalje i to je sada moja sledeće misija. Od momenta kada sam ubacio prvi koš, pa evo sve do danas, ta ljubav i ta dodatna posvećenost me na neki način tera napred.

Kao najvažniji aspekt trenerskog posla Pešić ne ističe znanje, on smatra da svaki trener mora da se prilagodi igračima, samo tako bi se moglo izvući ono najbolje iz svake situacije.

- To je, verovatno, nešto što moraš da imaš i u košarci i u svakom poslu ako želite nekoga da napravite boljim. Za trenere je važno znati da mi menjamo ljude, njihove navike, učimo ih, ali i mi moramo da se menjamo. Jer moramo da se prilagođavamo novim uslovima a na kraju znanje je najvažnije - zaključio je Kari Pešić.

O tome koliko Pirot voli Svetislava Pešića govori i Boban Mitić, novinar knjige koju piše Svetislav Kari Pešić.

Piroćanci se po ko zna koji put raduju uspehu Svetislava Pešića najviše zbog toga što je znao pravim stvarima da ih obraduje, pa je zato prvo proglašen za ambasadora i promotera Pirota, pa je potom postao i počasni građanin Pirota kao što je nekoliko godina kasnije postao i počasni građanin Berlina.

A onda je Boban Mitić otkrio i jednu "tajnu", naime, planirana je izgradnja muzeja u okviru sportskog centra u Pirotu gde će najznačajnije mesto dobiti upravo Pešić. A potom bi se ceo taj kompleks trebao nazvati po njemu.

Pešić je počeo pre nekoliko godina i da piše knjigu o svojim igračkim i trenerskim danima, još uvek nije poznato kada će ta knjiga ugledati svetlost dana.

Video: Jokić može sve jednom rukom: Hvatanje i koš za vođstvo od plus 10

Šest timova rezervisalo je karte za četvrtfinale Evrolige, a Real Madrid nije među njima. Zato je Realu večerašnji (21.00) meč s Olimpijakosom od presudnog značaja, a Grci nemaju šanse za prolazak. Kvota na keca je 1,25, a na pobedu Reala s više od 8,5 poena razlike 1,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Real - Olimpijakos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA