≫ 

Novi NBA projekat Mege je sin naše čuvene odbojkašice: Upoznajte jednog od najvećih talenata Srbije

Nikola Đurišić je u nedelju zabeležio prve minute u seniorskom timu Mege u ABA ligi, uvršten je u najbolju petorku juniorskog kvalifikacionog turnira Evrolige u Beogradu i već je nastupao za mladu reprezentaciju Srbije

  • 3
Nikola Đurišić, KK Mega Foto: KK Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Sjajni dani su iza Nikole Đurišića, jednog od najvećih talenata koji u poslednje vreme dolaze iz Mege. Zajedno sa juniorskom ekipom uspeo je da osvoji kvalifikacioni turnir Evrolige u Beogradu, gde je uvršten u najbolju petorku takmičenja, sa OKK Beogradom za koji je ove sezone paralelno nastupao, obezbedio je opstanak u Košarkaškoj ligi Srbije, a kao šlag na tortu je tokom jučerašnjeg dana došao debi za seniorsku ekipu u duelu sa FMP-om iz Železnika u ABA ligi.

Za one koji nisu dovoljno upoznati o kakvom momku je reč, u pitanju je mladi reprezentativac Srbije, koji je još pre dve godine, kada je imao samo 15 godina nastupao u nacionalnom dresu sa godinu dana starijom generacijom na Evropskom prvenstvu u Udinama. Sin je naše proslavljene odbojkašice, rerepezentativke i legende užičkog Jedinstva, Vesne Čitaković-Đurišić, kao i Duška Đurišića, koji je svojevremeno igrao fudbal za Vojvodinu, OFK Beograd i nemački Paderborn. Igra na poziciji dva, a visok je 204 centimetra.

Stoga je ovo bio pravi momenat da stupimo u kontakt sa njim i pročešljamo aktuelne košarkaške teme. Mladog Nikolu mnogi skauting sajtovi smatraju za najvećeg prospekta generacije rođene 2004. godine, pa ne bi bilo apsolutno nimalo čudno da on bude samo još jedan u nizu igrača koji će zaigrati u NBA ligi.

Nikola Đurišić, KK Mega Foto: KK Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Izbor u najbolju petorku turnira godi, ali je najbitniji timski uspeh, trener nam je govorio sve vreme da ćemo ih stići

Košarkaši Mege su nedavno posle ogromnog preokreta u finalu juniorskog turniru Evrolige savladali Crvenu zvezdu, iako su dobar deo meča imali dvocifren zaostatak. Ipak, upravo zahvaljujući sjajnim partijama Nikole Jovića i Nikole Đurišića, tim u ružičastim dresovima došao je do preokreta, a dva mlada asa su pokupila priznanja.

- Ovo je najvažniji turnir za juniorsku selekciju kluba, sigurno je da smo veoma srećni što smo ga osvojili, pogotovo što prošle godine to nismo uspeli. Izbor u najbolju petorku turnira godi, ali je najbitniji timski uspeh i igra koju smo prikazali.

- Ušli smo u meč dekoncentrisani, celo prvo poluvreme smo jurili rezultat, ali nijednog trenutka nismo odustajali, trener nam je govorio sve vreme da stižemo ovo samo ako budemo igrali svoju igru. Bilo je veoma teško i iscrpljujuće, ali smo na kraju odigrali najbolje kada je bilo najvažnije i zasluženo smo pobedili.

Mladi talenat Mege se potom na kratko dotakao odnosa sa svojim saigračem, Nikolom Jovićem. Njihove igre su malo koga ostavile ravnodušnjim, a Đurišić kaže da se oni sjajno slažu i van košarkaškog parketa.

- Sa Jovketom (Nikolom Jovićem prim. aut) se znam već tri godine, zajedno smo prolazili kroz selekcije kluba, imamo fantastičnu saradnju na terenu i van njega. Osim kvalifikacionog turnira juniorske Evrolige, ove sezone nismo imali previše utakmica zajedno na terenu, pošto je on prvo trenirao sa juniorima, a onda sa prvim timom, a ja uglavnom sa OKK Beogradom, ali jedva čekam da krenemo da igramo zajedno još više.

Nikola Đurišić, KK Mega Foto: KK Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Imamo sjajne uslove za treniranje, školu uspevamo da uklopimo sa sportskim obavezama

Za mladog sportistu kakav je upravo Nikola, jako je važno uklopiti sportske i školske obaveze. On kaže da je prezadovoljan onim što je zatekao u Mega Fektoriju, a kroz ovu sezonu je imao priliku da sarađuje sa tri trenera, pa je od svakog od njih imao šta da nauči. Reč je o Dragoljubu Avramoviću iz mladog tima Mege, Branislavu Ratkovici iz OKK Beograda i Vladimiru Jovanoviću iz seniorske ekipe ružičastog tima.

- Apsolutno da, mogu da govorim pre svega o sopstvenom primeru. Imamo sjajne uslove za treniranje, svi u klubu su posvećeni radu i potrebama igrača 24 časa dnevno. Pravi se detaljan plan razvoja za svakog od nas i, što je vrlo bitno, uvek imamo otvoren i iskren odnos. Na nama je da se posvetimo treninzima, školu uspevamo da uklopimo sa ritmom treninga i utakmica i ukoliko imamo bilo kakav problem na terenu ili izvan njega, znamo uvek da možemo da računamo na pomoć kluba.

- Sa svima sam imao sjajnu saradnju. Ovo mi je treća sezona sa Gidrom (Avramovićem), od prvih treninga mi je pružao maksimalnu podršku, jako puno vremena je radio sa mnom, timski i individualno i to mi je puno značilo, u košarkaškom i ljudskom razvitku. Ove godine najviše treniram sa OKK Beogradom gde igram na dvojnu licencu, gde nam Bane Ratkovica posvećuje puno pažnje, uz brojne savete koji nam dosta znače imajući u vidu njegovo bogato igračko iskustvo. Sa trenerom Jovanovićem sam prošao deo priprema letos, a u toku sezone sam povremeno trenirao sa prvim timom Mege, i jedva čekam da sa tim momcima zajedno zaigram na utakmicama.

- Slobodno vreme koristim da se što više odmorim za treninge i utakmice. Moj karakteristični dan izgleda tako da posle doručka ujutru odem na jutarnji trening. Posle toga sledi ručak i odmor najčešće kod kuće, pa potom sledi i popodnevni trening. Nemam puno slobodnog vremena, a kada ga imam, trudim se da ga provedem sa porodicom i prijateljima.

Nikola Đurišić, KK Mega Foto: KK Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Verujem da smo glavni favoriti za osvajanje domaće juniorske lige, utakmice u KLS mi mnogo znače

Kao što smo rekli, ekipa Mege sjajno gura i u domaćoj Roda Juniorskoj ligi Srbije gde zauzima prvo mesto, koje je naročito učvrstila nakon pobede protiv Slobode iz Užica tokom jučerašnjeg dana. Interesantno je da je i OKK Beograd obezbedio opstanak u KLS-u upravo pobedom protiv Rosonera, a na tom meču je najefikasniji bio Nikola Đurišić, koji ističe da mu utakmice u našem domaćem prvenstvu puno znače, jer su mu to ujedno prvi minuti koji upisuje u seniorskoj kategoriji.

- Najbitnije je da smo obezbedili opstanak u ligi, imali smo neke nesrećne poraze tokom sezone, ali sa ukupnom igrom verujemo da smo zaslužili opstanak. Bila je teška utakmica, imali smo imperativ pobede, u nekom trenutku smo ispustili prednost, ali smo uspeli da se vratimo u meč i dođemo do trijumfa. Sigurno je da mi utakmice u KLS-u izuzetno puno znače za dalji napredak, ovo je moj prvi dodir sa seniorskom košarkom i jedno veliko iskustvo za mene koje će mi puno značiti u nastavku karijere.

Što se tiče mlađih kategorija, Nikola kaže da je svestan da je Mega veliki favorit za naslov prvaka, ali da ipak treba ići polako i ne treba previše poletati, jer to može da bude kontraproduktivno, naročito ove sezone kada ima dosta više kvalitetnih timova. U samom vrhu su Sloboda, Partizan i Crvena zvezda, koji će biti najveći rivali za titulu.

- Verujem da smo glavni favoriti za osvajanje domaće juniorske lige, ali idemo korak po korak, sve su to kvalitetne ekipe i protivnici. Što se tiče juniorske Evrolige, videćemo prvo ko će na kraju igrati tamo, svakako imamo najviše ambicije, ali o tome ćemo razmišljati kada dođe vreme.

Nikola Đurišić, KK Mega Foto: KK Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Ne obraćam pažnju na skauting sajtove, volim loptu u svojim rukama kada se utakmica lomi

Za Nikolu možemo reći da je istinski lider na terenu. Ne čudi podatak što ga mnogi sajtovi stavljaju na prvo mesto kada je reč o potencijalu za njegovu generaciju, a igrama u OKK Beogradu gde je najefikasniji akter mečeva u najvećem broju slučajeva to je i potvrdio. Naravno, mladi reprezentativac Srbije ne dozvoljava da zbog toga odleti u visine i spušta loptu na zemlju.

- Najiskrenije, ne obraćam pažnju na takve stvari. Mislim da one nekada mogu da odvedu igrače na pogrešnu stranu ako se opterete sa tim stvarima, ja sam fokusiran samo na košarku.

- Kada počne utakmica, svi imamo timske i individualne zadatke koje treba da ispunimo. Nekada će to u toku igre značiti veću angažovanost u napadu, a nekada neke odbrambene zadatke. Volim loptu u rukama kada se lomi i tada se dobro osećam, ali volim i da pobeđujem i trudim se da donosim odluke na terenu u skladu sa time.

Nikola Đurišić  OKK Foto: OKK Beograd/Ivica Veselinov

Oprobao sam se u fudbalu, karateu, džudou i tenisu, ali sam se u košarku zaljubio, roditelji me dosta savetuju

I to što dolazi iz sportske porodice, Nikoli je svakako bilo od velike pomoći u razvoju karijere, koja je iz dana u dan u sve većem usponu. Njegova majka Vesna Čitaković-Đurišić je sa reprezentacijom Srbije postigla neke ogromne uspehe, dok je trenutno sportski direktor užičkog Jedinstva, a otac Duško je nekadašnji fudbaler. Stoga je bilo jako zanimljivo videti zbog čega je izdanak ove porodice uplovio upravo u košarkaške vode.

- Oprobao sam se u raznim sportovima, fudbal, karate, džudo i tenis, ali kada sam otišao na prvi košarkaški trening, tada sam se zaljubio u ovaj sport, a kada su to videli moji roditelji, samo su me još jače podržali u toj odluci.

- Dosta me savetuju kako da se ponašam na terenu i van njega, govore mi da je svaki dan prilika za novo dokazivanje i da to ne treba propustiti.

- Počeo sam da treniram košarku u KK Put u Mirijevu sa sedam godina i tamo sam proveo tačno sedam godina. Kada se pojavila prilika da pređem u Megu (tadašnju pionirsku selekciju), moji roditelji su popričali sa klubom i svi smo zajedno doneli odluku da je to najbolje mesto za moj košarkaški razvitak.

Nikola Đurišić  OKK Foto: OKK Beograd/Ivica Veselinov

Velika želja mi da je jednog dana nastupim za seniorsku reprezentaciju Srbije, želim i da zaigram u NBA ligi

Sa velikim ushićenjem iz noći u noć pišemo o igrama naših igrača u NBA ligi. A nije tajna da su neki od njih stasali upravo u ekipi Mege. Naročito hvalimo Nikolu Jokića, koji je kandidat za titulu najkorisnijeg igrača ove sezone u najjačoj ligi na svetu, a njegov imenjak kaže da bi voleo da nastavi njegovim stopama, te da zaigra za seniorski tim reprezentacije Srbije, pošto je u juniorskom već stekao određeni staž.

- To je bilo novo iskustvo za mene, drugačije od klupskog dresa. Naravno da je postojao pritisak, jer ipak je u pitanju dres Srbije a svakako da mi je velika želja da jednog dana nastupim i za A tim. To je nešto što sanjate od malih nogu.

- Kao i maltene svakom mladom igraču, želja mi je jednog dana da zaigram u NBA ligi. Sigurno je da je Mega najbolje mesto za ostvarenje tih snova, ali kao što sam to i ranije napomenuo, idemo korak po korak.

Mi se nadamo da će se Nikoline želje i snovi ostvariti i da ćemo dobiti još jednog igrača za velika dela, a po njegovim igrama do sada na svim poljima, kako na terenu, pa i van njega – možemo reći da ga već i imamo.

Video: Denver poražen: Uzalud Jokićev novi tripl-dabl, spektakularne asistencije i moćno zakucavanje!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бојан

    13. april 2021 | 00:33

    Сјајан играч, а види се и да је потпуно на земљи и да није полетео након овакве сезоне. Лепо и од вас што промовишете младе играче и дајете им пажњу, коју свакако заслужују. Најбитније за Ђуришића јесте да га заобиђу повреде, а за све остало мора сам да се побрине.

  • XNXX

    13. april 2021 | 07:49

    Lako je Megi da stvara klince kada nemaju nikakav takmicarski znacaj! Svake godine izbace nekoliko, i jedan-dva ce da se probiju! Zvezda i Partizan jure rezultat i nemaju mnogo vremena oko klinaca!!!

  • Lombardia

    13. april 2021 | 01:28

    Pozicija 2 sa 204 cm? To forsiranje visokih igraca na niskim pozicijama samo mi radimo, tj. neki. Plej od 2 metra i onda uvek Amerikanac na jedinici od 180 i neki centimetar, nasih nigde, jer je pogresan pristup u startu bio. Onda nam se desi i Kajri Irving u Madridu sa 188cm na poziciji 2 i razlikom od 40-50 poena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA