≫ 

Dobrić i Lojd ugasili “zmajevu vatru“! Crvena zvezda dobila Cedevita Olimpiju sa čak +17 u Ljubljani

Tim Dejana Radonjića i večeras imao dosta uspona i padova, ali je na kraju slavio prilično ubedljivo

  • 52

Cedevita Olimpija je po drugi put u nekoliko dana pala pred Crvenom zvezdom. Nakon što je tim Dejana Radonjića sredinom sedmice u Beogradu slavio tesnu pobedu u završnici meča, a ovoga puta nije bilo ni blizu toliko neizvesno. Vodila je beogradska ekipa sa 17 poena prednosti, uspela je sve da prokocka u trećoj deonici, ali je na kraju upisan prilično ubedljiv trijumf - 72:89.

Zvezda je na ovom meču bila veoma raspoložena na šutu za tri poena, što se dalo nagovestiti još u nekoliko uvodnih minuta, kada je tim Dejana Radonjića do pogotka uglavnom dolazio van reketa. Defanzivno gledano, videli smo dve sušte suprotnosti u uvodnih 20 minuta, pošto je beogradski tim u prvoj četvrtini imao ogroman broj propusta, dok u drugoj deonici gotovo da ih uopšte nije bilo. To im je uostalom omogućilo da steknu sasvim solidan kapital na odmoru, koji je u drugom poluvremenu išao od veoma ubedljivog do gotovo nepostojećeg, ali je na kraju ostao na njihovoj strani i uvećan je gotovo na isti nivo.

Prvo poluvreme moglo se ogledati u vizuri dvoboja dva beka – Kendrika Perija sa jedne strane za Ljubljaničane i Džordana Lojda na drugoj strani za Beograđane. Delovalo je da tu borbu ubedljivo tokom prve četvrtine dobija košarkaš domaće ekipe, ali je Zvezdin Amerikanac uspeo da se trgne i upravo zahvaljujući njegovim poenima je tim Dejana Radonjića diktirao tempo. Ponovo je Peri dominirao u drugom poluvremenu, ali na njegovu žalost nedovoljno da se dođe do pobede.

Video: Zvezdino savršeno prvo poluvreme u Ljubljani: Da nije neverovatnog Perija sve bi već bilo rešeno!

Nije moglo da se ne primeti da je na samom meču bilo nervoze u oba tabora. Već tokom prve četvrtine je Dejan Radonjić dobio tehničku grešku, dok ni tim iz Ljubljane nije mirno sedeo, pa je i sam u nekoliko navrata bio “zreo” za kaznu, ali su hrvatski arbitri ipak odlučili sve da prećute. Ipak, kako se rezultat odvijao u korist Zvezde u nastavku veoma ubedljivo, tenzije su splasle.

Statistički gledano, Ognjen Dobrić je bio najefikasniji u timu Crvene zvezde postigavši čak 26 poena uz dva skoka i dve asistencije. U velikoj meri mu je pomogao Džordan Lojd sa svojim 21 poenom, a dvocifren je još bio Dejan Davidovac sa 13 poena. Na drugoj strani, gledali smo rapsodiju Kendrika Perija kroz pune tri četvrtine, ali je u poslednjoj zaustavljen, što je uostalom donelo pobedu crveno-belima. Amerikanac koji je nekada igrao za Megu je dao 29 poena, a dvocifren učinak je imao još samo Jaka Blažič sa 14 poena.

Govoreći o igri u prvoj četvrtini, ona se lako mogla poedliti u dva dela – prvi, u kojem je Cedevita Olimpija delovala napadački veoma potentno i pogađala iz gotovo svake moguće pozicije, te drugi u kojem je tim Crvene zvezde uspeo da dođe do daha i preokreta. Mnogo je crveno-belima u tim momentima značio Ognjen Dobrić, koji je podelio par izvanrednih asistencija, a potom i sam došao do napadačkog ritma. Međutim, Zmajevi su ipak bili ti koji su imali minimalnu prednost.

Ona je vrlo brzo izbrisana, pošto u drugoj četvrtini tim Jurice Golemca kao da se nije ni pojavio na parketu. Prosto zvuči neverovatno da jedna napadačka ekipa kakva je ona iz Ljubljane postigne samo dva poena za više od pet minuta. Beograđani su to iskoristili na pravi način, preuzeli su vođstvo i samo nastavili da ga uvećavaju, a sve je bilo lakše kada je u ritam ušao Džordan Lojd, koji je sjajnim prodorima i poenima sa penala doveo Zvezdu na korak do dvocifrenog vođstva. Na kraju, trojka Dobrića je “probila” tu magičnu granicu.

Video: Trojka iz ćoška u poslednjoj sekundi: Ognjen Dobrić hladan kao špricer

Delovalo je da je Cedevita Olimpija u potpunosti dotučena nakon mini-serije od 5:0 koju je Zvezda napravila na startu drugog poluvremena, ali je tim Dejana Radonjića nakon toga stao i dopustio Kendriku Periju da pokaže šta zna i ume. Nekadašnji igrač Mege je sipao iz svih pozicija i u bukvalnom smislu je jednom rukom dovukao Ljubljaničane do aktivnog rezultata. U jednom trenutku je prednost gostiju iz glavnog grada Srbije bila svedena na samo četiri poena, ali je Dobrić novom trojkom u poslednjem napadu vratio svoj tim na nešto ozbiljniju zalihu.

Četvrta četvrtina donela nam je i konačan odgovor na pitanje pobednika. Zvezda je preuzela inicijativu, uz pomoć sjajnog Ognjena Dobrića i Džordana Lojda se ponovo vratila na dvocifrenu razliku negde sredinom ovog perioda, a tim Jurice Golemca je delovao potpuno indisponirano. Pokušavao je nekadašnji trener Primorske da trgne svoje momke, ali mu nije polazilo od ruke. Dejan Radonjić je sjajno postavio igru, odbrambeno je crveno-beli sastav opet izgledao sasvim dobro i to je donelo konačni trijumf.

Statistički podaci:

Cedevita Olimpija: Radović, Peri 29, Hopkins 4, Duščak, Murić 2, Blažič 14, Braun 3, Hodžić 3, Džons 5, Dimec 4, Marinković 5, Rupnik 3

Crvena zvezda: Hol 6, Volden 9, Lojd 21, Uskoković, Davidovac 13, Lazić 8, Rit, Radanov, Dobrić 26, Simonović, Kuzmić 4, Noko 2

Tok meča

4/4

 

10. minut (72:89) - Ništa od trojke ni za Cedevita Olimpiju. I onda kakva trojka Ognjena Dobrića. Murić poentira na drugi obruč. Kraj utakmice.

9. minut (70:86) - Težak pad Kendrika Perija, na drugoj strani poentira Dobrić. Uh, ovo je delovalo jako, jako teško. Zazvonilo je koliko je pao Kendrik Peri. Ali dobro je, nije ništa! Sva sreća, stvarno. Smanjuje Cedevita Olimpija pogotkom za tri, nema trojke Rita.

8. minut (67:84) - Jedno od dva bacanja je pogodio Davidovac. Lojd pogađa za tri poena nakon promašaja Cedevita Olimpije.

7. minut (67:80) - Davidovac krade loptu, opet je pogodio iz kontre i opet minut odmora traži Jurica Golemac, koji ne zna šta da radi. Hodžić pogađa trojku nakon neiskorišćenog napada Zvezde.

6. minut (64:78) - Prolazi Hol, tajmaut Jurice Golemca, ali deluje da je ovde sve rešeno. Ukradena lopta Zvezde, poeni za Hola još jednom. Raste prednost kako se bližimo kraju utakmice.

5. minut (64:74) - Kuzmić promašuje, pa hvata skok i na kraju je fauliran za bacanja. Ponovo je deset razlike za Crvenu zvezdu, u igru je ušao Lendri Noko. Lopta je za Crvenu zvezdu nakon što je Blažič izgubio loptu. Lojd baca loptu u aut, uzvraća poklon.

4. minut (64:72) - Prekinuo je Hopkins ovu mini-agoniju Cedevita Olimpije. Kakva utakmica Ognjena Dobrića, trojka! Vraća Rupnik trojku, šteta. Igra se dalje...

3. minut (59:69) - Nema poena Džonsa, a lopta je završila u autu i posed će imati igrači Crvene zvezde. Simonović ne pogađa za tri protiv svog bivšeg kluba. Faul pravi Volden, kako bi sprečio bržu igru domaće ekipe. Tvrd šut Hopkinsa, Cedevita Olimpija opet nešto duže bez poena, tačnije gotovo tri minuta. Nema koša ni za Hola.

* U Baru se bliži kraj treće četvrtine, Mornar nakon još jedne efikasne deonice ima sedam poena prednosti - 78:71.

2. minut (59:69) - Dobra kretnja lopte Cedevita Olimpije završava se promašajem Murića. Ljut je ovaj igrač na Hodžića, koji je imao otvorenu poziciju da šutira za tri poena, ali to nije učinio. Opet pogađa Ognjen Dobrić za tri poena - dvocifrena zaliha Zvezde, tajmaut Jurice Golemca.

1. minut (59:66) - Prvi dobar potez Marinkovića večeras, pogađa uz faul Simonovića i imaće bacanje. Prekršaj je načinjen na Kuzmiću. Onda faul pravi Alen Hodžić još jednom, ali on nema problema sa tim. Davidovac za tri!

3/4

10. minut (56:63) - Voldenova trojka izlazi iz obruča, Blažič će imati tri slobodna bacanja nakon faula Branka Lazića. Slovenački košarkaš je perfektan kada su u pitanju penali, ništa drugo se nije moglo ni očekivati. I onda koliko važna trojka Dobrića u jednom izgubljenom napadu crveno-belih. Kraj treće četvrtine!

9. minut (53:60) - Auh, koliko se brzo sada igra. Volden pogađa trojku za Zvezdu, a Kendrik Peri dolazi do 29. poena. Počećemo polako da brojimo njegov učinak, Lojd ne pogađa na drugoj strani. Murić iz kornera ne pogađa trojku.

8. minut (51:57) - Korake pravi Džordan Lojd. Džons se okrenuo i nije pogodio iz reketa, mada je Zvezda odigrala dobru odbranu. Lojd polaže loptu u koš. Blažič trči u leđa odbrane i pogađa.

7. minut (49:55) - Faul u napadu pravi Marinković, to je njegov četvrti i Jurica Golemac sigurno nije zadovoljan njegovom partijom večeras u Ljubljani. Lazić ulazi u reket i izborio je slobodna bacanja. Ušlo je prvo uz malo sreće, drugo je pogodio kapiten Zvezde bez problema. Međutim, trojka za Kendrika Perija koji je ubacio već 27 poena?!

6. minut (46:53) - Težak promašaj Džordana Lojda, a na drugoj strani gledamo ponovo bacanja. Pogađate, na liniji penala je Džordan Lojd. Ovoga puta je samo polovičan. Oba bacanja je Džordan Lojd pogodio.

5. minut (45:51) - Noko krade loptu, a Rajon Braun pravi prekršaj. Lojd ulazi u reket, ne prati ga Džons i to su veoma laki poeni. Onda greši Cedevita Olimpija potpuno amaterski na ubacivanju lopte, buni se Jurica Golemac, ali to je greška i napad za crveno-bele. Peri krade loptu, nesportski faul Lojda. Vrlo loša odluka, možda je bilo bolje da ga je pustio samo da dođe do poena, ovako bacanja i napad za Ljubljaničane. Pogodio je oba Amerikanac, a Peri je pogodio i trojku! Upravo o ovome smo pričali, tajamut Dejana Radonjića.

4. minut (40:49) - Dimec je na ziceru, budi se Cedevita Olimpija i evo ih na jednocifrenom zaostatku. Ne reaguje Radonjić za sada. Dobrić ne pogađa za tri, mrtva lopta je epilog svega i gledaćemo podbacivanje. Petlja Blažič, gubi loptu. Sam je u ćošku Davidovac, ali ni on ne pogađa za tri poena.

3. minut (38:49) - Volden gubi loptu, a Lendri Noko skida zicer Ljubljaničana na sdrugoj strani igrališta. Odličan protok lopte Zvezde, međutim nema trojke za Džordana Lojda ovog puta. Potom sjajna blokada za Dobrića.

2. minut (38:49) - Peri iz velike daljine pogađa trojku i daje kakav-takav život domaćima. Jedino on pogađa trojke za Ljubljaničane, ostali imaju 0/9?! Faul Davidovca nakon nerealizovanog napada crveno-belih. Menja se to, evo trojka za Džonsa.

1. minut (32:49) - Lojd pogađa za tri poena, neverovatna prednost Zvezde od +15! Dobrić potom pravi prekršaj na zemlji, tako da će biti lopta sa strane za Cedevita Olimpiju. Peri gubi loptu, kontra Zvezde, zakucavanje Dobrića.

* Poluvreme je i na drugoj utakmici u Baru, gde je Mornar došao do preokreta i vodi na odmoru protiv Budućnosti - 57:55 (20:31, 37:24).

2/4

 

10. minut (32:44) - Džons je fauliran od strane Marka Simonovića. Pogodio je oba bacanja Amerikanac, ali pogađa i Lojd koji se neverovatno raspucao u završnici poluvremena. Novi promašaj Džonsa, poslednji napad za crveno-bele u prvom poluvremenu. Dobrić pogađa trojku uz zvuk sirene! Kraj prvog poluvremena, ogromna prednost crveno-belih!

9. minut (30:39) - Faul sada pravi Lendri Noko, mnogo iseckana igra u završnici poluvremena. Međutim, Jaka Blažič je užasan sa linije penala. Blažič ne pogađa za tri poena ni preko ruke, a na drugoj strani lako prolazi Lojd uz novi prekršaj Kendrika Perija i opet će na liniju penala, samo ovaj put traži 2+1. Amerikanac opet precizan.

8. minut (30:36) - Faul Rajona Brauna, pa će bacanja biti za Džordana Lojda. Pogodio je košarkaš Zvezde oba penala. Noko kupi loptu nakon promašaja, Peri pravi prekršaj nad Lojdom, biće još slobodnih bacanja za beka crveno-belih. Sa linije penala povećava prednost gostiju, koji je opet na 2/2 sa penala.

7. minut (30:32) - Sam je Blažič na šutu za dva poena, pogodio je ovaj šut, a sada iz predostrožnosti minut odmora traži Dejan Radonjić. Podsećamo da se trenutno igra i meč Mornar - Budućnost, gde je na sedam minuta do kraja druge četvrtine rezultat 29:38. Po promašena šansa na obe strane, Simonović vodi novi napad Zvezde, Volden promašuje za tri. Periju se ne priznaje jako težak pogodak, bune se sada domaći. Na kraju se priznaje! Biće dodatno slobodno bacanje. Treći prekršaj Lazića. I dodatno bacanje je prošlo.

6. minut (25:32) - Gubi loptu i Jaka Blažič, potpuna katastrofa Cedevita Olimpije za sada u ovoj deonici. Međutim, Zvezda to ovoga puta ne koristi, pošto Josip Radojković svira tri sekunde Lendriju Noku u reketu.

5. minut (25:32) - Braun promašuje za tri poena, ali Davidovac u međuvremenu pravi prekršaj i posed ostaje na strani Cedevita Olimpije. Dobra reakcije Noka, koji izbija loptu iz ruke Rupniku. Loš izbačaj Davidovca na šutu za tri, ofanzivni skok Noka nakon toga. Volden pogađa trojku na isteku napada. Maksimalnih +7 za crveno-bele, Jurica Golemac traži drugi minut odmora.

4. minut (25:29) - Vrlo nepotreban faul Marinkovića, to je njegov ukupno treći. A nakon svega toga smo videli izgubljenu loptu crveno-belih. Prekršaj sada pravi i Volden, kojem je to druga lična greška. Trojke nema ni za Džonsa, do poena ne dolazi ni Hopkins... Ali ne može ni Davidovac da dođe do pogotka sa distance, ali se nakon ofanzivnog skoka ispravlja iz reketa.

3. minut (25:27) - Nema trojke ni za Rupnika, mala suša u napadu Cedevita Olimpije na startu ove druge četvrtine. Davidovac pravi fintu, prolazi Marinkovića i još je fauliran na pogotku, pa će imati dodatno slobodno bacanje. Pogađa košarkaš Zvezde i ovo. Marinković prekida post Zmajeva dvojkom.

2. minut (23:24) - Ovaj napad Zvezde završava se zakucavanjem Kuzmića na sjajno dodavanje Dobrića. Provukao se Marinković na drugoj strani, sve je dobro uradio, pa promašio zicer. Dobrić promašuje za tri na drugoj strani igrališta.

1. minut (23:22) - Odmah na početku druge četvrtine, Lengston Hol smanjuje razliku pogotkom za dva. Cedevita Olimpija dugo petlja u narednom napadu, koji se završava izgubljenom loptom. Malo zbrke i u napadu Zvezde, ali Marinković pravi prekršaj nad Kuzmićem.

1/4

 

10. minut (23:20) - Peri ponovo podiže trojku i ovoga puta je postiže! Sada prekršaj koji pravi Mikel Hopkins, protestuju domaći, ali odluka se neće menjati. Doduše, nema bacanja, jer je ovo poslednji mali faul koji su Ljubljaničani imali daju. Puno prostora je imao i Simonović, koji je napravio grešku u koracima. Potom koš Kendrika Perija, Zvezda ne koristi svoj napad, a Hodžić promašuje trojku na isteku četvrtine.

9. minut (18:20) - Mnogo prostora za Perija, promašaj za tri, nakon toga kontra Zvezde dva na jedan i evo prednosti za Zvezdu nakon koša Dobrića. Prvi tajmaut u Stožicama traže domaći, odnosno Jurica Golemac.

8. minut (18:18) - I evo već sada tehničke za Dejana Radonjića koji mu dosuđuje Gordan Terlević iz Hrvatske. Bunio se crnogorski stručnjak, smatrao je da je napravljen faul u napadu nad njegovim košarkašima. Kazneno slobodno bacanje je pogodio Jaka Blažič. Međutim, nekadašnji igrač Crvene zvezde sada promašuje za tri poena. I sve je kažnjeno trojkom Dobrića!

7. minut (17:15) - Sada serija ofanzivnih skokova Zvezde, ponajviše Lendrija Noka, nakon čega poentira Dejan Davidovac. Još jedan zicer za Hopkinsa na drugoj strani, opet loše odbrambeno deluje tim crveno-belih. Srećom, Dobrić pogađa polaganje.

6. minut (15:11) - Zvezda krade loptu. Volden ne pogađa za tri poena. Kendrik Peri isto tako ne pogađa sa distance, možda iz najlakše pozicije koju je do sada imao, a nakon toga prekršaj pravi Hopkins. Međutim, Davidovac ne pogađa, a Blažič i Braun su se spetljali na drugoj strani.

5. minut (15:11) - Malo se ljuti sada Dejan Radonjić, jer smatra da nije bio prekršaj. Nakon toga Žiga Dimec dolazi do poena pod obručem. Ali Volden uspeva da uzvrati trojkom, što je jedino što ih služi na pravi način na početku susreta. Au, šta je sada pogodio Kendrik Peri - trojka uz prekršaj i imaće šansu za 3+1! I kompletirao je napad od četiri poena. Vrlo brzo prvi poeni Zvezde za dva - Lendri Noko.

4. minut (9:6) - Branko Lazić je fantastično raspoložen šuterski na početku ovog meča, pošto ubacuje i drugu trojku. Na drugoj strani, vrlo brzo gledamo i faul u napadu koji je načinio Žiga Dimec. Volden i Blažič promašuju šuteve za dva poena, a Lazić pravi prekršaj i na liniji za slobodna bacanja je upravo Slovenac, koji je postigao oba slobodna bacanja.

2. minut (7:3) - Nakon trojke Branka Lazića, kojom je Zvezda stekla početnu prednost, Ljubljaničani vezuju pet poena preko Kendrika Perija i Jake Blažiča i preuzimaju vođstvo u svoje ruke. Slovenac, koji je nekada igrao za Zvezdu potom dolazi do novih poena, čime uvećava razliku.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA