≫ 

Košarka je ovo doživela: Šta smo naučili iz raskola ULEB – FIBA i šta to znači za Superligu Evrope?

Pet godina nakon što je došlo do otcepljenja dva velika košarkaška tela, slična stvar dešava se u fudbalu

  • 0
Žordi Bertomeu Foto: MNPress

Oni najbogatiji već odavno su se dali u veliki beg u svetu košarke, a noćas je došao trenutak da to učine u fudbalu. Osnovano je novo takmičenje, kojim će rukovoditi 12 najbogatijih klubova sa Starog kontinenta, koji će međusobno igrati sredinom sedmice, baš kao što to već mesecima i godinama unazad rade klubovi u košarkšakoj Evroligi. Stoga, vredi uporediti kakva je sličnost i kakve su razlike između onoga što se 2015. godine desilo na relaciji ULEB – FIBA i onoga što je noćas potreslo UEFA.

Evroliga je sama po sebi bila osnovana od strane FIBA, ali je početkom novog milenijuma prešla u upravljačke ruke ULEB-a, koji je tada bio u znatno jačoj poziciji. Pokušavala je još tada Svetska kuća košarke da preko Suprolige parira takmacu, ali kada je shvatila da neće to moći da uradi, 2005. godine je ukinula takmičenje i sve je živelo mirno do 2015. godine.

Tada je FIBA objavila da želi ponovo da stupi u otvoreni rat sa Evroligom, koja je polako, ali sigurno počela da stvara zatvoren sistem takmičenja, što se nije svidelo Svetskoj kući košarke. Plan je bio da se osnuje nadmetanje koje će za početak biti pandan Evrokupu, a u njega je pozvano osam od 11 ekipa koje su tada nosile A-licencu u Evroligi.

Međutim, za razliku od onoga što se desilo u Superligi Evrope noćas, oni nisu prihvatili poziv, tako ipak ostajući naklonjeni ULEB-u, koji im je pritom nudio značajno više novca. Dakle, ovde su finansije takođe igrale glavni faktor, baš kao u svetu fudbala. Ali FIBA se na tome nije zaustavila, počele su pretnje.

Svetska kuća košarke pokušala je da odgovori ekipe od učešća u novoformiranoj Evroligi, koja je tada brojala 16 klubova, od kojih je velika većina dobila dugogodišnje licence za nadmetanje. Više nismo imali podelu po grupama, već jedinstvenu ligu, nakon koje se igrao plej-of i Fajnal for. Ali to se FIBA nije nimalo dopalo – naprotiv. Zapretila je da će svih 14 nacionalnih timova, čiji timovi nastupaju u Evroligi biti suspendovano sa Eurobasketa 2017 godine. Među njima je bila Srbija.

KK Budućnost - KK Crvena zvezda Foto: ABA liga - KK Budućnost VOLI

Došli smo do situacije da su se u otvorenom sukobu našli klubovi i nacionalni savezi. Tražilo se da se čelne kuće svake države odreknu klubova, da ih isključe iz svih takmičenja, nešto što trenutno gledamo na relaciji UEFA – Superliga Evrope.

Na kraju, sve su ostale samo pretnje na papiru. FIBA je nastavila sa razvojom svoje Lige šampiona, nije uspela da privoli one najbogatije, ali se nadmetanje i dan-danas bez problema održava. Sa druge strane, Evroliga je zadržala svoj koncept, deluje da će uskoro postati potpuno zatvorena, pošto sem tri vajld-karda i dvoje finalista Evrokupa, ostali predstavljaju stalne učesnike.

Da li će se na kraju isti epilog dogoditi u Superligi Evrope? Da li će fudbalski savezi i UEFA samo preći preko svega kao da se ništa nije dogodilo? Teško je tako nešto očekivati, ali zanimljivo je podvući veliku paralelu i naučiti iz grešaka i iskustava iz drugih sportova.

Video: Stvaranje Super lige Evrope: Koreografija Bogati vs siromašni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA