≫ 

U jednom se barem slažu Ostoja i Čović: Žele manje stranaca od naredne sezone, a više domaćih snaga

Prvi čovek Zvezde je izneo zanimljivu opservaciju na temu kompozicije ekipe za naredne sezone i praktično se saglasio sa predsednikom Partizana koji ima sličnu viziju i za budućnost Partizana

  • 9
Ostoja Mijailović, Nebojša Čović Foto: Nikola Tomić, Marko Jovanović

Domaći igrači u srpskim klubovima - da, stranci - da, previše stranaca - ne. To je otprilike putokaz koji će, kako stvari stoje, slediti košarkaški klubovi Zvezda i Partizan od naredne sezone pošto su konačno uvideli da drugačije ne ide. Para za ekstra strance nema, pa je najrazumnije rešenje da se šansa pruži domaćim igračima, kojih ima na svakom ćošku.

Podsećamo, Ostoja Mijailović je u nekoliko navrata rekao da će klub promeniti politiku i težiti tome da ekipa bude sastavljena od većinski domaćih igrača, i mlađih i iskusniji, i tek dva-tri stranca. Takav stav izneo je i predsednik Zvezde Nebojša Čović u razgovoru za klupski podkast "Pick 'N' Talk".

- Da li ćemo mi uspeti da dosegnemo budžet od 10, 20, 30 miliona... Nisam siguran. Zato koncept treba da bude ka domaćim igračima, da imamo dva, tri ili maksimalno četiri stranca. Mislim da cela naša košarka treba da doživi u tom delu transformaciju. Prema informacijama koje imam, a ja sam po vokaciji optimista i borac, ne predajem se i posle poraza brzo ustanem i idem dalje. Brine me stanje, mislim da treba da Košarkašku ligu Srbije ojačamo. Imamo regionalnu ligu i imaćemo je dokle god za to postoji interes. Imamo i drugu ligu koja se dobro pokazala u ovoj organizaciji sa balonima. Što se tiče domaće lige treba ograničiti broj stranaca i broj godina za pojedine igrače - kaže Čović.

KK Crvena zvezda, Nebojša Čović, Miško Ražnatović Foto: MN Press

Predsednik Zvezde ima viziju kako bi to trebalo da izgleda u praksi.

- Na primer, ne više od dva stranca i ne više od dva, tri ili četiri igrača starija od 28 ili 29 godina. To je moj radni predlog, pri tom mora da se vodi računa, ako naši timovi iz KLS-a treba da budu konkurentni u drugoj ABA ligi, a druga je kao i prva, možeš da imaš 15 stranaca, onda nećemo biti konkurentni pa onda treba preduzeti i određene mere i na regionalnom nivou.

Struka je takođe mnogo važan faktor, smatra Čović, i o tome valja povesti računa, još više nego dosad.

- Treba voditi računa i o trenerima, mislim da mora da se pojača obrazovanje trenera, kao i što treba voditi računa o sudijama. Ne mislim da nam tu cvetaju ruže i da ima mnogo zainteresovanih. A, i jedan i drugi i treći posao, posao igrača profesionalnog je izuzetno zahtevan i težak. Svi misle pare, ali treba doći do tih para i treba proći sve što profesionalni igrač prođe. Posao trenera je isto pakleno težak, užasno, a boga mi i posao sudija nije lak. Nisu naivni poslovi ni u upravi, ali je prosta stvar – hoćete ili nećete. Imate li strasti i energije da se angažujete. Slatki su periodi pobeda, ali jako gorki periodi poraza - zaključuje Čović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha ha

    3. maj 2021 | 08:23

    Uništitelj srpskog basketa,čovek sa pp aparatom,drži slovo o tome koliko stranaca treba da igra.Naknadna pamet iz Železnika.

  • XXL

    3. maj 2021 | 11:20

    Sve dok je za vas "uspjeh" uništenje onog drugog, nema tu sreće srpskoj košarci. Poenta priče je napraviti bolji tim od komšiskog, ali ne prikazivati svoje uspjehe tako što si najbolji u selu, jer se komšije u tom momenta raspadaju, ali kad se ode u E Ligu ili E Kup, cjela evropa se sprda sa njima. Fora bi bila da Partizan sad pokuša da napravi jači tim od ovog trenutno Zvezdinog, a ne da čeka dan da se Zvezda počne raspadati, i onda posledicom toga ispada da prave neke rezultate. Onda Zvezda da se potrudi da napravi bolji tim od tog Partizana... Tako bi u nekom momentu imali dva jaka kluba, i mogli bi da se prepucavamo ko je bolji, dok trenutno je samo pitanje ko je gori. A bilo bi vjerovatno bolje i za srbsku košarku.

  • Ražanj...

    3. maj 2021 | 09:55

    Vas je razvalio oboiicu. Već godinama nemate MVP igrača u ABA, a Ražanj samo radi ono što su ex yu klubovi, uključijući i vaša dva radili. Dakle rad i rad i rad sa mladim talentovanim igračima i davanje šanse istim, uz bazu iskusnijih igrača i ime koje nose klubovi sa navijačima su pravi recept. Ali vi ste opterećeni ne(navijačima), i jasno je da vam je teško... Ali, ovo je jasno svima, nije put za dalje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA