≫ 

Noć kada je Davidovac postao junak Zvezde! Crveno-beli zakazali veliko finale protiv Budućnosti

Košarkaš Zvezde imao fantastično poentersko veče i pogađao je svakog puta kada je to bilo važno

  • 72

Na muci se poznaju junaci. A Dejan Davidovac bio je jedan takav! Košarkaši Crvene zvezde upisali su veliki trijumf u majstorici polufinala ABA lige, pošto su u svom prvom "meču sezone", samo jednom koji ih čeka u nizu do samog kraja takmičarske godine, uspeli da savladaju Igokeu u Beogradu, te da tako zakažu veliko finale protiv starog znanca, ekipe Budućnosti - 76:53.

Za razliku od prethodna dva meča u ovoj polufinalnoj seriji, treći je bio utoliko efikasniji, što se svakako nije očekivalo. Deluje da su i jedni i drugi ušli u meč spremni da pokažu da zaslužuju finale, pa smo gledali prilično kvalitetnu košarku u prvom poluvremenu, što se naročito ogledalo u igri beogradskog sastava. U drugom je priča bila drugačija.

Jer crveno-beli su bili potpuno nezaustavljivi u dobrom delu prvog poluvremena. Kako je vreme odmicalo, tako je njihova prednost rasla, a u jednom momentu "dotakla" je neverovatnih +18. Vrlo dobre role u kreiranju takvog kapitala odigrali su Ognjen Dobrić, Džordan Lojd, ali i Dejan Davidovac, koji je nekako uvek iskakao iz senke i iz drugog plana postizao poene.

Na sve to, treba podvući da ekipu iz Laktaša večeras nije služio šut za tri poena. Sa druge strane, crveno-beli su uz manje ili veće trzavice bili veoma dominantni na tom polju. Upravo tu je napravljena ključna razlika, koja je održana sve do samog "konca" utakmice. Ipak, nije da u drugom poluvremenu nismo imali tenziju. Igokea se vratila, ozbiljno je nažuljala crveno-bele... Tim iz Laktaša je čak u nekoliko momenata uspevao da priđe na dva poseda zaostatka.

Ali onda se pojavio Dejan Davidovac. Košarkaš Zvezde bio je apsolutni junak utakmice, pogađao je svaki put kada je to bilo potrebno i na kraju je doneo prevagu u ovom trećem susretu. Dve njegove trojke u poslednjoj deonici vratili su crveno-bele na dvocifrenu razliku, koja je bila nedostižna za košarkaše iz Laktaša. Uostalom, samo dva poena postigla je ekipa iz Republike Srpske u poslednjoj četvrtini.

Na kraju, upravo je Davidovac bio najefikasniji akter utakmice, pošto je ubacio 22 poena, a gotovo da je bio perfektan sa distance, gde je imao 4/5. Pripomogao je tu dobrano Džordan Lojd sa 15 poena, a Ognjen Dobrić i Lendri Noko su postigli po 11 poena. Na drugoj strani su dvocifreni bili jedino Edin Atić sa 15 poena i Džeki Karmajkl koji je dobacio do 12 poena.

Video: Igokea u problemu: Furiozni crveno-beli imaju +13 na poluvremenu

Kao što smo rekli, nakon uvodnog ispitivanja snaga, Crvena zvezda je u prvoj četvrtini uspela da postepeno izgradi veliku, ispostaviće se na kraju, dvocifrenu prednost. Nije uopšte Igokea bila toliko loša, koliko je odbrana tima Dejana Radonjića u tim momentima izgledala dobro. Ništa nije prolazilo kroz reket, uz to smo videli dobro građenje igrača na distanci, pa su Beograđani krupno koračali napred.

Nisu se zaustavili ni u drugoj četvrtini. Baš naprotiv, tek što je ova deonica otvorena, Zvezda je nastavila istu priču. Malo po malo, ređali su se poeni i gotovo neprimetno je ekipa iz glavnog grada Srbije došla do tada maksimalnih +18. Očekivala se reakcija Igokee, a na kraju smo je i dobili. Spustili su momci iz Republike Srpske na jednocifrenu razliku (40:31), ali je završnica ovog perioda ipak pripala večeras odličnim košarkašima Crvene zvezde.

Treća četvrtina nije bila ni nalik onome što smo gledali u prvih 20 minuta. Em što se Igokea probudila i ozbiljno počela da preti crveno-belima, em Zvezda nije mogla da pogodi apsolutno ništa. Epilog svega bila je drastično smanjena razlika, koja je mogla da bude svedena i na samo jedan posed, da je bilo nešto više koncentracije u odsutnim momentima u sastavu Crvene zvezde.

U poslednjoj deonici, ipak, došlo je do potpunog kolapsa u igri Igokee. Samo dva poena videli smo od tima iz Laktaša za punih pet minuta, tada se probudio Dejan Davidovac, baš kao što smo to već ranije napomenuli i dlanom od dlan, ova utakmica je bila rešena. Prednost Zvezde je narasla do +16, a treba napomenuti da je beogradski tim uspeo da ograniči Igokeu na samo dva poena za poslednjih deset minuta. To je bilo sasvim dovoljno da se upiše velika pobeda.

Statistika utakmice:

Crvena zvezda: Hol 4, Volden 7, Lojd 15, Uskoković, Davidovac 22, Lazić, Rit, Radanov 2, Dobrić 11, Simonović 2, Kuzmić 2, Noko 11

Igokea: Vulić, Klemons 15, Atić 1, Jovanović 7, Grej 3, Jošilo 6, Talić, Ilić 5, Pot 2, Karmajkl 12, Fundić 2, Kondić

Tok utakmice:

4/4

 

10. minut (76:53) - Dva pogođena bacanja za Zvezdu, nema trojke Radanova. I to je to - kraj utakmice.

9. minut (74:53) - Bližimo se kraju ove utakmice, Zvezda i Igokea nisu iskoristile svoje napade.

8. minut (74:53) - Trojka Lojda, rasturanje Igokee se nastavlja. Zvezda nije uspela da iskoristi napad, a Jošilo je na liniji za slobodna bacanja. I nije pogodio nijedno.

7. minut (71:53) - Nema koša za Zvezdu, nema pogotka ni za Atića. I konačno - Dejan Davidovac. Svaki koš Zvezde je imao njegov pečat. Prekršaj, konačno i manji prekid igre, pošto se igra jako brzo. Lojd ga je zaradio. Ni sa linije za slobodna bacanja nema koša za Igokeu.

6. minut (69:53) - Nastavlja se poenterska agonija, pošto ni Dobrić ne pogađa za dva poena za tim Crvene zvezde. Atić nije pogodio za tri, a posed je za Beograđane.

5. minut (69:53) - Zvezda nije iskoristila ni ovaj napad, a Dragan Bajić je zatražio minut odmora. Karmajkl ne može da dobaci do koša, istakao je napad Igokee.

4. minut (69:53) - Nema trojke Pota, hvata loptu Zvezda, koja je u velikoj prednosti. Pritom ima napad, koji je jako dug, a završava se koracima. Neće to mnogo koštati crveno-bele.

3. minut (69:53) - Zvezda nastavlja da gazi! Dejan Davidovac je ponovo postigao trojku. Igokea ne može da se sastavi u ovoj poslednoj deonici! Dejan Davidovac je sada napravio prekršaj. Konsultuje se Belošević sada sa zapisničnim stolom, Nebojša Ilić se obratio publici, koja mora da se smiri, pošto je dobila i drugu opomenu.

2. minut (64:53) - Lojd je iz teške pozicije pogodio za dva i vratio Zvezdu na +8. Vraća se u igru Entoni Klemons, Atić ne može da pogodi u nastavku nakon dugog napada, a Davidovac izrasta u junaka ove majsotrice! Nova trojka, dvocifrena prednost, tajmaut traži Dragan Bajić!

1. minut (59:53) - Težak promašaj Jovanovića, ali je uspeo da se izbori za loptu Dejan Davidovac! Krade loptu Davidovac, koji uspeva da poentira iz tranzicije, zaista važni poeni za crveno-bele na startu poslednje četvrtine, ali Jovanović uzvraća gotovo momentalno.

3/4

 

10. minut (57:51) - Dobru odbranu igra Jovanović, a Pot je promašio, pa će Zvezda imati napad do kraja ove četvrtine. Noko je promašio zakucavanje, Dragan Bajić je poludeo, dobio je tehničku grešku. Pot je pre toga "zaradio" faul, pa će sada biti bacanja. Bacanje za tehničku je pogođeno, a Noko nije pogodio nijedno bacanje za onaj prethodno dosuđen prekršaj. To je to, kraj treće četvrtine.

9. minut (56:51) - Ni Igokea ne može tek tako do poena, a Lojd je loše izabrao šut i promašio je iz reketa. Na kraju, evo šanse za poene neke od ekipa, pošto je Jovanović fauliran pod obručem i otići će na liniju za slobodna bacanja. Faul je načinio Lendri Noko. Ne pogađa ni Jovanović prvo, ali drugo je prošlo kroz koš.

8. minut (56:50) - Noko ne može protiv Atića, ali ni Karmajkl iz okreta ne može za tri poena! Umalo sada Zvezda da izgubi loptu, a Hol ne polaže u koš. Nastavlja se tvrda treća četvrtina.

7. minut (56:50) - Davidovac ne može da pogodi za tri poena. Igokea se odbranila, a trojke nema ni za Jošila! Dugačak napad crveno-belih završen je prekršajem Atića, što znači da će Davidovac na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je oba, Grej je promašio za tri.

6. minut (54:50) - Ništa od poena Zvezde, tačnije Dobrića, koji je hteo da ode do kraja. Karmajkl nije ni dobacio do koša za tri poena. Serija promašaja Zvezde, Lojd, Dobrić, Volden... Epilog je faul Pota.

5. minut (54:50) - Dobrić ponovo vraća Zvezdu na +7, a Karmajkl je takođe raspucan, ali on dodaje dva poena. Lazić ne može za tri, loptu hvata Lendri Noko, a Branko Lazić je dobio tehničku grešku?! Kakva glupost, s obzirom da se neće važiti naknadna trojka. Radonjić ga sada smiruje, pošto je veoma besan kapiten crveno-belih na Saša Peteka. Edin Atić pogađa bacanje, ponovo su samo četiri poena razlike.

4. minut (51:47) - Radanov je izblokiran, a onda i malo sreće za Crvenu zvezdu, pošto pas nije stigao do Jošila u ćošku. Karmajkl pogađa, imamo utakmicu, samo četiri poena prednosti ima beogradska ekipa. Prekršaj pravi Klemons, a Ognjen Dobrić pogađa za tri poena, ali uzvraća Igokea pogotkom sa distance!

3. minut (48:42) - Dalibor Ilić je izgubio loptu i upropastio šansu da dodatno smanji razliku. No, Zvezda ponovo loše koristi svoj napad. Jošilo je glavni protagonista velikog povratka Igokee! Tajmaut za Radonjića, koji pod hitno mora da trgne svoju ekipu.

2. minut (48:40) - Ovoga puta Klemons pravi prekršaj. Gemeralno dobar napad Zvezde, ali je on završen promašajem za tri poena Korija Voldena. Jošilo prolazi do kraja kroz dvojicu košarkaša Zvezde, a Lojd pravi treći faul. Dodatno bacanje ipak nije pogodio.

1. minut (48:38) - Igokea je ponovo na "samo" minus 10, pošto je trojku postigao Entoni Klemons. Zvezda svoj napad ne koristi, što znači da momci iz Laktaša mogu do jednocifrenog zaostatka.

2/4

 

10. minut (48:35) - Veoma efikasna druga četvrtina nastavljena je trojkom košarkaša Igokee, a vrlo brzo je dvojku vratio Lengston Hol. Bez trojke Atića, što znači da crveno-beli imaju +13 na poluvremenu utakmice protiv Igokee. Odlična prednost pred ključnih 20 minuta.

9. minut (46:32) - Sada ćemo gledati bacanja i za Dejana Davidovca. Pogodio je oba košarkaš Crvene zvezde. Onda novi prekršaj, što znači da će Džeki Karmajkl ponovo šutirati slobodna bacanja. Prvo nije pogodio, ali drugo jeste. Iznenađujuće, poentira i Radanov iz prodora.

8. minut (42:31) - Klemons postiže još dva poena, čime se Igokea polako vraća u život. Simonović ne može za tri poena, a Dalibor Ilić okončava alej-up i upisuje nove poene za Igose. Simonović dobro završava veoma dugačak napad Zvezde.

7. minut (40:27) - Tajmaut traži Dejan Radonjić, nakon što su sudije utvrdile da nije bilo nesportske lične greške za Lendrija Noka. Pogodio je oba slobodna bacanja Entoni Klemons posle minuta odmora. Težak šut za Davidovca, koji ovoga puta nije mogao da pogodi. Atić nije postigao poene, ali je Simonović faulirao Ilića, koji pogađa samo jedan penal. Lojd promašuje čitavu konstrukciju koša.

6. minut (40:24) - Zvezda se odlučila na nešto duži napad. Entoni Klemons pravi prekršaj nad Korijem Voldenom, koji odlično gađa penale ove sezone. Siguran je oba puta američki košarkaš, što znači da Beograđani večeras nemaju promašaj sa penala. Na drugoj strani brzo uzvraća Klemons.

5. minut (38:22) - Šta večeras radi Dejan Davidovac! Njegova nova trojka, bez ikakvih problema je prošla kroz obruč. Igokea nakon dosta problema ipak dolazi do poena preko Edina Atića. Lojd je odlično iskontrolisao loptu, ali nije došao do koša. Grej ne može da pogodi za tri.

4. minut (35:20) - Ognjen Dobrić pravi treći prekršaj, što može da bude veliki problem, ali na sreću Zvezda već ima dobru prednost. Mnogo prekida u ovom uvodnom delu utakmice, lopta sada završava daleko u autu. Davidovac opet dobija loptu da je samo osloni na koš, što i čini, pa mora Bajić da traži još jedan minut odmora. Njegova ekipa je u potpunom nokdaunu. Slobodna bacanja za Klemonsa, može se reći da je pauza urodila plodom, uz to i pogođeno prvo slobodno bacanje, pa i drugo.

3. minut (33:18) - Lojd je krenuo na zakucavanje, ali nije uspeo da ode do kraja, pošto ga je zaustavio Jovanović prekršajem, što znači da će košarkaš Zvezde imati dva slobodna bacanja. Pogodio je prvo, pa i drugo. Zatim u kratkom razmaku imamo dva promašaja na obe strane, da bi Ognjen Dobrić naskočio na Greja i napravio faul. Odmah je izašao napolje.

2. minut (31:18) - Stefan Pot uspeo je da se provuče na drugi obruč i da postigne nove poene, što provocira Dejana Radonjića da zatraži tajmaut, svoj prvi na ovom susretu. Davidovac je promašio, ali se lopta vratila u ruke Dobriću, koji ne greši. Grej pokušava za tri i ne pogađa, a Lojd na drugoj strani ostavlja za Davidovca, koji loptu polaže u koš. Talić je potom pronašao Fundića, koji lako poentira.

1. minut (27:14) - Jovanović je pokušao da preotme loptu od crveno-belih, ali nije to išlo onako kako se nadao, pa je ona završila u autu. Nakon toga, igra nogom i novih 14 sekundi, da bi Dejan Davidovac prvi napad Zvezde okončao trojkom sa 45 stepeni. Lazić potom pravi prekršaj, a potom to čini i Ognjen Dobrić. I Igokea rešava svoj prvi napad u ovoj četvrtini poenima, koje postiže Jovanović nakon dobrog pika.

1/4

 

10. minut (24:12) - Još će biti penala za ekipu Igokee, konkretnije za Karmajkla, koji nije bio precizan iz prvog pokušaja, pa ni iz drugog. Zvezda ide po dvocifrenu prednost. Odlična kretnja Noka pod košem i nastavlja centar crveno-belih da "teroriše" tim iz Laktaša. Pogodak, pa još i prekršaj, pa će imati dodatno bacanje. Pogodio ga je. Stefan Pot u nastavku pravi grešku u koracima. Ostaje kompletan napad za ekipu iz Beograda do kraja četvrtine. Davidovac ne pogađa trojku na pet sekundi do kraja ovog perioda, lopta je završila u autu. Potu je ispala lopta u prodoru, pa Zvezda ima ogromnu, "duplu" prednost pred drugu četvrtinu.

9. minut (21:12) - Zvezda je ponovo pokušala trojkom da razbije odbranu Igokee, ali to nije bilo uspešno. Ipak, Jošilo pravi veliki promašaj, što Dobrić kažnjava trojkom!

8. minut (18:12) - Lendri Noko nastavlja da pivotira i da pogađa, a Dragan Bajić nema ništa drugo nego da traži minut odmora. Zvezda za sada dosta bolje otvara utakmicu. Biće slobodnih bacanja i za Igokeu, pošto je Lendri Noko napravio prekršaj pod košem. Klemons je ipak neprecizan iz prvog pokušaja, a drugi put je bolji.

7. minut (16:11) - Atić ponovo promašuje za tri poena. Simonović je izgubio loptu, odnosno dodao je u ruke Karmajkla, a Grej to kažnjava trojkom. Zaista odličan napad Igokee. Za sada veoma tesan meč, a Lendri Noko je iz trećeg pokušaja uspeo da postigne poene pod košem, nakon dva uhvaćena skoka. Jošilo je sada bio sam na šutu za tri, ali bez pogotka.

6. minut (14:8) - Atić je fauliran, a nakon toga je u izgrađenoj poziciji za tri bio Entoni Klemons, koji nije bio precizan. Ipak, posed ostaje u rukama košarkaša Igokee. Klemons je nakon toga posrnuo prilikom jednog prodora, uhvatio je loptu čime god da je mogao, pa ćemo gledati sudijsko podbacivanje zbog mrtve lopte. I jedan i drugi su promašili loptu, podbacivanje je ponovljeno i posed je pripao crveno-belima. Volden iz driblinga pogađa veoma težak šut za tri poena. Branko Lazić reaguje prekršajem.

5. minut (11:8) - Jošilo sa puno osećaja probija do kraja i polaže loptu u obruč. Ponovo je Simonović spustio loptu za Lendrija Noka ispod obruča, a ovaj je fauliran. Diskutuju sada arbitri da li je reč o nesportskoj ličnoj greški. Nesportski prekršaj Karmajkla - odluka je sudija nakon pregledanja snimka. Siguran je Noko na prvom penalu, pa i na drugom. Promašaj Lazića za tri.

4. minut (9:6) - Ovoga puta i Lendri Noko dolazi do poena, a da je raspoložen na samom početku dokazuje još jednom Džeki Karmajkl, koji je pokretačka snaga Igokee u ovom uvodnom delu utakmice. Lojd je promašio trojku, da bi Dalibor Ilić napravio prekršaj, njegov ukupno drugi, što može da bude problem za tim iz Laktaša. Volden je na kraju uspeo da iznese potez do kraja i da položi, a Ilija Belošević se sada nalazi u razgovoru sa Ilijom Beloševićem.

3. minut (5:4) - Džoran Lojd zakucava, nakon što je prethodno Džeki Karmajkl doveo Igokeu početno vođstvo, koji potom ponovo dolazi do poena koje "gasi" Lojd trojkom.

Pre utakmice:

Crveno-beli su u polufinalu plej-ofa regionalne lige lagano poveli sa 1:0 u seriji protiv Igokee koja nije mogla da isparira u Beogradu, ali sve se promenilo na uzvratnoj utakmici. Revanš je pokazao da i tim iz Laktaša ima šta da pokaže, te će se putnik dalje odlučiti tek nakon majstorice u glavnom gradu Srbije.

Tamo već čeka ekipa Budućnosti koja je u jednom vatrometu da slavi protiv Mornara na svom terenu, a onda i da napravi brejk u Baru.

Video: Čvrsta odbrana crveno-belih, ali ipak se istakla Igokea u prvom poluvremenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    11. maj 2021 | 20:54

    Čitam komentare vas glodara i čudim se. Vama je zabranjeno da komentarišete bilo koju utakmicu košarke, ipak je to, u ovom trenutku, viša matematika za vas.

  • srbo

    11. maj 2021 | 20:23

    Ne moze nas Srbe niko da pobedi sa vise od 20 razlike a da to ne vratimo i to kad je najvaznije.Bravo Zvezdo gazimo dalje u inat tudjmanovim bunkerasima.🇷🇸🙏🇷🇸🙏🇷🇸🙏🇷🇸🙏🇷🇸

  • Saša

    11. maj 2021 | 20:58

    Kako u fudbalu tako i u košarci, kakav tandem čović~terzić, napred zvezda... Magija terza, čovke...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA