≫ 

Španci grme: Evroliga uništava i gasi domaća prvenstva, ovim zatvaranjem davi evropsku košarku

Jer, što bi ulagali u vas ako ne možete da igrate Evroligu, odnosno ako vam je rast ograničen?

  • 4
Đorđi Bartomeu Foto: Profimedia/Abaca

Španski El Mundo je u analizi postavio pitanje "da li je Evroliga uticala na zdravlje evropskih nacionalnih liga" i odmah dao odgovor - da i to vrlo negativno. I to ne odmah kad je Evroliga počela i pružala mogućnost takmičenja šampionima i najboljim timovima različitih domaćih liga, već sa smanjenjem broja učesnika sa 32 na koje je današnjih 18 i ograničenjem učešća na osnovu rezultatima klubova u svojim zemljama.

Porast zatvorenosti elitnog evropskog takmičenja dovela je do progresivne devalvacije nacionalnih liga. Razlog je lako uočiti: ako nema mogućnosti da vas rezultat u vašoj zemlji „katapultira” prema Evroligi, teško je pronaći investitora u vaš projekat. Klubovi van Evrolige sve se teže finansiraju, a neki preživljavaju trenirajući igrače koje će morati da prodaju „velikima”.

Tvrdnja je potkrepljena brojkama. Budžet Barselone u sezoni 2003/04 iznosio je između 12 i 13 miliona evra, a većina ACB ligaša imala je od četiri do osam miliona. Sada su budžeti barselone i Reala oko 40 miliona evra, a u ACB retko koji tim ima pet 5 miliona, a nekoliko ih ima budžet od samo dva  miliona.

Za naglašavanje nejednakosti u španskoj košarci El mundo krivi

Evroligu jer je prihod koji donosi klubovima - Realu, Barsi i Baskoniji daleko od mogućnosti da pokriju ogromne budžete.

Otkako je Evroliga uvela stalne ili privremene licence ACB ligu samo jednom je osvojio tim koji nije igrao Evroligu (Valensija 2017.). U deset godina pre 2000. godine kad je Evropska liga u bila isključivo sportskih zasluga ACB su osvajala četiri različita tima (Barselona četiri, Real tri, Huventud dva i jednom Manresa). Isto se dešavalo i sa Kupom kralja. Od 2000. do danas samo jedan osvajač te godine nije igrao Evroligu – Huventud 2008. U prethodnih deset godina bilo je sedam šampiona Baskonija, Estudijantes i Barselona po dva puta, i Valensija, Huventud, Real i Manresa.

Iste paralele bi se mogle povući i na neke druge evropske lige – poput grčke, ABA ili VTB. Razlog je po El mundu očigledan - veliki povećavaju prihode učešćem u Evroligi (trajnim ili privremenim), ostali imaju mnogo više poteškoća u pronalaženju sponzora i investitora. Jer, što bi ulagali u vas ako ne možete da igrate Evroligu, odnosno ako vam je rast ograničen? Takvo ograničenje, suprotno suštini sporta, obeshrabruje klubove koji ne mogu učestvuju.

Učinak Evrolige na ACB ligu i njene timove je neosporan, s tim što je špansko takmičenje uspelo da napreduje zahvaljujući dobroj organizaciji, čvrstim saveznicima kao što su Endesa i Movistar i sjajnoj organizaciji njenim događajima. Mnogo su mračniji izgledi u ostatku Evrope, gde je Evroliga pre dve decenije pretekla dve vodeće lige poput Italije i Grčke, pretvorivši ih u senke onoga što su bile. Samo je Turska postigla napredak, iako su je ekonomska kriza i devalvacija lire učinile vratile nekoliko koraka unazad.

Zaključak El munda je da je Evroliga bila veliko takmičenje i kad nije bila zatvorena, kad je dugi niz godina održavala mešoviti sistem, sa više mesta za one sa konstantnim rezultatima (iz Španije su na primer dve ekipe dobijale mesto na tri godine ako su u prethodne tri godine bile najbolje u ACB), ali vrata su bila otvorena svima koji su to zaslužili na terenu. Zatvaranjem pristupnih puteva davi se ostatak evropske košarke.

Video: Crveno-beli zakazali veliko finale protiv Budućnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    14. maj 2021 | 09:39

    Iako sam navijač Zvezde, slažem se da je ovakav koncept Evrolige užasan.Ispade da samo iz ABA lige dolazi po zasluzi, sve ostalo su stalne ili privremene licence.Oni su sproveli tu svoju Super ligu što ovi u fudbalu hoće i vidimo da je bezveze.Mi ovde na kraju ne znamo ko je najbolji u Evropi, zato što nisu svi pobednici liga dobili šansu, da se takmiče.Mislim da je u FIBA radila ozbiljna korupcija kada su ovu ligu progurali.

  • Oki

    14. maj 2021 | 13:03

    Zato je UEFA jaka nije dozvolila super ligu ,da nebi doziveli upravo ovo sad sto dozivljava kosarka.

  • G..

    14. maj 2021 | 11:52

    Klubovi sa velikim budzetom misle da su time bogom dani velikani i nesmeju da dozvole da ih mali klubovi pobedjuju pa stvaraju ligu sebo ravnih da se mogu opravdati kako su eto izgubili od sebi jednakih. Sujeta je cudo samo me zanima zasto cuti fiba a pogotovo savezi. Zasto ne podignu glas kao u fudbalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA