"Ne radimo na zatvaranju Evrolige, ABA liga će uvek imati mesto": Bertomeu otklonio sve dileme

Čelni čovek najkvalitetnijeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja ističe važnost regionalnog prvenstva

  • 7
Žordi Bertomeu Foto: MNPress

Pre nekoliko dana pojavila se vest da će od 2023. godine Evroliga postati zatvoreno takmičenje. Prema tim informacijama bi se u takmičenju našle samo ekipe koje imaju A licencu, što bi veoma nepovoljno uticalo na status ABA lige, o kojoj se svake godine vodi velika polemika oko toga da li će zadržati mesto u elitnom nadmetanju.

Međutim, prvi čovek Evrolige je ponovo otklonio svaku dilemu - ABA liga će do daljnjeg imati mesto u Evroligi, pošto će takmičenje ostati delimično otvoreno za ostale.

- Svake dve-tri godine se pojavi takva informacija. Mi trenutno ne radimo na tome. Radimo na povećanju broja klubova sa fiksnom licencom. Brzo će taj status da dobiju Asvel i Bajern, a radimo i sa Albom. Želimo da imamo 16 klubova sa licencom. Radimo na novom modelu Evrokupa. I dalje dva mesta iz Evrokupa vode u Evroligu - izjavio je Đordi Bertomeu za MaxBet Sport.

On dodaje da se status regionalnog prvenstva nije promenio. Ističe veliki broj uspešnih košarkaša, arbitara i trenera koji dolaze iz ovog nadmetanja, a koji vrlo brzo mesto nalaze u samom evropskom vrhu.

- Uvek smo govorili da je ABA liga fundamentalna za evropsku košarku, zbog količine talentovanih igrača, sudija i klubova i to neće da se promeni. Uvek ćemo da imamo predstavnika ABA lige u Evroligi. Takođe ćemo imati u Evrokupu klubove iz ABA. Da li će predstavnik regiona biti šampion ili neki drugi klub, to ćemo da donosimo na godišnjem nivou. Ne mora šampion uvek da bude u Evroligi. U Evrokupu planiramo da imamo više klubova sa višegodišnjom licencom - stavio je tačku na čitavu priču Bertomeu.

Video: Da li je ovo najluđa trojka Ognjena Dobrića?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    16. maj 2021 | 18:06

    Znaci ovako, mozemo da igramo svi ABA ligu al Zvezdana ide sigurno u Euroligu

  • Dragan

    16. maj 2021 | 18:10

    mogu panteri da dobiju licencu na 10 godina al nikad nece moci imati rezultate Partizana to su cinjenice,oni samo mogu da ucestvuju u evroligi i to je to nista drugo

  • DLZ

    16. maj 2021 | 17:44

    Kojih talentovanih igraca u Aba ligi osim stranaca sto svi kupuju,kosarka je unistena na celom Balkanu,nazalost i nasa Srbija je medju njima,pojsvi se na par godina neki Bogdanovic,Jokic ali mali broj kvalitetnih igraca za reprezentaciju,jedini koji su profitirali od ovakvog sistema EL su Spanci svi ostali su gubitnici na reprez.planu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA