≫ 

Zvezda kroz veliku dramu do vođstva u finalu: Lojd i Dobrić srušili Budućnost za 1:0!

Zvezda kroz veliku dramu došla do pobede

Finale ABA lige, čin prvi. I pobeda Crvene zvezde! Džordan Lojd i Ognjen Dobrić bili su ove večeri nepremostiva prepreka za Podgoričane, a ključna razlika napravljena je na prelomu treće i četvrte četvrtine. Budućnost nije mogla ništa da uradi napadački u tom periodu, klub sa Malog Kalemegdana je stegao odbranu i time je stavljena tačka. Gosti tada punih pet minuta nisu mogli do poena, što je omogućilo Beograđanima da upišu trijumf, ali on nije mogao da prođe bez drame - 82:78.

I zaista, kakav "košarkaški rat" smo gledali ove večeri u dvorani "Aleksandar Nikolić". Iako nije mogla da računa na Korija Voldena, pa ni na Marka Jagodića-Kuridžu, koji se ipak pojavio na klupi, Zvezda je na teren istrčala sa velikim motivom, što se jasno moglo videti ne samo na prvo oko, već i prema statistici.

Izuzetno dominantna je Crvena zvezda bila na skoku, naročito tokom prvog poluvremena. Kupili su Beograđani svaki svoj promašaj pod košem, a iz takvih pozicija često su dolazili do poena. Kada se podvuče crta, upravo su im ti pogoci doneli kakvu-takvu prednost nakon uvodnih 20 minuta, a dobra odbrana ih je pogurala ka pobedi u nastavku. Ipak, nije moglo bez drame.

Jedini igrač kojeg Zvezda zaista nije mogla da zaustavi tokom čitavog meča je Vili Rid, koji je Podgoričanima donosio veliku stabilnost pod košem, dok je Nikola Ivanović u završnici meča pogađao sve što mu je bilo u ruci, čime je doneo dramatičnu završnicu. Međutim, crveno-beli su i sami imali veoma raspoloženog Džordana Lojda u svojim reodvima, pa smo u skladu sa tim gledali veliki poenterski obračun. Kasnije tokom drugog poluvremena priključio mu se i Ognjen Dobrić.

Treba istaći da je Zvezda imala +15 na sedam minuta pred kraj, ali da ni to nije bilo dovoljno da se obezbedi miran san. Pomenuti Ivanović je vezao čak 11 poena u poslednjoj deonici, pa su zbog toga odlučivale nijanse, odnosno penal završnica. Nakon poena Popovića na 26 sekundi do kraja, imali smo meč na posed razlike, Lojd je potom realizovao oba slobodna bacanja, a Kobs promašio trojku za konačan epilog.

Kada se podvukla poslednja crta, košarkaše Crvene zvezde su do pobede paralelno vodili upravo Lojd i Dobrić koji su ubacili po 23 poena. Drugopomenuti je od toga postigao čak 20 u drugom poluvremenu, a uz to je šutirao 6/9 za dva poena. Dvocifren je bio još standardno dobri Dejan Davidovac, koji je postigao 12 poena. Na drugoj strani, Vili Rid je došao do nestvarnih 26 poena uz 11/15 iz reketa, dok je Nikola Ivanović svojim saldom u poslednjoj deonici stigao do 16 poena.

Prva četvrtina počela je nešto nervoznije. Nismo imali dosta poena u uvodna tri-četiri minuta, nakon čega je Zvezda "proradila". U tim momentima je glavnu ulogu preuzeo Dejan Davidovac, koji je doveo klub sa Malog Kalemegdana na ivicu dvocifrene prednosti. Ipak, usledio je nešto sušniji period za domaće, mic po mic su se Podgoričani vraćali u susret i gotovo neprimetno imali nerešen rezultat nakon uvodnih deset minuta utakmice.

Košarka, KK Crvena zvezda - KK Budućnost Foto: ABA League/Dragana Stjepanović

U drugoj četvrtini smo gledali preslikanu situaciju kao sa početka prve. Puna dva minuta nismo imali koš, ni iz igre, ni sa linije za slobodna bacanja, da bi nakratko Podgoričani došli do prednosti. Nije ona bila dugog daha, baš tada se razigrao veoma motivisani Džordan Lojd, koji je odveo crveno-bele na nešto osetniju prednost. Nije ona bila na nivou na kojem je bila u prvoj deonici, ali je nakon koša Branka Lazića u poslednjoj sekundi ipak bila sasvim zadovoljavajuća za pulene Dejana Radonjića.

Iako je Zvezda nešto bolje otvorila drugo poluvreme i ponovo došla nadomak dvocifrene prednosti, Budućnost je polako počela da se budi kako je treća deonica odmicala. Malo po malo, razlika se "topila", a Podgoričani su u prednost prešli na oko tri minuta pred kraj ovog perioda nakon slobodnih bacanja Dela Valea. Problematičan je bio napad crveno-belih sve do tog momenta, kada se podigao Ognjen Dobrić. Nanizao je osam poena, priključio mu se Lendri Noko, koji je postigao poene u poslednjoj sekundi ove četvrtine i klub sa Malog Kalemegdana imao je osam poena prednosti pred završnih deset minuta utakmice.

Četvrta četvrtina započela je katastrofalno za košarkaše Budućnosti. Više od tri minuta nisu mogli do poena, a za to vreme je Zvezda nemilosrdno nastavila da zatrpava njihov koš. Prednost je u jednom momentu otišla na +15, ali je zaista neverovatni Nikola Ivanović rešio da se probudi i uvede određenu dozu neizvesnosti u ovaj meč. Prišli su Podgoričani na minus četiri i imali smo veliku dramu u "Pioniru"...

Igralo se koš za koš, Budućnost je gajila nadu da može do pobede, a tome se približila nakon pogotka Petra Popovića na 26 sekundi pred kraj. Kao što smo napomenuli, Budućnost je išla na prekršaj, na liniju za slobodna bacanja otišao je Džordan Lojd, realizovao je oba bacanja i moglo je da se lakše da se diše. Džastin Kobs u narednom posedu nije uradio ništa, nije ni mogao zbog dobre odbrane Zvezde, što znači da će Budućnost u utorak u Beogradu morati da juri poravnanje serije.

Statistika utakmice:

Crvena zvezda mts: Hol 4, Lojd 23, Uskoković, Davidovac 12, Lazić 6, Rit 5, Radanov, Dobrić 23, Simonović, Jagodić-Kuridža, Kuzmić 5, Noko 4

Budućnost VOLI: Kobs 8, Ivanović 16, Edžam, Šehović, Nikolić D. 7, Apić, Mitrović 6, Dela Vale 6, Nikolić Z. 2, Popović 7, Rid 26, Žugić

Tok utakmice:

4/4

10. minut (82:78) - Odbranila se Zvezda, promašio je Kobs! Ali Lojd je promašio, a Popović vraća... Tajmaut Zvezde. Lojd će na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je oba, promašio je Kobs za tri i to je to.

9. minut (80:76) - Nije nesportski faul, pogodio je oba bacanja Ivanović. A onda autokoš Mitrovića. Vili Rid vraća flouter sa dosta osećaja. Dobrić ne pogađa za tri poena, a nogom je igrao Ognjen Dobrić. Minut do kraja utakmice.

8. minut (78:72) - Nema poena Lojda, a Rid zakucava. Evo drame... Dobro je, Lojd je asistirao za Dobrića i ponovo je +6. Faul u napadu je sviran Nikoliću, tako kaže Josip Radojković! Potom Lojd pravi prekršaj nakon nerealizovanog napad Zvezde, a sudije žele da provere je li on nesportski.

7. minut (76:70) - Hol za Lazića i novi poeni Zvezde. Ivanović je fauliran. Srećom, pogodio je samo jednom od dva bacanja. Ponovo je na liniji penala, pogađate, Nikola Ivanović. Realizovao je oba.

6. minut (74:67) - Dobrić sada adekvatno reaguje i vraća dvojku. Ivanović se provukao do kraja i opet zabiberio čorbu ekipi Crvene zvezde, sada je još i fauliran od strane Kuzmića. I naravno da je pogodio i dodatni penal. Silazna putanja, novo sjajno dodavanje Hola za Lojda. Potom zakucavanja Rida.

5. minut (70:62) - Lengston Hol ponovo je na terenu i organizuje igru Crvene zvezde. Popović pravi faul. Dobrić ne može sa poludistance, ali Lazić obezbeđuje novi napad. Nikola Ivanović pogađa trojku, nakon promašaja Dobrića...

4. minut (70:59) - Vili Rid prekida prazan hod Budućnosti, koji je trajao dobrih pet minuta. Ali evo sada jednog neiskorišćenog poseda Zvezde. Faul Uskokovića, tek treći, nema bacanja. Ali Zoran Nikolić vezuje drugi pogodak za Podgoričane i to je alarm za Radonjića da traži tajmaut.

3. minut (70:55) - Lojd pogađa za dva, nema stajanja, Zvezda melje svog rivala! Dejan Milojević traži još jedan minut odmora. Lengston Hol je na liniji za slobodna bacanja, pogodio je oba, pošto Budućnost nije iskoristila ni prethodni napad. Kobs je tada promašio.

2. minut (66:55) - Treća lična Petra Popovića nad Džordanom Lojdom. Tajmaut Dejana Milojevića. Gubi loptu Lengston Hol pri ubacivanju, ali nema poena ni za Amedea Dela Vale. Ide trojka Dobrića. Preozbiljna prednost za domaće u ovoj fazi utakmice.

1. minut (63:55) - Lendri Noko je sada napravio prekršaj u napadu, to je njegov četvrti, pa mora da pripazi. Opet dobra odbrana Dobrića, a Lojd ne može da pogodi nijednom sa distance večeras. Ponovo je promašio sa 45 stepeni. Ali Budućnost je potpuno stala.

3/4

10. minut (63:55) - Crvena zvezda nastavlja da trpa koš Budućnosti u poslednjih nekoliko minuta. Opet igra odbranu domaći tim, a Popović ne može na drugi obruč i nema poena. I kakav pogogdak Lendrija Noka! Kraj treće deonice, velika prednost za domaće.

9. minut (59:55) - Edžam je napravio prekršaj, a Dobrić će na liniju za slobodna bacanja. Dva od dva je realizovao i postigao je poslednjih šest poena za Crvenu zvezdu. Ivanović kao da nije ni šutnuo loptu, pošto je završila bar metar i po obruča. Dobrić nastavlja svoju seriju, a Dela Vale je izblokiran. Edžam pravi prekršaj u napadu, to je njegov peti i Saša Pukl mu pokazuje da izađe napolje!

8. minut (55:55) - Mitrović pogađa i nastavlja svoju dobru rolu. Vili Rid blokira Dobrića, ali nakon toga gubi loptu i zakucava Dobrić. Sada Duop Rit krade loptu, ali Dobrić baca loptu daleko u aut. Teši ga Davidovac... Potom će na drugoj strani na liniju za slobodna bacanja stati Nikola Ivanović, ali začudo promašuje drugi penal.

7. minut (53:52) - Faul pravi Popović, poslednji mali za ekipu Budućnosti. Duop Rit ne može ni iz dva pokušaja da postigne poene. Amedeo dela Vale će imati tri slobodna bacanja, pošto je Simonović napravio prekršaj na šutu. Tajmaut mora da traži Dejan Radonjić. Sva tri bacanja pogađa Dela Vale. Melvin Edžam je prekršajem zaustavio Dobrića, koji je pogodio oba bacanja.

6. minut (51:49) - Silazna putanja nakon šuta Dobrića, pa su to poeni za Crvenu zvezdu. Popović je prošao na polaganje. Lengston Hol nastavlja seriju promašaja, a Vili Rid ne može do poena, pa loptu hvata Duop Rit.

5. minut (49:47) - Kuzmić pravi faul kojim Zvezda izlazi iz bonusa, a u nastavku Vili Rid postiže novi flouter. Budućnost se brani, a Kobs promašuje za tri poena. Faul je napravio Duop Rit, što znači da će slobodna bacanja šutirati Vili Rid. Opet 1/2.

4. minut (49:44) - Faul pravi Popović na probijanju bloka, a Lojd nastavlja da dominira u timu Crvene zvezde i opet je pogodio sa poludistance. Džastin Kobs uzvraća trojkom! Ponovo je lopta u rukama Lojda, a Simonović je taj koji na kraju promašuje.

3. minut (47:41) - Lojd pravi prekršaj, a sudije će na ekran kako bi utvrdili da li je nesportski. Običan je faul nakon dugačkog većanja, a Vili Rid je ponovo promašio prvo bacanje. Nije hteo da šutira Lojd, pa je Uskoković otišao do samog kraja, obišao je čak i Vilija Rida. Nikolić ne može da pogodi za Budućnost.

2. minut (45:40) - Budućnost ne može ništa da pogodi, ali ne može ni Džordan Lojd koji je vezao tri promašaja. Prvi koš iz igre za Budućnost u ovom poluvremenu postiže Ivanović, a Zvezda opet ne koristi napad.

1. minut (45:38) - Faul u napadu pravi Danilo Nikolić na početku treće četvrtine. Lojd promašuje poludistancu, to mu je prvi promašaj za dva poena. Odmah potom Lengston Hol pravi prekršaj. Ivanoviću je loptu ukrao Lojd, a Kuzmić će imati dva slobodna bacanja nakon lepe kontre. Pogodio je samo jedno.

2/4

10. minut (44:38) - Lepa akcija za Rida, koji samo probacuje loptu kroz obruč nakon dobre asistencije Edžama. Potom Edžam krade loptu Davidovcu, pa gosti imaju poslednji napad u ovom poluvremenu. Ivanović gubi loptu, a Lazić pogađa uz zvuk sirene. Gledaće se snimak, ali ovoga puta deluje da je sve čisto i da će poeni biti priznati.

9. minut (42:36) - Džastin Kobs pravi treći prekršaj večeras, koji će sudije gledati kako bi utvrdili da li je nesportski. Načinio ga je nad Brankom Lazićem, ali sudije su procenile da ipak nije bilo namere kod toga i ostao je na snazi "običan" faul. Dva od dva za Lazića sa penala, a Kuzmić hvata promašaj Edžama. Lojd pravi grešku, izbacuje loptu u aut pri dodavanju nakon nesporazuma.

8. minut (40:36) - Lojd vraća sa poludistance, a Vili Rid treći put zakucava večeras. Sada nema trojke za Džordana Lojda, pa Podgoričani idu na drugu stranu, ali Kuzmić krade loptu.

7. minut (38:34) - Dejan Davidovac pogađa za tri poena. Prva njegova večeras, evo ponovo nešto osetnije prednosti za domaće i tajmaut traži Dejan Milojević. Gubi loptu Budućnost odmah posle minuta odmora, pošto je "duplu" napravio Melvin Edžam. Davidovac ne može da postigne još jednu trojku, ali ne može ni Džastin Kobs. Lojd sa poludistance je siguran, ponovo se crveno-beli rezultatski odvajaju... Amedeo dela Vale postiže neverovatnu trojku sa deset metara.

6. minut (33:31) - Trojku postiže Džordan Lojd uz prekršaj, a realizovao je i dodatno slobodno bacanje. Faul u napadu pravi Nikola Ivanović na drugoj strani, a potom izlazi i menja ga Džastin Kobs. Hol ne može da pogodi za tri poena, a Lendri Noko dolazi do treće lične greške, što je zaista ogroman problem za crveno-bele. Ne može da veže dva pogotka sa penala Vili Rid, ponovo je realizovao samo jedno.

5. minut (29:30) - Kobs mora da izađe sa terena. Očigledno je pad posle duela sa Dobrićem ostavio posledice. Zvezda gubi loptu, Rid zakucava i imaćemo tajmaut Dejana Radonjića. Tvrd šut Lengstona Hola posle minuta odmora crveno-belih, a bacanja će sada imati Vili Rid nakon prekršaja Duopa Rita. Pogodio je samo drugi penal.

4. minut (29:27) - Luka Mitrović postiže poene, ali čini se da je napad Budućnosti istekao. Zakasnio je definitivno, lopta je bila na ruci. A Lojd na drugoj strani konačno prekida svoj post iz prodora. Veoma loš faul pravi Dobrić nad Kobsom, imaće tri slobodna bacanja košarkaš Budućnosti. Igrač Zvezde dobio je nezgodan udarac laktom u lice, pa su sudije gledale snimak, ništa se nije promenilo. Kobs po automatizmu pogađa sva tri penala. Duop Rit pogađa trojku! Ali vraća Kobs polaganjem iz reketa.

3. minut (24:22) - Zvezda je ponovo izgubila loptu, da bi Mitrović iz kontre postigao poene koji dovode Budućnost u vođstvo po prvi put večeras. Duop Rit ipak brzo poravnava pogotkom na drugom obruču, promašuje dodatno slobodno bacanje. A iz ofanzivnog skoka do novog koša stiže Dobrić.

2. minut (20:20) - Edžam ne može ispod ruke, trči Zvezda brzo na drugu stranu. Simonović ne može za tri, ni prvi, pa ni drugi put. Opet sličan epilog - prekršaj na drugoj strani, kako bi se prekinula kontra Budućnosti. Kobs ne pogađa, pa nema trojke ni za Dobrića, ali ide skok Zvezdu, pa ostaje posed za crveno-bele.

1. minut (20:20) - Edžam ne pogađa iz nemoguće pozicije pod košem, već je bio u padu, pa je lopta otišla u aut. Nema trojke za Lazića, Kuzmić hvata loptu dva puta pod košem, sam je Simonović i nema trojke. Sporiji početak deonice, poenterski gledano.

1/4

10. minut (20:20) - Kuzmić je sledeći košarkaš koji ide na liniju za slobodna bacanja. I on je promašio oba bacanja. Poeni za Zorana Nikolića iz poslednjeg napada Budućnosti, a Dobrić sa deset metara promašuje u poslednjem trenutku. Kraj prve deonice.

9. minut (20:18) - Zvezda se sada spetljala, Popović je ostao potpuno sam i to je laka trojka za Podgoričane. Uskoković ne može da pogodi preko ruke, ali lopta ostaje za domaće, jer je Nikola Ivanović izbio loptu u aut. Popović krade loptu, videli smo ogroman haos pod košem, a epilog je prekršaj nad Zoranom Nikolićem. Promašio je oba bacanja.

8. minut (20:15) - Vili Rid je ukrao loptu od Davidovca, da bi nakon toga ličnu grešku napravio Aleksa Uskoković, koji je u međuvremenu ušao na parket. Tajmaut traži Dejan Radonjić. Oba bacanja je pogodio Nikola Ivanović, što nije čudo, s obzirom na to da ima visoke procente realizacije. Sjajna asistencija za Kuzmića od strane Uskokovića.

7. minut (18:13) - Dobrić nije pogodio sa poludistance, ali Budućnost gubi loptu, pošto ona završava u rukama Kuzmića. Nema trojke Džordana Lojda, a Ognjen Dobrić pravi prekršaj i Danilo Nikolić ide da šutira slobodna bacanja. Pogodio je oba. Davidovac ne može za tri poena, ali Vili Rid izbija loptu u aut. Zvezda ne koristi ni naredni napad.

6. minut (18:11) - Melvin Edžam uzima potpuno nerezonski šut sa poludistance, a Ognjen Dobrić kažnjava to trojkom na drugoj strani. Edžam ide do kraja, promašuje, Rid hvata loptu i Noko je napravio prekršaj, pa će ovaj imati dodatno slobodno bacanje. Promašio je.

5. minut (15:9) - Danilo Nikolić pogađa nemoguću trojku preko ruke Džordana Lojda sa 45 stepeni. Budućnost je ispunila bonus, pa Žugićev prekršaj ne spada u red dobrih. Bacanja će sada imati Ognjen Dobrić, koji je siguran prvi put, ali je drugi put neprecizan. Vili Rid je ponovo prikucao, a "ciglu" je bacio Hol. Davidovac se bori kao lav pod košem, promašio je, uhvatio loptu i na kraju je poentirao uz faul. Imaće i dodatno slobodno bacanje, koje je pogodio.

4. minut (11:4) - Igra se veoma brzo, ali sa velikim brojem promašaja na obe strane. Po jedan napad nisu iskoristili Zvezda i Budućnost, a Dejan Davidovac je fauliran i ide na liniju penala. Siguran je iz prvog pokušaja, pa i iz drugog. Bolje ovaj meč otvaraju crveno-beli, koji imaju nemalu podršku navijača. Žugić dodaje loptu Lojdu, koji je izuzetno motivisan i poentira iz kontre. Tajmaut traži trener Budućnosti.

3. minut (7:4) - Prekršaj od lopte pravi Luka Mitrović. Težak šut pogađa Lengston Hol, iako je Mitrović bio na ruci. Rid ne može da pogodi jednom rukom, a Luka Mitrović je pokupio loptu pored Lazića i poentirao. Dejan Davidovac nastavlja sa dobrom igrom - evo prvih njegovih poena večeras. Faul u napadu pravi Kobs, a sudije upozoravaju Dejana Milojevića da će dobiti tehničku grešku kod sledećeg protesta. I dobio je, a Zvezda je realizovala bacanje.

2. minut (2:2) - Dobru odbranu igra Zvezda, dug je to bio napad Budućnosti, a na kraju je Melvin Edžam napravio prekršaj pri građenu pozicije. Noko sa niskog posta promašuje, pa Budućnost kreće u novi napad. Nogom igra Davidovac, što znači da će sat biti resetovan. Odlična akcija Podgoričana završena je zakucavanjem Rida.

1. minut (2:0) - Do prvih poena na utakmici dolazi Crvena zvezda preko Džordana Lojda, da bi Lengston Hol potom napravio prekršaj. Noko hvata promašaj Budućnosti, da bi potom bio fauliran na drugoj strani terena. Edžam krade loptu Lojdu.

Startne postave:

Crvena zvezda mts: Lengston Hol, Džordan Lojd, Dejan Davidovac, Branko Lazić, Lendri Noko

Budućnost Podgorica: Džastin Kobs, Melvin Edžam, Luka Mitrović, Vili Rid, Fedor Žugić

Klupa:

Crvena zvezda mts: Duop Rit, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Marko Simonović, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Kuzmić, Aleksa Uskoković

Budućnost Podgorica: Nikola Ivanović, Suad Šehović, Danilo Nikolić, Dragan Apić, Amedeo dela Vale, Zoran Nikolić, Petar Popović

Pre meča:

Veliku pažnju privukle su i sudije određene za ovaj meč. Pravdu će deliti slovenačko-hrvatska kombinacija na čelu sa Sašom Puklom, koji će suditi na Fajnal foru Evrolige u Kelnu kroz nekih desetak dana. Društvo će mu praviti Tomislav Hordov i Josip Radojković, koji takođe imaju ogromno iskustvo u ovakvim mečevima.

Dodatno opterećenje po jedne i po druge jeste činjenica da će prvak naredne sezone zaigrati u Evroligi. Crveno-beli bi svakako voleli da nastave kontinuitet koji imaju, ali treba biti realan i reći da će Budućnost biti velika stepenica ka tom cilju. Sigurno nas čeka odlično finale, za koje ne bi bilo čudno, ukoliko se reši u poslednjem, petom meču u Beogradu. Govoreći o Podgoričanima, oni nemaju nikakvih problema sa povredama.

Video: Da li je ovo najluđa trojka Ognjena Dobrića?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA