Crno slovo u košarkaškom kalendaru, na današnji dan oči je zauvek sklopio košarkaški Mocart

Na današnji dan pre 28 godina košarkaški svet je ostao bez jednog od najboljih ikad - Dražena Petrovića

  • 6
Biserka Petrović Foto: Marko Jovanović

Za košarkaški i sportski svet 7. jun je jedan od najtužnijih dana u kalendaru, crno slovo, dan kada je "kraljica igara" ostala bez jednog od najboljih, najvećih i najlucidnijih igrača, košarkaškog Mocarta Dražena Petrovića.

Bivši reprezentativac Jugoslavije, kasnije Hrvatske, zvezda NBA, magični Šibenčanin, izgubio je život u saobraćajnoj nesreći 1993. godine u nemačkom gradiću Denkendorfu. Za njegovu smrt deo odgovornosti snosi njegova tadašnja devojka Klara Salanci koja je upravljala tamnocrvenim Golfom na nemačkom autoputu A9 kod Inglštata tog kobnog dana.

Kamion, koji je, u pokušaju da zaobiđe jedno vozilo, izgubio kontrolu, probio je središnju ogradu i isprečio na putu. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, tačnije šleper-cisternu, tako da je Dražen poginuo na mestu nesreće. Snažan tresak u kamion Klara je preživela, nažalost ne i njen slavni saputnik, koji je u tom trenutku spavao.

Vlade Divac Dražen Petrović Foto: MN Press

Sa samo 29 godina otišao je u legendu. Sve što je dotad uradio u karijeri, sve što je postigao na terenu, svrstalo ga je među velikane košarke, među najveće igrače svog vremena. Za mnoge je Dražen bio i do dana današnjeg ostao najkompletniji igrač sa prostora bivše države.

Hrvatski mediji se u podsećanju na tužan dan bave sudbinom Draženove bivše devojke Klare koju mahom svi njegovi poklonici, majka pre svih, krive za pogibiju velikana. Klara za Draženovu smrt nikad nije odgovarala, a s njima u autu bila je i turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal koju su usput povezli.

- Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletela je u preprečeni šleper brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspela ni da reaguje, da ukoči. I da je uspela da koči, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom na to da se tegljač ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strahoviti udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačkom mestu, poginuo - kazao je za Slobodnu Dalmaciju policajac Binder koji je došao na mjesto nesreće na uviđaj.

Muzej Dražena Petrovića Foto: Marko Jovanović

Klara nije prošla s težim povredama. Imala je tek mali ožiljak ispod levog kapka. O nesreći nikad nije razgovarala. Nekoliko godina nakon Draženove smrti sreću je pronašla u zagrljaju nemačkog fdubalera Olivera Birofa. Udala se za njega 2001, dobila dvoje dece, a onda je 2010. izgubila jedno od njih. Potom joj je preminuo i brat.

Turkinja Hilal imala je nakon nesreće velike rupe u sećanju.

Salanci, nemačka manekenka, za nesreću nikad nije sudski odgovarala jer je nemački zakon jasan. Ako je osoba mogla izbeći nesreću, bez obzira kojom je brzinom vozila, onda je kriva. Ipak, okolnosti Draženove nesreće bile su takve da se ona naprosto nije mogla izbeći pa se tako ni Klara nije moglo sudski procesuirati.

- U saobraćajnim nesrećama je uviek problem kada se preklope prebrza vožnja i smrtne posledice. Pitanje uvek glasi da li bi se nesreća izbegla da je vozač vozio sporije, na primer 120 km/h. Ako se dokaže da se mogla izbeći, to je kazneno delo. U slučaju krivice zakon određuje i kaznu do pet godina zatvora ili novčanu kaznu. Treba biti siguran da se saobraćajna nesreća i smrt Dražena Petrovića ne bi dogodili da je Klara vozila 120 km/h ili 100 km/h - rekao je za Slobodnu Josip Miličević, pravnik specijalizovan za saobraćajno pravo.

Vest o Draženovoj pogibiji u crno je zavila hrvatski sport, ali i i hrvatski narod, koji je u tom trenutku bio u ratu za nezavisnost.

- Domovinski rat bio je u punom jeku i Draženova pogibija teško je pala našem narodu. Koliko je Draženu značila Hrvatska, dovoljno govori i činjenica da je igrao u nevažnoj utakmici protiv Slovenije. Već smo bili izborili plasman na EP, ali Dražen je svejedno hteo da igra tu utakmicu u Poljskoj. Nije trebao biti tamo, ali hteo je biti, hteo je igrati za svoju državu. Evropsko prvenstvo nekoliko nedelja kasnije nije dočekao. U Frankfurtu je dugo razmišljao hoće li sa ostatkom ekipe sesti na avion ili ipak krenuti automobilom. Odlučio se na drugu varijantu, nažalost, to je za njega bila kobna odluka - podsećaju na kobni sled događaja hrvatski mediji.

Dražen je u svojoj blistavoj karijeri igrao za Šibenku (19789-1983), Cibonu (1984-1988), Real Madrid (1988-1989), portland (1989-1991) i Nju džersi (1991-1993).

Bio je dvostruki šampion Evrolige, oba puta sa Cibonom, najbolji strelac finala Evrolige, najbolji strelac španske lige, osvajač španskog Kupa, šampion Jugoslavije, trostruki Kup osvajač jugoslavije, najbolji sportista Jugoslavije, FIBA ga je uvrstila među 50 najboljih igrača u istoriji...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    7. jun 2021 | 10:57

    Najbolji kosarkas bive Jugloslavije...laka ti zemlja

  • Pavle Veliki

    7. jun 2021 | 10:55

    Najveci Srpski kosarkas van granica Srbije.laka ti zenlja srbine..i hvala ti za ono sto si pokazivao u toj igri..

  • Kum Jovo

    7. jun 2021 | 12:43

    Ono sto je sigurno tacno i da se provjeriti.Drazen i Aco su krsteni u pravoslavnoj crkvi u sibeniku kao srbi.Otac Jovo cesto ili stalno izostavljan u bilo kakvoj prioci o drazenu je jednom prilikom na svojoj krsnoj slavi rekao..Aleksandar Aconosi ime po kralju aleksandru a Drazenu sam dao ime po Drazi Mihajlovicu..zanm da ce se ovo odmah negirati..ponavljam ovo je prica sa njihove krsne slave u sibeniku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA