Početak kraja ABA lige? Hrvati se okreću FIBA, šampion dobija čak 250.000 evra i mesto u grupi LŠ

Predsednik Košarkaškog saveza Hrvatske istakao je da neće braniti timovima da učestvuju u ABA ligi

  • 7
KK Cibona - KK Zadar Foto: ABA liga / KK Cibona / Željko Bakšaj

Hrvatski košarkaški savez planira da zada još jedan udarac ABA ligi. Na svom Upravnom odboru predstavljen je plan koji bi mogao da dovede u pitanje budućnost regionalnog takmičenja, pošto se planira da se domaće prvenstvo zemlje u komšiluku trajno veže za FIBA, čime bi se prvaku osiguralo direktno mesto u Ligi šampiona. Isto tako, oni su spremni da finansijski pomognu klubu koji bi u njoj nastupio.

Već smo bili svedoci da HT Premijer liga ove sezone nije previše "hajala" za ABA ligu, pa je tako bilo situacija gde su hrvatski učesnici regionalnog prvenstva u razmaku manjem od 24 časa igrali mečeve oba takmičenja. Poslednja takva viđena je posle baraža za opstanak kada je Cibona odbila da izađe u susret Splitu i pomeri meč plej-ofa.

Sada će problemi biti još veći, pošto HKS planira da ponudi šampionu uz mesto u FIBA Ligi šampiona i značajan novac.

- Hrvatski košarkaški savez će u idućoj sezoni izdvojiti dva miliona kuna iz vlastitih sredstava i uložiti ih u ostvarenje navedenih ciljeva. Pri tome bi milion kuna bio rezerviran za klub koji odluči da se takmiči u Ligi šampiona, s tim da HKS "lobira" za direktan ulazak u Ligu šampiona bez kvalifikacija, no isto bi se moglo dogoditi za samo jedan od tri prvoplasirana kluba HT Premijer lige. Drugi milion bi se raspodelio kao potpora među klubovima koji ne igraju takmičenja koja HKS službeno ne priznaje. U slučaju da se ni jedan od tri prvoplasirana kluba, uprkos izdašnoj finansijskoj injekciji, ne bi odlučio za igranje Lige šampiona, oba bi se miliona raspodelila među klubovima te bi takvo značajno ulaganje u ligu zasigurno pomoglo da se dođe do željenih rezultata, u skladu sa zadatim ciljevima - stoji u saopštenju Hrvtaskog košarkaškog saveza.

Predsednik HKS-a, Stojko Vranković je objasnio šta tačno Savez želi da postigne i da li je na taj način ugroženo učešće hrvatskih klubova u ABA ligi. Ostaje otvoreno pitanje da li istim putem možda treba da krene Košarkaška liga Srbije, jer bi zaisgurno i sama imala mesto u FIBA takmičenjima.

- Fokusirani smo na FIBA takmičenja i mi kao Savez smo u procesu lobiranja da prvak Hrvatske već od ove sezone ima direktan plasman u grupnu fazu. Što se tiče budućnosti ABA lige, do sada nismo branili nikome da igra bilo koju ligu koja nije pod našom i FIBA ingerencijom. Nećemo ni sada, a na klubovima je da odluče žele li da igraju regionalnu ligu ili ne. Stav Saveza je da se hrvatski klubovi moraju fokusirati na izlazak u Evropu, a to će postići samo kroz prvenstvo Hrvatske. Ovako titula prvaka Hrvatska dobija na važnosti - rekao je Vranković, ističući da će Hrvatska sigurno dobiti pozivnicu, koju je prethodno odbila Cibona.

Video: Radonjić posle pobede u 1. meču saopštio loše vesti: Posle Voldena u drugom meču neće igrati ni Lojd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    10. jun 2021 | 18:05

    Ni nama realno ne treba ABA liga osim ako se ne poveća broj srpakih klubova u njoj i da prilika regionalnim centrima poput kravljeva, cacka itd

  • Oooooo

    10. jun 2021 | 17:59

    Srećan im put zadnje 10 godina šta su oni osvojili u ABA ligu videli ljudi ne može od Srba srećan put

  • 👀

    10. jun 2021 | 18:09

    Dosta su Srbi i finansirali ABA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA