≫ 

Moćne reči Saše Đorđevića o kultu reprezentacije: "Ne igraju uvek najbolji igrači..."

Bivši selektor nacionalnog tima shvata probleme Igora Kokoškova

  • 3
Aleksandar Saša Đorđević, Miloš Teodosić Foto: Marko Jovanović

Bivši selektor košarkaša Srbije, Aleksandar Đorđević, zna u kakvim se problemima nalazi njegov naslednik Igor Kokoškov koji se suočio sa otkazom igrača pred kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Osim Nikole Jokića, reprezentativno leto su otkazali Aleksej Pokuševski i Alen Smailagić koji nemaju valjano opravdanje već se spremaju za sezonu.

- Nekada je bilo mnogo teže doći do ugovora u NBA i prilike da se zaradi neki veći novac. Nekada si morao godinama da igraš na visokom nivou da osvajaš i pobeđuješ i tek onda dođeš u priliku da dobiješ ugovor ili dva u najjačoj ligi. Danas je to mnogo lakše.

Ne igraju najbolji, nego oni koji funkcionišu najbolje

On se osvrnuo i na okupljanje selekcije Srbije za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

- Moje prvo obraćanje reprezentativcima je bilo, gde me niko nije shvatio, da oni nisu tu da pobeđuju utakmice i daju koševe već da promene mišljenje javnosti o profesionalnom košarkašu. Reprezentativac je uvek bio elitni sportista na svakom nivou - rekao je Đođrević u podkastu "Blok po blok" na Sport klubu..

- Dalje, sam način na koji smo selektirali momke, to nije samo zato što su najbolje igrali, već se gledaju i neke druge stvari. Selekcija nije 12 najboljih igrača, već 12 igrača koji najbolje funkcionišu zajedno. Onda su to načini izbora koji trpe i nekad kritike javnosti, ali čovek mora da sledi svoje ideje. Reprezentacija je iznad posla normalnog košarkaškog trenera onda se i to diže na neki nivo.

Aleksandar Saša Đorđević Foto: Marko Jovanović

- Uvek je bitno tražiti nove zaljubljenike u košarku. Mi smo ovu košarku pozajmili, nismo je uzeli za sebe. To je bio moj razgovor sa reprezentativcima da ponovo budu idoli klincima, da ne smeju da greše dok nose nacionalni dres.

- Bitno je da nađete ljude koji to mogu da iznesu, njihova veličina, ljudskost, ne samo kao sportista nego kao čovek šta možeš da preneseš.

- Ja uvek imam teoriju koju stavljam pred igrača. Kažem ispred tebe je "planina", kako ćeš da je pređeš? Moraš da je gledaš kao planinari, oni su najspremniji, najpametniji sportisti na svetu, jer uvek gledaju samo svoj prvi sledeći korak, koga pripremaju pažljivo i vreme ih apsolutno ne zanima - rekao je Đorđević.

Video: Đorđević objasnio Srbiji zašto Jokić igra na četvorci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA