Meni je reprezentacija sve, neprocenljivo je kada usrećiš svoj narod: Bjelica pričao i o Jokiću

Srpski košarkaš podvlači da ni za šta ne bi menjao nastup u nacionalnom dresu

  • 10
Nemanja Bjelica Foto: MN Press

Manje od nedelju dana preostalo je do početka Olimpijskog kvalifikacionog turnira za plasman na Igre u Tokiju. Nakon uspešnih provera protiv Portorika, Meksika i Grčke na Akropolis kupu, Srbija će danas nastupiti protiv Meksika u Beogradu, gde će prisustvo navijača posle dužeg vremena biti dozvoljeno uz 30% kapaciteta.

Timu Igora Kokoškova su se priključili neki odlični igrači poput Vase Micića, Miloša Teodosića i Nemanje Bjelice, koji je istakao u intervjuu za "Sportski žurnal" da za njega nema nikakve dileme kada treba da se odazove na poziv reprezentaciji.

- Nema tu šta da se razmišlja. Već više od decenije, čim završim sezonu u klubu, slede obaveze u državnom timu. Pokušaću da budem direktan koliko je to moguće i da izbegnem fraze. Meni je reprezentacija sve. Predstavljati Srbiju za mene je čast i zadovoljstvo. Što sam stariji i iskusniji, vidim da ni klupske titule, niti lična dostignuća ne mogu da se mere sa onim što si uradio za svoju zemlju. Kada kao sportista imaš priliku da usrećiš svoj narod, to je neprocenjivo - rekao je Bjelica.

Kaže da je za Srbiju tu u svakom trenutku i da će se u pola doba dana ili noći odazvati na poziv selektora.

- To ne može da se objasni. Od tada, pa do danas, to je za mene jedini ispravan način razmišljanja. Za reprezentaciju sam uvek tu i sva priča se tu završava - dodao je naš košarkaš.

Ističe da je sada najvažnije raditi na edukaciji mladih košarkaša, kojih svakako imamo na pretek. Oni će naslediti one starije kroz nekoliko godina.

- Leto u reprezentaciji je tada moglo da te lansira i da budeš u prvom planu. Ali, niko to nije gledao na taj način. Svi smo bili tu zato što nam je čast i zadovoljstvo. Zato se nikada ne treba ljutiti na one koji ne igraju, koji se ne odazovu. Svako od njih ima svoje razloge i to mora da se poštuje. Voleo bih samo da učinimo sve kako ne bismo izgubili mlade igrače koji bi u narednoj deceniji trebalo da budu okosnica. Što budu duže tu, više će shvatati ovo što govorim. Ponovo polazim od sebe. Kada sam došao pod zastavu, od Krstića sam učio kako treba da se ponašam i kakav odnos moram da imam - podvlači Bjelica.

Nemanja Bjelica sa kratkom kosom Foto: AP/Tanjug

Bjelica kaže da ga je propuštanje reprezentativnih obaveza mnogo bolelo, jer mu je nastup za Srbiju najvažnija stvar u čitavoj sezoni.

- Najlakše je izaći i prekršiti pravila. Ali, nije u tome poenta. Moglo je lako da se desi i da se meni sezona produži i da ne mogu da dođem. To bi me sigurno bolelo. Kao nekih ranijih leta, kada me je povreda sputala - podvlači naš košarkaš.

Kaže da dobija različite poruke sa svih strana, pre svega od porodice i prijatelja sa kojima ne može da provede toliko vremena, ali kaže da većina njih ima razumevanja za posao kojim se bavi.

- Ko god može i ukaže mu se prilika, trebalo bi da igra za državni tim. Kako im se karijere budu bližile kraju, tako će sve više shvatati koliko je to zadovoljstvo. Tako i ja sada, sa 33 godine, želim da igram što duže. U NBA sam to najbolje shvatio, sve ti je posao, osim reprezentacije. A, ja košarku volim, pričinjava mi zadovoljstvo. Jeste odricanje kada celo leto, dok su drugi na odmoru, ti posvetiš reprezentaciji. Ljudi mi kažu: 'Ti nisi sebičan!' Zavisi kako se gleda. Možda sam baš izuzetno sebičan, kada zanemarim porodicu i prijatelje da bih radio ono što volim. Zato kažem, ne mogu da krivim druge što razmišljaju drugačije. Sve je to do čoveka.

Osvrnuo se i na Nikolu Jokića, koji mu neće praviti društvo u reprezentaciji. Razume ga u potpunosti i kaže da je sjajan ambasador Srbije.

- Prvo treba reći da je on pomerio granice u minuloj sezoni. Mnogi nisu ni svesni uspeha koji je napravio. On je igrač koji treba da igra za Srbiju narednih deset godina. Ako propusti jednu godinu, iz opravdanih razloga, to ne sme da mu se uzme za zlo. Da ne širim previše, ali Novak Đoković je u Jokiću dobio konkurenciju kada govorimo o najboljem i najvećem ambasadoru Srbije. Uspeh koji je napravio je neverovatna promocija za našu zemlju. Ne postoji ništa veće od MVP NBA lige - ističe Bjelica.

(Telegraf.rs / Sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA