≫ 

Srpkinje u finalu Eurobasketa, naše devojke preživele neviđenu dramu, za zlato sa Francuskom

Kakvav triler u Valensiji

  • 71
Košarka, ženska košarkaška reprezentacija Srbija - Belgija Foto: fiba.basketball

Najbolje srpske košarkašice plasirale su se u finale evropskog prvenstva u košraci, drugi put u istoriji, posle retko dramatične pobede nad Belgijom 74:73 (23:17, 9:19, 22:19, 13:16).

Za zlato, još jedno evropsko, igraćemo sa Francuskom u nedelju od 21 sat.

Ma kakva drama, triler smo videli u Valensiji kojem bi pozavideo i Hičkok glavom i bradom. Šta su sve preživele naše devojke u samoj završnici meča, kada su već maltene počele da slave, teško je rečima opisati.

U krajnje traumatičnih nekoliko sekundi po Srpkinje, Belgijanke su u očajničkoj jurnjavi da izjednače, ili povedu, ubacile dva šuta u roku od samo dve sekunde?! Sve se to dešavalo pri rezultatu 74:70 za Srbiju - na šest sekundi pre kraja.

Bili su to trenuci najveće drame, kakvu verovatno samo košarka može da izrežira.

Kim Mestedag je iz očaja pogodila šut za tri poena, smanjila na 74:73, u momentu kada je sat pokazivao 1.2 sekunde pre kraja. Naše devojke kao da je ta trojka uzdrmala, zbunila, prenula iz preranog slavlja, otud je usledila greška koja se mogla ispostaviti kao najveća koju su doživele pod vođstvom Marine Maljković.

Usledilo je očajno ubacivanje lopte u igru Jelene Bruks, pravo u ruke Eme Meseman koja je istog momenta ispalila hitac i pogodila "dno mrežice", na nevericu Srpkinja! Delovalo je odmah da Belgijanka nije izbacila loptu na vreme, ali se "kao na iglama" u oba tabora čekala odluka sudija i sekunde su postale minuti...

Konačno, video snimak pokazao je da je vreme isteklo i slavlje naših heroina moglo je da počne.

Kakvo olakšanje i kakva radost Srpkinja.

Što se same utakmice tiče, Srpkinje su sjajno otvorile meč, vodile i dvocifrenom razlikom u prvoj deonici zahvaljujući inspirisanoj Aleksandri Crvendakić koja je ubacila 13 od prvih 19 poena našeg tima. Obećevajuće je delovala igra naših devojaka, međutim bilo je i tada jasno da se čeka nalet Belgijanki, koji se ubrzo desio. Naše rivalke, predvođene sjajnom Džuli Alemand (18p), brzo su preokrenule odnos snaga na terenu, otud i rezultat, i vodile su gotovo do poslednej deonice.

Crvenadkićeva je stala, do kraja je ubacila još dva poena, ali su se razigrale Ivon Anderson, Nevena Jovanović, maestralna Sonja Vasić, a vredi istaći i Sonju Čađo čija nas je trojka, njena jedina na utakmici i jedini poeni, održala na tesnom odstojanju od Belgijanki pre konačnog naleta. Finiš je doneo onu našu vrhunsku igru, i ono možda i najvažnije danas, za prevagu - ofanzivni sokok.

Naše devojke su bukvalno živele od pokupljenih lopti u napadu, iz kojih su dolazile do "zlata vrednih" poena, te tako, posle napete rezultatske klackalice, konačno preuzele vođstvo i sačuvale ga do kraja.

U već opisanoj nestvarnoj završnici preživele su dva hica Belgijanki pa će se drugi put u šest godina boriti za najsjajnije odličje.

SRBIJA - BELGIJA 74:73 (23:17, 9:19, 22:19, 13:16)

SRBIJA: Vasić 16, 8sk, Jovanović 9, Bruks 4, 5sk, Anderson 8, Krajišnik 5sk, Čađo 3, Butulija 2, Crvendakić 15, Dabović 6, Škorić 2, Janković, Dugalić.

BELGIJA: Kim Mestdag 11, Delere 14, Meseman 8, Hana Mestdag 7, Alemand 18, Karpeo, Linskens 8, Lin-Geldof 2, Beki Mejsi, Nuvelars, Bili Mejsi 5, Vanlo.

TOK MEČA

SRBIJA - BELGIJA 74:73

4/4

40. minut - SONJA!!!! Majstorija naše najbolje igračice, vodimo 69:65, manje od minut pre kraja! Kakav genijalni levi ulaz, sa toliko osećaja, rutine... Belginanke pogađaju oba penala, za 69:67. Nevena Jovanović je odgovorila sa penala, Liskens je uzvratila sa poludistance. Opet je plus dva razlika za nas. Nevena Jovanović će opet na linijiu slobodnih bacanja. Vode Srpkinje 72:69 na 6.8 sekundi pre kraja. Maše Belgijanke sa penala, polovična je bila Hana Mesdag. Jelena Bruks stavlja tačku!

38. minut - koliko važni poeni Ivon Anderson, vode naše devojke 67:63! Ne predaju se Belgijanke, pogađaju u narednom napadu...

35. minut - Trojka! Nevena Jovanović kad je bitno, vodimo 63:61, Ema Meseman vraća, pogađa dvojku za novi egal. Nazire se prava drama u Valensiji.

Košarka, ženska košarkaška reprezentacija Srbija - Belgija Foto: fiba.basketball

32. minut - Srčane srpske lavice su preuzele vođstvo, opet profitiramo od skoka u napadu, Sonja Vasić preuzima odgovornost. Koliko mirnu ruku i mirnu glavu ima naša najbolja igračica. Vode naše devojke 58:57.

3/4 - 54:55

28. minut - Belgijanke u stalnom vođstvu, napadački prednjači Džuli Alemand, daleko najefikasnija na utakmici sa 18 poena. Vode Belgijanke 53:50. Skokovi u napadu nas održavaju u igri, već sijaset akcija rešavamo drugim napadom posle osvojene lopte nakon promašaja. I opet taj skok u napadu, Sonja Vasić se najbolje snašla, pogodila u psoeldnjim sekundama treće deonice za tesnih 55:54 u korist Belgijanki.

25. minut - Dobar napadački ritam Srbije, Vasić, pa razigrana Anderson donose egal 41:41. odbranile su naše devojke nekoliko napada Belgijanke i odmah su rezultatski profitirale.

22. minut - sjajan potez Ivon Anderson, finta sa zadrđkom, pa lagano polaganje, za 37:36, međutim Belgijanke su se razigrale napadački, stiže odgovor za novi beg rivalki - 41:36.

2/4 - 32:36

19. minut - Trojka Saše Čađo, ovo nam je trebalo posle praznog hoda, povratile smo vođstvo. Ali, ne možemo ništa da odbranimo u nastavku, Belgijanke serijom 4:0 idu na 36:32.

17. minut - Teška borba u Valensiji, egal je na snazi (29:29), dugo smo bez poena, no srećom ni Belgijanke nisu u seriji. Ali evo ih, povele su, prvi put na meču, 31:29. Maljkovićeva mora da zove tajm-aut.

Košarka, ženska košarkaška reprezentacija Srbija - Belgija Foto: fiba.basketball

12. minut - Lisekns je pokrenula veliki nalet Belgijanki, dve trojek su vezale opasne rivalke, prišle su na 26:24. Butulija je uzvartila, ipak to su jedini poeni naših devojaka u drugoj četvrtini.

1/4 - 23:17

10. minut - Vraćaju se Belgijanke! Dve trojke naših rivalki vraćaju ih u život, ipak i dalje vode Srpkinje (23:17) zahvaljujući vanserijskoj aprtiji Crvendakić koja je sakupila 13 poena.

8. minut - Kakav meč Aleksnadre Crvendakić, ne može da promaši koš - pogodila je i trojku, i to uz faul, naša najbolja igračica danas! Ubacila je i dodatno bacanje, za vođstvo 19:8. Crvendakić je ubacila već 13 poena.

7. minut - Nastavljaju naše devojke da "melju" rivalke, vode 15:6, imaju punu kontrolu meča od samog starta. Pogodila je i Tina Krajišnik, njeni prvi poeni večeras. Napravial je prekršaj u napadu u narednoj akciji.

3. minut - Crvendakić, kakav start za našeg krilnog centra - njenih sedam poena, za vođstvo od 9:2. Pogađa u narednoj akciji i Vasić, selektor Belgijanki zove prvi tajm-aut. Sve poene za naš tim dale su samo dve igračice.

2. minut - Sjajan početak naših devojaka, vode 7:2, Crvendakić je nastavial seriju koju je otvorial Sonja Vasić. Belgijanke u seriji promašaja. Pet poena za Crvendakić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kurkic

    26. jun 2021 | 22:59

    Чисто сумњам да је нека од ових девојака чак и помислила да одбије позив репрезентације. Какав приступ,какав однос према репрезентацији од почетка до краја утакмице.За респект.И као што неко рече..За нас сте већ одавно победнице! Честитам од срца на сребрној медаљи а очекиваћу да се она сутра позлати. 🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪🏻💪🏻💪🏻

  • vuk

    26. jun 2021 | 23:08

    imaju vece m...od nasih nba zvezde

  • Гаги

    26. jun 2021 | 23:06

    Морам да кажем.....мушкарци спортисти у екипном спорту...угледајте се на жене које бране боје наше државе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA