≫ 

"Kad smo videle sve te ljude na dočeku, samo nas je strefilo": Sonja o emotivnom spoju sa navijačima

Pričali smo sa najboljom košarkašicom Evrope dan nakon osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu

  • 4

Dobrota, lepota, ljubav prema otadžbini, ljubav prema svom narodu, snaga kolektiva, mudrost, talenat - to je ženska košarkaška reprezentacija Srbije.

Ponosne šampionske Evrope, neke sa mokrim očima od naleta emocija zbog prizora koji ih je dočekao podno kultnog balkona, pevale su, klicale Srbiji, neke i recitovale najlepše rodoljubive stihove. Sa usana i iz duše MVP Sonje Vasić mogli smo čuti baš ono što nam svima treba ponekad da čujemo, da sebi ponavljamo dok koračamo kroz život: "Domovina se brani lepotom, i čašću i znanjem, domovina se brani životom i lepim vaspitanjem".

Preva među jednakima, Sonja Vasić je prodrhtala od emocija kada je osetila huk ljubavi koji se samo sručio na košarkašice. Tako nešto nisu osetile ni u momentima slavlja u Valensiji. Nisu ni stigle od silnih dramatičnih lomova protiv Španije, Belgije...

- Mislim da poslednjih par utakmica nismo baš uspeli da iskažemo emocije i da se veslimo na pravi način. Ipak je protiv Belgije je završnica stvarno bila takva da smo samo molili boga da nismo sebi bukvalno uzeli pobedu iz ruku, da bi onda protiv Francuske delovalo isuviše lagano da bi se ti radovao - priča Sonja, kada se povukla sabalkona, i dalje jakih osećanja zbog svega što je doživela sa saigračicama samo 24 sata ranije.

- Bile smo, i dalje smo jako umorne, bilo je fizički naporno i na neki način pojedine igračice su očekivano iznele veći teret nego obično. Ali da, danas izaći ovde pred sve te ljude nas je strafilo odjednom da shvatimo šta smo mi to zaista uradili, kolika je razmera tog uspeha, kada vidiš koliko oni nas cene i poštuju. Onda tek realnije shvatiš uspeh. Mislim da smo se malo na balkonu destabilizovale od naleta emocija, ali dobro, imamo par dana da slegnemo utiske, ne mnogo doduše, jer moramo da radimo za olimpijske igre.

Nažalost po sve nas, Sonji je ovo bio pretposlednji čin u karijeri, poslednje su olimpijske igre, a onda - kraj karijere, jedne velike karijere. Završava se bajkovito!

- Završava se i na bolji način nego što sam se ja usuđivala da sanjam... Ja od početka ne želim da akcentujem da mi je to kraj, meni je ovo leto kao svako drugo, mi kad dođemo da igramo za reprezentaciju mi pokušavamo da se borimo za odličje. To se zna. To mi ništa ne menja. Jedino mi je u svemu tome  drago što imam moju ekipu sa kojom sam prošla najveće uspehe, sa kojom smo vratili nadu u žensku košarku u Srbiji, vratili na mapu sveta. Biti sa njima na terenu kad se pobeđuje je fenomenalno, a čak i kad se gubi to je za mene čast i stvarno ne mogu da zamislim lepši kraj nego da su one te koje će me zagrliti kad se čuje poslednji zvižduk.

Da li ti je ovo najdraža medalja?

- Pa totalno je drugačije, totalno drugačija priča od 2015. godine, tada je bilo neočekivano, niko se nije usuđivao da pomisli o tome jer smo dolazili maltene niotkuda, i odjednom bum, zlato. Sad je to onako spoj zrelosti i kontinuiteta u radu. Sigurno je da će za mene imati posebnu težinu, s obzirom na to da su moje poslednje utakmice u Evropi, poslednje koje je moja porodica mogla da gleda uživo. Nekako je besmisleno izdvajati bilo koju, jer svaka je na svoj način posebna, ja se samo nadam da će ih ženska košarkaška imati još mnogo u budućnosti.

MVP virus se zapatio ove godine, kao nikad nigde u istoriji sporta u jednoj zemlji, u istoj godini, u istom sportu. Jokić MVP, Vasa MVP Evrolige i završnog turnira Evrolige, Teo MVP Evrokupa, sad i ti. O čemu se tu radi?

- Pa dobro, ja zaista mislim da smo mi jedna od zemalja koja se jako pobrine da svi njeni igrači budu potkovani u svim sferama. Ja nikad nisam smatrala da sam najbolji košgeterski igrač, ali smatram da jako dobro sve radim,

i to mi je uvek bio cilj, da igram odbranu, i skačem, i razigravam saigračice, i to je na ovom prvenstvu prepoznato zato što su one meni to dale, na neki način one su bile te koje su mene ispratile. Mi smo zemlja koja ima bazu, da nekako pravi igrače na pravi način i da nas školuju, da znamo da svaku situaciju rešimo. Videćemo, nadam se da će i na olimpijskim igrama neko od naših uspeti da se okiti MVP priznanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    28. jun 2021 | 22:52

    Pre 25god sam pisao neki sastav.Znam da sam u uvodu napisao MOJA DOMOVINA!Nastavnica iz srpskog mi je zalepila 1!Kaze, nije domovina nego OTADZBINA!Kaze, nisam dalje citala!

  • Djile

    28. jun 2021 | 23:39

    Pravi uzor mladima, vaspitana, obrazovana. Lepsa strana Srbije.. Sad napravite paralelu one i ove sa farme, zadruge. Svaka cast na pesmi Ljubivoja Rsumovića

  • rema

    29. jun 2021 | 03:03

    Hvala ti Sonja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA