≫ 

Da li bi Igor Kokoškov trebalo da napusti klupu Srbije? Orlovi pod njegovim vođstvom postali pilići

Neko mora da snosi posledice za neviđenu bruku košarkaša

  • 95
Igor Kokoškov Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je težak poraz u finalnoj utakmici kvalifikacionog olimpijskog turnira i usred Beograda je slavila Italija sa 102:95.

Bez dileme je ovo jedna od najvećih, ako ne i najveća bruka u istoriji srpske košarke, a mnogi krivca vide u selektoru Igoru Kokoškovu.

Već od okupljanja i prve konferencije mogla je da se oseti negativna atmosfera u vazduhu oko reprezentacije. Novinari su požurivani da se konferencija završi, da se ne postavlja previše pitanja, selektor nije znao koji su mu se igrači odazvali, nije bio upućen u to da Jokić neće da igra, na koga može da računa, a na koga ne, bilo je i mnogo povređenih i rovitih igrača...

Ali, i sa svim ovim problemima, Srbija nije smela sebi da dozvoli da doživi poraz od Italije koja je u Beograd došla maltene sa rezervnim timom, bez glavnih zvezda. Ali, Italija je na ovom meču bila tim, za razliku od Srbije, koja je očigledno potcenila rivale, misleći da će se "na silu" i individualni kvalitet plasirati na Olimpijske igre.

Mnogi su dolaskom Kokoškova bili oduševljeni, Srbija je dobila selektora koji ima 20 godina iskustva u NBA, ali koji je bio uspešan i sa reprezentacijom, najpre sa Gruzijom, a potom i sa Slovenijom, sa kojom je osvojio zlato na Eurobasketu.

Verovalo se da će njegovo iskustvo iz NBA uticati i na glavne zvezde srpske košarke, ali smo vrlo brzo shvatili da on nema neki veliki uticaj i autoritet da ubedi Nikolu Jokića da igra za reprezentaciju.

Ipak, već od samog njegovog dolaska se videlo da nešto "ne štima". Srbija se jedva provukla u kvalifikacijama za Eurobasket u grupi sa košarkaškim "trećim svetom" - Finskom, Gruzijom i Švajcarskom. Pod vođstvom Kokoškova Srbija je doživela dve teške bruke, poraze usred Beograda od Gruzije 94:90, kao i poraz od Švajcarske 92:90 u gostima.

Ono šta Kokoškovu nijedan ljubitelj košarke ne može da oprosti, jeste način na koji je vodio utakmicu protiv Italije, kako ni u jednom momentu na tajmautu nije podviknuo, bacio tablu, poslao nekoga na klupu, opsovao...

Njegovi gospodski maniri i metode vođenja utakmica očigledno se ne poklapaju sa Srbijom i očigledno uspevaju u nekom drugom sistemu kao što je NBA.

Orlovi su se pod njegovim vođstvom pretvorili u piliće. Nigde nije bilo agresivnosti, požtrtvovanosti, nije ostavilo srce na terenu i to je ono što navijače najviše boli.

Od ekipe gde su mnogi sanjali o zlatu na Olimpijskim igrama, dobili smo tim za koji najbolji igrač neće da igra, tim koji ne igra odbranu pred svojim navijačima i ne brani domaći teren krvlju i znojem. To je ono što boli.

Tako je Srbija doživela jedan od najtežih šamara u istoriji naše košarke. Da li će to biti šamar otrežnjenja, da se nešto promeni u pozitivnom smeru, ostaje nam da vidimo u narednim danima. Bjelica je već upozorio da mnogo toga nije dobro, da ukoliko se ovako nastavi, srpska košarka u narednih pet godina neće postojati.

Aleksandar Đorđević je napustio kormilo Orlova posle prvog neuspeha, nakon što je završio kao peti na Mundobasketu, iako je prethodno osvojio srebro na Olimpijskim igrama, Mundobasketu i Eurobasketu.

Ostaje da se vidi koliko kredita će Igor Kokoškov dobiti od KSS. Naročito posle neubedljivih kvalifikacija za Eurobasket, a posebno nakon bruke na kvalifikacionom olimpijskom turniru, a naročito što će ih ovaj neuspeh zaboleti i po džepu, jer je Srbija za organizaciju kvalifikacionog turnira platila između 2,5 i 3 miliona evra.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    5. jul 2021 | 11:19

    A sad bi svi hteli ponovo Saleta, mi smo narod koji je u stanju da pljune poliže i opet pljune uz to da će polizati opet kad tad.

  • Realno

    5. jul 2021 | 10:51

    Ostavku treba podneti KKS načelu sa Danilovićem( jedini plaćeni predsednik saveza)

  • NN

    5. jul 2021 | 10:54

    Одмах сам рекао правићете салета од блата најурише човека после првог неуспеха а заборавили шта је све учинио пре тога. Очигледно је политика умешала прсте као у фудбалу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA