≫ 

Duda Ivković: Ovo je prava istina o "sukobu" Divca i Dražena, bio sam na korak od Denvera

Priznao je Ivković i to da Željko Obradović ni danas ne pozdravlja Spanulisa zbog onog transfera

  • 5
Vlade Divac i Dražen Petrović

Foto: MN Press

Trofejni srpski košarkaški trener Dušan Duda Ivković dao je jedan i te kako zanimljiv intervju za grčki portal "Sport24" gde je praktično "otvorio dušu" i dotakao se raznoraznih "vrućih" tema!

Duda je otkrio da je bio na korak od prelaska u Denver, ali i pravu pozadinu sukoba koji su navodno imali Vlade Divac i Dražen Petrović na Mundobasketu u Argentini, kada je Divac zgrabio zastavu od hrvatskog navijača.

- To je sve bila šala. Pre svega, to je bila zastava Velimira Perasovića, ne Draženova, neko mu je dao. Reći ću vam istinu! Ta priča o braći, ta američka sra..a, ništa od toga nije istina. U to vreme mnogo hrvatskih navijača došlo je u Argentinu sa zastavama Hrvatske. Peasović je imao jednu od tih zastava, jer mu je neko dao. Divac mu je uzeo i stavio mu jugoslovensku zastavu na ramena. Čak su se smejali, a Divac mu je rekao: "Kada budu videli koju zastavu imaš u kući, svi će da te zaj....u." 

- Bila je to interna šala. Sve ono što se pričalo i pisalo o tome da su odnosi Dražena i Divca propali nije tačno. Ljudi, pričamo o timu u kojem nikada niko nikom nije rekao da je neko iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore... Svi su se voleli jako. Paspalj i Kukoč su igrali na istoj poziciji, kao i Divac i Rađa. Svaki put neko od njih je morao da ostane na klupi zato što je ovaj drugi morao da igra. Kada bi se menjali, prvo bi se zagrlili i poljubili. Bio je to sjajan tim, gde je vladala ljubav. Političari su hteli da privuku pažnju s tim incidentom u Argentini.

O neigranju Dražena Petrovića na EP 1991. godine:

- Dražen je želeo da na Evrobasket dođe istog dana kao Divac, iako je on završio sezonu u aprilu, a Vlade igrao finale sa Lejkersima. Zvao bih ga i on bi mi rekao da dolazi sledeće nedelje. Došli smo do prelomne tačke pred sam turnir. Pozvao sam ga i rekao mu: "Slušaj me, to što radiš nije u redu. Da li bi hteo da daš intervju i kažeš kako imaš poseban program rada u Nju Džersiju i da zbog toga ne možeš da igraš za reprezentaciju. Nećeš igrati u Rimu." On se saglasio.

- Kada sam saopštio odluku da on ne igra, nastao je haos u zemlji. Zvao me je predsednik Saveza i rekao mi da mogu da radim sve, samo ne tako nešto. Novinari su pisali o tome kako ga je Josip Đerđa uveo u reprezentaciju 1983, a Duda Ivković izbacio 1991. godine. To nije istina. Imali smo dogovor. Dražen je samo hteo da dođe u reprezentaciju kao NBA igrač zajedno s Divcem.

Dušan Duda Ivković, Đordi Bertomeu

Foto: MN Press

O dogovoru sa Denverom koji se nije ostvario:

- Imao sam prvi sastanak u Nici sa čelnicima CSKA. Istovremeno sam dobio ponudu Denvera, otišao sam u Njujork, razgovarao sa Kikijem Vandevegeom, tadašnjim generalnim menadžerom Nagetsa, a onda smo zajedno sa mojim agentom i još trojicom skauta otišli na ručak. Celu noć, dok smo jeli, su mi postavljali pitanja. Na kraju mi je agent Bil Dafi rekao: "Spremi se da potpišeš ugovor ujutru."

Međutim, sve se okrenulo "preko noći."

- Dogovorili smo uslove ugovora, ujedno i moju ulogu. Dogovorili smo se da ću tokom prve godine biti savetnik, odnosno učiti o NBA, da bih potom potpisao dvogodišnji ugovor. Sledećeg jutra bili smo na kafi i rečeno mi je da su vlasnici na odmoru i da ne može ništa da se završi. Zamolili su me da budem strpljiv nekoliko dana, na šta sam im odgovorio da za dve nedelje imam sastanak sa CSKA. Vremenom su prolazili dani i potpisao sam za CSKA. Posle nekog vremena dobio sam poziv Denvera, rekli su mi: "Treneru, mi smo spremni." Odgovorio sam im: 'Žao mi je, potpisao sam za CSKA," posle čega je stavljena tačka.

Kosta Perović

Foto: MN Press

O transferu Vasilisa Spanulisa iz Panatinaikosa u Olimpijakos 2010. godine:

- Moj odnos sa Željkom se posle tog događaja nije promenio. Meni je bilo malo teško, ali to se sve dogodilo pre nego što sam se vratio u Olimpijakos. Ne znam kako je tada Željko reagovao. Znam da sam Vasilisu, s kojim sam uvek imao dobre odnose, rekao da treba da ostane u dobrim odnosima sa Željkom. Ali, mislim da ni danas kada su u istoj prostoriji, Željko ne pozdravi Vasilisa.

Video: Bobi Marjanović u akciji prebacivanja džakova: Ma, kakav NBA, krvav posao je u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    13. jul 2021 | 16:09

    Pa da, on moze igrace Zvezde da zove, a kad neko njegovog uzme, tad se ljuti.

  • 🤡

    13. jul 2021 | 17:04

    Ustase iz Argentine su pokusavali sranja da rade pa i iz drugih zemalja, to im nece uspjet kod normalnih osoba. Fasizam i izdaja nece nikad proc, popusili su u 2 sv ratu skupa sa hitlerom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA