Ko je do sada doveo bolja pojačanja, Zvezda ili Partizan? A nove "bombe" se tek spremaju...

Večiti rivali sklapaju mozaik tima za narednu sezonu

  • 57
KK Crvena zvezda, KK Partizan, pojacanja 2021 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Profimedia

Burno košarkaško leto je počelo posle neuspeha košarkaške reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Sada je sva pažnja ljubitelja košarke i navijača usmerena ka Crvenoj zvezdi i Partizanu koje čeka najuzbudljivija sezona u poslednjih nekoliko godina, a možda i decenija.

Oba kluba krenula su formiranje timova za novu sezonu ABA lige i evropskih takmičenja Evrolige i Evrokupa, a u nastavku teksta pozabavićemo se dosadašnjim pojačanjima koja su stigla na Mali Kalemegdan i u Humsku.

Partizan

Promocija Željka Obradovića, KK Partizan Foto: Nikola Tomić

Povratak Željka Obradovića posle 30 godina u Partizan doneo je nesvakidašnju euforiju kod navijača i podigao interesovanje cele košarkaške javnosti, a ubrzo su usledila i pojačanja u skladu sa renomeom trenera.

Prošlogodišnji košarkaši Armani Olimpije iz Milana Kevin Panter i Zek Lidej potpisali su za crno-bele. Odlični bek i krilni centar/centar ozbiljna su pojačanja u rosteru, pre svega zbog kvaliteta dosadašjih igara i iskustva.

Osim njih stigao je i Aleksa Avramović, srpski reprezentativac i Rodions Kuruks letonsko krilo.  Od ostalih igrača u klubu su Zagorac, Pejdž, Mozli, Dangubić, Trifunović, te mladi igrači Radovanović, Jovanović i Tarlać.

Očigledno je da selekcija nije završena i da će se nastaviti, pitanje je samo koje još igrače traži Obradović.

Pretpostavlja se da je u pitanju plejmejker i eventualno još jedan centar. Pominje se poslednjih dana po medijima Ekpe Judo nekadašnji igrač Obradovića iz Fenerbahčea, ali ništa još nije zvanično potvrđeno. Pitanje je koliko je realno jer ima 34 godine i nije imao dobru sezonu iza sebe u Kini.

Takođe, spekulisalo se i o Janu Veselom i Žofriju Lovernju, što bi bile prave "bombe".

Sudeći po sastavu ekipe i pojačanjima, deluje da će Obradović igrati takozvani "small ball" odnosno bez visokog igrača, ali sa petorkom koja je veoma brza i pokretna kako u odbrani tako i u napadu. Teoretski ovaj stil igre znači da se žrtvuje visina i igra na donjem postu u korsit brzine igrča u kontranapadu i šuta za tri poena.

Trenutni roster Partizana izgleda ovako

Plejmejkeri Markus Pejdž, Aleksa Avramović

Bekovi: Kevin Panter, Uroš Trifunović, Đorđije Jovanović, Luka Tarlać

Krila: Rodions Kurucs, Nemanja Dangubić Rade Zagorac, Nikola Radovanović

Krilni centar/centar Vilijam Mozli/Zek Ledej

Crvena zvezda

Dejan Radonjić Foto: MN Press

Sa druge strane Zvezda se fokusirala na domaća pojačanja. Stigli su Nikola Ivanović i Luka Mitrović iz Budućnosti, Stefan Lazarević iz FMP-a i Aron Vajt iz Panatinaikosa, dok je najnovija "bomba" Nikola Kalinić.

Uz igrače koji su ostali Uskokovića, Lazića, Davidovca, Dobrića, Kuzmića crveno-beli će imati respektabilan "fajterski" tim. Dilema je samo da li će Lendri Noko ostati, klub se do sada nije oglašavao o njegovom statusu. Pričalo se da bi i on mogao u Bajern, ali nema zvaničnih informacija. Ukoliko bi Noko ostao, Zvezda bi imala solidan tim za Evroligu.

Takođe, verovatno da selekcija nije još završena i da će trener Dejan Radonjić razmišljati o još nekim igračima. Naravno, uvek je plejmejker najslabija strana i to će verovatno tražiti u strancu, jer teško je da Ivanović i Uskoković mogu samo da iznesu dugačku sezonu od preko 70 utakmica.

Putem medija se spekulise da bi Stefan Jović mogao da se vrati u klub posle oporavka od povrede zadobijene na meču reprezentacije, što bi bilo dosta dobro pojačanje, a na društvenim mrežama se spekuliše i o islamdskom plejmejkeru Tomasu Hermansonu.

Trenutni roster Crvene zvezde izgleda ovako:

Plejmejkeri: Aleksa Uskoković/Nikola Ivanović

Bekovi: Branko Lazić, Ognjen Dobrić

Krila: Aron Vajt, Nikola Kalinić, Dejan Davidovac

Krilni centri: Luka Mitrović, Stefan Lazarević

Centri: Ognjen Kuzmić, Lendri Noko

Video: Obradović o prečici za povratak Partizana u Evroligu: Sad imamo samo 2 puta, postoji i ta neka tema

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    16. jul 2021 | 12:58

    Kakvo je to pitanje, pa Željko je najbolje pojačanje u istoliji aba lige.

  • Ćiki

    16. jul 2021 | 13:48

    Realno navijačima zvezbe idol je čović. A nama Obradović koji je 9 puta osvojio evropski šampionat. A budžet je nebitan toliko jer zvezda nema koga dovesti, jer su nerealni uvek. Očekuju nešto jer im je idol njihov sve na kvarno omogućio

  • Cv

    16. jul 2021 | 13:23

    Žoc je ovde velika razlika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA