Mesec i po dana do početka sezone: Još se ne zna ko će nastupati u ABA 2 ligi i kako će se igrati

Bilo je planirano proširenje na 16 klubova i igranje pet balona

  • 0
Trofej ABA 2 lige Foto: ABA 2 liga / Dragana Stjepanović

I dok se u ABA ligi sve manje-više već zna i čeka se otvaranje nove sezone za tačno mesec i po dana, stanje u drugom rangu se može uporediti sa "Atlantidom". Niti se nazire rešenje konačnog spiska učesnika, niti se zna na koji način će se takmičenje održati, kada će početi, gde će se igrati...

Naravno, problem za sve klubove iz regije su finansije, odnosno kako izgurati takmičenje u domaćem i regionalnom prvenstvu. I dok timovi iz ABA lige uglavnom imaju stabilne budžete, to se ne može reći za sve konkurente koji nastupaju u drugom rangu.

Prema prvobitnim planovima, navodno je odlučeno da učešće u ligi uzme 16 klubova, za razliku od 14 koliko ih je bilo prošle sezone. Tada se pričalo da bi se igralo pet balona u ligaškom delu sezone, nakon čega bi usledio onaj finalni, gde bismo dobili pobednika i učesnika ABA lige za narednu sezonu.

Sedam sigurnih mesta pripalo bi timovima koji su prošle sezone učestvovali u plej-ofu, što je možda donekle i razrešeno potvrdom Slobode iz Užica na društvenim mrežama, a koje je potpisao sportski direktor ovog kluba, Raša Radovanović.

- Rukovodstvo kluba na čelu sa sportskim direktorom Rašom Radovanovićem sa zadovoljstvom obaveštava sportsku javnost da će i u narednoj sezoni KK Sloboda uzeti učešće u ABA 2 ligi - stoji u delu saopštenja.

To bi faktički značilo da sigurna mesta u ABA 2 ligi imaju Sparsi iz Sarajeva, Borac iz Banjaluke, MZT iz Skoplja, Mladost iz Zemuna, Zlatibor iz Čajetine, Podgorica i Sloboda iz Užica. Ostala bi bila popunjena na osnovu uspeha u nacionalnim ligama i vajld-kardovima.

Nešto ranije tokom meseca, specijalizovani košarkaški portal BH Basket naglasio je da bi jednu od pozivnica mogao da dobije KK Vršac, što bi zajedno sa Vojvodinom koja je obezbedila učešće kroz ligu značilo da Srbija ima pet učesnika. Ovu informaciju ipak treba uzeti sa dozom opreza.

Vodeći se samo rezultatima nacionalnih liga, pošteno bi bilo da mesto u ABA 2 ligi dobiju još Pelister iz Makedonije, Lovćen iz Crne Gore, Široki iz Bosne i Hercegovine, Gorica iz Hrvatske i Helios Sunsi iz Slovenije.

Sezona se brzim korakom bliži, a na čelnicima lige je da što pre sednu za sto i reše probleme, kako se oni ne bi nagomilali i postali još veći. Prošlogodišnja sezona je bila jako uspešna i organizovana kroz balone uz televizijske prenose svih utakmica u dosta težim uslovima korona pandemije, tako da nema razloga da i ova ne protekne u istom maniru.

Video: Zagrljene, uplakane i ponosne: Sonja, hvala! Jelena, hvala!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA