≫ 

Šta smo videli od Željkovog Partizana u Istanbulu: Odličan Smajli i energija Lideja, Kuruks zakazao

Jasno je da će crno-belima biti potrebno unapređenje na poziciji centra

  • 22
KK Partizan - KK Cedevita Olimpija Foto: Twitter/@PartizanBC

Košarkaši Partizana zauzeli su drugo mesto na Istanbul kupu. Nakon sjajne utakmice protiv ekipe Monaka, na kojoj smo videli čak tri produžetka i pobedu crno-belih, utisak je malo “izbledeo“ posle ubedljivog poraza od Fenerbahčea. Ipak, obe utakmice dale su nam donekle uvid u to kako će sastav Željka Obradovića izgledati u predstojećoj sezoni i tek treba očekivati one prave partije beogradskog sastava, kada ona zvanično počne.

Već u Istanbulu pojedini košarkaši počeli su da se nameću Željku Obradoviću i već donekle možemo da govorimo o tome ko će nositi najveći teret na plećima. Možda i najpozitivnije iznenađenje predstavljaju igre Alena Smailagića, koji je na oba susreta bio na visokom nivou, a naročito se ističe njegova partija protiv Monaka.

Mladi košarkaš, koji je iskustvo sticao nastupajući za Golden Stejt i njihov razvojni tim Santa Kruz, uvek je pronalazio odlična rešenja u reketu, a sasvim dobar je bio i sa distance, tako će Partizan moći da se osloni na njegov šut, ukoliko drugi uslovono rečeno zakažu. Alen je dobio i nagradu za najkorisnijeg igrača meča protiv Monaka, što će mu sigurno dati dodatni podsticaj za dobre partije. U Istanbulu je ukupno postigao čak 46 poena na dve utakmice.

KK Partizan - KK Cedevita Olimpija Foto: Twitter/@PartizanBC

Još jedan igrač koji je opravdao sva moguća očekivanja navijača Partizana jeste Zek Lidej. Njegova požrtvovanost i energija bili su uočljivi, a navijači će sigurno zapamtiti i trenutak kada se bacio u publiku kako bi sačuvao jednu loptu. Osim toga, bio je gotovo nepogrešiv kad god bi uputio šut iz reketa, što je nešto što je i te kako potrebno ekipi Partizana.

Sa druge strane, možemo pričati i o Rodionsu Kurksu, koji se bar na turniru u Istanbulu nije baš najbolje snašao. Čovek koji će sasvim sigurno dobiti dobru minutažu u sastavu Partizana ove sezone pružio je dve prilično blede partije i postigao je samo pet poena sveukupno. Zbog svega toga, nije ni imao preveliku ulogu na terenu i Željko Obradović je pokušavao da ga rotira na obe utakmice.

Jam Madar Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Ono što je bilo jasno još i kroz prethodne pripremne susrete, postalo je kristalno čisto posle turnira u Istanbulu, a to je da Partizan neće imati briga na poziciji beka sve dok je Jam Madar zdrav i bez povreda. Izraelac je potvrdio klasu i u najvećem gradu Turske, iako mlad, pokazao je jako zrelu igru protiv dva iskusna i objektivno gledano, kvalitetnija tima koja će nastupati u Evroligi ove sezone.

Prvi meč okončao je sa 19 poena, šutirao je zaista jako dobro sa distance, lepo je proigravao svoje saigrače i pravio dar-mar u odbrani Monaka, da bi protiv Fenerbahčea umor donekle uticao da postigne svega šest poena. Doduše, kada god bi on bio na terenu, crno-beli bi se koliko-toliko rezultatski približili Fenerbahčeu, pa je njegova plus-minus statistika bila među najboljima u teškom porazu od turskog velikana.

O Kevinu Panteru, koji je najavljivan kao najveće pojačanje Partizana ovog leta, još se ništa konkretno ne može reći. Amerikanac je propustio dobar deo priprema zbog povrede, pa je tek u Istanbulu zaigrao prve ozbiljnije mečeve u dresu crno-belih. U polufinalu je bio sjajan sa 21 ubačenim poenom i može se reći da je uz Smailagića bio odlučujući tas koji je prevagnuo na stranu crno-belih, da bi se protiv Fenera uklopio u sivilo ekipe i završio sa svega sedam poena.

Kk Partizan, Trening pred početak priprema Foto: Nikola Tomić

Bilo je pozitivno videti Dušana Miletića sa velikom minutažom na terenu. Igrač koji je stasavao u Partizanu, a prošlu sezonu proveo u Borcu iz Čačka očigledno je dobio veliko poverenje Željka Obradovića, naročito protiv Fenerbahčea, protiv kojeg je na terenu proveo čak 23 minuta. Nije bio poenterski raspoložen, doduše, ubacio je svega dva poena (uz četiri protiv Monaka), ali je jasno da će ga najbolji srpski trener koristiti, prilično sigurno u ABA ligi ove sezone.

Nije mogao do izražaja da dođe ni Aleksa Avramović. Rođeni Čačanin nije blistao ni protiv Monaka, ni protiv Fenerbahčea, ali su iza njega ostale sasvim dobre partije na prethodnim pripremnim utakmicama koje je Partizan odigrao u Srbiji protiv Radničkog i Zlatibora. Deluje da se još nije u potpunosti aklimatizovao, pošto je prošle sezone u Endesa ligi bio drugi najefikasniji igrač prvenstva. Ni Dalas Mur nije preterano oduševio i njegov šut nije obećavao ni u polufinalu, ni u finalu.

Kk Partizan, Trening pred početak priprema Foto: Nikola Tomić

Ostali igrači uglavnom su dobili šansu na “kašičicu”. Pored kapitena Radeta Zagorca i Nemanje Dangubića, koji su pružili gotovo standardne partije, na nivou iz prethodnih sezona, određenu minutažu dobili su Gregor Glas i Uroš Trifunović. Dva mlada crno-bela ratnika nisu loše prošla, a Trifunović je bio iznenađujuće solidan protiv Fenera, pa i njega treba očekivati u ekipi, bar za ABA ligu.

Ono što je jasno jeste da je crno-belima potrebno dodatno pojačanje na mestu centra i neko ko će pomoći pre svega u odbrambenim zadacima. Ostali igrači već imaju dovoljno “poena u rukama“, tako da će u Partizanu sigurno glavni fokus u završnici pripremnog perioda baciti na igrača koji je dobar u defanzivi, s obzirom na to da je status Vila Mozlija i dalje u magli.

Uzimajući u obzir da je predsednik Partizana, Ostoja Mijailović jutros najavio iznenađenje za navijače, vrlo je moguće da su u klubu već pronašli igrača koji će popuniti ovu poziciju.

Video: Zagorac o svojoj novoj ulozi kapitena: To je velika odgovornost, koju sam spreman da prihvatim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Limdar

    13. septembar 2021 | 15:54

    Ha ha ha 👏 musavi hrvatski glodari sa 25 miliona mogu da budu 6 u ABA ligi

  • BAKOTA

    13. septembar 2021 | 13:17

    BITI ĆE TO DOBRO SAMO AVRAMOVIĆA U RAZVOJNI TIM DUNAV

  • Air Mo ✈

    13. septembar 2021 | 12:26

    Sve u svemu, dobra igra. Fali centar, neko ko će da zaključa reket. Previše smo šuplji tu, a skok jako loš. Sve bi se popravilo kad bi se vratio Mozli, jer znamo kakav ima osećaj za rampe i skok, legao bi nam kao budali šamar. Što se tiče Smailagića, u napadu je fenomenalan, ali ne svidja mi se u odbrani od pika to što uvek preuzima igrača ili radi iskakanje, što protivnici svaki put iskoriste. Često udvaja u tim situacijama, skoro uvek, i time samo napravi pometnju. Što se ostalih tiče, Zagorac loš, Dangubić veoma ograničen u napadu, osim šuta i rolinga ne zna više ništa. Zaleti se ko glavom bez obzira i gubi loptu. Jamar ima jako veliki potencijal, kontrola lopte mu je neverovatna, izbaci igrača velikom lakoćom, a i šut mu je solidan, čak i više od toga. Leday dobar, Pantera moramo sačekati par utakmica da bude onaj pravi , ali tome i služe ove pripreme. Miletić je ok za 3. centra. Kuruksu fali malo samopouzdanja, a Muru treba više slobode u napadu da pokaže sve što ume. Avramović je dobar, valjda je dobro nakon one povrede juče. Trebao bi da uzme druge patike jer se 10 puta poklizao tokom meča. Ne shvatam zašto Trifunović zauzima mesto npr. Pejdžu. Treba da ode na pozajmicu npr. u Megu gde če dobiti puno prostora i možda konačno ne bude više večiti talenat, već postane pravi košarkaš. Biće ovo jako dobro sa prvim centrom i nadam se Mozlijem kao drugim. Biće ovo dobra sezona, mislim i lako osvajanje evrokupa, a ABA liga nikad jača. Biće spektakl što se tiče domaćih timova ove sezone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA