≫ 

Kad se Duda Ivković iznervira, sve se trese: Pogledajte neke od legendarnih reakcija našeg trenera

Jednom rečju - Duda Ivković je autoritet

  • 1
Dusan Duda Ivkovic

Printskrin: Youtube / dim183

Legendarni srpski i jugoslovenski trener Dušan "Duda" Ivković preminuo je u 78. godini života. U svoj amanet je ostavio mnoštvo stvari, od čega je najpoznatije umetničko delo zvano "Reprezentacija naše zemlje". Ipak, tokom karijere, umeo je da bude temperamentan, što su mogli iskusiti neki od protivničkih, ali i njegovih igrača, kao i sudije.

Ivković je preminuo i obavio čitavu zemlju u crno. Veličina, kako ljudska, tako i trenerska, postavio je temelj reprezentativne košarke i na dugoročnom planu je uspeo da se pobrine da se i buduće generacije raduju uspesima Srbije.

Nije to bio nimalo lak put, o čemu govore i snimci njegovih tajm-auta, gde je besneo, vikao i katkad i psovao igrače.

- Plejmejker neka odredi ko je pet, ko je četiri... Tišina, tišina neću da podižemo tonove! Pod jedan, sad kad su promenili zonu, nemojte da se trkamo trojkama. Sve smo regulisali dubinom, Krle 'oćeš ti četiri, on pet?

- Bolje Krle da bude pet, a Raško bude četiri - ubacio se jedan od igrača, što Dudu nije uzdrmalo.

- Ja o tome govorim, ja o tome govorim, prema tome, na njihovu zonu, definišimo. Šza igraš bre?! Četiri?! Koji k...c  stojiš dole onda, tišina! Uzeo sam tajmaut da bi igrali odbranu i da definišemo napad - ovako bi izgledao "uobijačen" tajm-aut našeg tadašnjeg selektora.

Ništa bolje nije prolazio ni čuveni košarkaški reprezentativac Milan Mačvan, kome je Ivković na jednom od tajm-auta reprezentacija posvetio nekoliko sekundi baš žustrih komentara.

- Dajte malo ponosa, malo profesionalnosti, šta je ovo? Vraćam igrače, uzimam drugi tajmaut što ste dozvolili to? (Baca tablu) Drugi uzimam na 10:0 - započeo je tajm-aut reprezentacije na utakmici protiv Islanda, a onda se okrenuo ka Mačvanu.

- Iskreirajte prvi napad, šta gledaš u prazno, mene gledaj ovde, čuješ!?

Tokom njegove karijere, nisu mnogo bile pošteđene ni sudije, pre svega one u Grčkoj, gde je Duda Ivković ostavio dubok trag kao trener, jer je proveo tamo najveći deo svog života.

To se nije promenilo ni onda kada je napustio klupsku košarku u ovoj zemlji, odnosno, kada je seo na klupu reprezentacije Srbije.

- Zar se ne stidiš, nemaš karakter, nemaš ličnost, nemaš ništa - počeo je Ivković razgovor sa jednim sudijom iz Grčke, na njegovom jeziku.

- Sklanjaš pištaljku i pretiš mom igraču. Da, da, ti, čestitam ti. Česitatm ti. Ti si najgori čovek na svetu. Boga mi ti si najgori čovek koga sam upoznao u životu.

A koliko ume da bude drzak i prema protivničkim igračima, uverio se Gaj Pnini, koji je dobio lekciju od Dude Ivkovića zbog njegovog nesportskog ponašanja na meču između Srbije i Izraela.

Video: Hvala za sve: Ko je bio Dušan Ivković?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA