≫ 

Istorijska godina za Italijane: Fudbaleri, odbojkaši, odbojkašice vladari Evrope i rekordi u Tokiju

Sve je krenulo fudbalskim zlatom na EURU

  • 1
Slavlje italijanskih sportista Foto: Tanjug/AP, MN Press

Kada sportske organizacije i savezi u Italiji tamo negde pred kraj godine budu dodeljivali nagrade najboljim sportistima imaće teške dileme i trileme, jer će to biti teže nego ikad dosad - usled neverovatnih uspeha Azura na najvećim takmičenjima u ovoj godini.

Azuri imaju čime da se ponose, moguće da ovu godinu mogu uvrstiti među najuspšenije u istoriji njihovog sporta, koju su titulom u Katovicama, u finalu Evropskog prvenstva, u nedelju zaokružili odbojkaši.

Bila je to sedma odbojkaška titula prvaka Evrope za Italijane, a nedugo pre njih na tron Starog kontinenta popele su se i devojke - trijumfom u finalu nad selekcijom Srbije. Odbojkaške krune su tako objedinjene i vraćene u zemlju gde je ovaj sport ozbiljna pasija za mase.    

Ipak, odbojka je tek jedan od sportova u kojem su Italijani dominirali ove godine.

Naravno da su fudbaleri izazvali najveću egzaltaciju u domovini osvajanjem EURA i tom titulom kao da su najavili sportski uragan sa Apenina na takmičenjima koja su potom usledila.

Možda je i najbolji pokazatelj uspona sporta i sistemskog rada sa talentima u Italiji činjenica da su takmičari iz ove zemlje na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili rekordan broj medalja, od kojih je verovatno najznačajnija ona koju su uzeli sprinteri: pobedom Lamonta Džejkobsa na 100 metara i štafete 4x100 metara.

Đanmarko Tamberi Foto: AP/Tanjug

Veliki broj medalja nedugo potom uzeli su i paraolimpijci u Tokiju, i oni su se vratili sa rekordnim brojem, i tako kompletirali zlatnu godinu sporta za Italijane.

U ovom konteksu svakako moramo pomenuti i najboljeg italijanskog tenisera Matea Beretinija koji se nije okitio najvrednijim peharima, ali iza sebe ima godinu za pamćenje: dva četvrtfinala Grend Slema i jedno finale, protiv Đokovića na Vimbldonu.

Konačno, srpski košarkaši su na svojoj koži osetili svu snagu rivala iz Italije, koji ih je počistio u "Pioniru" u finalu olimpijskog turnira i mada Galinari i družina nisu napravili veliki posao u Tokiju, igrama i rezultatom su doprineli da italijanski sport zasija punim sjajem.

Na kraju, mnogima suuspesi italijana značili iz prostog razloga što su uvek znali šta sledi potom - intoniranje jedne od najlepših himni ikad.

Video: Nismo više prvaci Evrope: Srbija neće braniti titulu, Italija otišla u finale, gde je čeka Slovenija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zocky

    20. septembar 2021 | 20:50

    Bravo za Italijane, velika su sila uvek bili, i nema tu šta da se doda. A za himnu ste potpuno u pravu, ne da je vrhunska, nego način na koji je pevaju takmičari i navijači je za svako divljenje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA