≫ 

Surove metode vaspitavanja Obradovića "Rekli su ti da si talentovan? U kom sportu, pošto u košarci nisi"

Trofejni stručnjak ima vrlo iskren odnos sa igračima i trudi se da ih nauči

  • 32
KK Partizan - Anadolu Efes, Prijateljska utakmica

Foto: Nikola Tomić

Trener Partizana Željko Obradović održao je zanimljivo predavanje na trenerskom seminaru u Opatiji pre nekoliko nedelja kada su crno-beli igrali na Liburnija Kupu.

Obradović je u nekih 50 minuta izneo neverovatno jednostavnu filozofiju košarkaške igre i još jednom pokazao da je trenerski mag igre pod obručima.

Ovoga puta je pričao kako iskreno razgovara sa mladim igračima i pokušava da im pomogne da shvate šta je košarka.

- Ja sam u Fenerbahčeu imao 120 opcija u napadu, i ja to pokušavam da objasnim igračima u Partizanu, gde mi sad imamo oko 15 opcija. Normalno je da ne koristiš sve od tih 120 nego izabereš 10 osnovnih i dodaješ za novu utakmicu dva tri nova napada ili aut sa strane itd. To iziskuje strašnu koncentraciju igrača, kad dođeš na trening da ponavljaš. Posle poraza od Cibone smo sat i 45 minuta radili 5 na 0.

- Ne mogu ljudi da zapamte najprostije stvari. Neki, ne svi. I onda dođeš u situaicju da su ovi koji shvataju nervozni, i onda moraš da im objasniš da je tvoj posao da i drugima koji ne shvataju pojasniš sve.

- I ne radi se ovde o postavci igrača u napadu, nego da igrači shvate šta želimo da postignemo u napadu, šta je suština. Ja onda pitam moje igrače "Šta mi hoćemo iz ovog napada"? Imam situaciju da oni još ne razumeju šta hoćemo.

- Ako ja radim na treningu napad, ja moram da imam trenera koji će da radi odbranu, jer ako napad da koš to ne znači da je dobar, već da je odbrana loša. Zato kažem treneru nemoj da mi govoriš šta ćeš da uradiš, iznenadime, udvoji me na piku, odigraj ispod na pik en rolu, izoluj stranu bilo šta. Jer u toj situaciji ako mi odreagujemo dobro to su prave situacije.

- Ima jedna stvar koju pokušavam da objasnim igračima. Odbrana ti uvek nešto da. Košarka je igra gde napadač ima prednost, kad ti odbrfana daje ja učim igrače "uzmi to što ti odbrana daje" nema veze šta smo mi dogovorili u napadu. Ako ti igrač otvori put ka košu nemoj da ideš u drugu stranu, da tražiš blok nego napadni, budi agresivan. To je čitava suština šta igrači treba da rade.

- Imam običaj da postavim pitanje, kada mlad igrač u juniorima ubaci 20 poena, proglase ga za velikog talenta. Kad dođe na trening seniora i ti ga gledaš. Prvi put je situacije gde apsolutno ne zna da pročita odbranu. Igrač mu otvori desnu stranu, a on hoće u levo da napravi faul u napadu.

-Ja ga pitam "Jesi li ti talenat, neko te je proglasio talentom? U kom to sportu pošto u  ovom koji mi igramo nisi" - objašnjava Obradović i dodaje.

- Ja time možda nekad izazovem ljutnu kod igrača, ali vremenom oni shvate šta ja pričam. jer mi smo servis igračima i treba da im pomognem - kaže trener Partizana.

Video: Željko Obradović se našalio: Neki nisu hteli da se vratim, tražili su mi generalije!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jerry

    24. septembar 2021 | 13:39

    Jesam zvezdas ali Žoca jako poštujem …odličan trener i jako korektan čovek

  • JO

    24. septembar 2021 | 13:22

    Sad shvatam zašto tantuzima moraju da crtaju napade na time out-u.

  • 534

    24. septembar 2021 | 13:21

    Za te pare bilo je da se kupe i igrači sa IQ većim od broja patika koje nose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA