Slavni slovenački košarkaš se kaje zbog Dude Ivkovića: "Možda nije trebalo da dođem na sahranu u Beograd"

Jure Zdovc se prisetio scene sa srpskim stručnjakom koja ga je bacila u razmišljanje

  • 5
Dušan Duda Ivković, Sahrana Foto: Nikola Tomić

Brojni velikani prisustvovali su ove nedelje sahrani Dušana Dude Ivkovića na Novom groblju u Beogradu. Među njima je bio i Jure Zdovc, čovek kojeg je srpski stručnjak trenirao u reprezentaciji SFRJ i sa kojim je uzeo zlato na Svetskom prvenstvu 1990. godine, kao i na Evropskim prvenstvima 1989. i 1991. godine uz srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Jedno od najtežih sećanja koje Zdovc pamti je upravo povezano sa Dudom. Desilo se na Evropskom prvenstvu u Rimu, pred raspad SFRJ, kada je od njega traženo da napusti tim, zbog čega je zaključao Ivkovićeva vrata na hotelu.

Srpski trener razumeo je bes. Ali, Zdovc gotovo 30 godina kasnije smatra da možda zbog toga nije trebalo da prisustvuje sahrani velikana. Međutim, čast mu je što je video neke stare prijatelje u Beogradu.

- Sve se dogodilo brzo. Niko nije znao da dolazim na sahranu osim Žarka (Paspalja). Kada sam stigao na groblje sa suprugom, video sam Željka, Vladu i Danilovića, prišao sam im i seo sa njima. Obradović se iznenadio kada me je video da sam došao. Posle nam je neko prišao i rekao da bi bilo lako da mi odnesemo Dudu u njegovu poslednju kuću. Dino se takođe pojavio u poslednjem minutu. Nisam znao u tom momentu da postoji simbolični momenat u celoj priči. Reći ću vam nešto, rekao sam to i supruzi. Možda nije trebalo da budem tamo, jer sam napustio reprezentaciju Jugoslavije. U svakom slučaju, bila je čast biti tamo, sa mojim starim prijateljima. Bio je to poslednje zbogom treneru - rekao je Zdovc za grčku Gazetu.

KOSARKA IVKOVIC SAHRANA Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zahvalan je Jure Zdovc na svemu Dušanu Ivkoviću. Kaže da ga niko nije tako dirnuo.

- On je definitivno promenio sve za mene. Promenio mi je život. Njemu mnogo dugujem. Promenio mi je život i na tome ću mu zauvek biti zahvalan. Nadam se i da sam ja njemu nešto pružio. Dugujem mu mnogo. Ne znam šta bi se dogodilo da nisam tada zaigrao za reprezentaciju. Ne mogu da zamislim kako bi mi se razvila karijera da nisam igrao za Jugoslaviju. Posebno u tim godinama kada je bilo teško igrati van zemlje, kada je svaki tim mogao da računa na dvojicu stranaca i mahom su se svi odlučivali na Amerikance.

Bilo je tu i nekih zanimljivih anegdota, kojih se Zdovc rado seća, a vezane su za Dudu.

- Bilo je tu i zanimljivih i teških momenata. Ima jedna priča koju neću zaboraviti. Tada su u reprezentaciji svi pušili. Iz nekog razloga Duda je verovao da sam ja jedini ko ne koristi cigarete. Nažalost, uhvatio me je sa cigaretom u Španiji pred jednu prijateljsku utakmicu. Bio sam sakriven u kafiću kada me je Duda ugledao. Bilo je čudno. Nije ništa rekao, nije napravio scenu, ništa. Samo se okrenuo i otišao. Baš sam se loše osećao, mislio sam da sam ga razočarao.

Video: Dok se sin Dušana Ivkovića zahvaljivao nad očevim grobom iznad ožalošćenih nadleteo golub

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blacj

    25. septembar 2021 | 16:05

    Veliko poštovanje Gospodine Zdovc!

  • Tri

    25. septembar 2021 | 17:15

    Bilo je to vreme ljudskih veličina, u sportskom i duhovnom smislu, slogom su pravili rezultate. Moraju učiti mlađe generacije tome, jer su samo Oni večite legende i zaslužuju poštovanje, SVI Oni. U današnje vreme su se poremetile vrednosti i krajnje je vreme da se okrenemo sportu i druženju, bez političkih interesa.

  • Mile

    25. septembar 2021 | 20:08

    U ona vremena svi smo bili dobri ljudi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA