≫ 

Partizanove “muke“ na Željkovom debiju: Crno-beli jedva preživeli, Zadar pao tek posle penal-završnice

Mavra promašio trojku za izjednačenje na oko 16 sekundi pred kraj

Velike, ogromne muke za Partizan u prvom kolu ABA lige. Crno-beli su na debiju Željka Obradovića na klupi uspeli da upišu trijumf, ali su se navijači beogradskog kluba izvesno nadali da će to biti daleko lakše. Ovako, Zadrani su pali tek u završnici, iako je gostujući tim imao bezbroj šansi da još ranije rezultatski reši ovu utakmicu - 73:78.

Ovako, sve je rešavano kroz penal-završnicu, a moglo je da bude i dramatičnije da je Dominik Mavra pogodio šut za tri poena na oko 16 sekundi pred kraj. Pošto je promašio, crno-beli su uspeli da prilično lako zadrže pobedu u svojim rukama.

Oba tima imala su određenih muka u nekim segmentima igre. Partizan nije mogao da dođe do potpune nadmoći na skoku, dok su Zadrani imali možda isuviše izgubljenih lopti, ali su sigurnim procentima realizacije ipak tokom dobrog dela meča držali rezultat aktivnim. Na kraju, upravo jedan ofanzivan skok posle promašenog bacanja presudio je da trijumf ode Beograđanima.

Moglo se primetiti da su Partizanove novajlije odradile dobar posao na ovoj utakmici. U početku je napred vukao Kevin Panter, potom se uključio Aleksa Avramović, a interesantno je da je tokom čitavog susreta dobru igru pokazao i novi kapiten – Rade Zagorac.

Sa druge strane, sjajni Jordano je svojim trojkama konstantno uspevao da unese dodatnu energiju hrvatskoj ekipi. Domaći su imali dobre procente za tri poena, za razliku od Partizana koji u tom segmentu nije preterano blistao.

Kada se podvukla poslednja crta, u Partizanu su dva igrača podelila epitet najefikasnijeg - Kevin Panter i Dalas Mur postigli su po 14 poena, pratili su ih domaći igrači - Aleksa Avramović i Uroš Trifunović sa po 11 poena, dok je dvocifren bio još Zek Ledej sa 10 poena.

U Zadru je najviše doprineo Domagoj Vuković sa 16 poena, samo jedan manje postigao je Antonio Jordano koji je ubacio pet trojki iz deset pokušaja, a Uroš Luković koji je prerano završio meč zbog faulova je dodao 11 poena.

Prva četvrtina donela nam je standardno ispitivanje pulsa kod obe ekipe. Zadrani su se pokazali zaista dobro, igrali su sa dosta motivacije i želje, pa su pogocima sa distance u jednom momentu čak i poveli protiv favorizovane ekipe Partizana. Crno-beli su se u najvećoj meri oslanjali na Kevina Pantera, koji je za samo sedam minuta postigao deset poena.

Video: Partizan startovao u ABA ligi: Crno-beli protiv Zadra jako

U drugoj četvrtini, Partizan se konačno probudio. Zadar je počeo da promašuje sa distance, a crno-beli su ostali konstantni i malo po malo, u završnici prvog poluvremena su došli i do dvocifrene prednosti. Tada je dobar deo posla odradio i Rade Zagorac, koji je mora se reći igrao na veoma visokom nivou.

Video: Partizan sa Žocom za kormilom hrabro uplovio u Zadar: Beograđani vode posle prvog poluvremena

Treća deonica ponovo nam je donela uspone i padove u igri Partizana. Na samom startu delovalo je da crno-beli grabe ka tome da prelome utakmicu u svoju korist, ali je Jordano svojim trojkama ulio Zadranima dodatnu energiju. Toliku da je tim iz Hrvatske u par navrata ponovo bio nadomak jednog poseda zaostatka.

Nije došlo ni do Bog zna kakvih promena u odnosu snaga ni u poslednjoj deonici. Zadar se držao, pokušavao je nekako da dođe do prednosti protiv Partizana, u par navrata bio je jako blizu da to i učini, ali je stalno nedostajao taj jedan šut. Dominik Mavra je na 16 sekundi pred kraj mogao da poravna rezultat i ostavi crno-belima napad za pobedu, ali je promašio i tako "zapečatio" sudbinu svoje ekipe.

Uroš Trifunović je potom pogodio jedno od dva bacanja, Partizan je posle dužeg vremena došao do ofanzivnog skoka i tako je obezbedio pobedu. Iako Kevin Panter nije pogodio bacanja, za tim nije ni bilo potrebe, pošto je crno-beli tim još jednom uhvatio skok, posle čega Zadrani nisu bili "zainteresovani" za napad.

STATISTIKA UTAKMICE

 

ZADAR: Karter 8, Heris 2, Paponja, Jordano 15, Brala, Vuković 16, Bursać 8, Junaković 1, Buljan, Drežnjak 7, Mavra 5, Luković 11

PARTIZAN: Panter 14, Ledej 10, Zagorac 8, Avramović 11, Koprivica, Dangubić 2, Smailagić 5, Miletić, Mur 14, Glas, Trifunović 11, Madar 3

TOK MEČA

 

4. ČETVRTINA

10. minut (73:77) - Peti faul za Vukovića. Promašaji Partizana, a onda je Mavra mogao da donese izjednačenje, ali je promašio trojku. Trifunović pogađa jedno bacanje, drugo promašuje, a onda dolazi do ofanzivnog skoka.

9. minut (73:76) - Poeni za Drežnjaka sa penala. Avramović ne pogađa trojku, ali ofanzivni skok. Panter prolazi na polaganje, prvi njegov koš još od prve četvrtine. Ali nema koša za Jordana.

8. minut (71:74) - Promašaj Mavre, odbranio se nekako Partizan. Nikako Zadar da preuzme vođstvo. Ledej pogađa nešto nestvarno, nije ni video koš. Sada tajmaut traže domaći. Kakav sada faul Zagorca na 0,4 sekunde do kraja napada, kada je Drežnjak bio u nemogućoj poziciji da postigne poene.

7. minut (71:72) - Šta pogađa Dalas Mur sada za tri poena! Međutim, vrlo brzo i bacanja na drugoj strani. Karter je pogodio prvo, a potom i drugo. Izgubljena lopta Partizana.

6. minut (69:69) - Jordano! Još jedna trojka za Zadrane, kakvu ćemo dramu imati u dvorani "Krešimir Ćosić"! Dangubič ne pogađa trojku, skok Jordana... Neverovatno, nerešeno je!

5. minut (64:69) - Trojka Mura, koliko važna posle minuta odmora Željka Obradovića. Karter ne može preko Ledeja, ali tu je Vuković sada standardno na ofanzivnom skoku poentira. Trifunović sam na šutu i pogađa.

4. minut (62:64) - Domagoj Vuković igra besprekorno večeras. Pogodio je prvo bacanje, ali je drugo ipak promašio. Isti košarkaš izbija loptu Muru. Pet sekundi Uroša Trifunovića... Željko je ovaj put bez reči ispratio grešku mladog igrača. Vuković ne može do poena u poslednjoj sekundi, a onda pravi i faul. Tajmaut Partizan.

3. minut (61:64) - Nema trojke Ledeja. Faul pravi Zagorac! Spetljao se Duje Brala... Onda nesportska Junakovića uz ogromne zvižduke za Boltauzera koji je to dosudio. Mur pogađa bacanja, a onda je isključen Smailagić zbog pete lične greške!

2. minut (61:62) - Užasan napad Partizana, isteklo je vreme. Obradović je ljut na Trifunovića kraj aut linije, šalje ih napolje. Promašaj za tri Herisa, a onda glupost Dangubića i faul. Novi posed za domaće. Šta daje Drežnjak sada iz ofanzivnog skoka.

1. minut (59:62) - Zadar preko Vukovića prilazi na četiri poena zaostatka, ali Mur će moći da vrati Partizan na +6 sa penala. Pogodio je oba, ali Vuković potom pogađa uz faul i moći će da vrati Zadrane na posed zaostatka. Što se i desilo!

3. ČETVRTINA

10. minut (54:60) - Avramović ide do kraja, ali je zaustavljen prekršajem. Pogodio je oba slobodna bacanja. Junaković promašuje čisto polaganje. Mur se okliznuo, a Heris poentirao. Er-bol Avramovića i imamo aktivan rezultat na kraju treće četvrtine.

9. minut (52:58) - Promašaj Zadrana, promašaj Uroša Trifunovića, a potom je Heris izblokiran od strane Zagorca. Kapiten Partizana pravi i faul, pa ćemo gledati i dodatna slobodna bacanja. Drežnjak samo jednom precizan.

8. minut (51:58) - Zek Ledej - trojka, Domagoj Vuković - trojka. Tako da smo na nuli posle nova dva napada Partizana i Zadra. Panteru izlazi lopta iz obruča, a onda faul Vukovića. Panter promašuje prvo bacanje, ali je drugi put precizniji.

7. minut (48:54) - Nekontrolisan pas Zadra, koji je mogao opet da priđe na posed zaostatka. Željko Obradović nimalo zadovoljan, priča sa svojom klupom.

6. minut (48:54) - Avramović lako vara odbranu Zadrana, koji ipak u završnici dolaze do nove trojke preko Jordana. Njegova četvrta trojka, neko bi rekao da trenutno šutira kao Džordan.

5. minut (45:52) - Pogoci za Lukovića sa linije za slobodna bacanja, potom zakucavanje Trifunovića! Sjajan prodor košarkaša Partizana, ali uzvraćaju Zadrani koji se ne predaju, pošto Jordano sa 45 stepeni dolazi do nove trojke. Trifunović promašuje otvorenu trojku.

4. minut (40:50) - Karterov težak šut, koji potom skida Ledej. Jordano pravi faul nad Ledejom. Smailagićeva trojka! Kakva blokada Avramovića nad Lukovićem... Auh!

3. minut (40:47) - Faul Trifunovića nakon neiskorišćenog napada Partizana. Prekida Smailagić mini-seriju Zadra, nakon što ni Dalmatinci nisu uspeli da dođu do poena u svom posedu.

2. minut (40:45) - Jordano iz velike udaljenosti ne pogađa trojku, a Zadar iz ofanzivnog skoka dolazi do novih poena. Promašaj Zagorca sa distance, Luković potom smanjuje na pet poena zaostatka. Avramović bez koša.

1. minut (36:45) - Zagorac se spetljao, a Bursać je to kaznio na drugoj strani i smanjio prednost Partizana. Međutim, Jam Madar sa 45 stepeni postiže trojku kojom vraća Partizan na +9.

2. ČETVRTINA

10. minut (34:42) - Nema poena za Partizan nakon jedne pomalo čudne sudijske odluke Mateja Boltauzera. Na drugoj strani je već Junaković na liniji za bacanja, pogodio je samo drugi penal. Ledej ne prolazi na snagu. Zadar ne postiže poene na nepostavljenu odbranu crno-belih. Promašaj Zagorca i kraj prvog poluvremena.

9. minut (33:42) - Samo jedno pogođeno slobodno bacanje za Uroša Lukovića. Faulom je zaustavljen Jam Madar, ali to je poslednji mali prekršaj koji su domaći imali da iskoriste. Avramović ide do kraja jednom rukom, pa prednost crno-belih nastavlja da raste. Nema trojke Junakovića, a potom i mrtva lopta. Strelica pokazuje na Zadar, ponovo se igra po FIBA pravilima, za sve koji ne znaju. Upozorenje Boltauzera za Lukovića. Bursać postiže poene.

8. minut (30:40) - Tajmaut Zadra, morao je da reaguje trener domaće ekipe. Karter šutira iz nemoguće pozicije, ali bezuspešno. Sam je na šutu Avramović i evo dvocifrene razlike za Partizan. Luković fintira i Panter pravi faul za slobodna bacanja.

7.  minut (30:37) - Zagorac je motivisan - druga trojka i osmi poen za njega. Greška u koracima Bursaća, kao da Partizan u ovim momentima lomi utakmicu u svoju korist posle tajmauta Obradovića. Nošena Dangubića, malo komplikacija za crno-bele.

6. minut (30:34) - Oba pogođena bacanja Zadrana, onda nova greška Partizana, ali ni Zadar preko Junakovića ne može do poena. Na kraju poeni Dangubića iz srca reketa. Luković je zaustavljen od strane Zagorca. Karter pogađa u narednom posedu.

5. minut (26:32) - Dominik Mavra ne pogađa sa deset metara, a Mur iz kontre do novih lakih poena. Potom faul Zagorca na šutu, pa Obradović traži prvi tajmaut.

4. minut (26:30) - Smailagić promašuje trojku, Zagorac pogađa iz skoka uz faul, pa će imati i bacanje. Kakva greška Lukovića - promašio je Zagorac bacanje, a igrač domaćih je loptu posle skoka izbacio u aut. Dangubić ne kažnjava to, a Karter je doživeo nezgodan pad i Karter je udario glavom u reklamu. Na svu sreću, bez posledica.

3. minut (26:28) - Pogađa Dominik Mavra trojku i opet vraća Zadrane na posed zaostatka. Mur nije mogao do poena iz reketa, a Avramović pravi faul i Željko Obradović je sada pomalo i ljut na njega. Faul u napadu čini Drežnjak.

2. minut (23:28) - Trojku pogađa Rade Zagorac i daje Partizanu neophodnu energiju. Ukradena lopta kapitena Partizana, a Mur poentira na drugoj strani. Potom Zadrani još jednom gube loptu, ali sada nisu kažnjeni.

1. minut (23:23) - Alen Smailagić promašuje za tri na početku druge deonice, a nna drugoj strani Vuković pravi prekršaj nad Aleksom Avramovićem u napadu. Rođeni Čačanin potom i poentira prvi put za crno-bele u ovoj četvrtini. Ali vraća to Dario Drežnjak.

1. ČETVRTINA

10. minut (21:21) - Šta je promašio Aleksa Avramović iz kontre, ali na svu sreću tu je bio Uroš Trifunović i postigao je koš uz faul, pa će moći da donese novo izjednačenje. Kompletirao je akciju pogotkom. Bez trojke za Jordana, a Avramović ne može iz teške pozicije za tri. Kraj prve četvrtine.

9. minut (21:18) - Domagoj Vuković donosi Zadru novu trojku za vođstvo domaćih, prvo na ovom meču. Potom Partizan gubi loptu, a Alen Smailagić pravi prekršaj. Loša sekvenca crno-belih.

8. minut (18:18) - Trojka Ledeja iz jako interesantnog izbačaja. Kakva rampa Koprivice, ali se lopta vratila Karteru za nove poene za Zadar iz reketa. Koprivica ne može do pogotka sa poludistance, a onda još jedna trojka Jordana.

7. minut (13:15) - Već deset poena za Kevina Pantera, šta radi najbolji košarkaš Partizana! Novi pogodak sa poludistance za njega. Bursać ne može da dođe do poena iz poluhoroga, još jedan ofanzivan skok i naposletku poeni za Bursaća.

6. minut (11:13) - Kevin Panter sjajan na startu utakmice. Novi njegovi poeni i tajmaut traže Zadrani. Odlična akcija domaćih posle minuta odmora, lopta je došla do Jordana u ćošak za pogodak za tri.

5. minut (8:11) - Luković posle ofanzivnog skoka i promašaja Herisa donosi novo poravnanje rezultata. Sam je Trifunović kao duh u ćošku i to je trojka! Prvi put nije pogodio, ovaj put se "ispravio". Heris dodaje loptu u ruke Partizanovoj odbrani, tačnije Korpivici.

4. minut (6:8) - Dugačak napad Partizana završava se promašajem Ledeja. Heris dodaje do Bursaća u tranziciji i poentira za izjednačenje u dvorani "Krešimir Ćosić". Panter bez greške sa poludistance, njegov šesti poen.

3. minut (4:6) - Kakav pogodak Pantera, visoko na tablu. Zadrani nikako da nađu napadački ritam u ovim uvodnim minutima. Sada prekršajem njihov posed prekida Jam Madar. Luković konačno postiže poene.

2. minut (2:4) - Greške na sve strane u narednih nekoliko napada. Luković je sada samo izbacio loptu u aut nakon pritiska Zeka Ledeja. Poeni Ledeja se ne priznaju, ali Kevin Panter je pogodio uz dozu sreće nakon što je igra restartovana.

1. minut (2:2) - Ne baš dobar početak za Partizan, pošto je Zadar već u prvom napadu uspeo da "izbori" alej-up i poentira preko Lukovića. Uzvraća vrlo brzo Zek Ledej u narednom napadu, a Karter za hrvatski tim pravi novu grešku. Trifunović ne pogađa trojku.

Utakmica je počela minutom ćutanja u znak Dušana Ivkovića koji je nedavno preminuo i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

STARTNE POSTAVE

 

ZADAR: Karter, Haris, Bursać, Junaković, Luković

PARTIZAN: Panter, Ledej, Koprivica, Trifunović, Madar

PRE MEČA

 

Biće Partizan oslabljen na ovoj utakmici, pošto je Rodions Kuruc poslat u izolaciju nakon što je dobio pozitivan nalaz na testu na koronavirus. Ipak, i bez toga čini se da su crno-beli veliki favoriti za pobedu, što pokazuju i pripremne utakmice na kojima je beogradski tim umeo da zablista protiv nekih velikih evropskih timova, poput Monaka i Anadolu Efesa.

Zadar je prošle sezone slavio u Dvorani "Krešimira Ćosića" posle produžetka, pa će Partizan imati dodatni motiv da se revanšira Dalmatincima. Generalno gledano, hrvatski tim je kroz poslednjih nekoliko sezona umeo u par navrata da namuči crno-bele.

Utakmicu će suditi slovenački trio arbitara na čijem čelu će biti iskusni Matej Boltauzer, a pomagaće mu Damir i Edo Javor.

Video: Novi dres KK Partizana za ovu sezonu sa retro detaljima iz trofejne 1992: Omaž šampionima Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cubaka

    27. septembar 2021 | 20:39

    Nije ovo lose, uvek je dobro kada na pocetku prvenstva dobijes derbi zacelja.

  • xd

    27. septembar 2021 | 22:26

    Zocu treba jos 10 miliona, malo je ovo

  • Deka

    27. septembar 2021 | 19:44

    Auuuu bre pa sa sudijamo ste jedva pobedili...vi ste cirkus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA